Μπισκότα σπεκουλόος (Βέλγιο)
Αυτά τα νόστιμα μπισκοτάκια που φέρνουν στα καφέ, τυλιγμένα σε ασημί χαρτάκι, και μοσχοβολάνε κανέλα ήθελα να φτιάξω και τελικά κατέληξα σε μια βέλγικη συνταγή, που έγινε ανάρπαστη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν επιλέξετε να τα κόψετε με διάφορα κουπ πατ (όπως στη φωτογραφία μου) πρέπει να είστε γρήγοροι γιατί μέσα σε 5' η ζύμη κρυώνει και σκληραίνει και θα είναι αδύνατο να βγάλετε ολόκληρα σχεδιάκια (εμένα μου "περίσσεψαν" πολλά ακέφαλα αρκουδάκια και "σπασμένες" καρδιές). Σε αυτήν την περίπτωση, κρατάμε τα κομμάτια σε αεροστεγές δοχείο και τα χρησιμοποιούμε για να αντικαταστήσουμε τα digestive μπισκότα στο επόμενό μας cheesecake.Καλή σας απόλαυση!
Υλικά
-
140 γρ. φρέσκο βούτυρο
-
80 γρ. λευκή ζάχαρη
-
120 γρ. καστανή ζάχαρη
-
4 γρ. κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
-
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
3 γρ. μαγειρική σόδα
-
2 γρ. αλάτι
-
1 αυγό
-
1-2 κ.σ. νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ενα μπωλ, "δουλεύουμε" με το σύρμα το βούτυρο μόνο του, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη (και τη λευκή και την καστανή) και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
-
2
Σε άλλο δοχείο, αναμειγνύουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη σόδα και τα προσθέτουμε στο μίγμα του βουτύρου, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν καλά.
-
3
Προσθέτουμε το αυγό και στο τέλος το νερό.
-
4
Σε αντίθεση με τη ζύμη των μπισκότων, η ζύμη των Speculoos είναι πολύ μαλακή και "διαλύει" πολύ εύκολα.
-
5
Μαζεύουμε τη ζύμη με τα χέρια ή με ένα κουτάλι πάνω σε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης, την τυλίγουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
-
6
Μόλις σταθεροποιηθεί η ζύμη στο ψυγείο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 C.
-
7
Ανοίγουμε τη ζύμη σε τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο φύλλο (πάχους 2mm περίπου), πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αν η ζύμη κολλάει στον πλάστη, την σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και χρησιμοποιούμε τον πλάστη από πάνω. Αφαιρούμε προσεχτικά την μεμβράνη όταν το φύλλο είναι έτοιμο.
-
8
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
-
9
Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα Speculoos θα είναι ακόμα μαλακά (όπως τα μελομακάρονα). Εκμεταλλευτείτε το και ξεκινήστε να τα κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μεγάλες λωρίδες και μετά σε μικρότερα παραλληλόγραμμα.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (6)