Μπουρέκι με κολοκυθάκια και πατάτες
Μια κλασσική κρητική συνταγή με αρκετές παραλλαγές. Τη συγκεκριμένη μου την έμαθε η κοπέλα μου, που είναι Κρητικιά. Εύκολη, απλή και πεντανόστιμη συνταγή.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στο δικό μου 'φοιτητικό' φουρνάκι, θέλει 45 λεπτά με μια ώρα για να ψηθεί (ίσως και λίγο παραπάνω). Γι αυτό και δεν ανέφερα ώρα ψησίματος, προφανώς σε κανονικό φούρνο θέλει λιγότερο.Το ανθότυρο είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση αντί της μυζήθρας, όπως επίσης και η φέτα. Απλά τη φέτα καλό είναι να την ξαλμυρίσουμε λίγο προτού τη βάλουμε.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια σε στρόγγυλες φέτες, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε 2 μπολ ή τρυπητά.
-
2
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
-
3
Παίρνουμε τις πατάτες και βάζουμε μια στρώση στο φύλλο, μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του (προφανώς θα περισέψουνε κενά).
-
4
Πάνω από τις πατάτες απλώνουμε μια στρώση με κολοκύθι.
-
5
Παίρνουμε τη μισή μυζήθρα και την τρίβουμε. Κατόπιν την απλώνουμε και αυτή πάνω από το στρώμα πατάτα-κολοκύθι.
-
6
Πασπαλίζουμε με δυόσμο (η ποσότητα του δυόσμου έγγειται στο πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του).
-
7
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
-
8
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία (στρώση πατάτες-στρώση κολοκυθάκια-μυζήθρα-δυόσμος-αλατοπίπερο).
-
9
Περιχύνουμε το περιεχόμενο με το ποτήρι το ελαιόλαδο.
-
10
Βάζουμε το 2ο φύλλο σφολιάτας από πάνω. Κλείνουμε όλα τα σημεία γύρω γύρω ενώνοντας τα 2 φύλλα.
-
11
Με ένα πινέλο, απλώνουμε το γάλα στην επιφάνεια του μπουρεκιού.
-
12
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί στους 180 βαθμούς. Καλή όρεξη!
Σχόλια (5)