Μπεσαμέλ

Bαθμολογία: 4.8267
       
 
75 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05

Περιγραφή

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι το να φτιάξεις μπεσαμέλ είναι δύσκολη και μπελαλίδικη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε έναν αβγοδάρτη με τον οποίο θα ανακατεύετε συνέχεια τη σάλτσα σας.
Μπεσαμέλ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 1/4 φλ. γάλα
  • αλάτι
  • φρέσκο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Γάλα
Φτιάχνει: 1 φλυτζάνι
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι μέτρια.
Βήμα 2
2) Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει ένα χρυσό μείγμα που κάνει μπουρμπουλήθρες. Προσοχή να μην γίνει καφέ (γύρω στα 2 λεπτά).
Βήμα 3
3) Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, η σάλτσα μας θα σβολιάσει. Αν δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτό, μπορούμε να βάλουμε το γάλα ζεστό, αλλά αν ανακατεύουμε καλά δεν είναι απαραίτητο.
Βήμα 4
4) Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σιγά σιγά η μπεσαμέλ μας θα πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (αν θέλουμε), χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με λαδόχαρτο ή ρίχνουμε λίγο γάλα από πάνω για να μη πιάσει κρούστα.
Για σφιχτή μπεσαμέλ βάζουμε 3 κ.σ. αλεύρι σε 1 φλ. γάλα (για σουφλέ)
Για παστίτσιο, μουσακά κλπ. προσθέτουμε στο τέλος και έναν κρόκο αβγού

Η φίλη Cindy δοκίμασε και την έκανε νηστίσιμη, αντικαθιστώντας το γάλα με νεράκι!

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • χρησιμοποιήστε αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • ελέγξτε τα μπαχαρικά
  • βεβαιωθείτε για το βούτυρο

Σχετικές συνταγές

    112 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Theogr, 3-1-08  
    Μου είπαν να αντικαταστήσω το αλεύρι με σιμιγδάλι αλλά δεν το έχω δοκιμάσει λέτε να γίνει καλό; Πάντως προσθέτω πάντα τυρί που λιώνει εύκολα στην μπεσαμέλ και γίνεται νοστιμότατο.

    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ_, 29-2-08  
    ΕΓΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΥΓΟ.ΔΕΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΗ
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 29-2-08  
    Και γω βαζω αβγο αλλα μονο τον κροκο και της δινει νοστιμια και ωραιο χρωματακι!! και φυσικα μια κυπριακη πινελια...τριμενη αναρή(ξινομυζηθρα)!!!
    #
    Σχόλιο από flora, 30-3-08  
    Εγώ την κάνω με corn flour και καθόλου βούτυρο, βάζω κι ένα κρόκο στο τέλος και μπόλικο τριμμένο τυράκι....γίνεται νοστιμότατη και πολύ αφράτη!!!!
    #
    Σχόλιο από FATSA, 2-5-08  
    SITRONELLA MOY, είναι φανταστική η συνταγή που δίνεις...κι εγώ έτσι την κάνω και χωρίς αυγά.
    δεν ξέρω γιατί.με τα αυγά είμαι μαλωμένη,προσθέτω κ τυράκι τριμμένο...
    τρέλλα....
    ΜΠΡΑΒΟ SITRONELLA :)
    #
    Σχόλιο από Margie, 23-6-08  
    Έφτιαξα για πρώτη φορά μπεσαμέλ και ακολούθησα την συνταγή αυτή (με αβγό βέβαια). Καταπληκτική!!! Ευχαριστώ πολύ - δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο εύκολο!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 17-7-08  
    Να ρωτήσω κάτι; Δεν χρειάζεται corn flour να δέσει;
    #
    Σχόλιο από Ginger, 17-7-08  
    Δεν χρειάζεται, Λίζα! Έχει το αλεύρι και επιπλέον δένει και με το βράσιμο.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 17-7-08  
    και πόση ποσότητα βγαίνει με αυτέσ τισ δόσεις;για ένα ταψί μουσακά φτάνει;
    #
    Σχόλιο από Ginger, 17-7-08  
    Δεν νομίζω! Να σου δώσω να καταλάβεις, στο ταψί που έχω και δεν είναι από τα πολύ μεγάλα (αν θες να σου πω ακριβώς το μέγεθος όταν πάω σπίτι), βάζω 9 κουταλιές αλεύρι και 10 βούτυρο. Βέβαια, εμείς θέλουμε να έχει αρκετή μπεσαμέλ, αλλά οι 2 κουταλιές μου φαίνονται πολύ λίγες για ένα ταψί.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 17-7-08  
    σευχαριστώ Ginger μου για την απάντηση θα με υποχρέωνες αν μου έλεγες ακριβώς τισ δόσεις γιατί θέλω και γώ πολύ μπεσαμέλ για μεγαλούτσικο ταψάκι
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-7-08  
    Εάν δεις τη συνταγή, γράφει ότι φτιάχνει ένα φλυτζάνι μπεσαμέλ. Αυτό σίγουρα είναι λίγο για ένα ταψί μουσακά. Οπότε διπλασιάζεις ή τριπλασιάζεις τη δόση, ώστε να καλύψει το ταψί σου. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του ταψιού σου και το πόσο πολύ μπεσαμέλ θέλεις στο φαγητό σου.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 17-7-08  
    Συγνώμη αν γίνομαι κουραστική αλλά με τη μπεσαμέλ έχω θέμα!!δηλ θα βάλω 4 κ.σ. αλεύρι 4κ.τ βούτυρο και πόσο γάλα;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-7-08  
    Λίζα είναι πολύ απλό. Εάν θέλεις διπλή ποσότητα θα βάλεις διπλά υλικά (4κσ αλεύρι, 4 κσ βούτυρο και 2 1/2 φλ. γάλα). Εάν θέλεις τριπλή, θα βάλεις τριπλή ποσότητα (6 κσ αλεύρι, 6 βούτυρο και 3 3/4 φλ. γάλα) κλπ κλπ. Απλή αριθμητική χρειάζεται. Εάν το ταψί σου είναι μεγαλούτσικο και θέλεις και πολύ μπεσαμέλ, προτείνω τουλάχιστον την 3πλή δόση.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 18-7-08  
    Λίζα, το ταψάκι για το οποίο σου έλεγα ότι χρησιμοποιώ 9-10 κουταλιές βούτυρο έχει διάμετρο 30 εκ.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 18-7-08  
    Ε' ευχαριστώ πολύ Ginger μου γαι την απάντηση!!!
    #
    Σχόλιο από LUPAKI, 29-8-08  
    Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με φαριν-απ (γίνεται πιο αφράτη)
    και το μισό γάλα να το αντικαταστήσετε με κρέμα γάλακτός(δίνει άλλη νοστιμιά)
    #
    Σχόλιο από nasia.., 26-4-09  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!!ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΨΑΚΙ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ 2 ΤΟ ΠΟΛΥ 3 ΑΤΟΜΑ ΦΤΑΝΕΙ Η ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ????5 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ!!!!
    #
    Σχόλιο από nasia.., 26-4-09  
    ΣΙΤΡΟΝΕΛΛΑ μπραβο!!!εκανα τελικα διπλη δοση και μου εγινε μπολικη,μπολικη χορταστικη!!εβαλα φαρίνα και επειδη δεν μου εφτασε το γαλα εβαλα και λιγο νουνου!!!παιδια....τέλεια και αφράτη!!!!!!
    #
    Σχόλιο από makaronou, 26-4-09  
    Πραγματικά η μπεσαμέλ είναι πολύ εύκολη υπόθεση, απλά θέλει λίγο προσοχή. Η μαμά μου πάντα μα πάντα φτιάχνει την μπεσαμέλ. Δεν αγόρασε ποτέ έτοιμη. Έτσι, κι εγώ ακολούθησα τα βήματά της. Τη μόνη παρέμβαση που έχω να κάνω στην υπέροχη συνταγή της Sitronella είναι ότι προσθέτω και αυγό. Δίνει χρώμα και γεύση.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    75 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από FATSA, 2-5-08  
    SITRONELLA MOY, είναι φανταστική η συνταγή που δίνεις...κι εγώ έτσι την κάνω και χωρίς αυγά.
    δεν ξέρω γιατί.με τα αυγά είμαι μαλωμένη,προσθέτω κ τυράκι τριμμένο...
    τρέλλα....
    ΜΠΡΑΒΟ SITRONELLA :)
    #
    Σχόλιο από Margie, 23-6-08  
    Έφτιαξα για πρώτη φορά μπεσαμέλ και ακολούθησα την συνταγή αυτή (με αβγό βέβαια). Καταπληκτική!!! Ευχαριστώ πολύ - δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο εύκολο!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 17-7-08  
    σευχαριστώ Ginger μου για την απάντηση θα με υποχρέωνες αν μου έλεγες ακριβώς τισ δόσεις γιατί θέλω και γώ πολύ μπεσαμέλ για μεγαλούτσικο ταψάκι
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 18-7-08  
    Ε' ευχαριστώ πολύ Ginger μου γαι την απάντηση!!!
    #
    Σχόλιο από nasia.., 26-4-09  
    ΣΙΤΡΟΝΕΛΛΑ μπραβο!!!εκανα τελικα διπλη δοση και μου εγινε μπολικη,μπολικη χορταστικη!!εβαλα φαρίνα και επειδη δεν μου εφτασε το γαλα εβαλα και λιγο νουνου!!!παιδια....τέλεια και αφράτη!!!!!!
    #
    Σχόλιο από makaronou, 26-4-09  
    Πραγματικά η μπεσαμέλ είναι πολύ εύκολη υπόθεση, απλά θέλει λίγο προσοχή. Η μαμά μου πάντα μα πάντα φτιάχνει την μπεσαμέλ. Δεν αγόρασε ποτέ έτοιμη. Έτσι, κι εγώ ακολούθησα τα βήματά της. Τη μόνη παρέμβαση που έχω να κάνω στην υπέροχη συνταγή της Sitronella είναι ότι προσθέτω και αυγό. Δίνει χρώμα και γεύση.
    #
    Σχόλιο από nasia.., 27-4-09  
    makaronoy αν προσέξεις την συνταγή λεει οτι για παστίτσιο και μουσακά να βάλουμε και εναν κρόκο!!!εγώ εφτιαχνα έτοιμη γιατι ο άντρας μου δεν ήθελε τίποτα αλλο!αλλα αυτή η μπεσαμέλ άρεσε παρα πολυ!ευχαριστώ κορίτσια δεν θα ξαναπάρω έτοιμη,με σώσατε!!!!
    #
    Σχόλιο από kor_, 20-6-09  
    Πολύ γευστική..την έβαλα στον μουσακά σου,που μόλις ψήθηκε και σε λιγάκι θα τον τιμήσουμε... Απο την μπεσαμελ κράτησα ενα μπολάκι κ το τσάκισα μόνη μου...αχχαχαχαα
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 2-10-09  
    μπράβο σιτρονέλλα!
    5πίρουνη μπεσαμέλ και στο εξής η αγαπημένη μου. την έφτιαξα επ'ευκαιρία του μουσακά της πεταλουδίτσας. η μόνη τροποποίηση ήταν ν'αντικαταστήσω το πιπέρι, με ΑΣΠΡΟ πιπέρι όπως συνηθίζουμ'εδώ με όλες τις άσπρες σάλτσες.

    ΣΗΜ. ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
    αν είστε σαν του λόγου μου, που μαγειρεύω σαν χημικός με ακριβείς δοσολογίες και δεν ξέρετε πόσο αλάτι και πόσο πιπέρι να βάλετε στη μπεσαμέλ
    κάντε το εξής:

    για 1 φλ μπεσαμέλ βάλτε:
    1/4 κγ αλάτι
    1/8 κγ άσπρο πιπέρι (μια πρέζα).

    και πάλι μερσί
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 2-10-09  
    Να 'στε καλά όλοι σας, χαίρομαι πολύ που σας βόλεψε η συνταγή και σας άρεσε...
    #
    Σχόλιο από βανια, 5-10-09  
    βαζω 5 πιρουνακια γιατι και εγω ετσι την κανω .Συγκεκριμενα για μεγαλο ταψι καιοχι μονο επειδη εμανα μου αρεσει η μπεσαμελ βαζω το 1 λιτρο γαλα 6-9 κουταλιες βουτηρο αναλογα και 10 και 1 κουπα αλευρι(10 κ.σ) και επισης βαζω και ενα αυγο και λιγο μοσχοκαρυδο .Ειναι τελεια
    #
    Σχόλιο από stalitsa, 6-2-10  
    περιμενα οτι θα ηταν πιο δυσκολο να φτιαξω μπεσαμελ... ευχαριστω!! :)
    #
    Σχόλιο από kella, 11-2-10  
    τελεια ο αντρας μου , που δεν του αρεσει γενικα η μπεσαμελ, ξετρελαθηκε!!!
    #
    Σχόλιο από zetoula, 2-4-10  
    Απίστευτο!!! Φοβόμουν ότι είναι δύσκολο να πετύχει η μπεσαμέλ και δεν έιχα δοκιμάσει ως τώρα... Που να φανταζόμουν πόσο εύκολο ήταν; Υπέροχη γεύση και ούτε καν σβόλιασε! Συγχαρητήρια για την συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από louloun, 19-5-10  
    Mπράβο και πάλι μπράβο! Επιτέλους μια καλή σπιτική μπεσαμέλ με απόλυτα σαφείς οδηγίες και η επιτυχία είναι σίγουρη! Επίσης δεν είναι καθόλου βαρία. Είναι πεντανόστιμη!
    #
    Σχόλιο από maracana, 23-6-10  
    Eγώ βάζω πάντα αυγό και μάλιστα χωριάτικο.Της δίνει χρυσαφένιο χρώμα.Επίσης,το μοσχοκάρυδο της ταιριάζει γάντι!Αλλά το μεγάλο "μυστικό" και μπράβο σου που το γράφεις, είναι το βούτυρο.Το αγελαδινό βούτυρο δίνει άλλη γεύση στο φαγητό.
    #
    Σχόλιο από evikop, 29-8-10  
    Άψογη!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 15-10-10  
    Δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία, πολύ πετυχημένη.
    #
    Σχόλιο από chilli, 17-10-10  
    εύκολη,ελαφριά και πολύ γευστική.σίγουρα έκανε τη διαφορά στο παστίτσιο μου.ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Cindy, 10-12-10  
    Ναι Στέλλα μου, το ξέρω ότι δεν το δοκίμασες. Ακριβώς όμως εγώ ήθελα να εμπιστευτώ την δική σου συνταγή και για αυτό σε ρώτησα προσωπικά, επειδή έχεις και τις εμπειρίες θα μπορούσες σκέφτηκα να με βοηθήσεις υποθέτωντας.Θα σας πω σίγουρα τι έγινε γιατί θα την φτιάξω μέχρι αύριο.Ευχαριστώ πολύ πάντως :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    27 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Theogr, 3-1-08  
    Μου είπαν να αντικαταστήσω το αλεύρι με σιμιγδάλι αλλά δεν το έχω δοκιμάσει λέτε να γίνει καλό; Πάντως προσθέτω πάντα τυρί που λιώνει εύκολα στην μπεσαμέλ και γίνεται νοστιμότατο.

    #
    Σχόλιο από Λίζα, 17-7-08  
    Να ρωτήσω κάτι; Δεν χρειάζεται corn flour να δέσει;
    #
    Σχόλιο από Ginger, 17-7-08  
    Δεν χρειάζεται, Λίζα! Έχει το αλεύρι και επιπλέον δένει και με το βράσιμο.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 17-7-08  
    και πόση ποσότητα βγαίνει με αυτέσ τισ δόσεις;για ένα ταψί μουσακά φτάνει;
    #
    Σχόλιο από Ginger, 17-7-08  
    Δεν νομίζω! Να σου δώσω να καταλάβεις, στο ταψί που έχω και δεν είναι από τα πολύ μεγάλα (αν θες να σου πω ακριβώς το μέγεθος όταν πάω σπίτι), βάζω 9 κουταλιές αλεύρι και 10 βούτυρο. Βέβαια, εμείς θέλουμε να έχει αρκετή μπεσαμέλ, αλλά οι 2 κουταλιές μου φαίνονται πολύ λίγες για ένα ταψί.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-7-08  
    Εάν δεις τη συνταγή, γράφει ότι φτιάχνει ένα φλυτζάνι μπεσαμέλ. Αυτό σίγουρα είναι λίγο για ένα ταψί μουσακά. Οπότε διπλασιάζεις ή τριπλασιάζεις τη δόση, ώστε να καλύψει το ταψί σου. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του ταψιού σου και το πόσο πολύ μπεσαμέλ θέλεις στο φαγητό σου.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 17-7-08  
    Συγνώμη αν γίνομαι κουραστική αλλά με τη μπεσαμέλ έχω θέμα!!δηλ θα βάλω 4 κ.σ. αλεύρι 4κ.τ βούτυρο και πόσο γάλα;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-7-08  
    Λίζα είναι πολύ απλό. Εάν θέλεις διπλή ποσότητα θα βάλεις διπλά υλικά (4κσ αλεύρι, 4 κσ βούτυρο και 2 1/2 φλ. γάλα). Εάν θέλεις τριπλή, θα βάλεις τριπλή ποσότητα (6 κσ αλεύρι, 6 βούτυρο και 3 3/4 φλ. γάλα) κλπ κλπ. Απλή αριθμητική χρειάζεται. Εάν το ταψί σου είναι μεγαλούτσικο και θέλεις και πολύ μπεσαμέλ, προτείνω τουλάχιστον την 3πλή δόση.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 18-7-08  
    Λίζα, το ταψάκι για το οποίο σου έλεγα ότι χρησιμοποιώ 9-10 κουταλιές βούτυρο έχει διάμετρο 30 εκ.
    #
    Σχόλιο από nasia.., 26-4-09  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!!ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΨΑΚΙ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ 2 ΤΟ ΠΟΛΥ 3 ΑΤΟΜΑ ΦΤΑΝΕΙ Η ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ????5 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ!!!!
    #
    Σχόλιο από L3fteris, 4-5-10  
    5 πηρούνια για την υπέροχη μπεσαμέλ σου !! Αλλά το αλάτι,πιπέρι και τριμμένο μοσχοκάρυδο,δεν τα βάζουμε μαζι με αυγά και τριμμένο τυρί για να τη κάνουμε μορνέ?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 4-5-10  
    Η σάλτσα μορνέ είναι μπεσαμέλ με τυρί.
    Γενικά η μπεσαμέλ είναι βάση για να φτιάξεις πολλές σάλτσες.
    #
    Σχόλιο από Cindy, 10-12-10  
    Sitronella επειδή θέλω να φτιάξω νηστήσιμη(!)μπεσαμέλ για τα lazania di verdura που υπάρχουν εδώ, αν μπορείς να υποψιαστείς...λες να μπορώ να αντικαταστήσω το βούτυρο με νηστήσιμη μαργαρίνη και το γάλα με νερό??
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-12-10  
    Το βούτυρο σίγουρα μπορείς να το αντικαταστήσεις με μαργαρίνη. Το γάλα όμως έχω τις αμφιβολίες μου... Μήπως αν δοκίμαζες γάλα σόγιας;
    #
    Σχόλιο από Cindy, 10-12-10  
    το γάλα σόγιας το σκέφτηκα αλλά κάπου διάβασα σε μια άλλη συνταγή για μπεσαμέλ ότι δεν πήζει. Τώρα να μου πεις το νερό θα πήξει καλύτερα? χε χε. Ευχαριστώ πάντως.Θα δω τι θα κάνω, μπορεί να δοκιμάσω 2 δόσεις,μια με νερό και μια με γάλα σόγιας και θα επανέλθω για σχόλια! :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 10-12-10  
    Cindy δεν το έχω δοκιμάσει έτσι; Επίσης το γάλα σόγιας έχει και μια ιδιαίτερη γεύση που ίσως σου χαλάσει τη μπεσαμέλ σου.
    Κάνε λοιπόν τις δοκιμές σου και.. βλέπεις :)
    #
    Σχόλιο από marianna_mykonos, 25-3-11  
    Γεια σας κορίτσια!!! Δοκίμασα την συνταγή σου στην τριπλάσια ποσότητα , απο γέυση βγήκε ΣΟΥΠΕΡ αλλα όταν ψηθηκε έπηξε πάρα πολύ κ βγηκε κάπως σαν μισοψημένο κέικ, έχετε ιδέα τι έφταιξε ? Πριν ψηθει ηταν τελεια η υφη της κρεμωδης.. απο πάνω ψηθηκε πολυ καλα!
    #
    Σχόλιο από PENELOPITSA, 15-4-11  
