ggr
ggr @george
Athens

“- Άντε βρε κολοκύθα...” “- Μα τι κολοκύθας είσαι εσύ!!! ”, “- Καλά, κολοκυθόσπορο έχεις μέσα στο κεφάλι σου; ” Ήταν οι χειρότερες στιγμές μου. Μικρός, τότε που δυσκολευόμουν να απαντήσω γρήγορα πόσο κάνει, αν από τα επτά αφαιρέσουμε τρία.....Μεγαλώνοντας, έχοντας πια μάθει όχι μόνο το 7 – 3, αλλά και πολύ πιο σύνθετες πράξεις (έχετε δοκιμάσει να βρείτε ποιο είναι το οικονομικότερο μεταξύ ενός πακέτου χαρτί υγείας που έχει 8 ρολά των 3 φύλλων μήκους 21,5 μέτρων, και κάνει 3,72€ και ενός άλλου με 12 ρολά με δίφυλλα χαρτιά, μήκους 23 μέτρων στα 3,90 €; Ή να ...επαληθεύσετε το άθροισμα σε λογαριασμό εστιατορίου;), μεγαλώνοντας, λοιπόν, η “κολοκύθα είχε ενταχθεί στη κατηγορία εκείνη των φαγωσίμων που δεν θα με απασχολούσαν ποτέ...“Ποτέ μη πεις “ποτέ”!!! Την ξέρετε τη λαϊκή παροιμία; Σοφός ο λαός μας, για άλλη μία φορά φάνηκε πόσο “κολοκύθας” (εξακολουθώ να) είμαι!!! Από τότε που ένας παλιός συμμαθητής μου χάρισε μία μεγάλη, κίτρινη, κολοκύθα (βρε, λες να έκρυβε κανένα συμβολισμό η κίνηση;) έχω κατά καιρούς φτιάξει μερικά πολύ νόστιμα πιάτα. Από λαδερά (Κολοκύθα λαδερή σε ύφος …..βυζαντινό), μέχρι γλυκά. Σαν αυτά τα νόστιμα Muffins που θα δείτε πιο κάτω. Γλυκάκια εύκολα στη παρασκευή τους, πολύ εύκολα στη μεταφορά τους, υγιεινά (ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιήσετε καφετιά ζάχαρη και βιτάμ αντί για φρέσκο βούτυρο), άρα ένα καλό snack για το σχολικό διάλειμμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Διατηρούνται για κάποιες ημέρες σε γυάλινο ή μεταλλικό κουτί που να κλείνει ερμητικά.Αυτό που έγραψα πιο πριν, ισχύει.Του πηγαίνει πολύ λίγο λικεράκι μέσα στο μείγμα. Και χωρίς αυτό όμως... η κανέλλα γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά της…[1] Ένα βασικό σημείο που πρέπει να προσεχθεί όταν φτιάχνουμε muffins (θα το βρείτε σε όλες τις συνταγές χωρίς όμως να επισημαίνεται ούτε και να εξηγείται το “γιατί”, είναι να χ ω ρ ί ζ ο υ μ ε πάντα τα στεγνά υλικά από τα υγρά. Γιατί, όμως, το κάνουμε αυτό ; Μετά απ-ό αρκετές αναζητήσεις, η πειστικότερη εξήγηση που βρήκα είναι αυτήΚάθε φορά που αναμειγνύουμε αλεύρι με κάποιο υλικό σε υγρή μορφή, παράγεται μία πρωτεΐνη, η γλουτένη, που έχει σαν χαρακτηριστικό να κάνει τα ζυμάρια μας ελαστικά και κολλώδη. Αυτή η ιδιότητα κάποιες φορές μας κάνει, και πολύ καλά μάλιστα, για παράδειγμα όταν φτιάχνουμε ψωμί, αλλά δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε όταν φτιάχνουμε muffins, που πρέπει να έχουν μία σ π ο γ γ ώ δ η υφή. Ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε το σχηματισμό γλουτένης είναι, συνεπώς, να μειώσουμε στο ελάχιστο την επαφή μεταξύ του αλευριού και των ρευστών υλικών, χωρίζοντάς τα σε δύο διαφορετικές λεκανίτσες και ενώνοντάς τα μόλις στο τέλος της διαδικασίας και ανακατεύοντάς τα κατά το δυνατόν λ ι γ ό τ ε ρ ο.[2] Γι’ αυτόν τον λόγο δεν χρησιμοποιούμε μίξερ όταν προσθέσουμε το υγρά υλικά μας στα στεγνά, αλλά ανακατεύουμε στα γρήγορα, με “συνοπτικές διαδικασίες” σε πολιτικούς όρους, και λίγες φορές (καμμιά δεκαριά, δεκαπέντε, γύρες συνολικά), με τη βοήθεια κουταλιού.Η αρχική συνταγή μιλούσε για 100 γραμμάρια ζάχαρης και μάλιστα καφετιάς) που είναι πιο γλυκιά από την κοινή, βιομηχανική). Την αντικατέστησα με λευκή αλλά και μείωσα την ποσότητα σε 80 γραμμάρια. Το γράφω αυτό για όσες/όσους σκεφθούν να μειώσουν την ποσότητά της επειδή δεν τους αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκάκια. Είναι ήδη μειωμένη, δεν τα muffins δεν βγήκαν γλυκιά και επιπλέον μείωση ίσως τα κάνει πολύ άγλυκα…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

80 Minutes
12 muffins
  1. 225 γρ καθαρή ψίχα κολοκύθας
  2. 80 γρ ζάχαρη (δείτε “Μυστικά” [3]
  3. 150 φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
  4. 200 γρ μαλακό αλεύρι
  5. 90 γρ μέλι
  6. 1 μέτριο αυγό
  7. σκόνη μοσχοκάρυδο, στην άκρη ενός μικρού κουταλιού
  8. αλάτι, μία γερούτσικη τσιμπιά
  9. 2 κ.γ. baking powder
  10. 2 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Μαζεύουμε όλα τα υλικά κοντά μας, για να μη ξεχασθεί κάτι.

  2. 2

    Σαν πρώτη ενέργεια, καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τους σπόρους της και την κόβουμε σε φέτες, πάχους 1 εκατοστού ή λίγο περισσότερο.

  3. 3

    Τυλίγουμε τα κομμάτια της κολοκύθας αρχικά σε λαδόκολλα και στη συνέχεια μέσα σε δύο φύλλα αλουμινίου. (η λαδόκολλα χρησιμεύει α-πο-κλει-στι-κά για να μην έρθει σε επαφή η κολοκύθα με το αλουμινόχαρτο. Εάν δεν έχετε τέτοιο πρόβλημα (ΚΑ-ΚΩΣ !!), την τυλίγετε μόνο στο αλουμινόχαρτο. Προσοχήσε δύο φύλλα αλουμινίου, αλλιώς κινδυνεύει να καεί.

  4. 4

    Βάζουμε αυτό το “πουγκάκι” σε ένα ταψί (γιατί θα βγάλει λίγα υγρά) και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Μετά από αυτόν τον χρόνο, η κολοκύθα θα είναι τόσο μαλακιά και τόσο ζουμερή, που θα μπορούμε να τη λιώσουμε εύκολα με ένα πιρούνι.

  5. 5

    Μετά τη 1 ώρα, βγάζουμε το “πουγκί” από τον φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας να κρυώσουν.

  6. 6

    Όση ώρα ψήνεται η κολοκύθα, ετοιμάζουμε το μείγμα, τη ζύμη για τα muffins. Ακολουθώντας λοιπόν τον βασικό κανόνα της προετοιμασίας τους, χωρίζουμε τα στεγνά υλικά από τα υγρά, τα ρευστά (εάν θέλετε να ξέρετε το “γιατί”, δείτε “Μυστικά” [1]). Για τον λόγο αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε δύο διαφορετικές λεκανίτσες. Στην 1η λοιπόν λεκανίτσα, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κουταλάκι του baking powder,

  7. 7

    Και τους προσθέτουμε τα αρωματικά (κανέλλα και μοσχοκάρυδο). Προσθέτουμε και το λίγο αλατάκι μας και τα αφήνουμε στην άκρη.

  8. 8

    Στη 2η λεκανίτσα, μαλακώνουμε το βούτυρο, (μπορείτε να το κάνετε με το χέρι, με το σύρμα ή και ηλεκτρικό mixer, εκείνο που έχει σημασία είναι να γίνει κρέμα).

  9. 9

    Συνεχίζοντας το κτύπημα, προσθέτουμε και τη ζάχαρη.

  10. 10

    Προσθέτουμε κατόπιν το αυγό, αλλά και το μέλι, συνεχίζοντας πάντα το κτύπημα..

  11. 11

    Λιώνουμε την κολοκύθα, πατώντας την με ένα πιρούνι να γίνει πολτός (μετά από το ψήσιμο, έχει μαλακώσει τόσο που είναι πολύ εύκολο, υπόθεση ενός λεπτού),

  12. 12

    Και τη προσθέτουμε στα υπόλοιπα υγρά υλικά, συνεχίζοντας το κτύπημα, μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και κρεμώδες.

  13. 13

    Προσθέτουμε τότε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε στα γρήγορα, και λίγες φορές (δέκα, δεκαπέντε γύρες συνολικά), με τη βοήθεια κουταλιού (εάν θέλετε να ξέρετε το “γιατί”, δείτε “Μυστικά” [2]).

  14. 14

    Το μείγμα είναι έτοιμο. Ή μήπως... Σκέφτεστε να του ρίξετε λίγο ποτάκι; Μμμμμ... Ένα λικέρ amaretto, ας πούμε, θα του πήγαινε εξαιρετικά…Συμφωνώ! Θα έπρεπε όμως να το κάνετε όταν ανακατεύατε τα υγρά υλικά τη λεκανίτσα τους. Κάπου εκεί, στο βήμα 12. Όχι τώρα... Βουτυρώνουμε τις φορμίτσες (ή βάζουμε μέσα χάρτινες φόρμες για muffins),

  15. 15

    Και τις γεμίζουμε με το μείγμα μέχρι το χείλος τους. Δεν χρειάζεται να αφήσετε μεγαλύτερο περιθώριο, φουσκώνουν αλλά όχι υπερβολικά

  16. 16

    Έχουμε και τον...έλεγχο, περνάει και επιβλέπει εάν όλα προχωρούν κανονικά. Ας δεν δώσει το σύνθημα “και τώρα στον φούρνο”, τίποτα δεν προχωράει.

  17. 17

    Ευτυχώς το ελεύθερο δόθηκε και το ταψάκι με τα muffins μπαίνει στον φούρνο. Εκεί θα ψηθεί για 15 με 20 λεπτά, στους 200 βαθμούς.

  18. 18

    Θα τα βγάλουμε μόλις πάρουν χρώμα και βγαίνει στεγνή μία οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε μέσα τους. (Οι...με τα πιο άγρια ένστικτα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και μαχαιράκι)

  19. 19

    Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Εάν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

  20. 20

    “- Έτοιμα τα γλυκάκια. Όποιος θέλει μπορεί να περνάει να πάρει”!!!

  21. 21

    Με τις ποσότητες που αναφέρονται, βγήκαν 11 ½ (!!!) του μεγέθους που φαίνονται στη φωτογραφία.

  22. 22

    Όσο για το... 1/2, έγινε μία θαυμάσια γαμήλια τούρτα στο γάμο του κυρίου Play.μομπιλάκη με την κυρία Play.μομπιλιάδου και...έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

etrian
etrian @cook_8460346
Τα κάναμε εχθές με τα παιδιά. Έγιναν πολύ νόστιμα αν και εμένα μου φάνηκε ότι η μαργαρίνη είναι λίγο περισσότερη από ό,τι χρειάζεται γιατί μόλις ψήθηκαν ήταν λαδωμένα απ\' έξω. Τώρα βέβαια που κρύωσαν είναι μια χαρά και από γεύση μούρλια :-)Τέλεια συνταγή για να πείσεις τα παιδιά να φάνε κολοκύθι. Ευχαριστούμε πολύ!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens