Μπιφτέκια σόγιας

Bαθμολογία: 4.6875
       
 
16 ψήφοι
evisam, 17.02.11

Περιγραφή

Μπιφτέκια με κιμά σόγιας. Γίνονται νηστίσιμα και αρτύσιμα.

Μπιφτέκια σόγιας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 100 γρ. κιμά σόγιας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1/2 ματσάκι μαϊδανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ξερό δυόσμο
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 10 γρ. νωπή μαγιά (αν δεν βάλουμε αυγό)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι
  • 3-4 σταγόνες tabasco
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • 1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Όσπρια
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Αβγά , Σκόρδο , Τυριά
Ειδικές περιστάσεις: Με περισσεύματα
Φτιάχνει: 10-12 μέτρια μπιφτέκια
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 23' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 53' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Μουλιάζουμε τον κιμά σόγιας σε βραστό νερό για τουλάχιστον 2 ώρες (ή ακόμη κι ολόκληρο το βράδυ). Το σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι και στη συνέχεια πιέζουμε δυνατά ανάμεσα στις παλάμες μας, ώστε να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
Βήμα 2
2) Μουλιάζουμε σε κρύο νερό τις φέτες του ψωμιού από τις οποίες έχουμε βγάλει την κόρα. Πιέζουμε δυνατά, για να φύγει το περισσότερο νερό.
Βήμα 3
3) Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο σφιχτή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι ή/και λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Βήμα 4
4) Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
Βήμα 5
5) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180ο C) πάνω σε σχάρα, που έχουμε βάλει στο φούρνο από την αρχή ή μέσα σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αλουμινόχαρτο, το οποίο λαδώνουμε. Χρειάζεται περίπου 1- 1:30 ώρα. Στη μία ώρα γυρίζουμε τα μπιφτέκια από την άλλη μεριά με προσοχή (γιατι δεν είναι τόσο ομογενοποιημένα και σφιχτά, όσο τα κλασικά μπιφτέκια, κυρίως, αν δεν έχουμε βάλει αυγό).

Λίγα μυστικά ακόμα

Σε κάποιες συνταγές βρήκα, ότι τον κιμά σόγιας, αντί να τον μουλιάσουμε, τον βράζουμε σε άφθονο νερό για 20 λεπτά. Τον στραγγίζουμε πολύ καλά και τον αφήνουμε να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τυρί (προσοχή, στο αλάτι!!) ή μόνο αυγό. Εννοείται, οτι αν θέλουμε να τα κάνουμε νηστίσιμα δεν βάζουμε κανένα από τα δύο! Μπορούμε, επίσης, να τηγανίσουμε τα μπιφτέκια (σε μέτρια φωτιά). Πάλι προσέχουμε να τα γυρίσουμε, όταν τηγανιστούν εντελώς από την μία πλευρά. Χρησιμοποιούμε τα μυρωδικά κατά βούληση. Εκτός από όσα αναφέρονται, ταιριάζουν, επίσης, ο άνιθος, η ρίγανη, το κόλιαντρο, επιπλέον σκόρδο, 1-2 κ.σ. soya sauce (προσοχή, και πάλι στο αλάτι!) κ.λ.π. Ταιριάζει, επίσης, στο μείγμα μία μέτρια βρασμένη πατάτα, ένα βρασμένο καρότο, όπως και μία μικρή ντομάτα τριμμένη ή 1 κύβος λαχανικών αραιωμένος σε λίιιιγο ζεστό νερό. Σε αυτή την περίπτωση, δεν προσθέτουμε αλάτι. Πάντως, γενικά, βάζουμε περισσότερο αλάτι σε σχέση με τα κλασικά μπιφτέκια, αφού η σόγια είναι κάπως γλυκιά. Δηλαδή, παίρνουμε τη συνταγή ως βάση και προσθέτουμε- αφαιρούμε κατά βούληση.

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα

Σχετικές συνταγές

    28 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 25-2-11  
    Καλησπέρα.Πολύ ενδιαφέρον η συνταγή σου.Θα ήθελα να ρωτήσο η μαγιά σε τι χρησιμέυει μέσα? θα μπορούσα να φτιάξω την συνταγή δίχως να βάλω μαγιά και δίχως αβγό?Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από evisam, 25-2-11  
    Τα μπιφτέκια γίνονται άνετα χωρίς το αυγό, όσον αφορά στη μαγιά δεν νομίζω, οτι θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα. Υπήρχε σε αντίστοιχες νηστίσιμες συνταγές, που βρήκα. Μπορείς να βάλεις αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω θα προσθέσω, σίγουρα και την βρασμένη πατάτα. Πάντως μην περιμένεις το αποτέλεσμα του κλασικού μπιφτεκιού, είναι σαφώς πιο στεγνά. Καλά μαγειρέματα!
    #
    Σχόλιο από KATERINAKI LOCO, 11-10-11  
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 14-12-11  
    Τα έφτιαξα εχθές και έγιναν πολύ νόστιμα! Δοκίμασε και ο καλός μου και του άρεσαν πολύ! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή και τις παραλλαγές που προτείνεις καθώς ο κιμάς σόγιας είναι κάπως πρωτόγνωρο υλικό για μένα!
    #
    Σχόλιο από evisam, 14-12-11  
    Χαίρομαι, που τα δοκίμασες και σου άρεσαν, JenniIlio.
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 14-1-12  
    μπραβο σου...πραγματικα γευστικοτατα...τα συνοδεψα με πουρε και φασολακια ατμου σε ρευστη σαλτσα απο κυβο λαχανικων...
    #
    Σχόλιο από evisam, 15-1-12  
    Ευχαριστώ, Λυδία Φωκά! Χαίρομαι που σου άρεσαν!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 10-3-12  
    Μου άρεσαν πάρα πολύ.Χρησιμοποίησα παξιμάδι ολικής αντί για ψωμί και δεν έβαλα μαγιά . Για νηστίσιμα είναι τέλεια, τα κάνω σάντουιτς με αραβική ντομάτα και μουστάρδα.
    #
    Σχόλιο από evisam, 10-3-12  
    Ευχαριστώ, Angolina! Υπάρχουν πάντα νόστιμες λύσεις, όταν κάποιος νηστεύει ή προσέχει την διατροφή του.
    #
    Σχόλιο από Anarane, 17-3-12  
    Εύκολη και νόστιμη η συνταγή και κατατοπιστικότατες οι οδηγίες! Εγώ έκανα μια-δυο μικρές αλλαγές, επειδή δεν είχα ταμπάσκο έβαλα λίγο τσίλι σε σκόνη και λίγη γλυκιά πάπρικα, και επίσης αντί να μουλιάσω το ψωμί σε νερό, το μούλιασα σε κόκκινο κρασί (το υπόλοιπο από το οποίο το ήπιαμε στο τραπέζι), που του έδωσε πολύ ωραίο άρωμα! Το συστήνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε! :)
    #
    Σχόλιο από evisam, 18-3-12  
    Μπράβο, Anarane! Πολύ καλές ακούγονται οι αλλαγές και οι προσθήκες που έκανες. Θα τις δοκιμάσω. Ευχαριστώ!

    Τώρα είδα και τις βήμα-βήμα φωτογραφίες της Angolina. Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 9-1-13  
    Πάρα πολύ νόστιμα! Πρόσθεσα ένα καρότο τριμμένο, επιπλέον μπαχαρικά, τα έψησα στο αντικολλητικό και μετά τα έβαλα σε σάλτσα ντομάτας!!
    Σε ευχαριστώ!!!
    =)
    #
    Σχόλιο από svouraki, 2-4-13  
    #
    Σχόλιο από casanova, 19-4-13  
    #
    Σχόλιο από casanova, 7-5-13  
    #
    Σχόλιο από nikolll, 27-6-13  
    Βγηκαν παρα πολυ νοστιμα και με πολυ καλη υφη.
    Εβαλα 2 παξιμαδια ολικης βουτηγμενα σε κρασι, αντι για ψωμι και πιτουρο βρωμης αντι για αλευρι/φρυγανια. Εβαλα και μια ντοματα τριμμενη στο μειγμα και παρελειψα το σκορδο που δε μου αρεσει.
    #
    Σχόλιο από evisam, 27-6-13  
    Σ΄ευχαριστώ, nlkolll! Μου δίνεις ενδιαφέρουσες παραλλαγές για την επόμενη φορά.
    #
    Σχόλιο από MarwMew, 4-7-13  
    καταπληκτικα.....μου υμιζαν πολυ μπιφτεκια κοτοπουλου και μου βγηκαν και πολυ ζουμερα.....στα μισα εβαλα και ριγανη και βγηκε υπεροχο......
    #
    Σχόλιο από evisam, 5-7-13  
    Ευχαριστώ, Marwmew! Χαίρομαι που τα ευχαριστήθηκες.
    #
    Σχόλιο από Despoinis Maria Petrovasili, 16-11-13  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    25 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από KATERINAKI LOCO, 11-10-11  
    #
    Σχόλιο από JennyIlio, 14-12-11  
    Τα έφτιαξα εχθές και έγιναν πολύ νόστιμα! Δοκίμασε και ο καλός μου και του άρεσαν πολύ! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή και τις παραλλαγές που προτείνεις καθώς ο κιμάς σόγιας είναι κάπως πρωτόγνωρο υλικό για μένα!
    #
    Σχόλιο από evisam, 14-12-11  
    Χαίρομαι, που τα δοκίμασες και σου άρεσαν, JenniIlio.
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 14-1-12  
    μπραβο σου...πραγματικα γευστικοτατα...τα συνοδεψα με πουρε και φασολακια ατμου σε ρευστη σαλτσα απο κυβο λαχανικων...
    #
    Σχόλιο από evisam, 15-1-12  
    Ευχαριστώ, Λυδία Φωκά! Χαίρομαι που σου άρεσαν!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 10-3-12  
    Μου άρεσαν πάρα πολύ.Χρησιμοποίησα παξιμάδι ολικής αντί για ψωμί και δεν έβαλα μαγιά . Για νηστίσιμα είναι τέλεια, τα κάνω σάντουιτς με αραβική ντομάτα και μουστάρδα.
    #
    Σχόλιο από evisam, 10-3-12  
    Ευχαριστώ, Angolina! Υπάρχουν πάντα νόστιμες λύσεις, όταν κάποιος νηστεύει ή προσέχει την διατροφή του.
    #
    Σχόλιο από Anarane, 17-3-12  
    Εύκολη και νόστιμη η συνταγή και κατατοπιστικότατες οι οδηγίες! Εγώ έκανα μια-δυο μικρές αλλαγές, επειδή δεν είχα ταμπάσκο έβαλα λίγο τσίλι σε σκόνη και λίγη γλυκιά πάπρικα, και επίσης αντί να μουλιάσω το ψωμί σε νερό, το μούλιασα σε κόκκινο κρασί (το υπόλοιπο από το οποίο το ήπιαμε στο τραπέζι), που του έδωσε πολύ ωραίο άρωμα! Το συστήνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε! :)
    #
    Σχόλιο από evisam, 18-3-12  
    Μπράβο, Anarane! Πολύ καλές ακούγονται οι αλλαγές και οι προσθήκες που έκανες. Θα τις δοκιμάσω. Ευχαριστώ!

    Τώρα είδα και τις βήμα-βήμα φωτογραφίες της Angolina. Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 9-1-13  
    Πάρα πολύ νόστιμα! Πρόσθεσα ένα καρότο τριμμένο, επιπλέον μπαχαρικά, τα έψησα στο αντικολλητικό και μετά τα έβαλα σε σάλτσα ντομάτας!!
    Σε ευχαριστώ!!!
    =)
    #
    Σχόλιο από svouraki, 2-4-13  
    #
    Σχόλιο από casanova, 19-4-13  
    #
    Σχόλιο από casanova, 7-5-13  
    #
    Σχόλιο από nikolll, 27-6-13  
    Βγηκαν παρα πολυ νοστιμα και με πολυ καλη υφη.
    Εβαλα 2 παξιμαδια ολικης βουτηγμενα σε κρασι, αντι για ψωμι και πιτουρο βρωμης αντι για αλευρι/φρυγανια. Εβαλα και μια ντοματα τριμμενη στο μειγμα και παρελειψα το σκορδο που δε μου αρεσει.
    #
    Σχόλιο από evisam, 27-6-13  
    Σ΄ευχαριστώ, nlkolll! Μου δίνεις ενδιαφέρουσες παραλλαγές για την επόμενη φορά.
    #
    Σχόλιο από MarwMew, 4-7-13  
    καταπληκτικα.....μου υμιζαν πολυ μπιφτεκια κοτοπουλου και μου βγηκαν και πολυ ζουμερα.....στα μισα εβαλα και ριγανη και βγηκε υπεροχο......
    #
    Σχόλιο από evisam, 5-7-13  
    Ευχαριστώ, Marwmew! Χαίρομαι που τα ευχαριστήθηκες.
    #
    Σχόλιο από Despoinis Maria Petrovasili, 16-11-13  
    #
    Σχόλιο από evisam, 31-12-13  
    Σ΄ευχαριστώ, Adamantia. Τις παραλλαγές σου τις σημειώνω για μελλοντική εφαρμογή.
    #
    Σχόλιο από Ικαριώτισσα, 24-3-14  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 25-2-11  
    Καλησπέρα.Πολύ ενδιαφέρον η συνταγή σου.Θα ήθελα να ρωτήσο η μαγιά σε τι χρησιμέυει μέσα? θα μπορούσα να φτιάξω την συνταγή δίχως να βάλω μαγιά και δίχως αβγό?Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από evisam, 25-2-11  
    Τα μπιφτέκια γίνονται άνετα χωρίς το αυγό, όσον αφορά στη μαγιά δεν νομίζω, οτι θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα. Υπήρχε σε αντίστοιχες νηστίσιμες συνταγές, που βρήκα. Μπορείς να βάλεις αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω θα προσθέσω, σίγουρα και την βρασμένη πατάτα. Πάντως μην περιμένεις το αποτέλεσμα του κλασικού μπιφτεκιού, είναι σαφώς πιο στεγνά. Καλά μαγειρέματα!

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Adamantia 88, 31-12-13  
    πολύ νόστιμα!!αντί για ταμπάσκο έβαλα μπούκοβο και δεν πρόσθεσα αλεύρι ούτε φρυγανιά μέσα στο μείγμα,απλά τα αλεύρωσα και τα τηγανισα και τα συνόδεψα με πιτες-τις οποίες επίσης πέρασα απτο τηγανι-και ντοματούλες(όπως μας τα σερβίρει κ η γιαγιά μου).σε λίγο θα βάλω ένα ταψι και στο φούρνο για τον άντρα μου που τα θέλει πιο ελαφρια. ευχαριστώ για τη συνταγή!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Έμεινε φαγητό!
    Τι κάνουμε αν μαγειρέψαμε ένα πεντανόστιμο φαγη...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Φαγητά και κατάψυξη
    Σχεδόν όλα τα φαγητά μπορούν να μπουν στην κατάψυ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Νηστίσιμα φαγάκια και γλυκάκια
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της fiogaki
    Νηστίσιμα φαγητά
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki
    Κιμάς-Λουκάνικα
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της lenado
    toyrtes
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της angelabuda
    νηστισιμα
    Ένα βιβλίο 175 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou