Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Bαθμολογία: 4.6957
       
 
299 ψήφοι
Sitronella, 23.10.05

Περιγραφή

Ένα υπέροχο κέικ σοκολάτας που δε θα πιστεύετε πως είναι νηστίσιμο!

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
photo: painter

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3/4 φλ. σπορέλαιο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 3,5 φλ. αλεύρι
  • 2 φλ. νερό (θερμοκρασία βρύσης)
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 6 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.γ. σόδα μαγειρική

Για το γλάσο:

  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 1 κ.γ. σπορέλαιο
  • 3 κ.σ. νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα κέικ
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Περιέχει: Σοκολάτα
Κόστος:
(7 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(7 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (4 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 48' (4 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.

Βήμα 2
2)

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ.

Βήμα 3
3)

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40' περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας καθαρό (βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, το κέικ δεν είναι ακόμα έτοιμο).

Βήμα 4
4)

Ετοιμάστε το γλάσο: ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα.

Βήμα 5
5)

Όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχτε από πάνω το γλάσο και το κέικ σας είναι έτοιμο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν δε θέλετε να βάλετε βούτυρο στη φόρμα λόγω νηστείας, μπορείτε απλώς να τη ντύσετε με λαδόκολλα ή να χρησιμοποιήσετε κάποια νηστίσιμη μαργαρίνη ή λίγο λαδάκι.

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Μπράουνι με λάδι χωρίς αυγά Μπράουνι με λάδι χωρίς αυγά
4.8333
       
       
(6)
Κέικ σοκολάτας 4 Κέικ σοκολάτας 4
4.1
       
       
(10)
Τούρτα σοκολάτας χωρίς αυγά Τούρτα σοκολάτας χωρίς αυγά
4.7273
       
       
(11)
Πλούσιο κέικ σοκολάτας Πλούσιο κέικ σοκολάτας
4
       
       
(1)
Cake au chocolat Cake au chocolat
4.2222
       
       
(9)

    418 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 11-11-07  
    Με τι αλλο μπορω να αντικαταστησω το ξυδι,κονιακ ,κρασι? Φανταζομαι παιζει ρολο αντιδρασης με τη σοδα?πορτοκαλι ισως .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 11-11-07  
    Ντίνα δεν το έχω δοκιμάσει με κάτι άλλο. Αλλά το πορτοκάλι μου φαίνεται ως η καλυτερη λύση.
    #
    Σχόλιο από Λέν@, 19-11-07  
    Το ξύδι περιέχει τα ένζυμα που το μετέτρεψαν από κρασί σε ξύδι. Αυτά βοηθούν και στο φούσκωμα των νηστίσιμων κέικ (λόγω της έλλειψης των αυγών). Άρα είναι ένα βασικό υλικό για την επιτυχία της συνταγής και, κατά την γνώμη μου, αναντικατάστατο!
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 19-11-07  
    Λέν@, καλώς μας ήρθες κι εδώ! :)
    Το ξίδι μπορεί να μην της αρέσει της Ντίνας. Η φανουρόπιτα (νηστίσιμη και αυτή) έχει το πορτοκάλι και γίνεται μια χαρά.
    Το κονιάκ επίσης είναι καλή λύση (ιδιαίτερα για μας που αγαπάμε τα αλκοολούχα), απλώς γενικά το κέικ δεν είναι για τις αυστηρές μέρες νηστείας (που δεν επιτρέπεται ούτε λάδι ούτε κρασί) αλλά για την απλή νηστεία. Το συζητήσαμε πρόσφατα. Εγώ ψηφίζω κονιάκ, χα χα χα!!!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 19-11-07  
    Κυριες μου ,σας ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 20-11-07  
    #
    Σχόλιο από NTINA, 20-11-07  
    Ισως ενδιαφερει ,να σας πω οτι τελικα εβαλα κρασι γλυκο ,και λιγο χυμο πορτοκαλι,εγινε τελειο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από Λέν@, 23-11-07  
    Περί ορέξεως... ουδείς λόγος!
    Πάντως αν σας «φοβίζει» η γεύση-μυρωδιά του ξιδιού, σας βεβαιώνω ότι δεν είναι αισθητή, ενώ προσδίδει στο κέικ μια ιδιαίτερη νοστιμιά! και το κάνει αφράτο! Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε μαζί και ό,τι άλλο σας αρέσει!
    Όταν μου είχαν πρωτοσερβίρει τέτοιο κέικ, εντυπωσιάστηκα από την εμφάνιση του, αλλά μόλις άκουσα για «ξίδι», άφησα το πιατάκι στο τραπέζι (:«όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω...», ένα πράμα...). Ευτυχώς επέμειναν να το δοκιμάσω! και το τόλμησα. Εντυπωσιάστηκα!!!
    #
    Σχόλιο από akilina, 9-2-08  
    Πολύ νόστιμο κέικ. Εγώ κάνω μια παραλλαγή και το κάνω καρώ. Φτιάχνω το κέικ χωρίς να προσθέσω το κακάο, και αδειάζω το μισό μίγμα σε μία μακρόστενη φόρμα. Στο άλλο μισό μίγμα βάζω το μισό κακάο (3 κ.σ.) και το βάζω σε άλλη μακρόστενη φόρμα. Όταν ψηθούν και κρυώσουν τα κόβω κατά μήκος κάθετα στη μέση , ενώνω εναλλάξ (άσπρο με μαύρο κομμάτι κέικ) με μαρμελάδα, και αλείφω και γύρω γύρω και βάζω από πάνω το γλάσο σοκολάτας. Γίνεται εντυπωσιακό. Είναι βέβαια γνωστό το καρώ κέικ, αλλά τη νηστήσιμη εκδοχή του δεν την έχω συναντήσει.
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 9-2-08  
    Το σχεδιάκι που κάνεις είναι ο αυθενυικός τρόπος που φτιάχνεται το κέικ "μαμπρέ",είχα δει την Βέφα που το έφτιαχνε!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 11-3-08  
    Επειδή στο σπίτι δεν υπάρχει ποτέ σπορέλαιο, με τι λέτε ότι μπορώ να το αντικαταστήσω; Με ελαιόλαδο; Με φυτίνη;
    #
    Σχόλιο από Ginger, 12-3-08  
    Πολύ καλή συνταγή! Δεν περίμενα ότι ένα κέικ χωρίς αυγά και γάλα θα μπορούσε να γίνει τόσο αφράτο.
    Μην σας τρομάζει το ξύδι, δεν αφήνει καθόλου γεύση ούτε μυρωδιά. Εγώ έβαλα φυτίνη ελλείψει σπορελαιου και έγινε μια χαρά. Το πασπάλισα με αμυγδαλάκι και κουβερτούρα και έγινε σούπερ σοκολατένιο!
    Το μόνο που άλλαξα είναι η ποσότητα των υγρών στο γλάσο. Σχεδόν τα διπλασίασα, γιατί ήταν πολύ σφιχτό.
    Μπράβο, Sitronella!
    #
    Σχόλιο από Θεανώ, 21-3-08  
    Το γλυκό ήταν καταπληκτικό. Για την περίοδο αυτή που νηστεύω ήταν τρομερό.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-3-08  
    Sitronella, είναι καταπληκτικό κέικ. Εύκολο και γρήγορο. Ανακάτεμα με το χτυπητήρι σε ένα μπωλ ούτε μίξερ δεν είναι απαραίτητο. Το φτιάχνει η κόρη μου από μικρή μόνη της. Αν κάνεις κανείς και διπλή δόση γλάσο και το ρίξεις αφού χαράξεις το κέικ ...!!! άλλη κατάσταση.
    Το τρώνε οι χολιστερινούχοι, όσοι δεν ανέχονται το γάλα, οι νηστεύοντες! Τελειώνει αμέσως! Τόσο που πια όταν το φτιάχνω βάζω λαδόκολλα για να μην πλένω το ταψί.. (τεμπέλα!)
    Είναι το κέικ που έκανα για την τούρτα του "Μπομπ μάστορα".
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-4-08  
    Έγινε ΤΕΛΕΙΟ ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή! Τώρα με τη νηστεία είναι ό,τι πρέπει.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-4-08  
    ουπς ξέχασα να ψηφίσω!
    #
    Σχόλιο από angel, 13-4-08  
    Το έφτιαξα σήμερα! Μας άρεσε πολύ! Συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 17-4-08  
    Ο φούρνος μου πρέπει να έχει πρόβλημα γιατί μόνο αφράτο και φουσκωτό δε μου βγήκε. Πάντως είναι πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 17-4-08  
    Πάρα πολύ καλό!!! μπράβο άρεσε πολύ!!
    #
    Σχόλιο από virginia, 18-4-08  
    Φοβερό το κέικ!! Πολύ αφράτο και πολύ μαλακό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν περιέχει ούτε αυγά ούτε γάλα. Σίγουρα θα το ξαναφτιάξω και θα προσθέσω κιόλας και μια κούπα καρύδια που πιστεύω θα του πηγαίνουν πολυ! Τέλειο πάντως!! Merci για τη συνταγή :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Επόμενο > Τέλος >>

    302 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 20-11-07  
    #
    Σχόλιο από Ginger, 12-3-08  
    Πολύ καλή συνταγή! Δεν περίμενα ότι ένα κέικ χωρίς αυγά και γάλα θα μπορούσε να γίνει τόσο αφράτο.
    Μην σας τρομάζει το ξύδι, δεν αφήνει καθόλου γεύση ούτε μυρωδιά. Εγώ έβαλα φυτίνη ελλείψει σπορελαιου και έγινε μια χαρά. Το πασπάλισα με αμυγδαλάκι και κουβερτούρα και έγινε σούπερ σοκολατένιο!
    Το μόνο που άλλαξα είναι η ποσότητα των υγρών στο γλάσο. Σχεδόν τα διπλασίασα, γιατί ήταν πολύ σφιχτό.
    Μπράβο, Sitronella!
    #
    Σχόλιο από Θεανώ, 21-3-08  
    Το γλυκό ήταν καταπληκτικό. Για την περίοδο αυτή που νηστεύω ήταν τρομερό.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 31-3-08  
    Sitronella, είναι καταπληκτικό κέικ. Εύκολο και γρήγορο. Ανακάτεμα με το χτυπητήρι σε ένα μπωλ ούτε μίξερ δεν είναι απαραίτητο. Το φτιάχνει η κόρη μου από μικρή μόνη της. Αν κάνεις κανείς και διπλή δόση γλάσο και το ρίξεις αφού χαράξεις το κέικ ...!!! άλλη κατάσταση.
    Το τρώνε οι χολιστερινούχοι, όσοι δεν ανέχονται το γάλα, οι νηστεύοντες! Τελειώνει αμέσως! Τόσο που πια όταν το φτιάχνω βάζω λαδόκολλα για να μην πλένω το ταψί.. (τεμπέλα!)
    Είναι το κέικ που έκανα για την τούρτα του "Μπομπ μάστορα".
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-4-08  
    Έγινε ΤΕΛΕΙΟ ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή! Τώρα με τη νηστεία είναι ό,τι πρέπει.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 13-4-08  
    ουπς ξέχασα να ψηφίσω!
    #
    Σχόλιο από angel, 13-4-08  
    Το έφτιαξα σήμερα! Μας άρεσε πολύ! Συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 17-4-08  
    Ο φούρνος μου πρέπει να έχει πρόβλημα γιατί μόνο αφράτο και φουσκωτό δε μου βγήκε. Πάντως είναι πολύ νόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 17-4-08  
    Πάρα πολύ καλό!!! μπράβο άρεσε πολύ!!
    #
    Σχόλιο από virginia, 18-4-08  
    Φοβερό το κέικ!! Πολύ αφράτο και πολύ μαλακό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν περιέχει ούτε αυγά ούτε γάλα. Σίγουρα θα το ξαναφτιάξω και θα προσθέσω κιόλας και μια κούπα καρύδια που πιστεύω θα του πηγαίνουν πολυ! Τέλειο πάντως!! Merci για τη συνταγή :)
    #
    Σχόλιο από IOANNANATSIDOU, 13-10-08  
    ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ..... ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΕ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 13-11-08  
    Μόλις τα έβγαλα από το φούρνο! Τα έκανα ατομικά κεκάκια μέσα στις χάρτινες θήκες! Είναι θεϊκά! Και χωρίς αυγά! Τέλεια. Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από makaroni, 29-11-08  
    για κεικ χωρις αυγα και γαλα καλο ηταν αλλα οχι και σαν το κανονικο κεικ
    #
    Σχόλιο από ΚΛΕΡΥ, 17-12-08  
    Μπράβο !Το κεικ ήταν τέλειο σκέτη σοκόλαση!Ότι πρέπει για αυτή τη περίοδο, αντικατέστησα τη ζάχαρη με φρουκτόζη και έτσι οι τυψείς ήταν λιγότερες.
    #
    Σχόλιο από ΚΛΕΡΥ, 17-12-08  
    #
    Σχόλιο από Λαμπρινή, 4-3-09  
    Πολύ καλό!!! Χάνεις 1 πηρουνάκι για το γλάσσο, μου φαίνεται ότι είναι λάθος η δόση του νερού.
    #
    Σχόλιο από stedim, 10-3-09  
    Τέλεια η συνταγή, συγχαρητήρια! Για την περίοδο αυτή είναι ό,τι πρέπει, νόστιμο και εμφανίσιμο!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 12-3-09  
    μια μικρη διορθωση να κανω εγω...ΟΧΙ βουτυρο στην φορμα μας αλλα λαδι...αλλιως τι νηστισιμο ειναι????
    τα πιρουνακια σε λιγο γιατι τωρα ψηνετε.....
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 12-3-09  
    Τελειο...για τα υλικα που εχει ειναι το καλυτερο...και οσο για το ξυδι ουτε καν το καταλαβε κανεις....
    #
    Σχόλιο από lemon74, 14-3-09  
    τέλειο το κεκάκι σου Sitronella, φουσκωτό και πεντανόστιμο. Ευχαριστώ!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Επόμενο > Τέλος >>

    69 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 11-11-07  
    Με τι αλλο μπορω να αντικαταστησω το ξυδι,κονιακ ,κρασι? Φανταζομαι παιζει ρολο αντιδρασης με τη σοδα?πορτοκαλι ισως .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 11-11-07  
    Ντίνα δεν το έχω δοκιμάσει με κάτι άλλο. Αλλά το πορτοκάλι μου φαίνεται ως η καλυτερη λύση.
    #
    Σχόλιο από Λέν@, 19-11-07  
    Το ξύδι περιέχει τα ένζυμα που το μετέτρεψαν από κρασί σε ξύδι. Αυτά βοηθούν και στο φούσκωμα των νηστίσιμων κέικ (λόγω της έλλειψης των αυγών). Άρα είναι ένα βασικό υλικό για την επιτυχία της συνταγής και, κατά την γνώμη μου, αναντικατάστατο!
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 19-11-07  
    Λέν@, καλώς μας ήρθες κι εδώ! :)
    Το ξίδι μπορεί να μην της αρέσει της Ντίνας. Η φανουρόπιτα (νηστίσιμη και αυτή) έχει το πορτοκάλι και γίνεται μια χαρά.
    Το κονιάκ επίσης είναι καλή λύση (ιδιαίτερα για μας που αγαπάμε τα αλκοολούχα), απλώς γενικά το κέικ δεν είναι για τις αυστηρές μέρες νηστείας (που δεν επιτρέπεται ούτε λάδι ούτε κρασί) αλλά για την απλή νηστεία. Το συζητήσαμε πρόσφατα. Εγώ ψηφίζω κονιάκ, χα χα χα!!!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 19-11-07  
    Κυριες μου ,σας ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 20-11-07  
    Ισως ενδιαφερει ,να σας πω οτι τελικα εβαλα κρασι γλυκο ,και λιγο χυμο πορτοκαλι,εγινε τελειο.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    #
    Σχόλιο από Λέν@, 23-11-07  
    Περί ορέξεως... ουδείς λόγος!
    Πάντως αν σας «φοβίζει» η γεύση-μυρωδιά του ξιδιού, σας βεβαιώνω ότι δεν είναι αισθητή, ενώ προσδίδει στο κέικ μια ιδιαίτερη νοστιμιά! και το κάνει αφράτο! Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε μαζί και ό,τι άλλο σας αρέσει!
    Όταν μου είχαν πρωτοσερβίρει τέτοιο κέικ, εντυπωσιάστηκα από την εμφάνιση του, αλλά μόλις άκουσα για «ξίδι», άφησα το πιατάκι στο τραπέζι (:«όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω...», ένα πράμα...). Ευτυχώς επέμειναν να το δοκιμάσω! και το τόλμησα. Εντυπωσιάστηκα!!!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 11-3-08  
    Επειδή στο σπίτι δεν υπάρχει ποτέ σπορέλαιο, με τι λέτε ότι μπορώ να το αντικαταστήσω; Με ελαιόλαδο; Με φυτίνη;
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 26-11-08  
    Το εφτιαξε μια φιλη και εγινε καταπληκτικο!!!!!!ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!Θα το φτιαξω και γω αλλα θελω να ρωτησω αν βαλω ελαιολαδο αντι σπορελαιο ειναι λαθος;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-11-08  
    Καθόλου λάθος Λίζα. Μια χαρά θα σου γίνει και με ελαιόλαδο πιστεύω (μιλάς με Καλαματιανή, έτσι;) Το σπορέλαιο θεωρείται πιο ελαφρύ σε γεύση και είναι νηστίσιμο απλώς.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 26-11-08  
    Ε για αυτο σε ρωτησα κατι παραπανω θα ξερεις εσυ για το λαδι!!!Οκ θα το φτιαξω ετσι αλλα το ελαιολαδο δεν θεωρειται νηστισιμο;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-11-08  
    Λίζα το ελαιόλαδο στις νηστείες επιτρέπεται ορισμένες μόνο μέρες (δες το άρθρο μας στις συμβουλές εάν θες). Γι'αυτό και χωρίζουμε τις συνταγές μας σε νηστίσιμες και νηστίσιμες με λάδι / αλκοόλ.
    #
    Σχόλιο από glmou, 9-2-09  
    Επειδή σκοπεύω να φτιάξω μια τούρτα αύριο με βάση αυτό το κέικ -αφού ένας από τους λίγους καλεσμένους έχει αλλεργία στα αυγά- σκέφτομαι εάν θα πρέπει να κάνω τη διπλάσια δόση, νοουμένου ότι αφού δε θα έχει αυγά δε θα φουσκώσει. Το ταψί μου είναι Νο 30, μεγαλούτσικο, και λέω να βάλω 2 βάσεις κέικ. Λέτε να κάνω ένα και να το κόψω στη μέση ή 2 ξεχωριστά, νοουμένου ότι θα βγουν μικρούλια? Θα παρακαλούσα να έχω μια άμεση απάντηση. Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-2-09  
    Kαλησπέρα,
    κατ'αρχάς να πω πως φουσκώνει το κέικ, δε μένει όπως θα το βαλεις. Εγώ θα πρότεινα να το κάνεις 2 ξεχωριστά, γιατί πιστεύω πως θα δυσκολευτείς να το κόψεις όμορφα στη μέση. Τώρα για το αν θα χρειαστείς 2 δόσεις, εξαρτάται από το πόσο παχύ θέλεις τη στρώση του κέικ. Θέλεις να το κάνεις ως παντεσπάνι, άρα 4-5 εκ. το πολύ σε ύψος; Τότε πιστεύω πως μια δόση θα είναι αρκετή. Εάν θέλεις να το κάνεις σαν κέικ κανονικό, μόνο να του βάλεις και λίγη γέμιση μέσα, τότε μάλλον θα χρειαστείς 2 δόσεις. Δεν το έχω κάνει βέβαια ποτέ, οπότε δεν είμαι και απόλυτα σίγουρη για αυτό που σου λέω.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 10-3-09  
    Το χω φτιαξει και εχω ψηφισει αλλα θα ηθελα να ρωτησω κατι; Σκεφτμαι να το κανω με φαρινα απ θα γινει καλο; Αν βαλω φαρινα να μην βαλω ξυδι; Αν δεν βαλω φαρινα μπορω μαζι με τη σοδα να βαλω και μπεικιν να φουσκωσει πιο πολυ;που το θελω φουντωτο;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 12-3-09  
    Λίζα συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Πραγματικά δεν μπορώ να σου δώσω μια εγγυημένη απάντηση. Έτσι μου έδωσαν τη συνταγή και έτσι τη φτιάχνω. Αν κάνεις εσύ κάποια δοκιμή πες μας.
    #
    Σχόλιο από mariaky, 24-3-09  
    Sitro μου μπορώ να αντικαταστήσω τη σόδα με το μπεικεν?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 24-3-09  
    mariaky το έψαξα λίγο για την αντικατάσταση της σόδας με μπέικιν. Μπορείς μεν να το αντικαταστήσεις, αλλά θα πρέπει να βάλεις τη διπλάσια ποσότητα μπέικιν και να μη βάλεις το ξύδι. Εάν δε μιλάγαμε για νηστίσιμο κέικ, θα σου έλεγα να βάλεις γάλα αντί για ξύδι. Τώρα ίσως νεράκι, ίσως και τίποτα (δεν πρέπει να βάλεις κάτι όξινο δηλαδή). Εάν το κάνεις, πες μας τα αποτελέσματα.
    #
    Σχόλιο από mariaky, 24-3-09  
    Sitro μου, σ΄ευχαριστώ. Θα το κάνω και θα σου πω. Βασικά αποφεύγω τις συνταγές με τη σόδα γιατί έχει αλλεργία ο σύζυγος.
    #
    Σχόλιο από ANNOULAN, 2-4-09  
    kalimera!ta flitzania pou prepei na metrisw einai tou tsagiou?eyxaristw!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    47 Παραλλαγές

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από akilina, 9-2-08  
    Πολύ νόστιμο κέικ. Εγώ κάνω μια παραλλαγή και το κάνω καρώ. Φτιάχνω το κέικ χωρίς να προσθέσω το κακάο, και αδειάζω το μισό μίγμα σε μία μακρόστενη φόρμα. Στο άλλο μισό μίγμα βάζω το μισό κακάο (3 κ.σ.) και το βάζω σε άλλη μακρόστενη φόρμα. Όταν ψηθούν και κρυώσουν τα κόβω κατά μήκος κάθετα στη μέση , ενώνω εναλλάξ (άσπρο με μαύρο κομμάτι κέικ) με μαρμελάδα, και αλείφω και γύρω γύρω και βάζω από πάνω το γλάσο σοκολάτας. Γίνεται εντυπωσιακό. Είναι βέβαια γνωστό το καρώ κέικ, αλλά τη νηστήσιμη εκδοχή του δεν την έχω συναντήσει.
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 9-2-08  
    Το σχεδιάκι που κάνεις είναι ο αυθενυικός τρόπος που φτιάχνεται το κέικ "μαμπρέ",είχα δει την Βέφα που το έφτιαχνε!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 17-12-08  
    Το έφτιαξα χτες βράδυ.Προσπάθησα να κάνω την εκδοχή της akilina [καρώ κέικ] όμως μάλλον δεν κατάλαβα καλά πως γίνεται.Παρακαλώ θερμά όποιον γνωρίζει τον τρόπο,να με βοηθήσει.Ευχαριστώ πολύ.
    Λοιπόν, το συγκεκριμένο κέικ το έφτιαξα με τις εξής παραλλαγές:
    1.Έβαλα ελαιόλαδο
    2.χοντροκομμένα φουντούκια
    3.ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό
    4.χώρισα τη ζύμη στα δύο και στη μισή έβαλα κακάο,τα έβαλα σε χωριστές φόρμες στενόμακρες και όταν ψήθηκαν,τα χώρισα οριζόντια στη μέση άλλειψα με λιωμένη κουβερτούρα και τα ένωσα εναλλάξ.Με την υπόλοιπη κουβερτούρα περιέλουσα το κέικ.[Η κουβερτούρα νηστήσιμη δεν είναι;;]Έγινε καταπληκτικό στη γεύση αλλά σαν εμφάνιση όχι τέλειο.Δεν κατάλαβα πως γίνεται το καρώ και είπα να κάνω κάτι άλλο.
    Η συνταγή όμως είναι καταπληκτική και θα την υιοθετήσω!!!
    Πέντε πηρουνάκια και από μένα!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-12-08  
    dimikl εάν θες, κοίτα τη συνταγή αυτή για το καρό κέικ:
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/keik-karo.html
    Θα δεις εκεί πως το φτιάχνει. Βέβαια από όσο διαβασα, αυτό έκανες... Εάν θέλεις μπορείς να ανοίξεις θέμα στο φόρουμ.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 17-12-08  
    Καλή μου Sitro,το έκανα όπως λέει η συνταγή στην οποία με παρέπεμψες,όμως έγινε σαν σάντουιτς δίχρωμο και όχι καρώ.Η εικόνα βέβαια μοιάζει σαν να έχεις κόψει σε λωρίδες τα παραλληλόγραμμα κομμάτια και τα ένωσες εναλλάξ.Δεν ξέρω.Μάλλον θα ανοίξω θέμα όπως λες.Σ'ευχαριστώ πάντως.Α!Και καλά να περάσεις εκεί που θα πας.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 30-3-09  
    Ξέχασα να πω ότι έβαλα ελαιόλαδο και ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη.Έγινε εκπληκτικό.
    #
    Σχόλιο από painter, 9-4-09  
    Sitronella μου μπράβο...Τι να πω, τα πέντε πιρουνάκια είναι πολύ λίγα για αυτό το κέικ...Τέλειο, νηστίσιμο και ΥΓΙΕΙΝΟ!!! Εγώ το έκανα με ελαιόλαδο για τα παιδιά και έγινε εξαιρετικό. Ευχαριστούμε πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 11-4-09  
    Πολύ καλό, αφράτο και νόστιμο. Μου φάνηκε κάπως στεγνό βέβαια, αλλά οκ, μη τα θέλουμε και όλα δικά μας! Έβαλα λίγη καρύδα μέσα, και άλλη λίγη απ' έξω, και κόλλησε πάνω στο γλάσσο.
    #
    Σχόλιο από ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΥΛΑ, 14-4-09  
    Απλα ΤΕΛΕΙΟ!!!!τυφλα να χουν τα μη νηστισιμα!!!Αφρατο φουσκωσε και απλα σοκολατενιο!!Αντικατεστησα το δευτερο κουταλακι σοδας με bakingγιατι μου φανηκε αρκετα εντονη η γευση της σοδας.και παλι συγχαρητηρια!!!
    #
    Σχόλιο από neta37, 15-4-09  
    Το φτιαχνω κι εγω και οχι μονο σε περιοδους νηστειας.Εαν προσθεσετε και ξυσμα λεμονιου θα γινει πιο μυρωδατο.
    #
    Σχόλιο από Dwra, 27-5-09  
    Από ότι γνωρίζω η μαγειρική σόδα αντιδρά με το ξύδι και φουσκώνει.Αντί αυτού εγώ χρησιμοποίησα μπέικιν και κονιάκ και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά!!!!
    #
    Σχόλιο από xristina.t, 27-5-09  
    Dwra πόσο baking έβαλες?
    #
    Σχόλιο από Dwra, 5-6-09  
    1,5 κουταλάκι του γλυκού.Συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης.
    #
    Σχόλιο από chili, 27-6-09  
    Το κεικ ειναι απλα καταπληκτικο! Δεν ειναι παρα πολυ γλυκο σε σημειο που να λιγωνει (οπως πχ το κεικ μπαρμπρε), γι' αυτο και μου αρεσε τοσο πολυ. Επισης, εκανα και μια πατατια, αλλα τελικα μου βγηκε σε καλο... :)
    Το εψησα 40 λεπτα, του εβαλα το γλασσο, πολυχρωμη τρουφα και φουντουκι απο πανω και εκοψα ενα κομματι.Αλλα δεν ειχε ψηθει καλα απο μεσα οποτε επρεπε να το ξαναβαλω στο φουρνο. Οταν το εβγαλα, ειχε σκληρυνει λιγο το γλασσο και ηταν μια ευχαριστη γευστικη εκπληξη.
    Ειναι νοστιμοτατο, ελαφρυ και μπορεις να το πεις και μια πιο light εκδοχη της σοκολατοπιτας.

    (Ελπιζω η Τραγα να μην τα παρει στο κρανιο και με μπαναρει, επειδη τολμησα να συγκρινω τη σοκολατοπιτα με το ταπεινο νηστισιμο κεικ! :Ρ )
    #
    Σχόλιο από xena, 24-11-09  
    Είμαι απαράδεκτη!Από τότε που βρήκα τη συνταγή δε φτιάχνω άλλο κέικ..και δεν έχω βαθμολογήσει ακόμα.

    15 πηρουνάκια θα έβαζα αν γινόταν γιατί είναι το αγαπημένο μου κι έχει γίνει το αγαπημένο όλων των φίλων μου επίσης.

    Βάζω 1 φλυτζάνι ζάχαρη η΄και λίγο παραπάνω. Όταν δεν έχω απλό αλεύρι βάζω φαρίνα παραλείποντας τη σόδα και το ξύδι.
    #
    Σχόλιο από Ισμήνη_Α, 27-11-09  
    Με κονιακάκι και χυμό πορτοκάλι, έγινε αφράτο, πολύ καλό!
    #
    Σχόλιο από Rethymno..., 10-12-09  
    Mπράβο Sitronella...Mπορώ να πω μεγάλη επιτυχία για νηστίσιμο κέικ...Το μόνο που άλλαξα είναι αντί για 2φλ.νερό έβαλα 1φλ. και 1φλ.χυμό πορτοκαλιού και έφτιαξα περισσότερο γλάσο.Έγινε πάρα πολύ ωραίο...Μπράβο και πάλι!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 11-12-09  
    Αυτη τη φορα ψηφιζω γιατι εκανα καποιες παραλλαγες.Το εφτιαξα με μελι και κρατησα λιγο απο τα υγρα της συνταγης!!!Εβαλα ενα νεροποτηρο μελακι θυμαρισιο και εγινε φανταστικο.Υγιεινο πολυ ελαφρυ και μια γευση πολυ ιδιαιτερη ο συνδυασμος μελι-σοκολατα.Πραγματικα αξιζε τον κοπο.οσοι δεν μπορειτε να φατε ζαχαρη φτιαξτε το με το μελι.Φανταστικο!!!
    #
    Σχόλιο από chocoaddict, 26-1-10  
    Πολυ καλο!εβαλα γλασσο σοκολατα αντι για κακαο.Το εκανα με 100γρ κουβερτουρα και 100 γρ κρεμα γαλακτος.
    #
    Σχόλιο από Ειρήνη gourmet, 4-2-10  
    Το κεικ αυτο ειναι τελειο και χωρις το γλασσο απλως με λιγη ζαχαρη πασπαλισμενο!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Σοκολατένια μυστικά
    Υπάρχει άλλο υλικό που να είναι τόσο θεσπέσιο; ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της kerkyra4ever
    Νηστισιμα γλυκα
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της Floral
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της bbessy
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 73 αγαπημένων συνταγών, του/της krokos
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της roulina