Μπεσαμέλ με λάδι ελιάς

Bαθμολογία: 5
       
 
2 ψήφοι
Η_μαμά_της_Ζέφυς, 13.05.10

Περιγραφή

Ελαφριά, αφράτη, μαλακή και νόστιμη μπεσαμελ με λάδι.
Μπεσαμέλ με λάδι ελιάς
photo: Rozana200406

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/4 - 1/3 ποτηριού κρασιού λάδι ελιάς
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2-3 αυγά
  • 2,5 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
  • μοσχοκάρυδο ή και μπαχάρι, κατα βούληση
  • 1 πρέζα αλάτι, κατά βούληση
Προ-αιρετικά
  • 2 μικρές και αμαρτωλές κουταλιές βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο μαλακό κίτρινο τυρί τύπου έμενταλ ή ένταμ ή ελληνικού κασεριού
  • 3-4 κουταλιές τριμμένη ξερή μυτζήθρα ή παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Βούτυρο , Γάλα , Τυριά , Αβγά
Σερβίρει: ενα μέτριο πυρέξ (6 άτομα)
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεσταίνουμε το λαδάκι και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το γάλα πλην μισού ποτηριού. Προσωπικά προτιμώ να αφήσω να λιώσει το βούτυρο και μετά ρίχνω το γάλα, με αυτό το τρόπο παίρνει καλύτερο άρωμα αλλά επισης το λάδι χρωματίζεται απο το καμμένο βούτυρο και η μπεσαμελ στο τέλος δείχνει λίγο μπεζουλιά (εμάς δε μας πειράζει).
  2. Διαλύω στο ποτήρι με το γάλα το κορν φλάουερ και ρίχνω στην κατσαρόλα όταν το μείγμα έχει κάψει αλλά δεν έχει βράσει ακόμα. Χαμηλώνω την φωτιά και ανακατεύω. Ρίχνω σταδιακά το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Οταν πήξει τόσο όσο να κάνει μια μέτρια σφικτή κρέμα, αφαιρώ απο την φωτιά και προσθέτω τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύω καλά και το αφήνω λίγο να σταθεί, 3-5 λεπτά. Ξαναανακατεύω και ρίχνω τα μαλακά τυριά, σταδιακά ώστε να μη σβωλιάσουν. Αυτά λιώνουν και η μπεσαμελ δίχνει λίγο αραιή, μη τη φοβηθείτε.
  3. Ειναι έτοιμη για ψήσιμο. Αφου την στρώσετε στα λαχανικά, στο πατσίτσιο , μουσακα, οτιδηποτε, ρίχνετε απο πάνω τα σκληρά τυριά.
  4. Δε θέλει πολύ ψήσιμο γύσω στα 15-20 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Πριν την σερβίρετε περιμένετε να κρυώσει αρκετά, ώστε να σφίξει λίγο. Παραμένει αφράτη και μαλακή και την επόμενη μέρα (μεθεπόμενη δεν έχει υπάρξει ποτέ,,, μα ποτέ!).

Λίγα μυστικά ακόμα

Εκτός απο τα σουφλέ που πρέπει να σερβιριστούν αμέσως (και αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή βάσης για σουφλέ,) όλα τα υπόλοιπα φαγητά που έχουν μπεσαμελ, άποψη μου είναι ότι πρέπει να μαγειρευτούν γύρω στις 1-2 ώρες πριν σερβιρισούν, προκειμένου να έχουν καλύτερη όψη.

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 18-6-11  
    θα προσθεσω και το "ντελικατη" στην περιγραφη της.Οσοι(σαν εμενα που κανω μπεσαμελ με αλευρι)τη δοκιμασετε μη φοβηθειτε οτι δεν πηζει..ειναι αρκετα πιο αραιη και πηζει καθως κρυωνει (οχι πηχτη ομως).Νοστιμη..την εβαλα σε μουσακα,θα επανελθω μολις τον..φαμε!
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 18-6-11  
    ευχαριστώ
    1 που τολμησες να τη δοκιμασεις ( το λαδι θεωρειται αιρετικο στην μπεσαμελ)
    2 για τα καλα σου λογια και τα πηρουνακια
    αιντε ομως δοκιμαστε τηνννν ,,,να μας πεις τελικη αποψη! ( πισω πηρουνακια δε δινω ομως)
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 18-6-11  
    αν ειχα κι αλλα θα στα βαζα..μας αρεσε πολυ στο μουσακα και τον φαγαμε χωρις τυψεις :)εμενα μ αρεσει παντα να δοκιμαζω νεες γευσεις,ο αντρας μου οχι αλλα αφου δε μπορει να κανει αλλιως..ακολουθει!και του βγαινει και σε καλο!ευχαριστουμε!
    #
    Σχόλιο από lydia.daf, 12-12-13  
    εκανα αυτη την συνταγουλα για παστιτσιο επειδη δεν ειχα βουτυρο.βγηκε πεντανοστιμη,αρκετα πηχτη και βελουδινη, χωρις να σου αφηνει την γευση του λαδιου.καβουρδισα το κορν φλαουερ (και μια μικρη κουταλια αλευρι)στο λαδι και μετα εριξα το γαλα.εβαλα μονο ενα αυγο και 1μισι φλυτζανι γραβιερα.δεν υστερει σε τιποτα απο την κανονικη μπεσαμελ

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 18-6-11  
    θα προσθεσω και το "ντελικατη" στην περιγραφη της.Οσοι(σαν εμενα που κανω μπεσαμελ με αλευρι)τη δοκιμασετε μη φοβηθειτε οτι δεν πηζει..ειναι αρκετα πιο αραιη και πηζει καθως κρυωνει (οχι πηχτη ομως).Νοστιμη..την εβαλα σε μουσακα,θα επανελθω μολις τον..φαμε!
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 18-6-11  
    ευχαριστώ
    1 που τολμησες να τη δοκιμασεις ( το λαδι θεωρειται αιρετικο στην μπεσαμελ)
    2 για τα καλα σου λογια και τα πηρουνακια
    αιντε ομως δοκιμαστε τηνννν ,,,να μας πεις τελικη αποψη! ( πισω πηρουνακια δε δινω ομως)
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 18-6-11  
    αν ειχα κι αλλα θα στα βαζα..μας αρεσε πολυ στο μουσακα και τον φαγαμε χωρις τυψεις :)εμενα μ αρεσει παντα να δοκιμαζω νεες γευσεις,ο αντρας μου οχι αλλα αφου δε μπορει να κανει αλλιως..ακολουθει!και του βγαινει και σε καλο!ευχαριστουμε!

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από lydia.daf, 12-12-13  
    εκανα αυτη την συνταγουλα για παστιτσιο επειδη δεν ειχα βουτυρο.βγηκε πεντανοστιμη,αρκετα πηχτη και βελουδινη, χωρις να σου αφηνει την γευση του λαδιου.καβουρδισα το κορν φλαουερ (και μια μικρη κουταλια αλευρι)στο λαδι και μετα εριξα το γαλα.εβαλα μονο ενα αυγο και 1μισι φλυτζανι γραβιερα.δεν υστερει σε τιποτα απο την κανονικη μπεσαμελ

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΣΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ-DRESSING
    Ένα βιβλίο 92 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Κλασσικές Συνταγές
    Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της Ικαριώτισσα