Μπουρέκι χανιώτικο χωρίς φύλλο

Bαθμολογία: 4.4167
       
 
12 ψήφοι
ΛαδοΜπούκι, 11.09.08
Μπουρέκι χανιώτικο χωρίς φύλλο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλό πατάτες κομένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 κιλό κολοκύθια κομένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3/4 του κιλού μυζήθρα
  • 1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομένη ή τριμένη στον τρίφτη
  • δυόσμος
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με λαχανικά
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Κρητική , Ελληνική
Δυσκολία: Εύκολο , Με φωτο
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Καθαρίζουμε τις πατάτες και ξύνουμε τα κολοκύθια, τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε λεπτές ροδέλες σ'ένα πυρέξ.
Βήμα 2
2) Βάζουμε τη ντομάτα και το δυόσμο ψιλοκομένο πάνω στα κολοκύθια και τις πατάτες.
Βήμα 3
3) Βάζουμε τη μυζήθρα, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, στρώνοντας τα στο πυρέξ.
Βήμα 4
4) Τέλος προσθέτουμε το λάδι και λίγο νεράκι και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 1/2-2 ώρες περίπου.

Σχετικές συνταγές

    19 Όλα

    #
    Σχόλιο από jack sparrow, 26-4-09  
    Το χανιώτικο μπουρέκι απο τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά και σπεσιαλιτέ της συζύγου μου Μαρίας απο τα Σφακιά Χανίων...μόνο που δεν βάζει ντομάτα όπως κάνετε εσείς και προσθέτει στην τελευταία στρώση μαζί με την μυζήθρα ενα κεσεδάκι γιαούρτι...
    #
    Σχόλιο από Vai, 18-9-09  
    το εκανα χθες αλλα το αποτελεσμα μαλλον δεν ταιριαξε με τους δικους μας ουρανισκους...εβαλα και το γιαουρτι που αναφερεται στα σχολια ..το κολοκυθι και η πατατα παρολο που ψηθηκαν 2 ωρες δεν χυλωσαν και ηταν καπως "βραστα"στον πατο του ταψιου εμεινε υγρασια γιατι οσο και να το ξεροψησεις το κολοκυθι κραταει υγρασια απο μονο του και επισης η υφη της μυζηθρας που εχει ψηθει για 2 ωρες δεν ηταν ωραια...δεν μπορουμε ομως να αρνηθουμε οτι αν μη τι αλλο ηταν υγιεινο πιατο....ευχαριστω...
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 18-9-09  
    Εμάς πάλι είναι το αγαπημένο μας, ιδίως όταν είναι ξεροψημένο μμμμμμ μούρλια.Εγώ δεν έχω βάλει ποτέ γιαούρτι, βάζω όμως τυρομάλαμα και γίνεται πιο λιπαρό...δοκίμασε αν θες να βάλεις τη μυζήθρα προς το τέλος του ψησίματος για να ψηθούν καλύτερα τα λαχανικά...σ'ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από Vai, 18-9-09  
    ειδες κιολας το σχολιο μου Λαδομπουκι?πολυ ευγενικο εκ μερους σου να μου απαντησεις!!το τυρομαλαμα δεν ξερω τι ειναι και το γιαουρτι το εβαλα για να "κρεμωσει "καπως η μυζηθρα...η ιδεα σου να προσθεσω στο τελος τη μυζηθρα ηταν οτι καλυτερο γιατι θα ψηθει σαν μπριαμ και θα εξατμιστουν τα υγρα και μετα η μυζηθρα θα μεινει κρεμωδης!! χιλια χιλια ευχαριστω!!!!
    #
    Σχόλιο από agroula, 28-12-09  
    Είναι απο τα αγαπημένα μου φαγητά αρέσει πολύ και στον άντρα μου. Εγώ το ψήνω στους 250 για μια ώρα περίπου. Για να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να μην είναι σαν βραστά το ανακατεύω 2-3 φορές ενώ ψήνετε.
    #
    Σχόλιο από agroula, 2-2-10  
    #
    Σχόλιο από choco-maria, 24-2-10  
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 25-2-10  
    ευχαριστώ πολύ κορίτσια,είστε πολύ καλές!!!!
    #
    Σχόλιο από melvana, 13-3-10  
    Gia sas dino 5 pirounakia,,,.
    giati einai telio,, einai fadastiko,,
    to eftiksa simera,,
    i moni alagi mu einai oti ego ta kalakifia ta alatisa prota kai efisa gia misi oritsa na vgun ta neratus..
    EFXARISTO POLI GIA TIN SINDAGI..
    #
    Σχόλιο από konstam, 24-4-10  
    Φαγητο επιλογής ειδικά όταν έχω πολλες πατάτες.Αγαπημένο φαγητό.Παιδιά ειναι πολύ εύκολο.Μην αγχώνεστε.Ψιλοκόψτε τα υλικά σας, ανακατεψτε τα όλα μαζί, νεράκι να πιουν να μαλακωσουν οι πατατούλες(προσοχη μη το κολυμπιασεται, υπάρχουν και τα κολοκύθια μέσα), και στο φούρνο.Αέρας μόνο συνήθως φτάνει.
    -Πιθανό ο φούρνος να μην ανεβαζει οσο βάζετε εσείς. Ανεβάστε στους 200 και ανάψτε και την κάτω αντίσταση να ψήνει και να εξατμίζειτα νερά απο κατω.
    -Βάλετε το ταψί πιο χαμηλά.
    Ωραίο Tip στο τελευταίο 15λεπτο κοσκινίστε λίγο αλεύρι.Οτιδηποτε αλεύρι.Θα κανει κρούστα απο πάνω και θα μαζέψει το περίσια υγρά.
    #
    Σχόλιο από agrimi, 20-6-10  
    Εμείς έχουμε δύο εκδοχές μέσα στην ίδια οικογένεια!!! Βέβαια η καλύτερη είναι μακράν της γιαγιάς, αλλά πιο συχνά φτιάχνω τη "μαμαδίστικη" γιατί είναι σχετικά πιο γρήγορη. Και στις δύο πάντως τα υλικά είναι σε στρώσεις και όχι απλά ανακατεμένα μέσα στο ταψι. Έχουμε και λέμε:

