Μπεσαμέλ με λάδι ελιάς
Ελαφριά, αφράτη, μαλακή και νόστιμη μπεσαμελ με λάδι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εκτός απο τα σουφλέ που πρέπει να σερβιριστούν αμέσως (και αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή βάσης για σουφλέ,) όλα τα υπόλοιπα φαγητά που έχουν μπεσαμελ, άποψη μου είναι ότι πρέπει να μαγειρευτούν γύρω στις 1-2 ώρες πριν σερβιρισούν, προκειμένου να έχουν καλύτερη όψη.
Υλικά
-
1/4-1/3 ποτηριού κρασιού λάδι ελιάς
-
1 λίτρο γάλα
-
2-3 αυγά
-
2,5 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
-
μοσχοκάρυδο ή και μπαχάρι, κατα βούληση
-
1 πρέζα αλάτι, κατά βούληση
-
Προ-αιρετικά
-
2 μικρές και αμαρτωλές κουταλιές βούτυρο γάλακτος
-
1 φλυτζάνι τριμμένο μαλακό κίτρινο τυρί τύπου έμενταλ ή ένταμ ή ελληνικού κασεριού
-
3-4 κουταλιές τριμμένη ξερή μυτζήθρα ή παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ζεσταίνουμε το λαδάκι και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το γάλα πλην μισού ποτηριού. Προσωπικά προτιμώ να αφήσω να λιώσει το βούτυρο και μετά ρίχνω το γάλα, με αυτό το τρόπο παίρνει καλύτερο άρωμα αλλά επισης το λάδι χρωματίζεται απο το καμμένο βούτυρο και η μπεσαμελ στο τέλος δείχνει λίγο μπεζουλιά (εμάς δε μας πειράζει).
-
2
Διαλύω στο ποτήρι με το γάλα το κορν φλάουερ και ρίχνω στην κατσαρόλα όταν το μείγμα έχει κάψει αλλά δεν έχει βράσει ακόμα. Χαμηλώνω την φωτιά και ανακατεύω. Ρίχνω σταδιακά το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Οταν πήξει τόσο όσο να κάνει μια μέτρια σφικτή κρέμα, αφαιρώ απο την φωτιά και προσθέτω τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύω καλά και το αφήνω λίγο να σταθεί, 3-5 λεπτά. Ξαναανακατεύω και ρίχνω τα μαλακά τυριά, σταδιακά ώστε να μη σβωλιάσουν. Αυτά λιώνουν και η μπεσαμελ δίχνει λίγο αραιή, μη τη φοβηθείτε.
-
3
Ειναι έτοιμη για ψήσιμο. Αφου την στρώσετε στα λαχανικά, στο πατσίτσιο, μουσακα, οτιδηποτε, ρίχνετε απο πάνω τα σκληρά τυριά.
-
4
Δε θέλει πολύ ψήσιμο γύσω στα 15-20 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Πριν την σερβίρετε περιμένετε να κρυώσει αρκετά, ώστε να σφίξει λίγο. Παραμένει αφράτη και μαλακή και την επόμενη μέρα (μεθεπόμενη δεν έχει υπάρξει ποτέ,,, μα ποτέ!).
Σχόλια (4)