Μπρόκολο ω γκραντέν

Bαθμολογία: 4.8235
       
 
17 ψήφοι
evdoba, 21.01.08

Περιγραφή

Πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή.
Μπρόκολο ω γκραντέν
photo: Des13

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 Κιλό βρασμένο Μπρόκολο (παίρνουμε μόνο τα άνθη)
  • 1/2 φλ. τυρί τριμμένο τσένταρ
  • αλάτι, πιπέρι

Για την σάλτσα τυριού:
  • 4 κουτ. βούτυρο
  • 4 κουτ.σούπας αλεύρι
  • 2/12 φλ. χλιαρό γάλα
  • μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • άσπρο πιπέρι

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:
  • 1/2 φλυντζάνι καλαμπόκι βρασμένο
  • 1/2 φλ. καρότα βρασμένα κομμένα μικρά μπαστουνάκια.
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με λαχανικά
Περιέχει: Γάλα , Τυριά , Μπρόκολο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καίμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά.
  2. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε χτυπώντας με το χτυπητήρι.
  3. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας που και που. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και την κρατάμε για μετά.
  5. Αχνίζουμε το μπροκολο γιαι 5 έως 6 λεπτά ώσπου να μαλακώσει και το βάζουμε σε ένα πυρέξ αφού αφαιρέσουμε τα κοτσάνια.
  6. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα στην οποία προαιρετικά προσθέσαμε το καλαμπόκι, τα καρότα.
  7. Προσθέτουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
  8. Το ψήνουμε περίπου 15 λεπτά στο φούρνο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι ενός chef Πωλ Μάρτιν, στην οποία τα προαιρετικά μέρη της συνταγής τα πρόσθεσα εγώ για να υπάρχουνν πιο πολλά λαχανικά. Μας αρέσει και είναι ωραίο συνοδευτικό. Συνήθως το κάνω με σνίτσελ παναρισμένα.
Κάντε την συνταγή ασφαλή ως προς τη γλουτένη χρησιμοποιώντας φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, αλεύρι χωρίς γλουτένη και ελέγχοντας το τυρί !

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • Χρησιμοποιήστε αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • Ελέγξτε τα μπαχαρικά, το βούτυρο να μην έχει προσμίξεις και τα μπαχαρικά.

Σχετικές συνταγές

    22 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Zero, 29-9-08  
    Συγχαρητηρια!!!Σημερα ηθελα να μαγειρεψω μπροκολο αλλα δεν ηθελα να το κανω σαλατα με λαδι και λεμονι οποτε επελεξα τη δικη σου συνταγη και ενθουσιαστηκα!!!Θα τη ξανακανω συντομα...
    #
    Σχόλιο από evdoba, 1-10-08  
    Χαίρομαι που σου άρεσε Zero. Κι εγώ την κάνω για να σπάσω τη μονοτονία της εκδοχής του βραστού μπρόκολου σαλάτα.
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 13-10-08  
    Πολύ ωραίο συνοδευτικό!Γευστικότατο και υγειινό!
    #
    Σχόλιο από neta37, 17-11-08  
    Επιτελους ο γιος μου εφαγε μπροκολο....
    σε ευχαριστω πολυ
    #
    Σχόλιο από Des13, 27-12-08  
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 30-10-09  
    Πολύ ωραία συνταγή, τα λαχανικά σε άλλη διάσταση!
    #
    Σχόλιο από divagr, 14-11-09  
    Πολύ νόστιμο και ένας ιδανικός τρόπος να αξιοποιήσουμε το μπρόκολο που μας περίσσεψε!Η μητέρα μου επειδή δεν είχε μείνει πολύ μπρόκολο,έβρασε λίγες πατάτες,τις έκοψε σε ροδέλες και τις τοποθέτησε κάτω-κάτω στο πυρέξ,αντί για την παραλλαγή με το καλαμπόκι και τα καρότα,με αποτέλεσμα να γίνει θεϊκό,σαν παραλλαγή μουσακά!
    #
    Σχόλιο από Des13, 5-12-09  
    Θα ήθελα να σημειώσω ότι η συνταγή αναφέρει τριμμένο τσένταρ. Νομίζω πως κάνει τη διαφορά... Όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά! (βλ.φωτογραφία που ανέβασα δεξιά). Άλλα 5 πηρουνάκια από μένα γιατί κάθε φορά που το φτιάχνω αναρωτιέμαι γιατί έκανα τόσο πολύ καιρό να το ξαναφτιάξω.
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 7-12-09  
    Πολύ ωραία η συνταγή σου evdoba.
    Μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από nella, 30-12-10  
    2/12 γάλα τι εννοείται??? πόσο είναι αυτο? Θέλω να το φτιάξω έτσι για το αυριανό τραπέζι...αλλά λίγο κόλησα.Αν είναι μαγειρέμενο το μπρόκολο στον ατμό πειράζει?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 30-12-10  
    nella έχεις δίκιο!
    2 1/2 είναι.. δηλαδή δυόμιση φλ. γάλα.
    Καθόλου δεν πειράζει, ίσα ίσα θαναι πιο γευστικό στον ατμό!
    #
    Σχόλιο από Bad_Penny, 29-1-11  
    Το μπρόκολο το απεχθάνομαι (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα...). Αναγκάστηκα να το φτιάξω μια μέρα ως χατήρι/παραγγελιά του συγκατοίκου και διάλεξα αυτή τη συνταγή θεωρώντας ότι έτσι είχα περισσότερες πιθανότητες να το φάω κι εγώ. ΜΙΑΜ!! Ήταν υπέροχο! Αντί για μόνο τσένταρ χρησιμοποίησα ένα μείγμα 4 τριμμένων τυριών (τσένταρ, έμμενταλ, γκούντα και κασέρι, αν δεν απατώμαι). Την επόμενη μέρα με έπιασε μια θλίψη που κάποιος σηκώθηκε μες τη νύχτα και καθάρισε ό,τι είχε περισσέψει... ήθελα κι άλλο!
    #
    Σχόλιο από skelida, 23-9-11  
    Καλο εγινε αλλα δεν το εκανα με τσενταρ εβαλα αλλα τριμμενα τυρια. Πανω απο το μπροκολο εριξα ενα φλυτζανι λαχανικα κατεψυγμενα που τα ειχε βρασει (καροτακι, αρακα, πιπερια, καλαμποκι).
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 10-10-11  
    Πάρα πολύ ωραια παραλλαγή , αρεσαν κ στην κόρη μου πολύ(που δεν το περίμενα λογω της μπεσαμέλ). Ενθουσίασε ολους στο πάρτυ ,5 αστεράκια!!
    #
    Σχόλιο από gcook, 26-10-11  
    Πολύ καλό το αποτέλεσμα. Συμπλήρωσα και κομματάκια από φέτες καπνιστής γαλοπούλας που δένουν με το υπόλοιπο.
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 7-11-11  
    Η μικρή μου λατρεύει "τα δεντράκια" και είναι συχνό πιάτο στο μενού της. Το μπρόκολο ω γκρατεν το κανουμε κάπως διαφορετικό εμείς. Χωρίς αλεύρι, αλλά με αυγά ( κατά βούληση) και όσο γάλα πάρει για να σκεπάσει το ταψάκι. Σαφώς η δικιά σου είναι κάπως πιο γκουρμέ εκδοχή, αλλά μάλλον συνήθισε σ αυτό που σερβίρω. Ως συνοδευτικό σε τραπέζι όμως προτιμώ την δικιά σου, με μόνο σχόλιο ότι πέρα απο το τσένταρ παίζουν και άλλα τυριά, ίσως πιο πετυχημένα ή πιο πικάντικα. Απο το τοπικό ταλαγάνι που έχουμε εδώ ως το μπλε τυρί ( αναμεμειγμένο ίσως με βάση κρέμας τυριού) ή και ελληνικού τύπου τυριού. De gustibus,,,, Πάντως ένα είναι σίγουρο μπαίνουμε σε περίοδο μπρόκολου και η συνταγή σου θα παίξει δυνατά σπίτι μας !
    #
    Σχόλιο από katja299, 27-1-12  
    Πάρα πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Maika, 13-3-12  
    ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!!! ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ. ΤΕΛΕΙΟ!!! ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΩΣ ΕΧΕΙ, ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ!!!
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 8-11-12  
    λοιπον εγω εβαλα και μανιταρια κονσερβα και καλαμποκι τα εστρωσα στο ταψι ειναι στο φουρνο περιμενω το αποτελεσμα................
    #
    Σχόλιο από sofi_c, 22-11-12  
    μου εδωσες ιδεα για το βραδινο.. θα το φτιαξω και θα επανελθω με πιρουνακια
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από evdoba, 1-10-08  
    Χαίρομαι που σου άρεσε Zero. Κι εγώ την κάνω για να σπάσω τη μονοτονία της εκδοχής του βραστού μπρόκολου σαλάτα.
    #
    Σχόλιο από yummyyy, 13-10-08  
    Πολύ ωραίο συνοδευτικό!Γευστικότατο και υγειινό!
    #
    Σχόλιο από neta37, 17-11-08  
    Επιτελους ο γιος μου εφαγε μπροκολο....
    σε ευχαριστω πολυ
    #
    Σχόλιο από Des13, 27-12-08  
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 30-10-09  
    Πολύ ωραία συνταγή, τα λαχανικά σε άλλη διάσταση!
    #
    Σχόλιο από divagr, 14-11-09  
    Πολύ νόστιμο και ένας ιδανικός τρόπος να αξιοποιήσουμε το μπρόκολο που μας περίσσεψε!Η μητέρα μου επειδή δεν είχε μείνει πολύ μπρόκολο,έβρασε λίγες πατάτες,τις έκοψε σε ροδέλες και τις τοποθέτησε κάτω-κάτω στο πυρέξ,αντί για την παραλλαγή με το καλαμπόκι και τα καρότα,με αποτέλεσμα να γίνει θεϊκό,σαν παραλλαγή μουσακά!
    #
    Σχόλιο από Des13, 5-12-09  
    Θα ήθελα να σημειώσω ότι η συνταγή αναφέρει τριμμένο τσένταρ. Νομίζω πως κάνει τη διαφορά... Όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά! (βλ.φωτογραφία που ανέβασα δεξιά). Άλλα 5 πηρουνάκια από μένα γιατί κάθε φορά που το φτιάχνω αναρωτιέμαι γιατί έκανα τόσο πολύ καιρό να το ξαναφτιάξω.
    #
    Σχόλιο από Λενούλα, 7-12-09  
    Πολύ ωραία η συνταγή σου evdoba.
    Μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 30-12-10  
    nella έχεις δίκιο!
    2 1/2 είναι.. δηλαδή δυόμιση φλ. γάλα.
    Καθόλου δεν πειράζει, ίσα ίσα θαναι πιο γευστικό στον ατμό!
    #
    Σχόλιο από Bad_Penny, 29-1-11  
    Το μπρόκολο το απεχθάνομαι (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα...). Αναγκάστηκα να το φτιάξω μια μέρα ως χατήρι/παραγγελιά του συγκατοίκου και διάλεξα αυτή τη συνταγή θεωρώντας ότι έτσι είχα περισσότερες πιθανότητες να το φάω κι εγώ. ΜΙΑΜ!! Ήταν υπέροχο! Αντί για μόνο τσένταρ χρησιμοποίησα ένα μείγμα 4 τριμμένων τυριών (τσένταρ, έμμενταλ, γκούντα και κασέρι, αν δεν απατώμαι). Την επόμενη μέρα με έπιασε μια θλίψη που κάποιος σηκώθηκε μες τη νύχτα και καθάρισε ό,τι είχε περισσέψει... ήθελα κι άλλο!
    #
    Σχόλιο από skelida, 23-9-11  
    Καλο εγινε αλλα δεν το εκανα με τσενταρ εβαλα αλλα τριμμενα τυρια. Πανω απο το μπροκολο εριξα ενα φλυτζανι λαχανικα κατεψυγμενα που τα ειχε βρασει (καροτακι, αρακα, πιπερια, καλαμποκι).
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 10-10-11  
    Πάρα πολύ ωραια παραλλαγή , αρεσαν κ στην κόρη μου πολύ(που δεν το περίμενα λογω της μπεσαμέλ). Ενθουσίασε ολους στο πάρτυ ,5 αστεράκια!!
    #
    Σχόλιο από katja299, 27-1-12  
    Πάρα πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Maika, 13-3-12  
    ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!!! ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΤΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ. ΤΕΛΕΙΟ!!! ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΩΣ ΕΧΕΙ, ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ!!!
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 8-11-12  
    λοιπον εγω εβαλα και μανιταρια κονσερβα και καλαμποκι τα εστρωσα στο ταψι ειναι στο φουρνο περιμενω το αποτελεσμα................
    #
    Σχόλιο από sofi_c, 22-11-12  
    μου εδωσες ιδεα για το βραδινο.. θα το φτιαξω και θα επανελθω με πιρουνακια
    #
    Σχόλιο από leo752005, 25-12-12  
    #
    Σχόλιο από elpidali, 28-1-14  
    Πολύ νόστιμη εκδοχή του αγαπημένου μπρόκολου. Αντί για cheddar χρησιμοποίησα regato και ελληνικό κεφαλοτύρι και έγινε πεντανόστιμο. Ανεβάζω και φωτό. Ευχαριστούμε evdoba

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από nella, 30-12-10  
    2/12 γάλα τι εννοείται??? πόσο είναι αυτο? Θέλω να το φτιάξω έτσι για το αυριανό τραπέζι...αλλά λίγο κόλησα.Αν είναι μαγειρέμενο το μπρόκολο στον ατμό πειράζει?

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Zero, 29-9-08  
    Συγχαρητηρια!!!Σημερα ηθελα να μαγειρεψω μπροκολο αλλα δεν ηθελα να το κανω σαλατα με λαδι και λεμονι οποτε επελεξα τη δικη σου συνταγη και ενθουσιαστηκα!!!Θα τη ξανακανω συντομα...
    #
    Σχόλιο από gcook, 26-10-11  
    Πολύ καλό το αποτέλεσμα. Συμπλήρωσα και κομματάκια από φέτες καπνιστής γαλοπούλας που δένουν με το υπόλοιπο.
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 7-11-11  
    Η μικρή μου λατρεύει "τα δεντράκια" και είναι συχνό πιάτο στο μενού της. Το μπρόκολο ω γκρατεν το κανουμε κάπως διαφορετικό εμείς. Χωρίς αλεύρι, αλλά με αυγά ( κατά βούληση) και όσο γάλα πάρει για να σκεπάσει το ταψάκι. Σαφώς η δικιά σου είναι κάπως πιο γκουρμέ εκδοχή, αλλά μάλλον συνήθισε σ αυτό που σερβίρω. Ως συνοδευτικό σε τραπέζι όμως προτιμώ την δικιά σου, με μόνο σχόλιο ότι πέρα απο το τσένταρ παίζουν και άλλα τυριά, ίσως πιο πετυχημένα ή πιο πικάντικα. Απο το τοπικό ταλαγάνι που έχουμε εδώ ως το μπλε τυρί ( αναμεμειγμένο ίσως με βάση κρέμας τυριού) ή και ελληνικού τύπου τυριού. De gustibus,,,, Πάντως ένα είναι σίγουρο μπαίνουμε σε περίοδο μπρόκολου και η συνταγή σου θα παίξει δυνατά σπίτι μας !

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ογκρατεν σουφλε
    Ένα βιβλίο 54 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Λαδερά/με λαχανικά
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    κυρίως πιάτα
    Ένα βιβλίο 189 αγαπημένων συνταγών, του/της mariagal
    FAGHTA
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της lilipoupoli
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της marybont22