Μπισκότα με ταχίνι και μέλι

Bαθμολογία: 4.6591
       
 
44 ψήφοι
kitrinos, 09.10.08

Περιγραφή

Τα μπισκότα είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά, χωρίς αυγά και βούτυρο

Μπισκότα με ταχίνι και μέλι

Τι χρειαζόμαστε:

  • ½ φλιτζάνι ταχίνι
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι σπασμένη καρυδόψιχα
  • ½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
  • 1 ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (κουάκερ) ή άλλες νιφάδες δημητριακών
  • ½ φλιτζάνι σταγόνες κουβερτούρας ή μισή πλάκα κουβερτούρα (50 γραμ. περίπου) κομμένη σε μικρότερα κομμάτια
  • ½ κουτ. του γλυκού κανέλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μπισκότα
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Με φωτο , Γρήγορο
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Ειδικές περιστάσεις: Για το σχολείο
Φτιάχνει: 12 κομμάτια
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ρίχνετε σ ένα μπολ το ταχίνι, το μέλι, την καρυδόψιχα, τις σταφίδες και την κανέλα και τα ανακατεύετε.
Βήμα 2
2) Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο λίγο την βρώμη ανακατεύοντας και στο τέλος προσθέτετε και την κουβερτούρα.
Βήμα 3
3) Σ ένα ταψί απλώνετε μια λαδόκολλα και από το μείγμα παίρνετε κομμάτια στο μέγεθος περίπου ενός καρυδιού και το πλάθετε με τα χέρια σε μπαλάκι το οποίο πριν το βάλετε στο ταψί το πατάτε λίγο, όπως κάνουμε με τα μπιφτέκια (υπολογίστε περίπου 12 κομμάτια).
Βήμα 4
4) Τα τοποθετείτε αραιά μέσα στο ταψί, γιατί τα μπισκότα απλώνουν με το ψήσιμο. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω – κάτω) και τα ψήνετε για 10’. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο.
Βήμα 5
5) Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο τα μπισκότα είναι πολύ μαλακά, γι αυτό πριν τα μαζέψετε αφήστε τα να κρυώσουν λίγο, αλλά βγάλτε τα από το ταψί με την λαδόκολλα.
Βήμα 6
6) Όταν κρυώσουν αν δεν τα σερβίρετε, τα κλείνετε σε γυάλινο βάζο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όσο αφορά το άπλωμα των μπισκότων κατά το ψήσιμο, να πω ότι δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να ανησυχείτε για της αποστάσεις στο ταψί. Εγώ χρησιμοποιώ το ταψί της κουζίνας και κάνω τρεις σειρές οριζόντια και τέσσερις κάθετες και τα μπισκότα δεν ακουμπάνε καθόλου στο άπλωμα κατά το ψήσιμο.

Όπως γράφω και στις οδηγίες, τα μπισκότα όταν βγαίνουν από τον φούρνο είναι πολύ μαλακά, αλλά μόλις κρυώσουν λίγο σφίγγουν, γι αυτό περιμένετε 5’ πριν τα μαζέψετε από το ταψί, όπως επίσης μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, βγάλτε τα μαζί με την λαδόκολλα, γιατί αν τα αφήσετε στο ταψί θα πάρουν περισσότερο χρώμα από κάτω, όχι ότι θα καούν, αλλά οπτικά το μπισκότο χάνει.

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα-βήμα.

Σχετικές συνταγές

    55 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από maria.k, 11-5-09  
    Πολύ ωραία η συνταγή σου! Αν και χρειάστηκα λίγο περισσότερο μέλι και ταχίνι για να δέσει με τα καρύδια,ήταν φοβερά. Πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν στο βάζο?Λέω να κάνω μεγαλύτερες δόσεις.
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 18-7-09  
    Διατηρούνται για αρκετό καιρό, αλλά νομίζω ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η δόση, διπλή τριπλή, δεν θα μείνουν για πολύ καιρό!

    Επίσης ωραία παραλλαγή που κάνω στην ίδια συνταγή είναι, αντί για μέλι βάζω μελάσα! Εντελώς διαφορετική γεύση (εννοείται φυσικά!). Όταν φτιάχνω τα μπισκότα, τα κάνω και με την παραλλαγή της μελάσας, γιατί προσωπικά η γεύση του μπισκότου με την μελάσα μου αρέσει περισσότερο!

    Άργησα αρκετά να δω ότι υπήρχε απορία για την συγκεκριμένη συνταγή, αλλά ελπίζω να μην φοβήθηκες να κάνεις μεγαλύτερη ποσότητα τελικά!
    #
    Σχόλιο από FOFOULI, 17-11-09  
    Πραγματικά πολύ νόστιμα μπισκότα. Δυσκολεύτηκα λίγο να τα πλάσσω, γι'αυτό πρόσθεσα λίγο περισσότερο ταχίνι. Τα έφτιαξα με ταχίνι ολικής άλεσης και ήταν αρκετά σκούρα.Θέλω να τα δοκιμάσω και με μελάσσα. Πού την αγοράζεις ? Θα τα δοκιμάσω και με άλλους ξηρούς καρπούς ( φουντούκια , αμύγδαλα , κομματάκια ξερού βερύκοκου ),
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 17-11-09  
    Τη μελάσα την βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ και συνήθως στο τμήμα με τα είδη υγιεινής διατροφής η σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
    Έχω κάνει τα μπισκότα με διάφορους ξηρούς καρπούς, ένα είδος την φορά όμως και το αποτέλεσμα είναι καλό, εξαρτάται φυσικά και από τα γούστα σου στους καρπούς. Έχω κάνει και με αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αλλά δεν με ενθουσίασαν. Όπως κι αν έχει, σηκώνει παραλλαγές σύμφωνα πάντα με τα δικά μας γούστα!
    Μερικές φορές τα φτιάχνω και με καρύδα αντί για ξηρούς καρπούς, απλά προσθέτω 1,5 φλιτζάνι
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 28-2-10  
    Μπράβο για την ευκολία και την απλότητα της συνταγής .
    #
    Σχόλιο από PENELOPITSA, 21-3-10  
    Η συνταγή είναι εξαιρετική ειδικά για όσους νηστεύουν και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, εγώ δεν τρώω ούτε παράγωγα σιταριού (αλεύρι) ούτε γαλακτοκομικά και αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει. Έχω κάνει κάποιες παραλλαγές που αποδείχτηκαν επιτυχείς. Έβαλα 1/4 φλυντζανιού μελάσσα, 1/4 φλυντζανιού μέλι, αντί καρύδια έβαλα αμύγδαλα και σε ένα μέρος της δόσης δεν έβαλα σταφίδες λόγω ιδιοτροπίας του γιου μου. Πέτυχαν και αυτά. Επίσης, για να δέσει το μείγμα, δεν πρόσθεσα περισσότερο ταχίνι ή μέλι, αλλά έβαλα ελάχιστο νερό και έδεσε μια χαρά. Τα έψησα ακριβώς στον χρόνο και ακολούθησα τις οδηγίες σε σχέση με τη λαδόκολλα. Έγιναν πολύ πολύ ωραία. Μου βγήκαν λίγο περισσότερα από 12. Την συστήνω ανεπιφύλακτα!!!! Ευχαριστούμε πολύ!!
    #
    Σχόλιο από terreza, 11-11-10  
    Καλημερα. δεν εχω καταφερει να δοκιμασω ακομη τη συνταγη. Θα ηθελα να φτιαξω μονη μου το ταχινι.υπαρχει καποια συνταγη?
    #
    Σχόλιο από pralinasokolata, 26-1-11  
    ...γιαμ...γιαμ...ανέλπιστα νόστιμα!
    Μόλις έβαλα στο φούρνο τη δεύτερη φουρνιά! Στην πρώτη πρόσθεσα λιγο νεράκι γιατί δεν μπορουσα να πλάσω καλά το μίγμα. Νομίζω τελικά δεν το χρειαζόταν. Στη δεύτερη δόση έβαλα ακριβώς τα υλικά που περιγράφεις. Σίγουρα θα τα ξανακάνω! Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από lunacy, 4-3-11  
    Πάρα πολύ καλή συνταγή! Εύκολη, γρήγορη και το αποτέλεσμα γευστικότατο! Ακολούθησα ακριβώς τη δοσολογία και μου βγήκαν 12 μπισκότα. Λόγω έλειψης τα έκανα χωρίς σταφίδες αλλά και έτσι ήταν υπέροχα!
    #
    Σχόλιο από bouboulaki, 9-3-11  
    ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ...ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ!!!ΕΝΩ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΟΚΑΛΟ...ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ...ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ ΕΣΚΙΣΑΝ!!!
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 3-4-11  
    @terreza, πέρασε ολόκληρος χειμώνας…
    Πριν χρόνια είχα προσπαθήσει να κάνω ταχίνι, αλλά το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε καθόλου, όχι τόσο γευστικά όσο στην υφή του η οποία δεν είναι τόσο λεία όπως του εμπορίου κι αυτό γιατί στο άλεσμα δεν καταφέρνει το σουσάμι να πολτοποιηθεί εντελώς όσο κι αν επιμένεις να το χτυπάς στο μούλτι.
    Πάντως στην περίπτωση που θέλεις να δοκιμάσεις η αναλογία είναι: ½ φλιτζάνι σπορέλαιο, 1 φλιτζάνι σουσάμι (και αναλόγως φυσικά την ποσότητα που θέλεις να κάνεις αυξάνεις τα υλικά.) ψήνεις το σουσάμι σε μέτριο φούρνο για λίγο, το ανακατεύεις τακτικά και το βγάζεις πριν πάρει πολύ χρώμα. Το αφήνεις να κρυώσει και το βάζεις στο μούλτι με το μισό από το σπορέλαιο και το χτυπάς αρκετή ώρα, σταματώντας τακτικά για να μαζέψεις από τα τοιχώματα μ ένα κουτάλι το μείγμα και ξανά χτυπάς…όταν θα γίνει ένας αρκετά καλός πολτός, αρχίζεις να ρίχνεις σιγά σιγά το υπόλοιπο σπορέλαιο… όταν θα δεις ότι δεν υπάρχει διαφορά στο μείγμα με το χτύπημα (να γίνεται εννοώ πιο λείο) είναι έτοιμο.
    Στο εμπόριο έχει συσκευασίες ταχίνι (και στα σούπερ της γειτονιάς βρίσκεις άνετα) 900γρ. σε πλαστικά μικρά κουβαδάκια με περίπου 6 με 6,5 ευρώ που θα πρέπει να προτιμάς από τις γυάλινες συσκευασίες των 300γρ που στοιχίζουν περίπου 3 με 3,5 ευρώ (ίσως οι τιμές που αναφέρω να είναι λίγο υψηλότερες λόγω της αύξησης του φπα)

    @bouboulaki, για να σου έγιναν πολύ σκληρά, κόκαλο όπως λες, οφείλεται σίγουρα στο χρόνο ψησίματος η στο ότι ο φούρνος σου είναι πιο δυνατός στους 180 βαθμούς από τον δικό μου!
    Οπότε οι λύσεις είναι δυο α) ψήνεις στους 170 βαθμούς 10’ β) ψήνεις στους 180 βαθμούς 8’
    Την έχω πατήσει κι εγώ μερικές φορές, αφήνοντας τα στο φούρνο 1-2’ περισσότερο και το αποτέλεσμα ήταν να σκληραίνουν πάρα πολύ. Πλέον όταν φτιάχνω τα συγκεκριμένα μπισκότα, δεν φεύγω για κανέναν λόγο από την κουζίνα και στην κυριολεξία είμαι με το χρονόμετρο στο χέρι!!!

    Όντως είναι δύσκολα στο πλάσιμο τα μπισκότα, αλλά καλύτερα αν θέλετε να συμπληρώσετε κι άλλο υγρό για ευκολότερο πλάσιμο, να είναι νερό, αλλά με προσοχή! Πολύ λίγο κάθε φορά, για να μην αραιώσει περισσότερο απ ότι πρέπει.

    Αλλά ακόμα κι αν καμιά φορά σας ξεφύγει και τα ψήσετε παραπάνω και σκληρύνουν, κανένα πρόβλημα! Σπάτε σε μικρά κομμάτια όσα μπισκότα θέλετε μέσα σ ένα μπολ, ρίχνετε γάλα και τρώγονται μια χαρά κι έτσι!

    Στη φωτό που πρόσθεσα, είναι η παραλλαγή με μελάσα αντί για μέλι, στα οποία δεν βάζω κομματάκια σοκολάτας, αν και πλέον, δεν βάζω ούτε στην εκδοχή με το μέλι.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 5-4-11  
    Χρησιμοποίησα κόρν φλέικς με κόκκους ρυζιού και έγιναν σαν μπάρες δημητριακών. Δεν είχα σταγόνες σοκολάτας και έκοψα την κουβερτούρα σε κομματάκια με το μαχαίρι...η σοκολάτα που ακούμπησε στην λαμαρίνα καήκε και δεν μας άρεσε και τόσο..Αυτό όμως ήταν δικό μου λάθος, η συνταγή είναι ονειρεμένη...και σίγουρα την επόμενη φορά θα φτιάξω μεγαλύτερη δόση...δεν μένει ούτε ένα κομματάκι για αργότερα...Τέλεια!!!
    #
    Σχόλιο από ninapr, 7-5-11  
    Την πρώτη φορά έφτιαξα μια δόση για δοκιμή αλλά ίσα που πρόλαβα να δοκιμάσω... Τη δευτερη φορά έφτιαξα διπλή δόση και έφαγα 2-3... Τώρα έφτιαξα 4πλή δόση και θα τα φάω όλα μόνη μου!!! Όπως κατάλαβες μας άρεσαν πολύ, ευχαριστώ για την εύκολη, νόστιμη και υγειινή συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 9-8-11  
    Την συνταγή την βρήκα στο σάιτ του Βαγγέλη Δρίσκα και είναι εκπληκτική!!!!πρόσθεσα μια πρέζα αλάτι και ξύσμα πορτοκαλιού.Ευχαριστούμε kitrinos που την ανέβασες!!!
    #
    Σχόλιο από καρδούλα, 19-8-11  
    Μόλις τα έφτιαξα! Είναι απίστευτα εύκολη συνταγή και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. Αγωνιούσα πολύ να δω τι γεύση θα είχαν. Τελικά μου άρεσαν αλλά σίγουρα δεν μπορώ να φάω πάνω από ένα την κάθε φορά. Μου βγήκαν πολύ γλυκά... έτσι έπρεπε να γίνουν ή μήπως εγώ έβαλα λίγο παραπάνω μέλι. Μέσα έβαλα αμύγδαλα θρυμματισμένα στο μούλτι αντί για καρύδια. Μου βγήκαν 21 μπισκότα με τη δόση που μας έγραψες. Την πρώτη φουρνιά την έκανα ακριβώς όπως λες, στη δεύτερη όμως πρόσθεσα πολύ λίγο... αλάτι! Ακολούθησα την συμβουλή που λένε: πάντα στο φαγητό πρόσθεσε λίγη ζάχαρη και στο γλυκό αλάτι! Θα ανεβάσω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από Miruto, 11-11-11  
    Ο μόνος λόγος που δε δίνω πέντε πιρούνια είναι ότι με δυσκόλεψε στην εκτέλεση. Το μείγμα ταχινιού-μελιού δουλευόταν πολύ δύσκολα! Αναγκάστηκα και έβαλα ένα αυγό και τότε πήρε μπρος. Πάντως από γεύση ήταν πολύ καλά!! Έβαλα και λίγο χαρουπόμελο και έδωσε μια ξεχωριστή νότα:-)
    Επίσης, αντικατέστησα μισή κούπα βρώμη με μισή αλεύρι, για να είναι πιο 'δεμένα'. Και πρόσθεσα κι ένα κ.τ.γ. σόδα. Έψησα για 15' στους 180'C. Μου βγήκαν 14 μπισκότα μπαμπάτσικα!
    #
    Σχόλιο από tjo, 1-12-11  
    #
    Σχόλιο από Marialiat, 14-1-12  
    #
    Σχόλιο από rox, 25-1-12  
    Τα δικά μου βγήκαν σαν κεφτεδάκια!Δεν άπλωσαν καθόλου.Τα πάτησα και εγώ με τη σπάτουλα ελαφρά να ομορφήνουν λίγο.Θέλουν σίγουρα λιγώτερα στερεά υλικά για να πλάθονται.Από γεύση πάντως σκίζουν.
    #
    Σχόλιο από balu, 1-2-12  
    Πολύ νόστιμα αν και λίγο γλυκά για τα γούστα μου. Δεν μου άπλωσαν αλλά αυτό που με χάλασε λίγο ήταν που κολλάνε στα δόντια, όπως το παστέλι. Μήπως με περισσότερο ψήσιμο γινόταν πιο σκληρά?
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    48 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από maria.k, 11-5-09  
    Πολύ ωραία η συνταγή σου! Αν και χρειάστηκα λίγο περισσότερο μέλι και ταχίνι για να δέσει με τα καρύδια,ήταν φοβερά. Πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν στο βάζο?Λέω να κάνω μεγαλύτερες δόσεις.
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 18-7-09  
    Διατηρούνται για αρκετό καιρό, αλλά νομίζω ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η δόση, διπλή τριπλή, δεν θα μείνουν για πολύ καιρό!

