Νηστίσιμο τσουρέκι με ταχίνι

Bαθμολογία: 2
       
 
2 ψήφοι
tataki, 31.03.09

Περιγραφή

Είναι ένα νόστιμο νηστίσιμο τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αρτίσιμα

Νηστίσιμο τσουρέκι με ταχίνι
photo: anastasiakl

Συνταγή από:

tataki

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 100 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα ταχίνι
  • 2 κουταλάκια μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα
  • 1 κουταλάκι γλυκάνισο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο χλιαρό νεράκι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Τσουρέκια
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Περιέχει: Μαστίχα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός
  2. Αφήνουμε αυτό το μείγμα για λίγη ώρα μέχρι να φουσκώσει
  3. Σε άλλη λεκάνη αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι
  4. Όταν το μειγμα της μαγιάς είναι έτοιμο ανακατεύουμε όλα τα ύλικά μαζί και το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά
  5. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο χλιαρό νερό
  6. Η ζυμη θα πρέπει να γίνει ελαστική
  7. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη
  8. Όταν θα είναι έτοιμη θα δώσουμε σχήμα στα τσουρέκια μας και θα τα τοποθετήσουμε σε λαδωμένο ταψι
  9. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουνε
  10. Ψήνουμε σε προθερνασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από glykoula, 6-4-09  
    Καλημερα η συνταγη σου ειναι ενδοιαφερουσα, αλλα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε αλευρι ειδικο για τσουρεκια, π.χ. το Robbin hood ?
    #
    Σχόλιο από tataki, 6-4-09  
    Καλημέρα. Φαντάζομαι πως θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Εγώ βάζω το κοινό αλεύρι και γίνονται πάντα τέλεια. Καλή επιτυχία. Είναι απρόσμενα νόστιμα!!
    #
    Σχόλιο από angel, 17-4-09  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Θα ήθελα όμως να μάθω αν το γλυκάνισο μπαίνει στη ζύμη ή το βράζω με το νερο;Επιπλέον πόση ώρα τα ψήνω;
    #
    Σχόλιο από tataki, 28-4-09  
    Χρόνια πολλά angel και συγνώμη για την καθυστέρηση.Το γλυκάνισο το έβαλα καλά κοπανισμένο και λίγο γιατί δε μας πολυαρέσει. Τα ψήνω γύρω στη μία ώρα.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 18-2-10  
    Να κάνω μια ερώτηση, γιατί μ'αρέσει η συνταγή και θέλω να τη δοκιμάσω σύντομα: πόση ώρα τα αφήνω να φουσκώσουν; Σκεπασμένα με κουβέρτα; Σε ζεστό μέρος; Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από tataki, 6-3-10  
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΡΗΝΙΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΝΙΝΗ ΠΕΤΣΕΤΑ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΑΝ ΖΥΜΩΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΦΡΑΤΑ)ΓΥΡΩ ΣΤΟ ΜΙΣΑΩΡΟ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ. ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΛΑΣΕΙΣ. ΓΕΝΙΚΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΚΕΤΗΣ ΜΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΝΙΝΗ ΠΕΤΣΕΤΑ ΑΡΚΕΙ.ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΑΧΙΝΙΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ Η ΖΥΜΗ, ΜΗΝ ΣΕ ΤΡΟΜΑΞΕΙ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ.....
    #
    Σχόλιο από PAOKTonia, 15-12-10  
    Μπορείς να μου πεις παρακαλώ πόσα φακελάκια ξερή μαγιά είναι τα 100 γραμ. νωπή; Έκανε τη συνταγή σου μία φίλη μου και είχε τρομερή επιτυχία! τα πιρουνάκια θα στα βάλω μετά τη δική μου απόπειρα.
    #
    Σχόλιο από tataki, 28-12-10  
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΑΝΤΑ ΝΩΠΗ.
    #
    Σχόλιο από anastasiakl, 21-3-11  
    Θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσες να διευκρινήσεις πόσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακριβώς η ζύμη προκειμένου να πετύχει. Εγώ χρησιμοποίησα 1 φλυντζάνα αλλά το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε.
    #
    Σχόλιο από nasiaser, 13-3-12  
    Ακολούθησα τη συνταγή επι λέξει, αλλά το τελικό ζυμάρι ήταν κατα κοινη ομολογία τσιμέντο (και φυσικά δε φούσκωσε). Θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα υγρά και φυσικά μετρημένα. Στις άλλες συνταγές για τσουρέκι, εκτός από τη λιπαρή ουσία (εν προκειμένω το ταχίνι), περιλαμβάνονται σχεδον 500ml υγρά (Γαλα, νερό ή χυμός πορτοκάλι). Ισως το ξαναδοκιμάσω προσθέτοντας το ανάλογο νερό και χυμό πορτοκάλι.
    #
