Νηστίσιμα αλμυρά κουλουράκια
Τη συνταγή την έκανα όταν ήμουν φοιτήτρια και την είχα πάρει από μία κυρία (την κυρία Χρυσάνθη) που έμενε στην ίδια πολυκατοικία με την κολλητή μου. Τη θυμήθηκα ξανά χτες που ο άντρας μου ζήτησε να του φτιάξω αλμυρά νηστίσιμα κουλουράκια "για τις λιγούρες". Την έφτιαξα με μια μικρή παραλλαγή και έγινε καταπληκτική.
Λίγα μυστικά ακόμα
Πρέπει να έχετε κατά νου ότι φουσκώνουν, αλλά αν πετύχουν δεν απλώνουν.Είναι μια πολύ απλή και εύκολη συνταγή και μπορείται να αποτελέσει βάση και για άλλα νηστίσιμα μπισκοτάκια. π.χ. να προσθέσετε ελιές ή πιπεριά φλωρίνης ή τυρί σογιας ή ότι άλλο νηστίσιμο μπορείτε να φανταστείται.
Υλικά
-
1 φαρίνα κόκκινη (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του - 500 γρ)
-
1 κ. σ. αλάτι
-
1 ποτήρι σπορέλαιο
-
νερό όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη (περίπου 1 ποτήρι πρόσθεσα εγώ)
-
2 κ.σ. κέτσαπ (η δικιά μου προσθήκη στη συνταγή)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ρίχνουμε το αλάτι στη φαρίνα και ανακατεύουμε.
-
2
Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε όπως μπορούμε. Ουσιαστικά τρίβουμε το μίγμα που προκύπτει.
-
3
Προσθέτουμε σιγά - σιγά το νερό και την κέτσαπ και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που ξεκολλάει από τα χέρια μας.
-
4
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού (με το χέρι μας ή με πλάστη - εγώ καμιά φορά αντί για πλάστη χρησιμοποιώ το ρολό της διαφανούς μεμβράνης για γρήγορα) και κόβουμε λουρίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι (πάχος 1 εκ. μήκος 4-5 εκ.) ή κόβουμε με κουπ - πατ σε διάφορα σχήματα.
-
5
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Εγώ τα έψησα στους 200ο C στους για 20 λεπτά, εσείς ψήστε στη θερμοκρασία που ψήνετε τα κέικ μέχρι να ροδίσουν.
Σχόλια (14)