Muffins μήλο και κανέλλα. Και η επικάλυψη; Streusel!

27 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Τώρα θα σας δείξω πόσο εύκολο είναι να αρχίζετε όμορφα την ημέρα σας. Με ένα γλυκό κεκάκι που είναι πολύ νόστιμο και παράλληλα πολύ πολύ υγιεινό. Ιδού τα muffins με μήλο και κανέλλα και επικάλυψη streusel.Η ταυτόχρονη παρουσία δημητριακών, γιαουρτιού και ασπραδιών, η αντικατάσταση της επεξεργασμένης ζάχαρης με καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου και τα κομμάτια του μήλου, συνθέτουν ένα πολύ υγιεινό κέικ, ένα ωραίο καλωσόρισμα της Άνοιξης που μόλις μπήκε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σε ένα αυγό των 70 γρ βάρους, εάν αφαιρέσετε 7 γραμμάρια για το τσόφλι (αποτελεί πράγματι κάτι λιγότερο από το 10% του όλου βάρους) το περιεχόμενό του αποτελείται από περίπου 44 γραμμάρια ασπράδι και 19 γρ κρόκο. Για να συμπληρώσετε το μισό φλυτζάνι, θα χρειασθούν 3 μεγάλα αυγά. Εάν έχετε πιο μικρά αυγά (για παράδειγμα των 55 γραμμαρίων), θα χρειασθείτε τέσσερα.Δεν είχαμε σπίτι σκέτες νιφάδες βρώμης, χρησιμοποίησα λοιπόν δημητριακά με βάση τις νιφάδες βρώμης, αλλά και κομμάτια φουντουκιού και σοκολάτας (“Master Crumbles”, Chocolate & Hazelnut Crisp, νομίζω από τα Lidl). Εξαιρετική επιλογή, τόσο που νομίζω ότι θα μείνω σε αυτά, είναι πιο πλούσια από τις απλές νιφάδεςΟ πουρές του μήλου, όταν φτιάχνεται σαν κομπόστα, είναι πιο γλυκός και αρωματισμένος. Για αυτή την ποσότητα των μήλων θα βάζαμε περί τις 3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη (με τις δύο να είναι άχνη ζάχαρη και η άλλη μία να είναι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια). Εδώ τη μειώνουμε στη 1 κουταλιά του γλυκού, επειδή έχει ζάχαρη και το muffin. Εάν όμως έχετε μία γλυκιά κομπόστα ή γλυκό πουρέ μήλου, τότε μειώστε τη ζάχαρη του muffin. Συνταγές για πουρέ μήλου μπορείτε να βρείτε και στο site, όπως και συνταγές που τον χρησιμοποιούν σαν βασικό συστατικό τους, όπως αυτό το κέικ σοκολάτας.Στη ζαχαροπλαστική αλλά και την αρτοποιία, ο όρος streusel (από την γερμανική λέξη“Streusel ” = πασπαλίζω, σκορπίζω), αναφέρεται σε μία εύθρυπτη παρασκευή, φτιαγμένη με αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη, που μπαίνει σαν επικάλυψη σε muffins, πίτες cakes ή και ψωμιά, προσδίδοντάς τους μία γλυκιά και τραγανή υφή. Σε κάποιες μοντέρνες συνταγές μπορεί να βρούμε να χρησιμοποιούνται θρυμματισμένη καρυδόψιχα ή ακόμη και μπαχαρικά!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
18 μικρά - 12 μεγάλα muffins
  1. …για την επικάλυψη streusel
  2. 2 κ.σ. καφετιά ζάχαρη
  3. 4 κ.σ. φουσκωτές, νιφάδες βρώμης
  4. 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  5. 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  6. 1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
  7. …για τα muffins
  8. 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  9. 1 φλυτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  10. 1/2 φλυτζάνι (90-100 γρ) καφετιά ζάχαρη
  11. 2 κ.γ. baking powder
  12. 2 +1/2 κ.γ. (12ml) κανέλλα σε σκόνη
  13. 1/2 κ.γ. αλάτι
  14. 3/4 φλυτζανιού πουρέ μήλου (χωρίς ζάχαρη)
  15. 1/2 φλυτζάνι γιαούρτι 2%
  16. 1/2 φλυτζάνι ασπράδια αυγών
  17. 1/5 φλυτζανιού αραβοσιτέλαιο ή άλλο ελαφρύ σπορέλαιο
  18. 1/2 φλυτζάνι μήλα, πολύ πολύ ψιλά κομμένα ή τριμμένα με τον τρίφτη των λαχανικών.
  19. …για τον πουρέ μήλου
  20. 300 – 350 γρ μήλα (καθαρισμένα)
  21. 1 κ.σ. νερό
  22. χυμό από 1/2 λεμόνι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε πρώτο το streusel, να ησυχάζουμε με αυτό (αλλά και για να μη μένει η ζύμη των muffins για πολλή ώρα εκτός φούρνουΑνακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη, τις νιφάδες βρώμης, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο και την κανέλλα. Κρατούμε στην άκρη.

  2. 2

    Εάν δεν έχουμε έτοιμο κάποιο πουρέ μήλου, θα πρέπει να τον ετοιμάσουμεΚαθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα τους και από τον πυρήνα με τα κουκούτσια.

  3. 3

    Τα κόβουμε αρχικά στα τέσσερα κατόπιν σε φέτες του ενός εκατοστού πάχους και τέλος και πάλι σε κομματάκια του ενός εκατοστού, καταλήγοντας σε μικρά, κατά το δυνατόν ομοιόμορφα, κυβάκια. Η ομοιομορφία στο μέγεθος παίζει τον ρόλο της, αφού θα μαλακώσουν πιο γρήγορα και στον ίδιο χρόνο.

  4. 4

    Ρίχνουμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα (καλύτερα με χοντρό πάτο) και από πάνω τους προσθέτουμε τη λίγη άχνη και κατόπιν περιχύνουμε με μία κουταλιά νερό και ένα κουταλάκι του καφέ (ή λίγο παραπάνω) χυμό λεμονιού. Αποφύγετε να προσθέσετε περισσότερο νερό, πουρέ θέλουμε και όχι...σούπα μήλου.

  5. 5

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τα μήλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρις ότου αρχίσουν ίσα να μαλακώνουν (8-10 λεπτά). Το σκέπασμα της κατσαρόλας έχει και αυτό τη σημασία του, κρατάει “φυλακισμένα” τα λίγα υγρά και εμποδίζει τα μήλα από το να καούν.

  6. 6

    Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και την ξεσκεπάζουμε. Αποφεύγουμε να βράσουμε περισσότερο τα μήλα, περισώζοντας έτσι πολύ περισσότερες από τις βιταμίνες και τις θρεπτικές τους ουσίες

  7. 7

    Πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός mixer χειρός τα κομμάτια του μήλου, δίνοντας την υφή που επιθυμούμεΑλέθοντας λίγο, θα διατηρηθούν κάποια μεγαλύτερα κομμάτια μήλου, δουλεύοντας περισσότερο το mixer, θα γίνει μία λεία κρέμα.

  8. 8

    Αφήνουμε τον πουρέ μήλου να κρυώσει. Εάν τον ετοιμάσουμε μόλις την ώρα που θα φτιάξουμε τα muffins, μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο αυτό, βυθίζοντας τον πάτο της κατσαρόλας σε ένα μπολ με κρύο νερό.

  9. 9

    Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Ξεκινώντας τώρα θα είναι έτοιμος όταν έχουμε τελειώσει με τη ζύμη των muffins.

  10. 10

    Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε τα muffinsΓια αυτά ξέρουμε ότι πρέπει να ανακατέψουμε τα στεγνά υλικά μόνα τους, σωστά; Σε ένα μεγάλο μπολ, λοιπόν, ανακατεύουμε τους δύο τύπους αλεύρων, τη ζάχαρη, το baking powder, την κανέλλα και το αλάτι.

  11. 11

    Καλό θα ήταν στη συνέχεια να τα κοσκινίσουμε όλα μαζί, να ανακατευθούν τα υλικά καλά και (ειδικά) το baking powder να απλωθεί σε όλον τον όγκο των αλεύρων.