    Σχόλιο από tataki, 13-3-12  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ.ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ.ΕΚΑΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΑΡΚΕΤΟ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. Η ΖΥΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΑΣΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΒΟΥΤΑΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΠΑΝΤΩΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από glykoula, 6-4-09  
    Καλημερα η συνταγη σου ειναι ενδοιαφερουσα, αλλα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε αλευρι ειδικο για τσουρεκια, π.χ. το Robbin hood ?
    #
    Σχόλιο από tataki, 6-4-09  
    Καλημέρα. Φαντάζομαι πως θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Εγώ βάζω το κοινό αλεύρι και γίνονται πάντα τέλεια. Καλή επιτυχία. Είναι απρόσμενα νόστιμα!!
    #
    Σχόλιο από angel, 17-4-09  
    Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Θα ήθελα όμως να μάθω αν το γλυκάνισο μπαίνει στη ζύμη ή το βράζω με το νερο;Επιπλέον πόση ώρα τα ψήνω;
    #
    Σχόλιο από tataki, 28-4-09  
    Χρόνια πολλά angel και συγνώμη για την καθυστέρηση.Το γλυκάνισο το έβαλα καλά κοπανισμένο και λίγο γιατί δε μας πολυαρέσει. Τα ψήνω γύρω στη μία ώρα.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 18-2-10  
    Να κάνω μια ερώτηση, γιατί μ'αρέσει η συνταγή και θέλω να τη δοκιμάσω σύντομα: πόση ώρα τα αφήνω να φουσκώσουν; Σκεπασμένα με κουβέρτα; Σε ζεστό μέρος; Ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από tataki, 6-3-10  
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΡΗΝΙΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΟΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΝΙΝΗ ΠΕΤΣΕΤΑ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΑΝ ΖΥΜΩΘΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΦΡΑΤΑ)ΓΥΡΩ ΣΤΟ ΜΙΣΑΩΡΟ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ. ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΙΣΑΩΡΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΛΑΣΕΙΣ. ΓΕΝΙΚΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΚΕΤΗΣ ΜΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΝΙΝΗ ΠΕΤΣΕΤΑ ΑΡΚΕΙ.ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΑΧΙΝΙΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ Η ΖΥΜΗ, ΜΗΝ ΣΕ ΤΡΟΜΑΞΕΙ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ.....
    #
    Σχόλιο από tataki, 28-12-10  
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΑΝΤΑ ΝΩΠΗ.
    #
    Σχόλιο από anastasiakl, 21-3-11  
    Θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσες να διευκρινήσεις πόσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακριβώς η ζύμη προκειμένου να πετύχει. Εγώ χρησιμοποίησα 1 φλυντζάνα αλλά το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε.
    #
    Σχόλιο από nasiaser, 13-3-12  
    Ακολούθησα τη συνταγή επι λέξει, αλλά το τελικό ζυμάρι ήταν κατα κοινη ομολογία τσιμέντο (και φυσικά δε φούσκωσε). Θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα υγρά και φυσικά μετρημένα. Στις άλλες συνταγές για τσουρέκι, εκτός από τη λιπαρή ουσία (εν προκειμένω το ταχίνι), περιλαμβάνονται σχεδον 500ml υγρά (Γαλα, νερό ή χυμός πορτοκάλι). Ισως το ξαναδοκιμάσω προσθέτοντας το ανάλογο νερό και χυμό πορτοκάλι.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από PAOKTonia, 15-12-10  
    Μπορείς να μου πεις παρακαλώ πόσα φακελάκια ξερή μαγιά είναι τα 100 γραμ. νωπή; Έκανε τη συνταγή σου μία φίλη μου και είχε τρομερή επιτυχία! τα πιρουνάκια θα στα βάλω μετά τη δική μου απόπειρα.
    #
    Σχόλιο από tataki, 13-3-12  
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ.ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ.ΕΚΑΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΑΡΚΕΤΟ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. Η ΖΥΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΑΡΚΕΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΑΣΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΒΟΥΤΑΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΠΑΝΤΩΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε πράσινα αυγά χωρίς χημικές βαφές; Βράστε τα σε νερό που έχετε νωρίτερα βράσει 1 κιλό σπανάκι!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Νηστίσιμα γλυκά και αλμυρά καλούδια
    Ένα βιβλίο 201 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 413 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA
    Πασχαλινά
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 341 αγαπημένων συνταγών, του/της idrohoa
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris