Μuffins γλυκοπατάτας με τραγανή κρούστα κανέλας
Η γλυκοπατάτα είναι ένα πολύ νόστιμα και υγιεινό λαχανικό, που όμως δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κουζίνα μας. Αυτή η απροσδόκητα νόστιμη συνταγή για muffins θα σας κάνει να την αγαπήσετε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή αυτή είναι από το site της Williams-Sonoma και την παραθέτω ακριβώς όπως την βρήκα. Πιστεύω όμως ότι θα είναι εξίσου νόστιμη αν αντικαταστήσουμε τις γλυκοπατάτες με κίτρινη κολοκύθα.
Υλικά
-
Για την κρούστα
-
4 κ.σ. ζάχαρη
-
1 και 1/2 κ.σ. κανέλα
-
Για τα muffins
-
2 γλυκοπατάτες (περίπου 400γρ) καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
-
1 και 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
-
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
2 αυγά
-
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
-
1/2 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
-
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
-
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
-
3/4 φλ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για την κρούσταΑνακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα σε ένα μπωλ που θα κρατήσετε χωριστά από τα άλλα υλικά.
-
2
Για τα muffinsΒράστε τις γλυκοπατάτες, αφήστε τις να κρυώσουν, στραγγίστε τις καλά και χτυπήστε τις στο μπλέντερ μέχρι να αφρατέψουν.
-
3
Προθερμάντε το φούρνο στους 180οC (με αέρα) και λαδώστε ένα ταψάκι για muffins ή βάλτε σε κάθε θήκη ειδικά αντικολλητικά χαρτάκια.
-
4
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα, αφού πρώτα τα κοσκινίσετε.
-
5
Σε μια άλλη λεκανίτσα χτυπήστε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, το λάδι, το γάλα και το ξύσμα. Προσθέστε τις γλυκοπατάτες και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στο μίγμα.
-
6
Ρίξτε στη λεκανίτσα και το μίγμα των ξηρών συστατικών και ανακατέψτε με κουτάλα ή σπάτουλα ώσπου αυτά να υγρανθούν τελείως και το αλεύρι να μην κάνει λευκές γραμμές.
-
7
Τέλος, προσθέστε και τα καρύδια και ανακατέψτε λίγο ακόμα. (Το μίγμα θα έχει σβώλους, αλλά έτσι πρέπει!)
-
8
Μοιράστε τη ζύμη στις θήκες του ταψιού (γεμίζοντάς τες κατά τα 2/3) και ρίξτε από πάνω το μίγμα ζάχαρης/κανέλας για την κρούστα. Ψήστε τα ώσπου να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα (περίπου 18 λεπτά). Όταν τα τρυπήσετε με ένα μυτερό μαχαιράκι, αυτό θα πρέπει να βγαίνει στεγνό.
Σχόλια (6)