Νιόκι ψημένα με λυωμένο τυρί

Bαθμολογία: 4.75
       
 
4 ψήφοι
sweeney, 11.09.08

Περιγραφή

Όπως η πολέντα και το ριζότο, έτσι και τα νιόκι είναι από τα φίνα φτωχά φαγητά της Ιταλίας, μια λιχουδιά μαμαδίστικη, που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και λεπτό χέρι. Δυστυχώς, στα εστιατόρια δύσκολα τα βρίσκει κανείς φτιαγμένα στην εντέλεια. Αν δεν θελετε να τα φτιαξετε μονοι σας υπαρχουν και στα ψυγεια των σουπερ μαρκετ.

Νιόκι ψημένα με λυωμένο τυρί
photo: Ζουζουνελ

Τι χρειαζόμαστε:

Για το Νιοκι:

  • Χοντρό αλάτι για το βράσιμο
  • 325 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες
  • Βούτυρο
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 μεγάλο αυγό

 

Για το μαγειρεμα:

  • Αλάτι
  • 3 κτ σούπας βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 100 γρ. τυρί Fontina ή άλλο ημίσκληρο ήπιο κίτρινο τυρί
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά , Με πατάτες
Κουζίνα: Ιταλική
Περιέχει: Τυριά , Αβγά
Σερβίρει: 4-6 ατομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι.
  3. Τοποθετούμε τις πατάτες στο στραγγιστήρι, τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις μαγειρεύουμε στον ατμό, μέσα στην κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι.
  4. Θέλουν περίπου 45 λεπτά.
  5. Βουτυρώνουμε με πολύ βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 40 εκ. χ 27 εκ.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  7. Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο ξύλο έτσι ώστε να σχηματίσουμε βουναλάκι με λακκούβα στη μέση. Στραγγίζουμε και περνάμε τις πατάτες από τον τρίφτη για να τις λειώσουμε.
  8. Σχηματίζουμε και με αυτές ένα μικρό βουνό με λακκούβα στην μέση και εκεί μέσα τοποθετούμε το αυγό.
  9. Αλατίζουμε. Σιγά-σιγά παίρνουμε λίγο από το αλεύρι και το δουλεύουμε μέσα στις πατάτες μέχρι να ενσωματωθεί σχεδόν όλο το αλεύρι. Ζυμώνουμε. Κόβουμε τη ζύμη σε 5-5 κομμάτια και τα γυρίζουμε για να γίνουν σαν λωρίδες με πάχος 3 εκ. Κόβουμε την κάθε λωρίδα σε μικρά κομματάκια των 2 εκ.
  10. Χρησιμοποιώντας την ανάποδη μεριά του τρίφτη και ξεκινώντας από την πάνω μεριά, γυρίζουμε ένα-ένα τα κομματάκια προς τα κάτω βαστώντας τα μεταξύ του δείκτη και του μεσαίου δακτύλου μας για να σχηματίζουμε ένα "C". Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια.
  11. Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα (γεμάτη), αλατίζουμε το νερό μόλις βράσει και βράζουμε τα νιόκι.
  12. Μόλις ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού τα αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
  13. Τα βγάζουμε λίγα-λίγα με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στο βουτυρωμένο σκεύος.
  14. Τοποθετούμε το βούτυρο από πάνω και στη συνέχεια το τυρί, κομμένο σε φέτες.
  15. Ψήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να λειώσει το τυρί.
  16. Σερβίρουμε αμέσως.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • χρησιμοποιείστε αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • ελέγξτε το τυρί και σιγουρευτείτε για το βούτυρο.

Σχετικές συνταγές

    7 Όλα

    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 16-1-11  
    Πολυ ομορφο φαγακι!ειναι αρκετο σε ποσοτητα για δυο ατομα!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!!
    #
    Σχόλιο από aggalexa, 17-1-11  
    Γεια σας! Τα νιόκι, είναι από καιρό στη "λίστα" μου, για να τα φτιάξω, καθώς όλοι λένε ότι είναι ιδιαίτερο φαγητό. Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ, τις πατάτες να τις βράσω κανονικά, αντί να τις ψήσω στον ατμό. Ευχαριστώ. (θα ψηφίσω όταν δοκιμάσω!)
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 17-1-11  
    Kαι εγω σε νερο της εβρασα κανονικα aggalexa ,να περασεις οπωσδηποτε την πατατα απο τον μύλο του πουρε,πρεπει να μην εχει καθολου μεσα κομματακια πατατας!να γινει αλοιφη!καλη επιτυχια!
    #
    Σχόλιο από aggalexa, 10-2-11  
    Νόστιμα!
    Είναι η πρώτη φορά που τα φτιάχνω (ΚΑΙ που τα δοκιμάζω!). Λοιπόν... είναι πολύ νόστιμα, αλλά σου δίνουν την αίσθηση, από βρασμένο ζυμάρι, (σαν υφή εννοώ, στο στόμα). Καταφέρνω να σας το περιγράψω, ή...? Έτσι είναι η αυθεντική γεύση των νιόκι, ή έκανα κάτι λάθος?
    Πάντως, είναι ιδιαίτερο φαγητό, αλλά με αρκετή φασαρία στην κουζίνα! Και όσον αφορα την τεχνική, (που δεν την έχω!) απλά έκοβα μικρά-μικρά μπαστουνάκια, και τα πέταγα στην κατσαρόλα, να βράσουν!
    Τα συνόδεψα με σάλτσα ντομάτας. Όνειρο!
    Α, φύλαξα και μερικά βρασμένα, στην κατάψυξη. Τόσος κόπος για να φας μόνο μια φορά? Ε, δε λέει! Βέβαια θα σας πω, μετά την απόψυξη, "πόσα μας λέει", η πρωτοβουλία μου!
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από anga, 13-2-11  
    angalexa για να μην εχεις τη γευση του ζυμαριου στο στομα πρεπει να κανεις λεπτα μπαστουνακια σαν αυτα που καναμε μικρες με την πλαστελινη και να τα κοψεις σε μικρες ροδελες σα νυχακια. Για να μειωσεις το χρονο παρασκευης μπορεις να τοποθετεις 2-3 μπαστουνακια στη σειρα και να τα κοβεις ταυτοχρονα!!Το χειμωνα εγω τα φτιαχνω με κοκκινη σαλτσα απο λουκανικα και πιπεριες.Δεσμευομαι να ανεβασω αυτη τη παραλλαγη!
    Πιρουνακια και απο εμενα!!!
    #
    Σχόλιο από aggalexa, 15-3-11  
    Anga, ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες!
    Λοιπόν, έβγαλα, τα κατεψυγμένα που σας είχα πει ότι είχα φυλάξει. Άφησα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα πέρασα για λίγο από αντικολλητικό τηγάνι, με μια κουταλιά βιτάμ, και τα σέρβιρα με σάλτσα ντομάτας.
    Πολύ πολύ νόστιμα, και χωρίς την παραμικρή υποψία αποψυγμένου, φαγητού!
    Οπότε, κρατήστετα άφοβα στην κατάψυξη, και εντυπωσιάστε, τον ξαφνικό επισκέπτη που ξέρει να εκτιμά τα μπελαλίδικα φαγητά!!!
    (Αν μπορούσα να ξαναψηφίσω, σου στέλνω πολλά πολλά πιρουνάκια).
    Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 4-1-12  
    τα εφτιαξα πρωτη φορα και ομολογω πως την λατρεψαμε αυτη την γευση ολοι μας...πραγματικα υπεροχη συνταγη και πολυ καλα δοσμενη περιγραφικα...να'σαι καλα..θα σου ανεβασω και φωτο...

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 16-1-11  
    Πολυ ομορφο φαγακι!ειναι αρκετο σε ποσοτητα για δυο ατομα!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!!
    #
    Σχόλιο από aggalexa, 15-3-11  
    Anga, ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες!
    Λοιπόν, έβγαλα, τα κατεψυγμένα που σας είχα πει ότι είχα φυλάξει. Άφησα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τα πέρασα για λίγο από αντικολλητικό τηγάνι, με μια κουταλιά βιτάμ, και τα σέρβιρα με σάλτσα ντομάτας.
    Πολύ πολύ νόστιμα, και χωρίς την παραμικρή υποψία αποψυγμένου, φαγητού!
    Οπότε, κρατήστετα άφοβα στην κατάψυξη, και εντυπωσιάστε, τον ξαφνικό επισκέπτη που ξέρει να εκτιμά τα μπελαλίδικα φαγητά!!!
    (Αν μπορούσα να ξαναψηφίσω, σου στέλνω πολλά πολλά πιρουνάκια).
    Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 4-1-12  
    τα εφτιαξα πρωτη φορα και ομολογω πως την λατρεψαμε αυτη την γευση ολοι μας...πραγματικα υπεροχη συνταγη και πολυ καλα δοσμενη περιγραφικα...να'σαι καλα..θα σου ανεβασω και φωτο...

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από aggalexa, 17-1-11  
    Γεια σας! Τα νιόκι, είναι από καιρό στη "λίστα" μου, για να τα φτιάξω, καθώς όλοι λένε ότι είναι ιδιαίτερο φαγητό. Θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ, τις πατάτες να τις βράσω κανονικά, αντί να τις ψήσω στον ατμό. Ευχαριστώ. (θα ψηφίσω όταν δοκιμάσω!)
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 17-1-11  
    Kαι εγω σε νερο της εβρασα κανονικα aggalexa ,να περασεις οπωσδηποτε την πατατα απο τον μύλο του πουρε,πρεπει να μην εχει καθολου μεσα κομματακια πατατας!να γινει αλοιφη!καλη επιτυχια!

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από aggalexa, 10-2-11  
    Νόστιμα!
    Είναι η πρώτη φορά που τα φτιάχνω (ΚΑΙ που τα δοκιμάζω!). Λοιπόν... είναι πολύ νόστιμα, αλλά σου δίνουν την αίσθηση, από βρασμένο ζυμάρι, (σαν υφή εννοώ, στο στόμα). Καταφέρνω να σας το περιγράψω, ή...? Έτσι είναι η αυθεντική γεύση των νιόκι, ή έκανα κάτι λάθος?
    Πάντως, είναι ιδιαίτερο φαγητό, αλλά με αρκετή φασαρία στην κουζίνα! Και όσον αφορα την τεχνική, (που δεν την έχω!) απλά έκοβα μικρά-μικρά μπαστουνάκια, και τα πέταγα στην κατσαρόλα, να βράσουν!
    Τα συνόδεψα με σάλτσα ντομάτας. Όνειρο!
    Α, φύλαξα και μερικά βρασμένα, στην κατάψυξη. Τόσος κόπος για να φας μόνο μια φορά? Ε, δε λέει! Βέβαια θα σας πω, μετά την απόψυξη, "πόσα μας λέει", η πρωτοβουλία μου!
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από anga, 13-2-11  
    angalexa για να μην εχεις τη γευση του ζυμαριου στο στομα πρεπει να κανεις λεπτα μπαστουνακια σαν αυτα που καναμε μικρες με την πλαστελινη και να τα κοψεις σε μικρες ροδελες σα νυχακια. Για να μειωσεις το χρονο παρασκευης μπορεις να τοποθετεις 2-3 μπαστουνακια στη σειρα και να τα κοβεις ταυτοχρονα!!Το χειμωνα εγω τα φτιαχνω με κοκκινη σαλτσα απο λουκανικα και πιπεριες.Δεσμευομαι να ανεβασω αυτη τη παραλλαγη!
    Πιρουνακια και απο εμενα!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
    Ένα βιβλίο 294 αγαπημένων συνταγών, του/της AGGELIKI2
    φαγητά
    Ένα βιβλίο 107 αγαπημένων συνταγών, του/της Conna
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 100 αγαπημένων συνταγών, του/της pennyleo
    Πατατα
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της angel29476