    Εκδοχή μαμάς: Πατάτες και κολοκύθια σε φέτες μισού εκατοστού, μυζήθρα (κατά προτίμηση πηχτόγαλο Χανίων της μαμάς μου χιχιχιχι!), μπόλικη τριμμένη ντομάτα (κατά προτίμηση φρέσκια) μαϊντανό και δυόσμο, αλατοπίπερο και μπόλικο λάδι. Στήσιμο:μία στρώση πατάτες (αλάτι) μία στρώση κολοκύθια (αλατι πιπέρι) μυζήθρα, ντομάτα, μυρωδικά (αλάτι) αλλη μία πατάτες και άλλη μια κολοκύθια (αλατοπίπερο), μπόλικο λάδι και λίγο νερό.

    Εκδοχή γιαγιάς: Ως άνω μόνο που έχει λιγότερες πατάτες και περισσότερα κολοκύθια (μία στρώση παραπάνω κολοκύθια). Πατάτες και κολοκύθια τα αλευρώνει πριν τα βάλει στο ταψί και δε βάζει σχεδόν καθόλου ντομάτα. Βέβαια η "τσαχπινιά" που κάνει είναι ότι το ψήνει στη σόμπα... οπότε δεν μπορεί να συγκριθεί με το άλλο... Το χω κάνει και σε φούρνο και βγήκε (σχεδόν) ίδιο.

    Και στις δύο περιπτώσεις ψήνω στους 250 πάνω κάτω αντιστάσεις και μόλις ροδίσει σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω μέχρι να τραβήξει τα υγρά αλλά να μη στεγνώσει. Δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα.

    Καλές μαγειρικές!
    #
    Σχόλιο από catia, 21-9-10  
    με κλασσικη μαμα απο χανια εγω την ξερω λιγο διαφορετικη δηλ χωρις πατατουλες και ντοματα αλλα δυοσμο ,πολυ κολοκυθακι πολυ καλα σουρωμενο βαζοντας αλατι (για να φυγουν τα πολλα υγρα)και με αρκετη μυζηθρα,το βασικο ομως ειναι το τυρομαλαμα το οποιο μπορει να αντικατασταθει με φρεσκια μοτσαρελα.
    #
    Σχόλιο από Estel88, 11-10-10  
    Επειδή πάντα μισούσα τα κολοκύθια όμως είμαι Χανιώτισσα, τώρα που έχω φύγει για σπουδές δοκίμασα να κάνω παραλλαγή, χωρίς κολοκύθι, δηλαδή με πατάτες κομμένες σε φέτες, μυζήθρα, μπόλικο δυόσμο και ελαιόλαδο. Βγήκε πολύ ωραίο!!!