    Επίσης ωραία παραλλαγή που κάνω στην ίδια συνταγή είναι, αντί για μέλι βάζω μελάσα! Εντελώς διαφορετική γεύση (εννοείται φυσικά!). Όταν φτιάχνω τα μπισκότα, τα κάνω και με την παραλλαγή της μελάσας, γιατί προσωπικά η γεύση του μπισκότου με την μελάσα μου αρέσει περισσότερο!

    Άργησα αρκετά να δω ότι υπήρχε απορία για την συγκεκριμένη συνταγή, αλλά ελπίζω να μην φοβήθηκες να κάνεις μεγαλύτερη ποσότητα τελικά!
    #
    Σχόλιο από FOFOULI, 17-11-09  
    Πραγματικά πολύ νόστιμα μπισκότα. Δυσκολεύτηκα λίγο να τα πλάσσω, γι'αυτό πρόσθεσα λίγο περισσότερο ταχίνι. Τα έφτιαξα με ταχίνι ολικής άλεσης και ήταν αρκετά σκούρα.Θέλω να τα δοκιμάσω και με μελάσσα. Πού την αγοράζεις ? Θα τα δοκιμάσω και με άλλους ξηρούς καρπούς ( φουντούκια , αμύγδαλα , κομματάκια ξερού βερύκοκου ),
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 17-11-09  
    Τη μελάσα την βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ και συνήθως στο τμήμα με τα είδη υγιεινής διατροφής η σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
    Έχω κάνει τα μπισκότα με διάφορους ξηρούς καρπούς, ένα είδος την φορά όμως και το αποτέλεσμα είναι καλό, εξαρτάται φυσικά και από τα γούστα σου στους καρπούς. Έχω κάνει και με αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αλλά δεν με ενθουσίασαν. Όπως κι αν έχει, σηκώνει παραλλαγές σύμφωνα πάντα με τα δικά μας γούστα!
    Μερικές φορές τα φτιάχνω και με καρύδα αντί για ξηρούς καρπούς, απλά προσθέτω 1,5 φλιτζάνι
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 28-2-10  
    Μπράβο για την ευκολία και την απλότητα της συνταγής .
    #
    Σχόλιο από PENELOPITSA, 21-3-10  
    Η συνταγή είναι εξαιρετική ειδικά για όσους νηστεύουν και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, εγώ δεν τρώω ούτε παράγωγα σιταριού (αλεύρι) ούτε γαλακτοκομικά και αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει. Έχω κάνει κάποιες παραλλαγές που αποδείχτηκαν επιτυχείς. Έβαλα 1/4 φλυντζανιού μελάσσα, 1/4 φλυντζανιού μέλι, αντί καρύδια έβαλα αμύγδαλα και σε ένα μέρος της δόσης δεν έβαλα σταφίδες λόγω ιδιοτροπίας του γιου μου. Πέτυχαν και αυτά. Επίσης, για να δέσει το μείγμα, δεν πρόσθεσα περισσότερο ταχίνι ή μέλι, αλλά έβαλα ελάχιστο νερό και έδεσε μια χαρά. Τα έψησα ακριβώς στον χρόνο και ακολούθησα τις οδηγίες σε σχέση με τη λαδόκολλα. Έγιναν πολύ πολύ ωραία. Μου βγήκαν λίγο περισσότερα από 12. Την συστήνω ανεπιφύλακτα!!!! Ευχαριστούμε πολύ!!
    #
    Σχόλιο από pralinasokolata, 26-1-11  
    ...γιαμ...γιαμ...ανέλπιστα νόστιμα!
    Μόλις έβαλα στο φούρνο τη δεύτερη φουρνιά! Στην πρώτη πρόσθεσα λιγο νεράκι γιατί δεν μπορουσα να πλάσω καλά το μίγμα. Νομίζω τελικά δεν το χρειαζόταν. Στη δεύτερη δόση έβαλα ακριβώς τα υλικά που περιγράφεις. Σίγουρα θα τα ξανακάνω! Ευχαριστώ για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από lunacy, 4-3-11  
    Πάρα πολύ καλή συνταγή! Εύκολη, γρήγορη και το αποτέλεσμα γευστικότατο! Ακολούθησα ακριβώς τη δοσολογία και μου βγήκαν 12 μπισκότα. Λόγω έλειψης τα έκανα χωρίς σταφίδες αλλά και έτσι ήταν υπέροχα!
    #
    Σχόλιο από bouboulaki, 9-3-11  
    ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ...ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ!!!ΕΝΩ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΟΚΑΛΟ...ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ...ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ ΕΣΚΙΣΑΝ!!!
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 3-4-11  
    @terreza, πέρασε ολόκληρος χειμώνας…
    Πριν χρόνια είχα προσπαθήσει να κάνω ταχίνι, αλλά το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε καθόλου, όχι τόσο γευστικά όσο στην υφή του η οποία δεν είναι τόσο λεία όπως του εμπορίου κι αυτό γιατί στο άλεσμα δεν καταφέρνει το σουσάμι να πολτοποιηθεί εντελώς όσο κι αν επιμένεις να το χτυπάς στο μούλτι.
    Πάντως στην περίπτωση που θέλεις να δοκιμάσεις η αναλογία είναι: ½ φλιτζάνι σπορέλαιο, 1 φλιτζάνι σουσάμι (και αναλόγως φυσικά την ποσότητα που θέλεις να κάνεις αυξάνεις τα υλικά.) ψήνεις το σουσάμι σε μέτριο φούρνο για λίγο, το ανακατεύεις τακτικά και το βγάζεις πριν πάρει πολύ χρώμα. Το αφήνεις να κρυώσει και το βάζεις στο μούλτι με το μισό από το σπορέλαιο και το χτυπάς αρκετή ώρα, σταματώντας τακτικά για να μαζέψεις από τα τοιχώματα μ ένα κουτάλι το μείγμα και ξανά χτυπάς…όταν θα γίνει ένας αρκετά καλός πολτός, αρχίζεις να ρίχνεις σιγά σιγά το υπόλοιπο σπορέλαιο… όταν θα δεις ότι δεν υπάρχει διαφορά στο μείγμα με το χτύπημα (να γίνεται εννοώ πιο λείο) είναι έτοιμο.
    Στο εμπόριο έχει συσκευασίες ταχίνι (και στα σούπερ της γειτονιάς βρίσκεις άνετα) 900γρ. σε πλαστικά μικρά κουβαδάκια με περίπου 6 με 6,5 ευρώ που θα πρέπει να προτιμάς από τις γυάλινες συσκευασίες των 300γρ που στοιχίζουν περίπου 3 με 3,5 ευρώ (ίσως οι τιμές που αναφέρω να είναι λίγο υψηλότερες λόγω της αύξησης του φπα)

    @bouboulaki, για να σου έγιναν πολύ σκληρά, κόκαλο όπως λες, οφείλεται σίγουρα στο χρόνο ψησίματος η στο ότι ο φούρνος σου είναι πιο δυνατός στους 180 βαθμούς από τον δικό μου!
    Οπότε οι λύσεις είναι δυο α) ψήνεις στους 170 βαθμούς 10’ β) ψήνεις στους 180 βαθμούς 8’
    Την έχω πατήσει κι εγώ μερικές φορές, αφήνοντας τα στο φούρνο 1-2’ περισσότερο και το αποτέλεσμα ήταν να σκληραίνουν πάρα πολύ. Πλέον όταν φτιάχνω τα συγκεκριμένα μπισκότα, δεν φεύγω για κανέναν λόγο από την κουζίνα και στην κυριολεξία είμαι με το χρονόμετρο στο χέρι!!!

    Όντως είναι δύσκολα στο πλάσιμο τα μπισκότα, αλλά καλύτερα αν θέλετε να συμπληρώσετε κι άλλο υγρό για ευκολότερο πλάσιμο, να είναι νερό, αλλά με προσοχή! Πολύ λίγο κάθε φορά, για να μην αραιώσει περισσότερο απ ότι πρέπει.

    Αλλά ακόμα κι αν καμιά φορά σας ξεφύγει και τα ψήσετε παραπάνω και σκληρύνουν, κανένα πρόβλημα! Σπάτε σε μικρά κομμάτια όσα μπισκότα θέλετε μέσα σ ένα μπολ, ρίχνετε γάλα και τρώγονται μια χαρά κι έτσι!

    Στη φωτό που πρόσθεσα, είναι η παραλλαγή με μελάσα αντί για μέλι, στα οποία δεν βάζω κομματάκια σοκολάτας, αν και πλέον, δεν βάζω ούτε στην εκδοχή με το μέλι.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 5-4-11  
    Χρησιμοποίησα κόρν φλέικς με κόκκους ρυζιού και έγιναν σαν μπάρες δημητριακών. Δεν είχα σταγόνες σοκολάτας και έκοψα την κουβερτούρα σε κομματάκια με το μαχαίρι...η σοκολάτα που ακούμπησε στην λαμαρίνα καήκε και δεν μας άρεσε και τόσο..Αυτό όμως ήταν δικό μου λάθος, η συνταγή είναι ονειρεμένη...και σίγουρα την επόμενη φορά θα φτιάξω μεγαλύτερη δόση...δεν μένει ούτε ένα κομματάκι για αργότερα...Τέλεια!!!
    #
    Σχόλιο από ninapr, 7-5-11  
    Την πρώτη φορά έφτιαξα μια δόση για δοκιμή αλλά ίσα που πρόλαβα να δοκιμάσω... Τη δευτερη φορά έφτιαξα διπλή δόση και έφαγα 2-3... Τώρα έφτιαξα 4πλή δόση και θα τα φάω όλα μόνη μου!!! Όπως κατάλαβες μας άρεσαν πολύ, ευχαριστώ για την εύκολη, νόστιμη και υγειινή συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 9-8-11  
    Την συνταγή την βρήκα στο σάιτ του Βαγγέλη Δρίσκα και είναι εκπληκτική!!!!πρόσθεσα μια πρέζα αλάτι και ξύσμα πορτοκαλιού.Ευχαριστούμε kitrinos που την ανέβασες!!!
    #
    Σχόλιο από καρδούλα, 19-8-11  
    Μόλις τα έφτιαξα! Είναι απίστευτα εύκολη συνταγή και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. Αγωνιούσα πολύ να δω τι γεύση θα είχαν. Τελικά μου άρεσαν αλλά σίγουρα δεν μπορώ να φάω πάνω από ένα την κάθε φορά. Μου βγήκαν πολύ γλυκά... έτσι έπρεπε να γίνουν ή μήπως εγώ έβαλα λίγο παραπάνω μέλι. Μέσα έβαλα αμύγδαλα θρυμματισμένα στο μούλτι αντί για καρύδια. Μου βγήκαν 21 μπισκότα με τη δόση που μας έγραψες. Την πρώτη φουρνιά την έκανα ακριβώς όπως λες, στη δεύτερη όμως πρόσθεσα πολύ λίγο... αλάτι! Ακολούθησα την συμβουλή που λένε: πάντα στο φαγητό πρόσθεσε λίγη ζάχαρη και στο γλυκό αλάτι! Θα ανεβάσω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από Miruto, 11-11-11  
    Ο μόνος λόγος που δε δίνω πέντε πιρούνια είναι ότι με δυσκόλεψε στην εκτέλεση. Το μείγμα ταχινιού-μελιού δουλευόταν πολύ δύσκολα! Αναγκάστηκα και έβαλα ένα αυγό και τότε πήρε μπρος. Πάντως από γεύση ήταν πολύ καλά!! Έβαλα και λίγο χαρουπόμελο και έδωσε μια ξεχωριστή νότα:-)
    Επίσης, αντικατέστησα μισή κούπα βρώμη με μισή αλεύρι, για να είναι πιο 'δεμένα'. Και πρόσθεσα κι ένα κ.τ.γ. σόδα. Έψησα για 15' στους 180'C. Μου βγήκαν 14 μπισκότα μπαμπάτσικα!
    #
    Σχόλιο από tjo, 1-12-11  
    #
    Σχόλιο από Marialiat, 14-1-12  
    #
    Σχόλιο από rox, 25-1-12  
    Τα δικά μου βγήκαν σαν κεφτεδάκια!Δεν άπλωσαν καθόλου.Τα πάτησα και εγώ με τη σπάτουλα ελαφρά να ομορφήνουν λίγο.Θέλουν σίγουρα λιγώτερα στερεά υλικά για να πλάθονται.Από γεύση πάντως σκίζουν.
    #
    Σχόλιο από sofakix, 28-3-12  
    ευκολα, απλα υλικα και γρηγορα! υγιεινα και θρεπτικα, μπραβο!
    #
    Σχόλιο από ath46, 3-4-12  
    Η ενεργεια που σου δινουν αυτά τα μπισκοτακια είναι φοβερη (τα φτιάχνω στον αντρουλη μου οταν παει για ψαροντουφεκο..) Τελεια
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από terreza, 11-11-10  
    Καλημερα. δεν εχω καταφερει να δοκιμασω ακομη τη συνταγη. Θα ηθελα να φτιαξω μονη μου το ταχινι.υπαρχει καποια συνταγη?
    #
    Σχόλιο από balu, 1-2-12  
    Πολύ νόστιμα αν και λίγο γλυκά για τα γούστα μου. Δεν μου άπλωσαν αλλά αυτό που με χάλασε λίγο ήταν που κολλάνε στα δόντια, όπως το παστέλι. Μήπως με περισσότερο ψήσιμο γινόταν πιο σκληρά?
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 26-1-13  
    @Fountouk, το κουάκερ το βάζουμε όπως είναι.
    Ψάχνοντας λίγο, βρήκα τα εξής: μια κουταλιά μελάσα έχει 18 θερμίδες κι αντίστοιχα το μέλι 64.
    Η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο, από το μέλι, αλλά υστερεί σε βιταμίνη C. Αν το ψάξεις στο νετ, σίγουρα θα βρεις πολλές περισσότερες πληροφορίες.
    Εμένα τυχαίνει να μου αρέσει η μελάσα, και σε αυτά τα μπισκότα περισσότερο από του μελιού.
    Η μελάσα έχει έντονη και χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση και δεν είναι τόσο γνωστή στους έλληνες.
    #
    Σχόλιο από Adamantia 88, 5-3-14  
    Αν δεν βάλω κουβερτούρα χρειάζεται να αναπληρώσω με κάποιο άλλο υλικό ή να την αντικαταστήσω?
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 5-3-14  
    Όχι, απλά μην βάλεις κουβερτούρα. Ουσιαστικά η κουβερτούρα είναι προαιρετική