  12. 12

    Σε ένα άλλο, ακόμη μεγαλύτερο μπολ (γιατί στο τέλος θα πρέπει να χωρέσει –και μάλιστα άνετα, για να ανακατεύονται εύκολα, χωρίς να μας βγάζουν την πίστη– όλα τα υλικά μαζί), ρίχνουμε τα υλικά που έχουν υγρασίατον πουρέ μήλου, το γιαούρτι, τα ασπράδια των αυγών και το αραβοσιτέλαιο.

  13. 13

    Ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια σύρματος (αυγοδάρτη), να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά

  14. 14

    Βουτυρώνουμε (ή επικαλύπτουμε με τα κατάλληλα χαρτάκια) από 12 μέχρι 18 φόρμες για muffins (Ανάλογα με τη χωρητικότητά τους, στις φωτογραφίες φαίνονται 12 φόρμες των 80 ml και άλλες 5 των 70 ml). Αυτή η διαδικασία πρέπει να προηγείται της ένωσης στεγνών και υγρών υλικών, για να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τον χρόνο που θα έχει αρχίσει να ενεργεί το baking powder (με την παρουσία υγρών) εκτός φούρνου.

  15. 15

    Προσθέτουμε το ξύσμα (ή τα πολύ πολύ μικρά κομματάκια μήλου) στο μπολ με τα υγρά υλικά

  16. 16

    Και τα ενσωματώνουμε ανακατεύοντας καλά με το ίδιο σύρμα ή με ένα κουτάλι.

  17. 17

    Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα υλικά των δύο μπολ. Αδειάζουμε λοιπόν τα στεγνά υλικά στο μπολ με τα υγρά,

  18. 18

    Και ανακατεύουμε με λίγες αλλά δυνατές κινήσεις ανακατέματος. Και αυτό έχει την σκοπιμότητά του και δεν είναι άλλη από τον περιορισμό, όπως είπαμε, του χρόνου που θα έρθει σε επαφή το baking powder με τα υγρά και θα αρχίσει να δρα (άρα και να ξεθυμαίνει) εκτός του φούρνου.

  19. 19

    Πριν αρχίσουμε να γεμίζουμε τις φόρμες, καλό θα ήταν να τις τοποθετήσουμε πάνω σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου, το οποίο έχουμε αφήσει μέσα στο φούρνο, να θερμανθεί και αυτό κατά την προθέρμανσή του. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε όλες τις φόρμες με τη μία στο φούρνο και να μην ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του ή να την κρατούμε για ώρα ανοικτή, αλλά και θα εμποδίζει τη ζύμη που τυχόν θα χυθεί κατά το φούσκωμα, να λερώσει το φούρνο. Εάν, βέβαια, έχετε τα ειδικά ταψάκια για muffins, η προφύλαξη αυτή δεν χρειάζεται.

  20. 20

    Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες, φθάνοντας σχεδόν μέχρι το χείλος τους (πιο πάνω, δηλαδή, από το γνωστό “στα 2/3 του ύψους τους”).

  21. 21

    Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του μείγματος με την γαρνιτούρα streusel που έχουμε κρατήσει, κοιτάζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα και να της καλύψει όλη, πιέζοντάς της ελαφρά, είτε με τα δάκτυλα είτε με την ανάστροφη ενός μικρού κουταλιού, για να την “κολλήσουμε” πάνω της.

  22. 22

    Βάζουμε το ταψί με τα muffins στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε για 20 με 22 λεπτά, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν ψηθεί και στο εσωτερικό με το “τεστ της οδοντογλυφίδας”. (Ελέγχουμε εάν θα βγει καθαρή μία οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι που θα βυθίσουμε στο εσωτερικό τους).

  23. 23

    Βγάζουμε το ταψί με τα muffins από το φούρνο, τα μεταφέρουμε πάνω σε μία σχάρα (για να κρυώνουν και από κάτω) και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, πριν τα ξεφορμάρουμε.

  24. 24

    Η καλυμμένη με τραγανές νιφάδες βρώμης επιφάνεια δίνει μία τραγανή υφή στα muffins, ενώ το εσωτερικό τους διατηρείται νωπό, χάρις στο τριμμένο μήλο και το γιαούρτι, αλλά και αφράτο, χάρις στα ασπράδια. Και η κανέλλα αφήνει πίσω της ένα υπέροχο άρωμα. Πολύ νόστιμα!!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens