Μπουγάτσα με τυρί (τυρόπιτα)

Bαθμολογία: 4.8889
       
 
18 ψήφοι
sweeney, 21.09.08
Μπουγάτσα με τυρί (τυρόπιτα)
photo: Λίλα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 600 γρ. φέτα πικάντικη τριμμένη ή 300 γρ. φέτα και 300 γρ. μυζήθρα ανάλατη
  • 5 αυγά
  • 3 φλ. γάλα
  • 7 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο

 

Για το άλειμμα των φύλλων:

  • λίγο λάδι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Βούτυρο , Γάλα , Τυριά , Αβγά
Φτιάχνει: 1 μέτριο ταψί
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 35' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ρίχνετε το γάλα σε κατσαρολάκι και διαλύετε μέσα το σιμιγδάλι.
  2. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  3. Την κατεβάζετε, ρίχνετε το βούτυρο και αφού κρυώσει λίγο της προσθέτετε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τη φέτα (ή το μείγμα φέτας-μυζήθρας) και ανάλογο αλατοπίπερο, ανακατεύετε καλά.
  4. Ζεσταίνετε το λάδι με τη μαργαρίνη ή το βούτυρο σε κατσαρολάκι και αφού λιώσει αλείφετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα-ένα με πινέλο και αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί τριγύρω.
  5. Απλώνετε από πάνω το μείγμα του τυριού και αφού βουτυρώσετε καλά τις άκρες των φύλλων που εξέχουν τις φέρνετε πάνω από τη γέμιση.
  6. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αλείφοντας τα ένα προς ένα με το μείγμα λάδι-βούτυρο και κόβετε με ψαλίδι τα φύλλα που εξέχουν.
  7. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, βρέχετε με λίγο νερό και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
  8. Τη σερβίρετε χλιαρή ή ζεστή κόβοντας την σε κομμάτια.

Σχετικές συνταγές

    28 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από SOUSOUTZOUKAKI, 8-5-09  
    Μπράβο sweeney η μπουγάτσα με τυρί είναι τέλεια. Την έφτιαξα με φέτα, ανθότυρο καθώς και λίγη κεφαλογραβιέρα για να δώσει περισσότερη γεύση.
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 29-10-09  
    Νόμιζα οτι ήμουν Θεσσαλονίκη κι έτρωγα τη γνωστή μπουγάτσα! Τέτοια γεύση δεν την περίμενα, συγχαρητήρια!!!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-9-10  
    ωραια μπουγατσα με τυρι και κρεμουλα δεν ειχα ξαναφτιαξει ετσι για να ειμαι ειλικρινης.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από sweeney, 12-9-10  
    Αχ πραγματικα χαιρομαι που σας αρεσει!!!Παντως για να ξερετε την φτιαχνω λιγο διαφορετικα τελευταια για να ειναι πιο ελαφρια..
    1) αντι για 5 αυγα βαζω μονο 1.
    2) τα τυρια οι επιλογες ειναι παλι οι ιδιες αλλα βαζω 400 γρ. και τα λιωνω στο multi.
    3) αντικαθιστω το γαλα και το βουτυρο με απλο νερακι. Οποτε στα 400 γρ. φετα βαζω 500 ml νερο και 100 γρ. σιμιγδαλι.
    4) τα μυρωδικα και το φυλλο παραμενουν τα ιδια.
    Καντε τη και ετσι οσοι εχετε χοληστερινη και θα με θυμηθειτε!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από lechaton, 8-10-10  
    πολυ γευστικήηηηη!!! Αρεσε πολυ,εχει πολύ ωραια τυρενια κρεμουλα... Ευχαριστουμεεε
    #
    Σχόλιο από Crisp, 5-12-10  
    Πααααάρα πολύ ωραία η τυρόπιτα!!
    Φτιάξτε την και θα το δείτε!
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-12-10  
    αυτη την φορα την εφτιαξα με φυλλο σπιτικο πολυ λεπτο ανοιγμενο,και βαζω 4 αυγα χωριατικα,και για το αλειμα βαζω φρεσκο λαδακι.
    εγινε υπεροχη ,οσοι φαγανε χτες το βραδυ τους αρεσε πολυ.
    #
    Σχόλιο από dcroula, 15-12-10  
    Φανταστική μπουγατσοτυροπιτούλα.
    Αυτές με την κρέμα, είναι πολύ του γούστου μου.
    Μείωσα όπως προτείνεις στα σχόλια τα αυγά(2) και το βούτυρο.
    Μπράβο για την ωραία συνταγούλα!!!
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 28-12-10  
    Κατατοπιστικοτατη συνταγη για εμας τις αρχαριες με φυλλα κρουστας, πεντανόστιμη μολις τελειωσα το πρωτο κομματι του δοκιμαστη! χε χε Μονο που ενω εκανα το μειγμα με μισο ανθοτυρο μισο φετα...φοβήθηκα το αλατι και εβαλα λιγο...και ειναι λιιιγο αναλατη.
    #
    Σχόλιο από marileta, 25-1-11  
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!! Υπέροχη, καταπληκτική!!!Η ωραιότερη τυρόπιτα ever!!!Κι εγώ έβαλα 3 αβγά γιατί μόνο τόσα είχα.Νομίζω ότι το φρέσκο βούτυρο κάνει τη διαφορά.
    #
    Σχόλιο από Randy, 19-6-11  
    Συγχαρητήρια για αυτή την υπέροχη συνταγή! Είμαι φοιτήτρια και εντελώς άπειρη στη μαγειρική, όμως οι οδηγίες είναι κατατοπιστικότατες και η μπουγάτσα βγήκε φανταστική! Μόνο που έβαλα 3 αυγά... Η μαμά μου δεν πιστεύει ότι εγώ την έφτιαξα! Μακάρι να μπορούσα να δώσω 10 πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από STELLAPER, 1-2-12  
    ΕΚΑΝΑ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΟΥΤΕ ΨΙΧΟΥΛΟ. ΥΠΕΡΟΧΗ, ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΗ!!!!!
    #
    Σχόλιο από Annitaki, 31-5-12  
    Υπέροχη, καταπληκτική δεν έχω λόγια!!!! Εγώ την έκανα με σφολιάτα γιατί δεν είχα φύλλο κρούστας και πάλι έγινε υπέροχη. Σε ευχαριστούμε για την ωραία και πανευκολη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από donalt, 29-7-12  
    Μπραβο!Ειναι υπεροχη η μπουγατσα με τυρι.
    Την εφτιαξα σημερα και ειναι καταπληκτικη!Μονο που εγω εβαλα 2 αυγα γιατι τα 5 μου φανηκαν πολλα και φοβηθηκα μηπως μυρισει αυγο.
    #
    Σχόλιο από korina_ag, 4-8-12  
    Φοβερή μπουγάτσα!
    #
    Σχόλιο από mania62, 27-10-12  
    Η μπουγάτσα με μερικές παραλαγές ήταν νοστιμότατη!!!!(οχι 5 αυγά αλλά 1 και μια κουταλία βούτυρο.Ευχαριστώ πολύ και καλό χειμώνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 16-1-13  
    τα εκατο γραμμαρια σιμιγδάλι ποσες κουταλιες της σούπας είανι?? μήπωσ γνωρίζετε? σκέφτομαι να την κάνω. να βάλω δυο αβγά και φέτα. βούτυρο δεν βάζς καθόλου όπωσ την προτείνεις στις παραλλαγές?
    #
    Σχόλιο από nonika, 26-1-13  
    Η αλλαγή στα υλικά εγινε μόνο για λόγους χοληστερίνης; Επειδη θέλω να την φτιάξω, ποια συνταγη είναι πιο νόστιμη; Η βασική ή η άλλη με τις παραλαγες;
    #
    Σχόλιο από Alexandr, 5-6-13  
    Και το φύλλο πως το φτιάχνουμε?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 6-6-13  
    Alexandr το φύλλο είναι έτοιμο αγοραστό. Γράφει στα υλικά "1 πακέτο φύλλο κρούστας"
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Λίλα, 29-10-09  
    Νόμιζα οτι ήμουν Θεσσαλονίκη κι έτρωγα τη γνωστή μπουγάτσα! Τέτοια γεύση δεν την περίμενα, συγχαρητήρια!!!!
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-9-10  
    ωραια μπουγατσα με τυρι και κρεμουλα δεν ειχα ξαναφτιαξει ετσι για να ειμαι ειλικρινης.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από lechaton, 8-10-10  
    πολυ γευστικήηηηη!!! Αρεσε πολυ,εχει πολύ ωραια τυρενια κρεμουλα... Ευχαριστουμεεε
    #
    Σχόλιο από Crisp, 5-12-10  
    Πααααάρα πολύ ωραία η τυρόπιτα!!
    Φτιάξτε την και θα το δείτε!
    #
    Σχόλιο από golfo, 12-12-10  
    αυτη την φορα την εφτιαξα με φυλλο σπιτικο πολυ λεπτο ανοιγμενο,και βαζω 4 αυγα χωριατικα,και για το αλειμα βαζω φρεσκο λαδακι.
    εγινε υπεροχη ,οσοι φαγανε χτες το βραδυ τους αρεσε πολυ.
    #
    Σχόλιο από STELLAPER, 1-2-12  
    ΕΚΑΝΑ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΟΥΤΕ ΨΙΧΟΥΛΟ. ΥΠΕΡΟΧΗ, ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΗ!!!!!
    #
    Σχόλιο από korina_ag, 4-8-12  
    Φοβερή μπουγάτσα!
    #
    Σχόλιο από vegasrobaina, 15-7-13  
    Μπορεί να είναι πολύ ωραία η συνταγή ΑΛΛΑ μπουγάτσα ΔΕΝ είναι. Η μπουγάτσα είναι συγκεκριμένο αερόφυλλο διαφορετικό από το φύλλο κρούστας. Μπορείς να τη γεμίσεις με ότι σου κάνει όρεξη αλλά ακόμη και να τη ψήσεις σκέτη και να τη σερβίρεις με χοντρή ζάχαρη (π.χ. όπως στη ΔΩΔΩΝΗ στη Θεσσαλονίκη). http://www.youtube.com/watch?v=_Pa560b0fnk
    #
    Σχόλιο από frapedia, 1-9-13  
    Θα συμφωνησω με την vegasrobaina.... μπουγατσα δεν ειναι(λογω φυλλου), αλλα σαν τυροπιτα ειναι πολυ ωραια :)
    #
    Σχόλιο από Tasoula2208, 5-11-13  
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ, άλλο πραγμα είναι η μπουγάτσα και άλλο η τυρόπιττα ΙΔΕΑ ΔΕΝ εχετε από μπουγάτσα. Νομίζετε οτι οι πίττες λέγονται και μπουγάτσες. Στην Αθήνα νομίζουν οτι η μπουγάτσα είναι μόνο με κρέμα ΛΑΘΟΣ Η μπουγάτσα μπορεί να έχει ότι γέμιση σου αρέσει. Την μπουγάτσα την κάνει το φύλλο και οχι η γέμιση.
    #
    Σχόλιο από Μερεντούλα, 2-1-14  
    Τέλεια και εύκολη. Εγώ την κάνω πάντα με φύλλο σφολιάτας. Πιο εύκολο και πιο γρήγορο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πόση ώρα την ψήνετε;
    #
    Σχόλιο από TESI, 23-2-14  
    ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!!!

    6 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από pinalaki, 16-1-13  
    τα εκατο γραμμαρια σιμιγδάλι ποσες κουταλιες της σούπας είανι?? μήπωσ γνωρίζετε? σκέφτομαι να την κάνω. να βάλω δυο αβγά και φέτα. βούτυρο δεν βάζς καθόλου όπωσ την προτείνεις στις παραλλαγές?
    #
    Σχόλιο από nonika, 26-1-13  
    Η αλλαγή στα υλικά εγινε μόνο για λόγους χοληστερίνης; Επειδη θέλω να την φτιάξω, ποια συνταγη είναι πιο νόστιμη; Η βασική ή η άλλη με τις παραλαγες;
    #
    Σχόλιο από Alexandr, 5-6-13  
    Και το φύλλο πως το φτιάχνουμε?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 6-6-13  
    Alexandr το φύλλο είναι έτοιμο αγοραστό. Γράφει στα υλικά "1 πακέτο φύλλο κρούστας"
    #
    Σχόλιο από tinastav, 6-6-13  
    καλημερα, πρεπει να την χαραξω σε κομματι απριν την ψησω; γιατι;
    #
    Σχόλιο από Lagil_75, 26-7-13  
    Αγαπητη ,Sweeney,εχω δυο ερωτησεις :
    1)Πιστευεις θα υπαρχει προβλημα αν χρησιμοποιησω φυλλο Βηρυτου? Προτιμω τα πολυ λεπτα φυλλα!
    2) Το φρεσκο βουτυρο ειναι τυπου Lurpak , Κερκυρας ή κατι αλλο ? Ευχαριστω πολυ!

    10 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από SOUSOUTZOUKAKI, 8-5-09  
    Μπράβο sweeney η μπουγάτσα με τυρί είναι τέλεια. Την έφτιαξα με φέτα, ανθότυρο καθώς και λίγη κεφαλογραβιέρα για να δώσει περισσότερη γεύση.
    #
    Σχόλιο από sweeney, 12-9-10  
    Αχ πραγματικα χαιρομαι που σας αρεσει!!!Παντως για να ξερετε την φτιαχνω λιγο διαφορετικα τελευταια για να ειναι πιο ελαφρια..
    1) αντι για 5 αυγα βαζω μονο 1.
    2) τα τυρια οι επιλογες ειναι παλι οι ιδιες αλλα βαζω 400 γρ. και τα λιωνω στο multi.
    3) αντικαθιστω το γαλα και το βουτυρο με απλο νερακι. Οποτε στα 400 γρ. φετα βαζω 500 ml νερο και 100 γρ. σιμιγδαλι.
    4) τα μυρωδικα και το φυλλο παραμενουν τα ιδια.
    Καντε τη και ετσι οσοι εχετε χοληστερινη και θα με θυμηθειτε!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 15-12-10  
    Φανταστική μπουγατσοτυροπιτούλα.
    Αυτές με την κρέμα, είναι πολύ του γούστου μου.
    Μείωσα όπως προτείνεις στα σχόλια τα αυγά(2) και το βούτυρο.
    Μπράβο για την ωραία συνταγούλα!!!
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 28-12-10  
    Κατατοπιστικοτατη συνταγη για εμας τις αρχαριες με φυλλα κρουστας, πεντανόστιμη μολις τελειωσα το πρωτο κομματι του δοκιμαστη! χε χε Μονο που ενω εκανα το μειγμα με μισο ανθοτυρο μισο φετα...φοβήθηκα το αλατι και εβαλα λιγο...και ειναι λιιιγο αναλατη.
    #
    Σχόλιο από marileta, 25-1-11  
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!! Υπέροχη, καταπληκτική!!!Η ωραιότερη τυρόπιτα ever!!!Κι εγώ έβαλα 3 αβγά γιατί μόνο τόσα είχα.Νομίζω ότι το φρέσκο βούτυρο κάνει τη διαφορά.
    #
    Σχόλιο από Randy, 19-6-11  
    Συγχαρητήρια για αυτή την υπέροχη συνταγή! Είμαι φοιτήτρια και εντελώς άπειρη στη μαγειρική, όμως οι οδηγίες είναι κατατοπιστικότατες και η μπουγάτσα βγήκε φανταστική! Μόνο που έβαλα 3 αυγά... Η μαμά μου δεν πιστεύει ότι εγώ την έφτιαξα! Μακάρι να μπορούσα να δώσω 10 πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από Annitaki, 31-5-12  
    Υπέροχη, καταπληκτική δεν έχω λόγια!!!! Εγώ την έκανα με σφολιάτα γιατί δεν είχα φύλλο κρούστας και πάλι έγινε υπέροχη. Σε ευχαριστούμε για την ωραία και πανευκολη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από donalt, 29-7-12  
    Μπραβο!Ειναι υπεροχη η μπουγατσα με τυρι.
    Την εφτιαξα σημερα και ειναι καταπληκτικη!Μονο που εγω εβαλα 2 αυγα γιατι τα 5 μου φανηκαν πολλα και φοβηθηκα μηπως μυρισει αυγο.
    #
    Σχόλιο από mania62, 27-10-12  
    Η μπουγάτσα με μερικές παραλαγές ήταν νοστιμότατη!!!!(οχι 5 αυγά αλλά 1 και μια κουταλία βούτυρο.Ευχαριστώ πολύ και καλό χειμώνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από stg, 7-12-14  
    Συγχαρητήρια! Υπέροχη και πανεύκολη συνταγή!
    Εγώ δεν είχα φέτα και έβαλα ανθότυρο 500γρ., τριμμένο τυρί τύπου γκόυντα 150γρ., καθόλου αυγά (δεν είχα), αλατάκι λίγο παραπάνω για να γίνει αλμυρή και φύλλο σφολιάτας (το μόνο που είχα στο ψυγείο). Ναι, γενικά της "άλλαξα τα φώτα" αλλά έγινε τέλεια, τέλεια, τέλεια!
    Πέντε πιρουνάκια και λίγα είναι.. :)

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 447 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 156 αγαπημένων συνταγών, του/της sstavroula
    ΠΙΤΕΣ-ΖΥΜΕΣ-ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 202 αγαπημένων συνταγών, του/της marymyt
    ΓΛΥΚΕΣ ΖΥΜΕΣ:ΚΡΕΠΕΣ,ΚΡΟΥΑΣΑΝ,ΝΤΟΝΑΤΣ,ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz
    Πιτούλες, ψαράκια, ζυμαρικά
    Ένα βιβλίο 72 αγαπημένων συνταγών, του/της Δεσποινούλα !