    Πάντως να διευκρινίζουμε ότι όταν λέμε "μυζήθρα" εννοούμε (ξινο)μυζήθρα Χανίων, γιατί υπάρχουν και παρανοήσεις (π.χ. ανθότυρο).
    #
    Σχόλιο από catia, 15-10-10  
    τα πηρουνακια ξεχασα
    #
    Σχόλιο από mar81, 6-4-12  
    λατρεμενο καλοκαιρινο φαγακι!!!!!να ζησουν τα χανια και η κισσαμος ;)
    #
    Σχόλιο από angelaSTR, 12-4-12  
    χανιωτισα κι εγω,λατρεμενο φαγητο το μπουρεκι ως εχει αλλα ας μου επιτραπει μια σημειωση.
    χρησιμοποιω παντα αλευρι μολις ολοκληρωθει η καθε στρωση(πατατα-κολοκυθι-δυοσμος-τοματα-τυρι) για να μαζευει τα πολλα πολλα υγρα και στο τελος για σκεπασμα πασπαλιζω το τυρι με αλευρακι και κανω γραμμες με πουμαρο ή κετσαπ.
    ωραιοτατο....
    #
    Σχόλιο από Loop, 24-5-12  
    Ένα απο τα αγαπημένα μου φαγητά, το κάνουμε όπως την συνταγή απλά αλευρώνουμε τα κολοκύθια. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι το εξής. Εδώ στην Αθήνα κάνουν το λάθος να μπερδεύουν (για μας απο την Κρήτη) την μιζύθρα με τον ανθότυρο, πράγμα που δεν είναι το ίδιο μια και ο ανθότυρος είναι πολύ πιο "λαιτ". Όταν λέμε μιζύθρα εννοούμε μιζύθρα κρητικιά. :)
    #
    Σχόλιο από Mikechania, 27-6-12  
    κλασική αξία ....... κ καλοκαιρινή!!!!!!! μια διευκρινίσω μπορώ ν κάνω?

    ειμαι φοιτητής.... και λέω να βαλω τη γέμιση τ μπουρεκιού σε σε πιτακια απο φύλλο κουρού.... λέτε να πετύχει?

    1. λέω ν τα περάσω από το τρίφτη κολοκύθια- πατάτες( αναλογίες?)

    2. να τα αλευρώσω

    ν βάλω στάκα κ μυζήθρα τ λέτε?

    θα πετύχει ή ν μη τ προσπαθήσω?
    #
    Σχόλιο από stella.s., 2-10-14  
    Την κάνω και εγώ έτσι με την μόνη διαφορά ότι εγώ τα ανακατεύω όλα μόλις προσθέσω όλα τα υλικά. Να πάει η μυζήθρα και η ντομάτα παντού. Ψήνετε πολύ όμορφα και κάνει και ωραία κρούστα από πάνω.

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από jack sparrow, 26-4-09  
    Το χανιώτικο μπουρέκι απο τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φαγητά και σπεσιαλιτέ της συζύγου μου Μαρίας απο τα Σφακιά Χανίων...μόνο που δεν βάζει ντομάτα όπως κάνετε εσείς και προσθέτει στην τελευταία στρώση μαζί με την μυζήθρα ενα κεσεδάκι γιαούρτι...
    #
    Σχόλιο από Vai, 18-9-09  
    το εκανα χθες αλλα το αποτελεσμα μαλλον δεν ταιριαξε με τους δικους μας ουρανισκους...εβαλα και το γιαουρτι που αναφερεται στα σχολια ..το κολοκυθι και η πατατα παρολο που ψηθηκαν 2 ωρες δεν χυλωσαν και ηταν καπως "βραστα"στον πατο του ταψιου εμεινε υγρασια γιατι οσο και να το ξεροψησεις το κολοκυθι κραταει υγρασια απο μονο του και επισης η υφη της μυζηθρας που εχει ψηθει για 2 ωρες δεν ηταν ωραια...δεν μπορουμε ομως να αρνηθουμε οτι αν μη τι αλλο ηταν υγιεινο πιατο....ευχαριστω...
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 18-9-09  
    Εμάς πάλι είναι το αγαπημένο μας, ιδίως όταν είναι ξεροψημένο μμμμμμ μούρλια.Εγώ δεν έχω βάλει ποτέ γιαούρτι, βάζω όμως τυρομάλαμα και γίνεται πιο λιπαρό...δοκίμασε αν θες να βάλεις τη μυζήθρα προς το τέλος του ψησίματος για να ψηθούν καλύτερα τα λαχανικά...σ'ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από Vai, 18-9-09  
    ειδες κιολας το σχολιο μου Λαδομπουκι?πολυ ευγενικο εκ μερους σου να μου απαντησεις!!το τυρομαλαμα δεν ξερω τι ειναι και το γιαουρτι το εβαλα για να "κρεμωσει "καπως η μυζηθρα...η ιδεα σου να προσθεσω στο τελος τη μυζηθρα ηταν οτι καλυτερο γιατι θα ψηθει σαν μπριαμ και θα εξατμιστουν τα υγρα και μετα η μυζηθρα θα μεινει κρεμωδης!! χιλια χιλια ευχαριστω!!!!
    #
    Σχόλιο από agroula, 28-12-09  
    Είναι απο τα αγαπημένα μου φαγητά αρέσει πολύ και στον άντρα μου. Εγώ το ψήνω στους 250 για μια ώρα περίπου. Για να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να μην είναι σαν βραστά το ανακατεύω 2-3 φορές ενώ ψήνετε.
    #
    Σχόλιο από agroula, 2-2-10  
    #
    Σχόλιο από choco-maria, 24-2-10  
    #
    Σχόλιο από ΛαδοΜπούκι, 25-2-10  
    ευχαριστώ πολύ κορίτσια,είστε πολύ καλές!!!!
    #
    Σχόλιο από melvana, 13-3-10  
    Gia sas dino 5 pirounakia,,,.
    giati einai telio,, einai fadastiko,,
    to eftiksa simera,,
    i moni alagi mu einai oti ego ta kalakifia ta alatisa prota kai efisa gia misi oritsa na vgun ta neratus..
    EFXARISTO POLI GIA TIN SINDAGI..
    #
    Σχόλιο από konstam, 24-4-10  
    Φαγητο επιλογής ειδικά όταν έχω πολλες πατάτες.Αγαπημένο φαγητό.Παιδιά ειναι πολύ εύκολο.Μην αγχώνεστε.Ψιλοκόψτε τα υλικά σας, ανακατεψτε τα όλα μαζί, νεράκι να πιουν να μαλακωσουν οι πατατούλες(προσοχη μη το κολυμπιασεται, υπάρχουν και τα κολοκύθια μέσα), και στο φούρνο.Αέρας μόνο συνήθως φτάνει.
    -Πιθανό ο φούρνος να μην ανεβαζει οσο βάζετε εσείς. Ανεβάστε στους 200 και ανάψτε και την κάτω αντίσταση να ψήνει και να εξατμίζειτα νερά απο κατω.
    -Βάλετε το ταψί πιο χαμηλά.
    Ωραίο Tip στο τελευταίο 15λεπτο κοσκινίστε λίγο αλεύρι.Οτιδηποτε αλεύρι.Θα κανει κρούστα απο πάνω και θα μαζέψει το περίσια υγρά.
    #
    Σχόλιο από catia, 15-10-10  
    τα πηρουνακια ξεχασα
    #
    Σχόλιο από mar81, 6-4-12  
    λατρεμενο καλοκαιρινο φαγακι!!!!!να ζησουν τα χανια και η κισσαμος ;)
    #
    Σχόλιο από angelaSTR, 12-4-12  
    χανιωτισα κι εγω,λατρεμενο φαγητο το μπουρεκι ως εχει αλλα ας μου επιτραπει μια σημειωση.
    χρησιμοποιω παντα αλευρι μολις ολοκληρωθει η καθε στρωση(πατατα-κολοκυθι-δυοσμος-τοματα-τυρι) για να μαζευει τα πολλα πολλα υγρα και στο τελος για σκεπασμα πασπαλιζω το τυρι με αλευρακι και κανω γραμμες με πουμαρο ή κετσαπ.
    ωραιοτατο....
    #
    Σχόλιο από Loop, 24-5-12  
    Ένα απο τα αγαπημένα μου φαγητά, το κάνουμε όπως την συνταγή απλά αλευρώνουμε τα κολοκύθια. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι το εξής. Εδώ στην Αθήνα κάνουν το λάθος να μπερδεύουν (για μας απο την Κρήτη) την μιζύθρα με τον ανθότυρο, πράγμα που δεν είναι το ίδιο μια και ο ανθότυρος είναι πολύ πιο "λαιτ". Όταν λέμε μιζύθρα εννοούμε μιζύθρα κρητικιά. :)

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Mikechania, 27-6-12  
    κλασική αξία ....... κ καλοκαιρινή!!!!!!! μια διευκρινίσω μπορώ ν κάνω?

    ειμαι φοιτητής.... και λέω να βαλω τη γέμιση τ μπουρεκιού σε σε πιτακια απο φύλλο κουρού.... λέτε να πετύχει?

    1. λέω ν τα περάσω από το τρίφτη κολοκύθια- πατάτες( αναλογίες?)

    2. να τα αλευρώσω

    ν βάλω στάκα κ μυζήθρα τ λέτε?

    θα πετύχει ή ν μη τ προσπαθήσω?

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από agrimi, 20-6-10  
    Εμείς έχουμε δύο εκδοχές μέσα στην ίδια οικογένεια!!! Βέβαια η καλύτερη είναι μακράν της γιαγιάς, αλλά πιο συχνά φτιάχνω τη "μαμαδίστικη" γιατί είναι σχετικά πιο γρήγορη. Και στις δύο πάντως τα υλικά είναι σε στρώσεις και όχι απλά ανακατεμένα μέσα στο ταψι. Έχουμε και λέμε:

    Εκδοχή μαμάς: Πατάτες και κολοκύθια σε φέτες μισού εκατοστού, μυζήθρα (κατά προτίμηση πηχτόγαλο Χανίων της μαμάς μου χιχιχιχι!), μπόλικη τριμμένη ντομάτα (κατά προτίμηση φρέσκια) μαϊντανό και δυόσμο, αλατοπίπερο και μπόλικο λάδι. Στήσιμο:μία στρώση πατάτες (αλάτι) μία στρώση κολοκύθια (αλατι πιπέρι) μυζήθρα, ντομάτα, μυρωδικά (αλάτι) αλλη μία πατάτες και άλλη μια κολοκύθια (αλατοπίπερο), μπόλικο λάδι και λίγο νερό.

    Εκδοχή γιαγιάς: Ως άνω μόνο που έχει λιγότερες πατάτες και περισσότερα κολοκύθια (μία στρώση παραπάνω κολοκύθια). Πατάτες και κολοκύθια τα αλευρώνει πριν τα βάλει στο ταψί και δε βάζει σχεδόν καθόλου ντομάτα. Βέβαια η "τσαχπινιά" που κάνει είναι ότι το ψήνει στη σόμπα... οπότε δεν μπορεί να συγκριθεί με το άλλο... Το χω κάνει και σε φούρνο και βγήκε (σχεδόν) ίδιο.

    Και στις δύο περιπτώσεις ψήνω στους 250 πάνω κάτω αντιστάσεις και μόλις ροδίσει σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζω μέχρι να τραβήξει τα υγρά αλλά να μη στεγνώσει. Δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα.

    Καλές μαγειρικές!
    #
    Σχόλιο από catia, 21-9-10  
    με κλασσικη μαμα απο χανια εγω την ξερω λιγο διαφορετικη δηλ χωρις πατατουλες και ντοματα αλλα δυοσμο ,πολυ κολοκυθακι πολυ καλα σουρωμενο βαζοντας αλατι (για να φυγουν τα πολλα υγρα)και με αρκετη μυζηθρα,το βασικο ομως ειναι το τυρομαλαμα το οποιο μπορει να αντικατασταθει με φρεσκια μοτσαρελα.
    #
    Σχόλιο από Estel88, 11-10-10  
    Επειδή πάντα μισούσα τα κολοκύθια όμως είμαι Χανιώτισσα, τώρα που έχω φύγει για σπουδές δοκίμασα να κάνω παραλλαγή, χωρίς κολοκύθι, δηλαδή με πατάτες κομμένες σε φέτες, μυζήθρα, μπόλικο δυόσμο και ελαιόλαδο. Βγήκε πολύ ωραίο!!!

    Πάντως να διευκρινίζουμε ότι όταν λέμε "μυζήθρα" εννοούμε (ξινο)μυζήθρα Χανίων, γιατί υπάρχουν και παρανοήσεις (π.χ. ανθότυρο).
    #
    Σχόλιο από stella.s., 2-10-14  
    Την κάνω και εγώ έτσι με την μόνη διαφορά ότι εγώ τα ανακατεύω όλα μόλις προσθέσω όλα τα υλικά. Να πάει η μυζήθρα και η ντομάτα παντού. Ψήνετε πολύ όμορφα και κάνει και ωραία κρούστα από πάνω.

    Σχετικά άρθρα

    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της dionysiatsa
    ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
    Ένα βιβλίο 294 αγαπημένων συνταγών, του/της AGGELIKI2
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 74 αγαπημένων συνταγών, του/της grandchef
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 151 αγαπημένων συνταγών, του/της KIKIAP
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της ksdesign