κύρια φωτογραφία συνταγής Μπιφτέκια-Κεφτεδάκια της Άννας

Μπιφτέκια-Κεφτεδάκια της Άννας

Μαγειρεύτηκε 1 φορά
Candidan
Candidan @cook_8483420
,

Αφού είχα κάνει πολλές φορές την κλασσική συνταγή της μαμάς μου για μπιφτέκια και για κεφτεδάκια, σκέφτηκα να βάλω τη δική μου πινελιά. Με την προσθήκη της ντομάτας τα μπιφτέκια γίνονται πιο αφράτα και ζουμερά μέσα ενώ ξεροψήνονται απ' έξω, και με το πλήθος των μπαχαρικών, δεν μένει η άσχημη -για ορισμένους- μυρωδιά του κρέατος. Έκτοτε χρησιμοποιώ μόνο αυτή τη συνταγή - και τις διάφορες παραλλαγές της!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να βάλουμε και μαϊντανό στο μίγμα και να το χτυπήσουμε κι αυτό στο μούλτι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μας. Μερικοί, βέβαια, προτιμούν να γεύονται κάποια "κομματάκια" στο φαγητό τους. Για όσους το θέλουν, λοιπόν, μπορούν αντί να βάλουν στο μούλτι τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό, να τα ψιλοκόψουν με το χέρι.Όταν ζυμώσετε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά, αν έχετε χρόνο, φυλάξτε τον σκεπασμένο με ζελατίνα στο ψυγείο, για μία με δύο ώρες, ώστε να σφίξει και να αναδειχθούν καλύτερα οι μυρωδιές των μπαχαρικών, το αποτέλεσμα είναι ανώτερο!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

33 Minutes
  1. 0.5 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  2. 5 φρυγανιές κλασσικού μεγέθους ή Δυο χοντρές φέτες χθεσινό ψωμί
  3. 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα φρέσκια
  4. 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  5. 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι
  6. Λίγο ελαιόλαδο
  7. Αλάτι
  8. Μαύρο πιπέρι
  9. Κύμινο
  10. Ρίγανη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε και καθαρίζουμε την ντομάτα και τα κρεμμύδια.

  2. 2

    Αν χρησιμοποιήσουμε ψωμί, το μουλιάζουμε σε νεράκι.

  3. 3

    Στο μούλτι χτυπάμε την ντομάτα και τα κρεμμύδια. Όταν πολτοποιηθούν προσθέτουμε τις φρυγανιές (ή το ψωμί).

  4. 4

    Στη συνέχεια, αφού γίνει ένας χυλός το μίγμα αυτό, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (μια κουταλιά της σούπας είναι υπέρ αρκετό αλλά εάν θέλουμε να γίνει πιο ελαφρύ δεν βάζουμε καθόλου ελαιόλαδο στη ζύμη) και όλα τα μπαχαρικά μας, στις ποσότητες που επιθυμούμε, ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλουμε το φαγητό μας.

  5. 5

     Τα δουλεύουμε όλα μαζί στο μούλτι για λίγη ώρα ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια, αλλά να γίνουν χυλός.

  6. 6

    Βάζουμε τον χυλό μαζί με τον κιμά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα τα υλικά μας, ώστε να δέσουν αρμονικά και το αποτέλεσμα να είναι εύπλαστο.

  7. 7

    Στη συνέχεια, πλάθουμε τα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια μας, σε μέτριο μέγεθος.

  8. 8

    Αν επιλέξουμε να κάνουμε μπιφτέκια, τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα με ένα μικρό κενό μεταξύ τους και τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200 στο πάνω κάτω ή στον αέρα. Μόλις ροδοκοκκινήσουν, γυρνάμε και από την άλλη πλευρά, ώστε να ξεροψηθούν κι από τις δυο μεριές.

  9. 9

    Αν θέλουμε να τηγανίσουμε κεφτεδάκια, πλάθουμε σε μικρότερο μέγεθος και αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Καλή όρεξη!!!

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

Lilly84
Lilly84 @cook_8470856
Πάρα πολύ ωραία! Όπως μου αρέσουν, χωρίς αυγό! Μπράβο! Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή προσθήκη: 1 φλυτζάνι καφέ ζεστό νερό στο ζύμωμα και γίνονται απίστευτα αφράτα!

Από

Candidan
Candidan @cook_8483420
στις
,
Από μικρή κολυμπάω στα νερά της καλλιτεχνίας. Ζωγραφική και σκίτσο, θέατρο, φωτογραφία, μακιγιάζ, μαγειρική...
Δες περισσότερα