Μπομπότα

Bαθμολογία: 3.7778
       
 
9 ψήφοι
2ΙΟΥι, 15.06.10

Περιγραφή

Η μπομπότα είναι μια γλυκιά πίτα, την οποία την έτρωγαν κατά την περίοδο της φτώχειας, της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής


Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 ποτήρια του νερού αλευρι καλαμποκιού
  • 6 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό
  • 1/2 ποτήρι του νερού λάδι
  • Χυμός από 3 πορτοκάλια
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες ή σουλτανίνα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλο τριμμένο
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • λίγο αλάτι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Εύκολο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το καλαμπόκι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά
  3. Βάζουμε να παρει μια βράση ωσπου να αρχισει να πηζει.
  4. Όταν το μίγμα πήξει το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει και το ψήνουμε περίπου για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο μπαμπας μου την αγαπούσε πολύ, λεει την έφτιαχναν στο φούρνο και μόλις την έβγαζαν, έτσι ζεστή-ζεστή όπως ήταν της έβαζαν μέλι και την έτρωγαν.

Σχετικές συνταγές

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Πάνος-Ζακ, 17-6-10  
    Χαχαχαχα... που τις θυμάστε αυτές τις συνταγές. Γυρίσαμε πάρα πολύ πίσω... Με κάνετε τελικά να αισθάνομαι πολύ γέρος. Η γιαγιά μου έβαζε και ψιλοκομένο δενδρολίβανο μεσα. Φανταστική. Μάθετέτην διότι με την κρίση που έχουμε θα την ξαναφάμε πάλι. lol
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-6-10  
    επειδη ειμαι λατρης της παραδοσιακης κουζινας και εχω φαει την Μπομποτα ,βαζω 5 πηρουνακια για να μην χανονται αυτες τις συνταγες!
    ειδικα εδω στα χωρια της Ηπειρου ηταν το κατεξοχην ψωμακι τους ειτε σε μορφη γλυκια ειτε οχι,βλεπετε το καλαμποκισιο ηταν το αλευρι της εποχης εκεινης.
    επιτρεψε μου να πω οτι λιγοι νεοι αυτης της εποχης γνωριζουν την μπομποτα.


    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 17-6-10  
    ετσι ειναι golfo εγω την ξερω απο τον μπαμπα μου και την ανεβασα για να την μαθουν οση δεν ξερουν ...αλλα οπως λεει και ο Πανος-Ζακ ισως μας χρειαστη σε τετειους καιρους
    #
    Σχόλιο από ΤΑΖΙΤΑ, 18-6-10  
    #
    Σχόλιο από ddora, 18-6-10  
    με συγχωρείτε κύριοι (και χωρίς να θέλω να προσβάλλω ΚΑΝΕΝΑΝ) αλλά επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω αν αυτή είναι η αυθεντική συνταγή της κατοχής....που έβρισκαν ΛΑΔΙ και ΣΤΑΦΙΔΕΣ και ΜΕΛΙ την περίοδο της κατοχής? Ο πατέρας μου μού έχει πει χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος πεινούσε τόσο πολύ (για την Αθήνα αναφέρομαι) που κάποτε βρέθηκε μια σταφίδα (ΜΟΝΟ ΜΙΑ !) στο δρόμο και βούτηξαν 5 πιτσιρίκια να την πιάσουν...!
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 18-6-10  
    στην Αθηνα αγαπητη μπορει οντως να ηταν ετσι αλλα εμεις στα χωρια παντα ειχαμε και σταφιδες απο τα αμπελια μας και ελιες και λαδι και μελι .....
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 19-6-10  
    Το πρώτο που ήθελαν οι άνθρωποι τότε, ήταν να εξασφαλίσουν το ψωμί της κατοχής (μπομπότα).
    Στα χωριά ήταν λίγο καλύτερα από τις πόλης και σε καμία περίπτωση τα τρόφιμα δεν ήταν σε αφθονία. Όταν κάποιος παρήγαγε κάτι π.χ μέλι θα το αντάλλασσε με κάτι άλλο π.χ αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, λάδι κτλ, γιατί με αυτό θα εξασφάλιζε περισσότερες μέρες τροφή για την οικογένεια. Οκ!!! Υπήρχαν κι αυτοί που περνούσαν καλά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δεν αφορά την συνταγή της μπομπότας, που έτσι κι αλλιώς μια φορά έφαγα και δεν μου άρεσε. Ελπίζω να μην γυρίσουμε σε τέτοια χρόνια.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-6-10  
    Μόλις διάβασα την εξής φράση σε ένα μυθιστόρημα, αναφερόμενο στην περίοδο της κατοχής "είχαν πεθάνει πολλοί πρόσφυγες, μοναχικοί γέροι που δεν είχαν κανέναν να τους δώσει έστω και λίγη μπομπότα".
    #
    Σχόλιο από ddora, 22-6-10  
    μάλιστα ... μπομπότα της επαρχίας λοιπόν
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 22-6-10  
    Μου αρέσει πολύ η μπομπότα αλλά την τρώω χωρίς κανελογαρύφαλο. Η θεία μου βάζει πικραμύγδαλο και με τρελλαίνει... Ο μπαμπάς μου μας λέει ιστοριές για μεγάλες πείνες. Το κάθε παιδί στην οικογένεια του έδιναν από μία ελιά την οποία είχαν για όλη την ημέρα και την ξεζούμιζαν πάνω στο ψωμί το οποίο ήταν απο καλαμποκάλευρο. Γενικά το ψωμί απο καλαμποκάλευρο ονάμαζαν τότε μπομπότα. Μπορεί να μην είχε απαραίτητα σταφίδες και μέλι...
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 22-6-10  
    Πανος-Ζακ golfo TAZITA MAMALENA ευχαριστω για τα πιρουνακια...sol81 ωραιο το κειμενο kitrinos δεν ειπε κανεις οτι υπηρχαν σε αφθονια ..οτι δεν σου αρεσε ειναι θεμα γουστου και γευσεων ...αγαπητη ddora δεν καταλαβαινω γιατι συνεχιζεις να σχολιαζεις ειρωνικα και να παρακολουθεις μια συνταγη που δεν σου αρεσει......
    #
    Σχόλιο από ddora, 24-6-10  
    ποτέ δεν σχολιάζω ειρωνικά, ούτε είμαι εμπαθής... το σχόλιό μου είναι απλά η κατάληξη μιας συζήτησης ας το πούμε έτσι, δεν βάλεσαι και ποτέ δεν είπα ότι δεν μου αρέσει η συνταγή οπότε δεν χρειάζεται ούτε να υπεραμύνεσαι αυτής ούτε να γίνεται όλη αυτή η κουβέντα ιδιαιτέρως από εδώ.
    #
    Σχόλιο από stellapapadopoulou, 10-10-10  
    Εμένα πάλι αν και δεν είμουν γεννημένη στη κατοχή μου αρέσουν οι καθαρές τροφές.Και η μπομπότα είναι τέλεια τροφή τυχαία ήταν το μάννα για των ελληνικό λαό τότε.Μπράβο σου (το όνομα sorry δεν το κατάλαβα)
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 16-2-12  
    Η αγαπημενη μας μπομποτα τωρα με την κριση θα τρωγετε μετα μανιας
    #
    Σχόλιο από karamelaki, 3-11-12  
    http://tzogia.blogspot.gr/2010/01/blog-post_31.html

    Η Τζογια ειναι η γιαγια σας??
    #
    Σχόλιο από mike64, 17-1-13  
    εξαιρετική ποιοτικα΄,οι αναλογιεσς νερου-καλαμποκαλευρου ειναι τσεκαρισμενες;φταιει το οτι ειμαι νεο μελος;
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 24-1-13  
    karamelaki δεν μπορω να μπω στο blog ...mike64 ναι ειναι τσεκαρισμενες νεο μελος για πιο πραγμα???
    #
    Σχόλιο από ΤΑΝΙΑ81, 4-2-13  
    Μήπως είναι πολλά τα υγρά;Την κάνω τώρα και όλα επιπλέουν!Μήπως πρέπει να περιμένω κάποια ώρα να πήξει;
    #
    Σχόλιο από ΤΑΝΙΑ81, 5-2-13  
    Λυπάμαι πάρα πολύ που βαθμολογώ έτσι,αλλά δυστυχώς δεν πέτυχε η συνταγή.Το μείγμα δεν έπηζε με τίποτα,αναγκάστηκα να βάλω περισσότερο αλεύρι καλαμποκίσιο αλλά και πάλι ενώ έπηξε την είχα πάνω από μιάμιση ώρα στον φούρνο και δεν ψηνόταν και όταν έβγαλα να την δοκιμάσω ήταν λες και έτρωγα σκέτο αλεύρι.Πραγματικά λυπάμαι!
    #
    Σχόλιο από maroutsos, 28-3-13  
    τωρα την φτιάχνω και εγω..ειναι υπερβολικά υγρή...μήπως ειναι αναποδα οι αναλογίες σε αλεύρι και λάδι...δεν το βλέπω να πήζει....
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    22 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Πάνος-Ζακ, 17-6-10  
    Χαχαχαχα... που τις θυμάστε αυτές τις συνταγές. Γυρίσαμε πάρα πολύ πίσω... Με κάνετε τελικά να αισθάνομαι πολύ γέρος. Η γιαγιά μου έβαζε και ψιλοκομένο δενδρολίβανο μεσα. Φανταστική. Μάθετέτην διότι με την κρίση που έχουμε θα την ξαναφάμε πάλι. lol
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-6-10  
    επειδη ειμαι λατρης της παραδοσιακης κουζινας και εχω φαει την Μπομποτα ,βαζω 5 πηρουνακια για να μην χανονται αυτες τις συνταγες!
    ειδικα εδω στα χωρια της Ηπειρου ηταν το κατεξοχην ψωμακι τους ειτε σε μορφη γλυκια ειτε οχι,βλεπετε το καλαμποκισιο ηταν το αλευρι της εποχης εκεινης.
    επιτρεψε μου να πω οτι λιγοι νεοι αυτης της εποχης γνωριζουν την μπομποτα.


    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 17-6-10  
    ετσι ειναι golfo εγω την ξερω απο τον μπαμπα μου και την ανεβασα για να την μαθουν οση δεν ξερουν ...αλλα οπως λεει και ο Πανος-Ζακ ισως μας χρειαστη σε τετειους καιρους
    #
    Σχόλιο από ΤΑΖΙΤΑ, 18-6-10  
    #
    Σχόλιο από ddora, 18-6-10  
    με συγχωρείτε κύριοι (και χωρίς να θέλω να προσβάλλω ΚΑΝΕΝΑΝ) αλλά επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω αν αυτή είναι η αυθεντική συνταγή της κατοχής....που έβρισκαν ΛΑΔΙ και ΣΤΑΦΙΔΕΣ και ΜΕΛΙ την περίοδο της κατοχής? Ο πατέρας μου μού έχει πει χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος πεινούσε τόσο πολύ (για την Αθήνα αναφέρομαι) που κάποτε βρέθηκε μια σταφίδα (ΜΟΝΟ ΜΙΑ !) στο δρόμο και βούτηξαν 5 πιτσιρίκια να την πιάσουν...!
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 18-6-10  
    στην Αθηνα αγαπητη μπορει οντως να ηταν ετσι αλλα εμεις στα χωρια παντα ειχαμε και σταφιδες απο τα αμπελια μας και ελιες και λαδι και μελι .....
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 19-6-10  
    Το πρώτο που ήθελαν οι άνθρωποι τότε, ήταν να εξασφαλίσουν το ψωμί της κατοχής (μπομπότα).
    Στα χωριά ήταν λίγο καλύτερα από τις πόλης και σε καμία περίπτωση τα τρόφιμα δεν ήταν σε αφθονία. Όταν κάποιος παρήγαγε κάτι π.χ μέλι θα το αντάλλασσε με κάτι άλλο π.χ αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, λάδι κτλ, γιατί με αυτό θα εξασφάλιζε περισσότερες μέρες τροφή για την οικογένεια. Οκ!!! Υπήρχαν κι αυτοί που περνούσαν καλά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δεν αφορά την συνταγή της μπομπότας, που έτσι κι αλλιώς μια φορά έφαγα και δεν μου άρεσε. Ελπίζω να μην γυρίσουμε σε τέτοια χρόνια.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-6-10  
    Μόλις διάβασα την εξής φράση σε ένα μυθιστόρημα, αναφερόμενο στην περίοδο της κατοχής "είχαν πεθάνει πολλοί πρόσφυγες, μοναχικοί γέροι που δεν είχαν κανέναν να τους δώσει έστω και λίγη μπομπότα".
    #
    Σχόλιο από ddora, 22-6-10  
    μάλιστα ... μπομπότα της επαρχίας λοιπόν
    #
    Σχόλιο από ΜΑMALENA, 22-6-10  
    Μου αρέσει πολύ η μπομπότα αλλά την τρώω χωρίς κανελογαρύφαλο. Η θεία μου βάζει πικραμύγδαλο και με τρελλαίνει... Ο μπαμπάς μου μας λέει ιστοριές για μεγάλες πείνες. Το κάθε παιδί στην οικογένεια του έδιναν από μία ελιά την οποία είχαν για όλη την ημέρα και την ξεζούμιζαν πάνω στο ψωμί το οποίο ήταν απο καλαμποκάλευρο. Γενικά το ψωμί απο καλαμποκάλευρο ονάμαζαν τότε μπομπότα. Μπορεί να μην είχε απαραίτητα σταφίδες και μέλι...
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 22-6-10  
    Πανος-Ζακ golfo TAZITA MAMALENA ευχαριστω για τα πιρουνακια...sol81 ωραιο το κειμενο kitrinos δεν ειπε κανεις οτι υπηρχαν σε αφθονια ..οτι δεν σου αρεσε ειναι θεμα γουστου και γευσεων ...αγαπητη ddora δεν καταλαβαινω γιατι συνεχιζεις να σχολιαζεις ειρωνικα και να παρακολουθεις μια συνταγη που δεν σου αρεσει......
    #
    Σχόλιο από ddora, 24-6-10  
    ποτέ δεν σχολιάζω ειρωνικά, ούτε είμαι εμπαθής... το σχόλιό μου είναι απλά η κατάληξη μιας συζήτησης ας το πούμε έτσι, δεν βάλεσαι και ποτέ δεν είπα ότι δεν μου αρέσει η συνταγή οπότε δεν χρειάζεται ούτε να υπεραμύνεσαι αυτής ούτε να γίνεται όλη αυτή η κουβέντα ιδιαιτέρως από εδώ.
    #
    Σχόλιο από stellapapadopoulou, 10-10-10  
    Εμένα πάλι αν και δεν είμουν γεννημένη στη κατοχή μου αρέσουν οι καθαρές τροφές.Και η μπομπότα είναι τέλεια τροφή τυχαία ήταν το μάννα για των ελληνικό λαό τότε.Μπράβο σου (το όνομα sorry δεν το κατάλαβα)
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 16-2-12  
    Η αγαπημενη μας μπομποτα τωρα με την κριση θα τρωγετε μετα μανιας
    #
    Σχόλιο από karamelaki, 3-11-12  
    http://tzogia.blogspot.gr/2010/01/blog-post_31.html

    Η Τζογια ειναι η γιαγια σας??
    #
    Σχόλιο από mike64, 17-1-13  
    εξαιρετική ποιοτικα΄,οι αναλογιεσς νερου-καλαμποκαλευρου ειναι τσεκαρισμενες;φταιει το οτι ειμαι νεο μελος;
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 24-1-13  
    karamelaki δεν μπορω να μπω στο blog ...mike64 ναι ειναι τσεκαρισμενες νεο μελος για πιο πραγμα???
    #
    Σχόλιο από ΤΑΝΙΑ81, 4-2-13  
    Μήπως είναι πολλά τα υγρά;Την κάνω τώρα και όλα επιπλέουν!Μήπως πρέπει να περιμένω κάποια ώρα να πήξει;
    #
    Σχόλιο από ΤΑΝΙΑ81, 5-2-13  
    Λυπάμαι πάρα πολύ που βαθμολογώ έτσι,αλλά δυστυχώς δεν πέτυχε η συνταγή.Το μείγμα δεν έπηζε με τίποτα,αναγκάστηκα να βάλω περισσότερο αλεύρι καλαμποκίσιο αλλά και πάλι ενώ έπηξε την είχα πάνω από μιάμιση ώρα στον φούρνο και δεν ψηνόταν και όταν έβγαλα να την δοκιμάσω ήταν λες και έτρωγα σκέτο αλεύρι.Πραγματικά λυπάμαι!
    #
    Σχόλιο από dimatha, 6-6-13  
    Κάτι δεν πάει καλά σ' αυτή τη συνταγή. Κρίμα τα υλικά που χρησιμοποίησα και το φούρνο που έκαψα. Βέβαια, γι αποσμητικό χώρου όταν ψηνόταν, ήταν τέλεια με τόσο πορτοκάλι και κανελογαρύφαλλο.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από maroutsos, 28-3-13  
    τωρα την φτιάχνω και εγω..ειναι υπερβολικά υγρή...μήπως ειναι αναποδα οι αναλογίες σε αλεύρι και λάδι...δεν το βλέπω να πήζει....
    #
    Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 20-3-14  
    λοιπον να ζητησω ενα μεγαλο συγνωμη απολους για την συνταγη το λαθος ειναι οτι δεν ανακατευουμε απλα αλλα βαζουμε να παρεις μια βρασει ωσπου να αρχισει να πηζει τα υπολοιπα οπως ειναι. ....

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκά
    Ένα βιβλίο 26 αγαπημένων συνταγών, του/της makris
    fotis
    Ένα βιβλίο 201 αγαπημένων συνταγών, του/της Kam
    νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 135 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 268 αγαπημένων συνταγών, του/της Tina1975
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της Toothfairy