    Sitronella, αν σου κόψει η σάλτσα αυτή, ή οποιαδήποτε σάλτσα τι κάνεις?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-4-11  
    PENELOPITSA φαντάζομαι πως εξαρτάται τη σάλτσα και τα συστατικά της, δε μπορεί κανείς να γενικεύσει.
    Η μπεσαμέλ συνήθως δεν κόβει, αλλά μπορεί να σβολιάσει. Αυτό το αποφεύγουμε αν ανακατεύουμε διαρκώς με τον αβγοδάρτη. Αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι, τότε φροντίζουμε να είναι ζεστό και το γάλα που θα προσθέσουμε. Αν όμως σβολιάσει, μια λύση είναι να την περάσεις με το μίξερ χειρός (αυτό το στικ) ή από λεπτή σίτα.
    #
    Σχόλιο από pika8, 11-4-12  
    Να ρωτήσω κάτι..επειδή έχω πάνω απο ένα χρόνο να φτιάξω μπεσαμέλ και δε θυμάμαι..το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο ή εβαπορέ?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    10 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ_, 29-2-08  
    ΕΓΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΥΓΟ.ΔΕΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΗ
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 29-2-08  
    Και γω βαζω αβγο αλλα μονο τον κροκο και της δινει νοστιμια και ωραιο χρωματακι!! και φυσικα μια κυπριακη πινελια...τριμενη αναρή(ξινομυζηθρα)!!!
    #
    Σχόλιο από flora, 30-3-08  
    Εγώ την κάνω με corn flour και καθόλου βούτυρο, βάζω κι ένα κρόκο στο τέλος και μπόλικο τριμμένο τυράκι....γίνεται νοστιμότατη και πολύ αφράτη!!!!
    #
    Σχόλιο από LUPAKI, 29-8-08  
    Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με φαριν-απ (γίνεται πιο αφράτη)
    και το μισό γάλα να το αντικαταστήσετε με κρέμα γάλακτός(δίνει άλλη νοστιμιά)
    #
    Σχόλιο από Cindy, 11-12-10  
    την έφτιξα!! ναι ναι γίνεται μια χαρά νηστήσιμη με νεράκι του Θεού!πω πω, ενθουσιάστηκα.Πρώτη φορά στην ζωή μου φτιάχνω μπεσαμέλ και την πέτυχα!Οι οδηγίες σου και η φωτογραφίες είναι κατατοπιστικότατες!Έχουμε να φάμε μουσακά και παστίτσιο τώρα που πήρα το κολάι......! χε χε. Να σαι καλά Στελλίτσα, με έσωσες (για πολλοστή φορά!:) ). Aν θες δοκίμασε με νεράκι, εσύ που ξέρεις την αυθεντική γεύση θα δεις αν είναι καλή.Ίσως να θες να το βάλεις και στα μυστικά,μπορεί να ενδιαφέρει και άλλους. Εμένα πάντως με ενθουσίασε.Για νηστίσημη, πάρα πολύ καλή.Ευχαριστώ!Να σαι καλά
    #
    Σχόλιο από nektariosd, 16-12-11  
    Γεια σας.Πρωτα απο ολα ευχαριστω κα Στελλα για τις αναλυτικες οδηγιες και τις παντα ωραιες συνταγες σας.Μια παραλλαγη που εχω μαθει απο τη μανα μου οταν το φαγητο που θα φτιαξουμε περιλαμβανει κιμα πχ μουσακα ή παστιτσιο φτιαχνουμε πρωτα τον κιμα με λιγο λαδακι παραπανω τον στραγγιζουμε και χρησιμοποιουμε το λαδακι απο τον κιμα αντι για βουτυρο.Αυτο δινει μια ιδιαιτερη γευση στην μπεσαμελ μας και ενα πιο κιτρινωπο χρωμα.Οποια/ος θελει ας το δοκιμασει και να μας πει και τη δικη του γνωμη ")
    #
    Σχόλιο από MaYaSA, 21-5-12  
    Πεντανόστιμη μπεσαμέλ.Βέβαια εγώ πρόσθεσα τυράκι και έκανα την δοσολαγία επι 4 γιατί είμαστε πολλά άτομα και φτιάχνω μεγάλο ταψί μουσακά/παστίτσιο..:)
    #
    Σχόλιο από mariakk, 8-10-12  
    Αν έχουμε ζεστάνει το γάλα πριν το προσθέσουμε στο μείγμα με το αλεύρι μειώνεται ο χρόνος που θέλει μετά για να πήξει και έχει καλύτερη υφή.
    #
    Σχόλιο από katerina-1981, 20-10-13  
    Μόλις την έφτιαξα! Προσθεσα βεβαια και 1 αυγό και λίγο τυρι στο τέλος. Βγηκε άψογη και απίστευτα γρήγορη συνταγη!!
    #
    Σχόλιο από kamelia8, 14-3-14  
    Έφτιαξα τη νηστίσιμη εκδοχή με ελαιόλαδο και νερό και μάλιστα τη χρησιμοποίησα στη συνταγή με τα λαζάνια που ανέβασα εδώ στο site. Έδεσε πολύ καλά και κανείς δεν κατάλαβε ότι ήταν νηστίσιμη!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της tinamimis
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της kamelia8
    πειναωωωωω
    Ένα βιβλίο 49 αγαπημένων συνταγών, του/της elenoura
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 101 αγαπημένων συνταγών, του/της kateWalker
    Σάλτσες-μπεσαμέλ
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της lenado