Μπεσαμέλ για παστίτσιο

Bαθμολογία: 4.5588
       
 
34 ψήφοι
popaki, 14.01.08

Περιγραφή

Χωρίς να σβολιάσει.
Μπεσαμέλ για παστίτσιο
photo: Ermioni

Τι χρειαζόμαστε:

  • 8 κουτ.σούπας αλεύρι
  • 4 κουτ.σούπας φυτίνη
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 3 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 φλυτ. τσαγιού τυρί τριμμένο
Στα γρήγορα
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Τυριά , Γάλα , Αβγά
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 63' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 68' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζετε όλα τα υλικά μαζί εκτός απο το τυρί, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο, σε μία κατσαρόλα και μετά ανάβετε το μάτι της κουζίνας.
  2. Μέ ένα αυγοδάρτη ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να χυλώσει. Στο τέλος ρίχνετε το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή στο αλάτι γιατί αν μπεί και το τυρί χρειάζεται λιγότερο.
Το βασικό είναι για να μην σβολιάσει να τα βάλετε όλα απο την αρχή και μετά να ανοίξετε το μάτι.
Μπορεί να είναι λίγο κουραστικό στο ανακάτεμα αλλά γίνεται πολύ ωραία η μπεσαμέλ. Και η αλήθεια είναι ότι όλα τα λεφτά στο παστίτσιο είναι η μπεσαμέλ.
Η συνταγή είναι για ένα κανονικό ταψί.

Σχετικές συνταγές

    51 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ginger, 14-1-08  
    Η μπεσαμέλ γίνεται πιο ωραία και πιο μυρωδάτη αν καβουρδίσεις το αλεύρι με το βούτυρο και μετά ρίξεις το γάλα, ανακατεύοντας καλά. Και το αυγό καλό είναι να το ρίξεις αφού έχει ετοιμαστεί η κρέμα και έχει κρυώσει.
    #
    Σχόλιο από mama, 14-1-08  
    Εγώ πάλι δεν την καβουρντίζω και κρατώ λίγο κρύο γάλα έξω και λιώνω το αλεύρι και μετά το ρίχνω λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια.Ακόμα βάζω 50 γρ βούτηρο και όχι παραπάνω.Γίνετε πιο ελαφριά απο γεύση δεν έχω παράπονο μια χαρά είναι.
    #
    Σχόλιο από popaki, 14-1-08  
    Απλώς εγώ πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην σβολιάσει. Μου το είπε μια θεία μου αυτό το κόλπο. Απο νοστιμιά είναι τέλεια.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 14-1-08  
    Εάν τη χτυπάς με τον αβγοδάρτη δεν πρόκειται να σβολιάσει όπως και αν βάλεις τα υλικά. Καβουρδίζεις το αλεύρι με το βούτυρο και προσθέτεις το γάλα (που ούτε αυτό χρειάζεται να είναι χλιαρό σε αυτή την περίπτωση), ανακατεύοντας όμως συνεχώς με τον αβγοδάρτη. Δεν μου έχει σβολιάσει ποτέ.
    Δοκίμαστέ το και πες μας.
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 14-1-08  
    Ο κυριος λογος που βαζουμε χλιαρο ή ζεστο γαλα ειναι για να κερδισεις χρονο.Δηλαδη να μην χρειαστει να εισαι επανω απο τη φωτια και να ανακατεβεις μεχρι να αρχισει να ζεσταινεται το γαλα και να πηζει η κρεμα.Τωρα για το καβουρδισμα και γω πιστευω οτι δινει μια καλυτερη γευση.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 24-3-08  
    Σορρυ,αλλα αυτη η μπεσαμελ ειναι κουρκουτη.Επειτα δεν δινει πολυ ογκο στο ψησιμο.Ενταξει γουστα ειναι αυτα.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 24-3-08  
    To μυστικο για ογκο ,αφρωτη δηλ ,ειναι να μη βαλης τα ασπραδια .Αν και δεν ειναι μυστικο .Τα ασπραδια την σφιγγουν
    Η φυτινη δεν κανει για μπεσαμελ ,το βιταμ ειναι το ιαδανικο
    #
    Σχόλιο από NTINA, 24-3-08  
    Και κατι αλλο τα ασπραδια τα βαζουμε στα μακαρονια ελαφρα χτυπημενα ,οταν ειναι για παστιτσιο,για ναχουν συνοχη,και να μην διαλυετε το κομματι.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 24-3-08  
    Δεν συμφωνώ γαι τη φυτίνη, Ντίνα! Εγώ την χρησιμοποιώ πολύ στην μπεσαμέλ και γίνεται πολύ καλή και πολύ μυρωδάτη.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 24-3-08  
    Ειναι υποκειμενικο ,αν ταιριαζει στο γουστο σου ,ενταξει .
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 9-10-08  
    η διαδικασία που φτιάχνω τη μπεσαμέλ είναι η εξής, ζεσταίνω το γάλα χώρια, λιώνω τη φυτίνη κ προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη,στο λεπτό προσθέτω το γάλα,το αυγό κ αλάτι κ πιπέρι,ανακατεύω συνέχεια κ σε 3-4 λεπτά έτοιμη η μπεσαμέλ μου...ποτέ δεν έχει σβολιάσει κ πάντα μου πετυχαίνει!!!!
    #
    Σχόλιο από Ellita, 25-8-09  
    ευχαριστω με βοηθησες πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από Θούλα, 26-8-09  
    Κορίτσια αντί για τον αβγοδάρτη και το γρήγορο ανακάτεμα με το χέρι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το απλό μίξερ χειρός. Θα δείτε πόσο πιο αφράτη θα γίνει και σίγουρα δεν θα σβολιάσει.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 13-10-09  
    Ντίνα,μόλις μου έλυσες μια απορία σχετικά με τα ασπράδια.Έβλεπα τη μαμά μου να το κάνει μ'αυτό το τρόπο,και δεν σκέφτηκα ποτέ να τη ρωτήσω γιατί δεν τα βάζει μέσα στην κρέμα αλλά πάνω στα μακαρόνια.Τώρα καταλαβαίνω...
    Πάντως όσον αφορά στη μπεσαμέλ...,σεφ λένε ότι πρώτα καβουρντίζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα.Τους κρόκους στο τέλος.
    Κάθε νοικοκυρά όμως έχει το δικό της τρόπο και ξέρει πως τη βολεύει καλύτερα.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 13-10-09  
    Συμφωνώ - το καβούρντισμα είναι απαραίτητο γιατί εξαφανίζει την αλευρίλα. Βέβαια, ο καθένας κάνει αυτό που προτιμάει. Και κάτι άλλο: αν καβουρντίζετε το αλεύρι με το βούτυρο, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το απλό αλεύρι με ίδια ποσότητα corn flour. Απίστευτο αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από zoipet, 19-12-09  
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΠΑΚΙ ΚΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ,ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΕΙΞΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΟΛΙΑΖΕΙ.ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΑ ΤΟ ΑΛΕΒΡΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΣΒΟΛΙΑΣΕΙ ΚΙ ΕΙΧΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΕΙ!ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ!
    #
    Σχόλιο από totoula, 25-5-10  
    κι εγώ με καβούρντισμα την είχα μάθει αλλα από τότε που δοκίμασα τον τρόπο σου τον βρίσκω πολύ πιο εύκολο και χωρις να χρειάζομαι βοήθεια απο κάποιον άλλο!!!
    Ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από totoula, 25-5-10  
    Ξέχασα να πω ότι αντί για φυτίνη εγώ βάζω βούτυρο πρόβειο! Δίνει μία πιο ιδιαίτερη γεύση!!
    #
    Σχόλιο από rivaldo11, 21-6-10  
    poly kalh mpesamel
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-6-10  
    Πολλές φορές, όταν με πιάνουν οι τεμπελιές μου, κάνω την μπεσαμέλ μ'αυτόν τον τρόπο. Το αποτέλεσμα το βρίσκω εξίσου καλό με τον κλασικό τρόπο.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    45 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από popaki, 14-1-08  
    Απλώς εγώ πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην σβολιάσει. Μου το είπε μια θεία μου αυτό το κόλπο. Απο νοστιμιά είναι τέλεια.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 14-1-08  
    Εάν τη χτυπάς με τον αβγοδάρτη δεν πρόκειται να σβολιάσει όπως και αν βάλεις τα υλικά. Καβουρδίζεις το αλεύρι με το βούτυρο και προσθέτεις το γάλα (που ούτε αυτό χρειάζεται να είναι χλιαρό σε αυτή την περίπτωση), ανακατεύοντας όμως συνεχώς με τον αβγοδάρτη. Δεν μου έχει σβολιάσει ποτέ.
    Δοκίμαστέ το και πες μας.
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 14-1-08  
    Ο κυριος λογος που βαζουμε χλιαρο ή ζεστο γαλα ειναι για να κερδισεις χρονο.Δηλαδη να μην χρειαστει να εισαι επανω απο τη φωτια και να ανακατεβεις μεχρι να αρχισει να ζεσταινεται το γαλα και να πηζει η κρεμα.Τωρα για το καβουρδισμα και γω πιστευω οτι δινει μια καλυτερη γευση.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 24-3-08  
    Σορρυ,αλλα αυτη η μπεσαμελ ειναι κουρκουτη.Επειτα δεν δινει πολυ ογκο στο ψησιμο.Ενταξει γουστα ειναι αυτα.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 24-3-08  
    To μυστικο για ογκο ,αφρωτη δηλ ,ειναι να μη βαλης τα ασπραδια .Αν και δεν ειναι μυστικο .Τα ασπραδια την σφιγγουν
    Η φυτινη δεν κανει για μπεσαμελ ,το βιταμ ειναι το ιαδανικο
    #
    Σχόλιο από NTINA, 24-3-08  
    Και κατι αλλο τα ασπραδια τα βαζουμε στα μακαρονια ελαφρα χτυπημενα ,οταν ειναι για παστιτσιο,για ναχουν συνοχη,και να μην διαλυετε το κομματι.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 24-3-08  
    Δεν συμφωνώ γαι τη φυτίνη, Ντίνα! Εγώ την χρησιμοποιώ πολύ στην μπεσαμέλ και γίνεται πολύ καλή και πολύ μυρωδάτη.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 24-3-08  
    Ειναι υποκειμενικο ,αν ταιριαζει στο γουστο σου ,ενταξει .
    #
    Σχόλιο από Ellita, 25-8-09  
    ευχαριστω με βοηθησες πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από Θούλα, 26-8-09  
    Κορίτσια αντί για τον αβγοδάρτη και το γρήγορο ανακάτεμα με το χέρι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το απλό μίξερ χειρός. Θα δείτε πόσο πιο αφράτη θα γίνει και σίγουρα δεν θα σβολιάσει.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 13-10-09  
    Ντίνα,μόλις μου έλυσες μια απορία σχετικά με τα ασπράδια.Έβλεπα τη μαμά μου να το κάνει μ'αυτό το τρόπο,και δεν σκέφτηκα ποτέ να τη ρωτήσω γιατί δεν τα βάζει μέσα στην κρέμα αλλά πάνω στα μακαρόνια.Τώρα καταλαβαίνω...
    Πάντως όσον αφορά στη μπεσαμέλ...,σεφ λένε ότι πρώτα καβουρντίζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα.Τους κρόκους στο τέλος.
    Κάθε νοικοκυρά όμως έχει το δικό της τρόπο και ξέρει πως τη βολεύει καλύτερα.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 13-10-09  
    Συμφωνώ - το καβούρντισμα είναι απαραίτητο γιατί εξαφανίζει την αλευρίλα. Βέβαια, ο καθένας κάνει αυτό που προτιμάει. Και κάτι άλλο: αν καβουρντίζετε το αλεύρι με το βούτυρο, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το απλό αλεύρι με ίδια ποσότητα corn flour. Απίστευτο αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από zoipet, 19-12-09  
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΠΑΚΙ ΚΙ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ,ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΕΙΞΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΟΛΙΑΖΕΙ.ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΑ ΤΟ ΑΛΕΒΡΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΣΒΟΛΙΑΣΕΙ ΚΙ ΕΙΧΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΕΙ!ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ!
    #
    Σχόλιο από totoula, 25-5-10  
    κι εγώ με καβούρντισμα την είχα μάθει αλλα από τότε που δοκίμασα τον τρόπο σου τον βρίσκω πολύ πιο εύκολο και χωρις να χρειάζομαι βοήθεια απο κάποιον άλλο!!!
    Ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από rivaldo11, 21-6-10  
    poly kalh mpesamel
    #
    Σχόλιο από dcroula, 21-6-10  
    Πολλές φορές, όταν με πιάνουν οι τεμπελιές μου, κάνω την μπεσαμέλ μ'αυτόν τον τρόπο. Το αποτέλεσμα το βρίσκω εξίσου καλό με τον κλασικό τρόπο.
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 11-7-10  
    όσες φορές την έβαλα σε παστίτσιο δε μου πολυάρεσε.μου ταίριαξε όμως πολύ καλά στο μουσακά.έχει πιο ελαφριά γεύση.Για ένα λίτρο γάλα τα 3 αυγά μου φαίνονται πολλά.1 αρκεί θαρρώ.
    #
    Σχόλιο από poulxeria, 16-8-10  
    πολυ ωραια,γευστικη κ ευκολη μπεσαμελ!!!
    #
    Σχόλιο από alertgirl, 10-9-10  
    pragmatika itan poly kali....den kserw an i nostimia tis ofeiletai sti fytini...prwti fora evala k exw ksetrellathei me tin geysi tis...
    #
    Σχόλιο από geoliov, 25-9-10  
    !!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ginger, 14-1-08  
    Η μπεσαμέλ γίνεται πιο ωραία και πιο μυρωδάτη αν καβουρδίσεις το αλεύρι με το βούτυρο και μετά ρίξεις το γάλα, ανακατεύοντας καλά. Και το αυγό καλό είναι να το ρίξεις αφού έχει ετοιμαστεί η κρέμα και έχει κρυώσει.
    #
    Σχόλιο από mama, 14-1-08  
    Εγώ πάλι δεν την καβουρντίζω και κρατώ λίγο κρύο γάλα έξω και λιώνω το αλεύρι και μετά το ρίχνω λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια.Ακόμα βάζω 50 γρ βούτηρο και όχι παραπάνω.Γίνετε πιο ελαφριά απο γεύση δεν έχω παράπονο μια χαρά είναι.
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 9-10-08  
    η διαδικασία που φτιάχνω τη μπεσαμέλ είναι η εξής, ζεσταίνω το γάλα χώρια, λιώνω τη φυτίνη κ προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη,στο λεπτό προσθέτω το γάλα,το αυγό κ αλάτι κ πιπέρι,ανακατεύω συνέχεια κ σε 3-4 λεπτά έτοιμη η μπεσαμέλ μου...ποτέ δεν έχει σβολιάσει κ πάντα μου πετυχαίνει!!!!
    #
    Σχόλιο από totoula, 25-5-10  
    Ξέχασα να πω ότι αντί για φυτίνη εγώ βάζω βούτυρο πρόβειο! Δίνει μία πιο ιδιαίτερη γεύση!!
    #
    Σχόλιο από kostas, 16-8-10  
    εγω αντι αλευρι βαζω κορν φλαουερ και ετσι γινετε πολυ πιο ελαφρια η μπεσαμελ
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Κ, 26-11-13  
    Πραγματικά υπέροχη μου βγήκε! Επειδή χρησιμοποίησα πολύ μεγάλα αυγά, έβαλα μόνο δύο και 50 γραμμάρια βούτυρο. Ακολούθησα τα βήματα ακριβώς όπως λέει η συνταγή. Επειδή ήταν όλα τα υλικά παγωμένα, τη μαγειρεύεις πολλή ώρα και έτσι φεύγει και η αλευρίλα! Πιάστηκε το χέρι μου, αλλά άξιζε τον κόπο :-)!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Σάλτσες
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της mauri_petalouda
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 52 αγαπημένων συνταγών, του/της krhtikopoyla
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 204 αγαπημένων συνταγών, του/της marthaki18
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της eleni72
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 51 αγαπημένων συνταγών, του/της Γωγούλι