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από kimpi, 16-9-12  
    Λοιπόν,εγώ αντί για κουάκερ,έβαλα μουσλί (ίση ποσότητα με κουάκερ) και το αποτέλεσμα ήταν απλά:φοβερό!!!Τα μπισκότα μοιάζουν πιο πολύ με μπάρες βέβαια αλλά είναι πάρα πολύ ώραία σε γεύση και πάρα-πολύ χορταστικά!Με ένα τέτοιο μπισκότο (σε μικρή φόρμα σιλικόνης για cup-cake) και ένα ποτήρι γάλα ή χυμό το πρωί,θα ξαναπεινάσεις το απόγευμα!!!!
    #
    Σχόλιο από july88, 18-11-13  
    Τα ξαναέκανα και αυτή τη φορά αντικατέστησα τη σοκολατα και τις σταφιδες με γλυκό του κουταλιού βυσσινο. Πολύ καλή και αυτή η εκδοχή.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Εξοπλισμός για κέικ, μπισκότα και πίτες
    Μέσα στο σάιτ μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές συ...
    Νερό στη σοκολάτα: τι κάνουμε;
    Το “σοκολατένιο ατύχημα” και η λύση του Σαν...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Υγιεινή διατροφή για παιδιά
    Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή...
    Σοκολατένια μυστικά
    Υπάρχει άλλο υλικό που να είναι τόσο θεσπέσιο; ...

    Το tip της ημέρας

    Σπάστε το τσόφλι του αυγού σας στα δύο, γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα 1-2 σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί ενώ θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 111 αγαπημένων συνταγών, του/της katerina78
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 65 αγαπημένων συνταγών, του/της penelopeG
    ΜΠΙΣΚΟΤΑ
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της jvickyj
    γλυκακια σλουρπ
    Ένα βιβλίο 82 αγαπημένων συνταγών, του/της KIP
    Glyka
    Ένα βιβλίο 407 αγαπημένων συνταγών, του/της Antri mic