Μπεσαμέλ που δεν κόβει ποτέ

Bαθμολογία: 4.9333
       
 
30 ψήφοι
chocolateaddict, 12.05.09

Περιγραφή

Μία πανεύκολη μπεσαμέλ για τεμπέληδες, με εξαιρετική υφή και γεύση.
Μπεσαμέλ που δεν κόβει ποτέ
photo: ANGOLINA

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1200 ml γάλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 6 κ.σ. κορν-φλάουρ
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Γάλα , Αβγά
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Χτυπάμε τα 2 αυγά για 1-2 λεπτά.
Βήμα 2
2) Διαλύουμε το κορν-φλάουρ στην κούπα γάλα.
Βήμα 3
3) Ζεσταίνουμε το 1 λίτρο γάλα μαζί με το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Βήμα 4
4) Μόλις αχνίσει καλά (να μη βράσει), ρίχνουμε το γάλα με το κορν-φλάουρ και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει καλά.
Βήμα 5
5) Μόλις πήξει αρκετά (να είναι σαν παχύρευστη κρέμα) κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 6
6) Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη για χρήση!

Λίγα μυστικά ακόμα

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    39 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-5-09  
    δεν εχω φτιαξει ποτε μπεσαμελ με κορν φλαουρ,φταχνω παντα με αλευρι.εχει μεγαλη διαφορα?και το βουτυρο μονο 1 κουταλια?
    #
    Σχόλιο από chocolateaddict, 18-5-09  
    Ναι golfo μου. Μόνο 1 κουταλιά βούτυρο (αν βέβαια θες λίγο παραπάνω δεν χαλάει τίποτα στη συνταγή). Εγώ χρησιμοποιώ και γάλα 1,5 % για να γίνει ακόμα πιο διαιτητική. Και δεν αλλάζει καθόλου η υφή της. Είναι δοκιμασμένη συνταγή! :-)
    #
    Σχόλιο από golfo, 18-5-09  
    ευχαριστω για την διευκρινιση θα τη δοκιμασω συντομα για τα λαζανια μου πουθα φτιαξω την κυριακη.
    #
    Σχόλιο από lemon74, 14-6-09  
    ωραία και ελαφριά η μπεσαμέλ με το κορν φλαουρ, συνήθως την κάνουμε με αλεύρι. Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι οτι έβαλα ένα κρόκο.
    #
    Σχόλιο από chocolateaddict, 14-6-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια lemon74!
    Είναι ωραία να υπάρχουν ελαφριές παραλλαγές ορισμένων συνταγών. Εμένα μου αρέσει πολύ να ελαφραίνουμε τα φαγητά μας. Χαίρομαι που μπορούμε να τα μοιραζόμαστε!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 2-8-09  
    Ωραία σε γεύση, ελαφριά απλά χρειάστηκε τελικά να βάλω 10 κουταλιές κορν φλάουρ για να πήξει.Την έφτιαξα με γάλα 1,5%
    #
    Σχόλιο από viviant, 18-9-09  
    πολύ νόστιμη μπεσαμέλ και με απαλή υφή και γεύση!!! ευχαριστώ πολύ!!!!
    #
    Σχόλιο από viviant, 18-9-09  
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 19-9-09  
    μπράβο τσάκλετ άντικτ, ωραιότατη, και fool-proof όπως είπες.

    GOLFO & ΛΟΙΠΟΙ ΣΕΦ
    πώς, γίνεται και με αλεύρι:

    ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ
    γενικά η αντιστοιχία είναι
    1 κσ κορν φλάουρ = 2 κσ αλεύρι
    έτσι γράφει απέξω το δικό μας κουτί
    (http://www.argostarch.com/faq.html)

    ΑΛΛΑ...
    η συνταγή θέλει πολύ κορν φλάουρ (6 κσ κορν φλάουρ = 12 κσ αλεύρι!) και στη μετατροπή θα έχει βαριά & αλευρώδη μάλλον αντί τη μετάξινη & κρεμώδη γεύση που προσφέρει το κορν φλάουρ.

    ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ
    και καλύτερη υγεία, χρησιμοποιήστε μόνο τ' ασπράδια.
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 13-10-09  
    απλα καταπληκτικη!!!!!προσθεσα πριν την απλωσω στο ταψι λιγη γραβιερα τριμμενη και εγινε μουρλιαααααααααα.χιλιαδες πιρουνακια απο μενα..........
    #
    Σχόλιο από butterfly_lilly, 8-11-09  
    πολυ καλή όντως και ελαφριά. φοβήθηκα βέβαια οτι δεν θα πήξει αλλα τελικά όλα πήγαν μια χαρά. πέντε πηρουνάκια και απο εμένα. :)
    #
    Σχόλιο από ace, 11-2-10  
    μπραβο!η καλυτερη απ οσες εχω δοκιμασει.την εφτιαξα σημερα για το παστιτσιο,και ομολογω οτι μας αρεσε πολυ,ουτε αλευριλα μυριζε,ηταν και πιο ευπεπτη...τι αλλο να πω,απο δω και περα αυτην θα φτιαχνω.ευχαριστουμε που μοιραστηκες τη συνταγη σου με μας!τα πιρουνακια απ ολη την οικογενεια!!!!!!
    #
    Σχόλιο από chocolateaddict, 11-2-10  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τα πηρουνάκια φυσικά!
    Πάντα νοστιμιές εύχομαι!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 11-2-10  
    Την φτιάχνω εδώ και αρκετό καιρό έτσι και είναι και πιο εύκολη και πιο ελαφριά. Συνήθως παραλείπω τα αυγά.
    #
    Σχόλιο από liakouras, 10-5-10  
    πραγματι ελαφρια μπεσαμελ και ευκολη μπραβο
    #
    Σχόλιο από DESPOINA-84, 5-10-10  
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΥΦΗ.ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΑΠΛΑ ΣΤΟ 1L ΓΑΛΑ ΒΑΖΩ 10κ.σ. ΚΟΡΝ-ΦΛΑΟΥΡ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΥΓΟ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΥΡΑΚΙ ΕΧΩ,ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ.
    #
    Σχόλιο από ZOYZOYNITSA, 12-10-10  
    Ειναι η πρωτη φορα που επιχειρησα να κανω μονη μου μπεσαμελ,ακολουθησα κατα γραμμα τη συνταγη σου και πετυχε! Νοστιμοτατη!
    #
    Σχόλιο από alexiak, 21-11-10  
    ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ SITE ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ 100%!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!
    #
    Σχόλιο από koritsaki9220, 23-3-11  
    Πολύ ωραία! Απλά έβαλα 10κουταλιές κορνφλαουρ
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 23-3-11  
    εγω με αλευρι το φτιαχνω αλλα εχω δοκιμασει και με κορν φλαουρ και ειναι το ιδιο νοστιμο
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    28 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 2-8-09  
    Ωραία σε γεύση, ελαφριά απλά χρειάστηκε τελικά να βάλω 10 κουταλιές κορν φλάουρ για να πήξει.Την έφτιαξα με γάλα 1,5%
    #
    Σχόλιο από viviant, 18-9-09  
    πολύ νόστιμη μπεσαμέλ και με απαλή υφή και γεύση!!! ευχαριστώ πολύ!!!!
    #
    Σχόλιο από viviant, 18-9-09  
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 19-9-09  
    μπράβο τσάκλετ άντικτ, ωραιότατη, και fool-proof όπως είπες.

    GOLFO & ΛΟΙΠΟΙ ΣΕΦ
    πώς, γίνεται και με αλεύρι:

    ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ
    γενικά η αντιστοιχία είναι
    1 κσ κορν φλάουρ = 2 κσ αλεύρι
    έτσι γράφει απέξω το δικό μας κουτί
    (http://www.argostarch.com/faq.html)

    ΑΛΛΑ...
    η συνταγή θέλει πολύ κορν φλάουρ (6 κσ κορν φλάουρ = 12 κσ αλεύρι!) και στη μετατροπή θα έχει βαριά & αλευρώδη μάλλον αντί τη μετάξινη & κρεμώδη γεύση που προσφέρει το κορν φλάουρ.

    ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ
    και καλύτερη υγεία, χρησιμοποιήστε μόνο τ' ασπράδια.
    #
    Σχόλιο από butterfly_lilly, 8-11-09  
    πολυ καλή όντως και ελαφριά. φοβήθηκα βέβαια οτι δεν θα πήξει αλλα τελικά όλα πήγαν μια χαρά. πέντε πηρουνάκια και απο εμένα. :)
    #
    Σχόλιο από ace, 11-2-10  
    μπραβο!η καλυτερη απ οσες εχω δοκιμασει.την εφτιαξα σημερα για το παστιτσιο,και ομολογω οτι μας αρεσε πολυ,ουτε αλευριλα μυριζε,ηταν και πιο ευπεπτη...τι αλλο να πω,απο δω και περα αυτην θα φτιαχνω.ευχαριστουμε που μοιραστηκες τη συνταγη σου με μας!τα πιρουνακια απ ολη την οικογενεια!!!!!!
    #
    Σχόλιο από chocolateaddict, 11-2-10  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τα πηρουνάκια φυσικά!
    Πάντα νοστιμιές εύχομαι!!
    #
    Σχόλιο από liakouras, 10-5-10  
    πραγματι ελαφρια μπεσαμελ και ευκολη μπραβο
    #
    Σχόλιο από ZOYZOYNITSA, 12-10-10  
    Ειναι η πρωτη φορα που επιχειρησα να κανω μονη μου μπεσαμελ,ακολουθησα κατα γραμμα τη συνταγη σου και πετυχε! Νοστιμοτατη!
    #
    Σχόλιο από alexiak, 21-11-10  
    ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΞΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ SITE ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ 100%!!! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!
    #
    Σχόλιο από koritsaki9220, 23-3-11  
    Πολύ ωραία! Απλά έβαλα 10κουταλιές κορνφλαουρ
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 23-3-11  
    εγω με αλευρι το φτιαχνω αλλα εχω δοκιμασει και με κορν φλαουρ και ειναι το ιδιο νοστιμο
    #
    Σχόλιο από Oliboudi!, 14-5-11  
    Kala, h besamel vghke koukla dn to suzhtw!! exw kanei polles fores moussaka alla ka8e fora h besamel vgainei polu diaforetikh... kai x8es pou eixa kalesmenous 3enous agglous gia fai akolou8hsa pista auth th sudagh kai pragmatika einai toso pio aplh kai eukolh kai nostimh parallhla... mono pou dn evala mosxokarudo alla 8a to dokimasw thn epomenh fora! euxaristoume polu gia th sudagh!!!
    #
    Σχόλιο από renak19, 1-7-11  
    Την πρώτη φορά που δοκιμάσα αυτή τη συνταγή, έγινε εξαιρετική! Δεν είχα ξαναφτιάξει μόνη μου μπεσαμέλ και βγήκε τέλεια! Ενθουσιάστηκα από την ευκολία και τη νοστιμιά της!! Γι'αυτό και τα 5 πιρουνάκια! Έχω όμως μια ερώτηση, σήμερα που την ξαναδοκίμασα, δεν έπηζε με τίποτα... κατέληξα να χρησιμοποιήσω ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κουτί του κορν φλάουρ (200γρ) και πάλι παρέμεινε νερουλή. Την έβαλα στα λαζάνια μου και έκανε κρούστα, όμως θα ήθελα να ξέρω γιατί δεν βγήκε καλή. Τι μπορεί να φταίει; Μήπως ότι χρησιμοποίησα κορν φλάουρ από άλλη εταιρεία και δεν ήταν καλό; Ακολούθησα όλα τα βήματα ακριβώς όπως και την πρώτη φορά. Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από jules, 6-7-11  
    ελαφριά και βελούδινη! τη χρησιμοποίησα στα λαζάνια μου και έγιναν άλλο πράγμα. δε συζητάω καν για την ευκολία της! μπράβο για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από mmmarina, 18-10-11  
    #
    Σχόλιο από limnoula, 26-11-11  
    teleia mpesamel den exv na pw tipota allo!!!prwth fora thn ekana me korn flour-niseste kai egine teleia!apla egw ebala elaiolado anti boythro giati den xrhshmopoiw pote.na sai kala!!!5 piroynia me thn axia soy:)
    #
    Σχόλιο από devilangel, 23-2-12  
    Απλή, εύκολη, γρήγορη, ελαφριά και για μένα που δεν είχα ξαναφτιάξει μπεσαμέλ μόνη μου, ήταν κάτι που μου δωσε θάρρος! Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 26-5-13  
    Πανεύκολη αλλά θέλει λίγο παραπάνω κορν φλάουερ.
    #
    Σχόλιο από sklenarikova, 3-6-13  
    εκανα τη συνταγη με 1 λιτρο γαλα και ολα τα υπολοιπα υλικα ακριβως για μετριο ταψι και ηταν μια χαρα.Πολυ ελαφρια γευση νοστιμη και πολυ ευκολη σ΄ευχαριστω πολυ!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από golfo, 17-5-09  
    δεν εχω φτιαξει ποτε μπεσαμελ με κορν φλαουρ,φταχνω παντα με αλευρι.εχει μεγαλη διαφορα?και το βουτυρο μονο 1 κουταλια?
    #
    Σχόλιο από chocolateaddict, 18-5-09  
    Ναι golfo μου. Μόνο 1 κουταλιά βούτυρο (αν βέβαια θες λίγο παραπάνω δεν χαλάει τίποτα στη συνταγή). Εγώ χρησιμοποιώ και γάλα 1,5 % για να γίνει ακόμα πιο διαιτητική. Και δεν αλλάζει καθόλου η υφή της. Είναι δοκιμασμένη συνταγή! :-)
    #
    Σχόλιο από golfo, 18-5-09  
    ευχαριστω για την διευκρινιση θα τη δοκιμασω συντομα για τα λαζανια μου πουθα φτιαξω την κυριακη.
    #
    Σχόλιο από MissPiggyE, 25-5-13  
    5 πιρουνάκια για τη γεύση και την εμφάνιση!
    Μάλλον το κορν φλάουρ μου δεν ήταν καλό, γιατι δεν έπηζε.. Έβαλα 2κουταλιές παραπάνω και έπηξε λιγάκι. Πόση ώρα θέλει περίπου μέχρι να πήξει; Μήπως έπρεπε να ανακατέψω περισσότερη ωρα..
    Ευχαριστώ!

    7 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από lemon74, 14-6-09  
    ωραία και ελαφριά η μπεσαμέλ με το κορν φλαουρ, συνήθως την κάνουμε με αλεύρι. Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι οτι έβαλα ένα κρόκο.
    #
    Σχόλιο από chocolateaddict, 14-6-09  
    Ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια lemon74!
    Είναι ωραία να υπάρχουν ελαφριές παραλλαγές ορισμένων συνταγών. Εμένα μου αρέσει πολύ να ελαφραίνουμε τα φαγητά μας. Χαίρομαι που μπορούμε να τα μοιραζόμαστε!!
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 13-10-09  
    απλα καταπληκτικη!!!!!προσθεσα πριν την απλωσω στο ταψι λιγη γραβιερα τριμμενη και εγινε μουρλιαααααααααα.χιλιαδες πιρουνακια απο μενα..........
    #
    Σχόλιο από dcroula, 11-2-10  
    Την φτιάχνω εδώ και αρκετό καιρό έτσι και είναι και πιο εύκολη και πιο ελαφριά. Συνήθως παραλείπω τα αυγά.
    #
    Σχόλιο από DESPOINA-84, 5-10-10  
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΥΦΗ.ΚΙ ΕΓΩ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΑΠΛΑ ΣΤΟ 1L ΓΑΛΑ ΒΑΖΩ 10κ.σ. ΚΟΡΝ-ΦΛΑΟΥΡ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΥΓΟ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΥΡΑΚΙ ΕΧΩ,ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ.
    #
    Σχόλιο από thomaei, 20-1-12  
    ετσι φτιαχνω και εγω την μπεσαμελ μου.. αλλες παλι αμα δεν εχω κορν φλαουρ βαζω αλευρακι... και γαλατακι λαιτ παντα ,ελαφρια χωρις καμμενα βουτυρα και αλευρι.... α και αμα δεν εχω βουτυρο βαζω βιταμ. η λαδακι ελιας .. !!!!
    #
    Σχόλιο από adamandia32, 29-1-14  
    5 πιρουνακια απο εμενα γιατι η αναλογια ειναι σουπερ αν και εβαλα αλευρι και ενα αυγουλακι και φετουλα τριμμενη. Τα εβαλα ολα μαζι στην κατσαρολα,γαλα και αλευρι και ανακατεβα να μην κολλησει. Αμεσως επειξε και μετα εβαλα τα υπολοιπα. Ευχαριστω πολυ γιατι δεν εβρισκα ποτε ποσο αλευρι χρειαζεται.

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 105 αγαπημένων συνταγών, του/της Elentriel
    Σάλτσες / Μαρινάδες
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της anemone
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 247 αγαπημένων συνταγών, του/της marthaki18
    ΣΑΛΤΣΕΣ-ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ-DRESSING
    Ένα βιβλίο 92 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 413 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA