Νηστίσιμο Τσουρέκι

Bαθμολογία: 4.9211
       
 
38 ψήφοι
mare, 05.03.09

Περιγραφή

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά και γαλα.

Νηστίσιμο Τσουρέκι
photo: flora

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι (εγώ προτιμώ το Extra της Αλλατίνη).
  • 2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
  • 200γρ. ελαιόλαδο
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
  • 1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • προαιρετικά: δάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Τσουρέκια
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Περιέχει: Μαστίχα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 120' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σ΄ένα μεταλλικό μπωλ ανακατεύω τα 200γρ από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνω το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20'.
  2. Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνω καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνω σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).
  3. Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνω λιγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθω σε σχήματα (κουλουρα, πλεξίδα, κλπ).
  4. Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξάνα (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).
  5. Ψήνω στους 150-160 βαθμούς για 45΄.
  6. Προαιρετικά: Για γέμιση σοκολάτας, πλάθουμε το τσουρέκι σε σχήμα μακρόστενο (σα φίδι). Με τον πλάστη πατάμε το φιδι από πάνω για να πλατιάσει. Αραδιάζουμε κατα μήκος του πεπλατισμένου φιδιού τα τρίμματα σοκολάτας και ύστερα ξανακλείνουμε από ακρη σε άκρη. Τώρα θα έχουμε ένα φίδι που στην κοιλιά του έχει μπόλικη σοκολάτα. Το κάνουμε κουλουρα ή φτιάχνουμε άλλο ένα τέτοιο φίδι και πλέκουμε σε πλεξιδα.

Σχετικές συνταγές

    77 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από dmsk, 9-3-09  
    Ενδιαφέρουσα συνταγή όχι μόνο για τη νηστεία αλλά και για κάποιους που θέλουν τα ελαφριά διαιτητικά γλυκά. Άραγε μοιάζουν με κανονικά τσουρέκια ή με κέικ;
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 9-3-09  
    Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή σου.Θα προσπαθήσω να την φτιάξω σήμερα κιόλας, αλλιώς σίγουρα αύριο.Θα επανέλθω με βαθμολογία!!!!
    #
    Σχόλιο από mare, 9-3-09  
    Το τσουρέκι έχει κανονική υφή όπως κάθε άλλο τσουρέκι. Μάλιστα για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να το αφησουμε να φουσκώσει 3 φορές αντί για 2 με ενδιάμεσα ζυμώματα. Εγώ μεχρι στιγμής την έχω κάνει 2 φορές και εχουμε μεινει ευχαριστημένοι οικογενειακώς. Ελπίζω να αρέσει και σ΄ εσας. Είναι όντως μία κάπως πιο ελαφριά προταση τσουρεκιού.
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 9-3-09  
    μπορουμε να βαλουμε βιταμ σοφτ που ειναι νηστισιμο ?
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 9-3-09  
    Τελικά πρόλαβα και τα έφτιαξα σήμερα mare.Μόλις τώρα βγήκαν απ' τον φούρνο και τα δοκιμάσαμε.Συγχαρητήρια!!!!!Μας άρεσαν πάρα πολύ.Τα έκανα με κουβερτούρα και έγιναν φανταστικά.Δοκιμάστε τα!!!!!
    #
    Σχόλιο από dmsk, 10-3-09  
    Άλλη μια ερώτηση mare μου. Μπορώ να τα φτιάξω στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για τσουρέκια ;
    #
    Σχόλιο από mare, 10-3-09  
    Λωξάντρα, λογικά μπορείς να βάλεις και βιταμ σοφτ. Δεν το εχω δοκιμασει αλλά στα τσουρέκια συνηθως μπαίνει βουτυρο, οποτε...
    dmsk, δεν έχω αρτοπαρασκευαστη και δεν έχω κανει τέτοια δοκιμη αλλα αν σκεφτείς οτι γενικά είναι ευκολο αυτο το τσουρεκι, δεν νομιζω να δυσκολευτεί ο αρτοπαρασκευαστης σου. :) Μπορείς να δοκιμάσεις και να μας πεις αποτελέσματα.
    Χαιρομαι πολύ που σου άρεσε κι εσενα ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ. Η αληθεια είναι ότι την πρώτη φορά που την έκανα δεν περίμενα να βγουν τόσο καλά γιατί η συνταγή ήταν προιόν πειραματισμού. Ελπίζω να αρεσουν και στους υπολοιπους :)
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 13-3-09  
    mare μολις ειδα τη συνταγη σου τη δοκιμασα αμεσως και ειναι πραγματικα εξαιρετικη
    πολυ ενδιαφερουσα ειναι και η προταση της Ντινας απο τη Θηβα
    #
    Σχόλιο από elenitak, 25-3-09  
    τα εχω φτιαξει 2 φορες κ εχουν ξετρελαθει ολοι δεν το πιστευουν οτι ειναι νηστισιμα mare μου σου αξιζουν 5 πιρουνακια
    #
    Σχόλιο από mare, 25-3-09  
    Ευχαριστώ πολύ elenitak. Είμαι πολύ χαρούμενη που σας αρέσει. Εγώ την επόμενη φορά που θα την κάνω σκέφτηκα την εξής παραλαγή. Θα κάνω 2 φιδάκια, το ένα θα το γεμίσω με μαρμελάδα πορτοκάλι και το άλλο με σοκολάτα κουβερτούρα. Υστερα θα τα πλέξω σε πλεξουδα. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό. :)
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 26-3-09  
    Παιδια τωρα εβαλα τα τσουρεκια να φουσκωσουν εχω αγωνια γιατι δεν ειμαι με τα τσουρεκια και τοσο εξπερ καθως τα ζυμωνα η ζυμη αλλο πραγμα μεχρι στιγμης ολα καλα ΜΑΡΕ τι λες θα τα καταφερω!!!!!σε λιγο θα ερθω να σε ψηφησω και να πω τα αποτελασματα
    #
    Σχόλιο από mare, 26-3-09  
    BIKMAMA, είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις. :) Φαντάσου οτι κι εγώ δεν είχα ξανακάνει τσουρέκι στη ζωή μου και γενικά τα θεωρούσα δύσκολα. Μετά τη νηστεία θα δοκιμάσω να κάνω και την πλήρη εκδοχή με γαλα και αυγά. Μπράβο κορίτσια...τύφλα να έχει ο Τερκενλής και τα τσουρέκια του :)))
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 26-3-09  
    mare μπραβο κοριτσι μου η συνταγη σου τελεια να μας δωσεις και αλλες παρε τα πιρουνακια σου κοπελα μου!!!!
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 27-3-09  
    την ιδια συνταγη κανω κ εγω με μια μικρη διαφορά.Μεσα στο νερο βαζω γλυκανυσο και 2 μασουρακια κανελας τα βραζω για λιγο και ζυμωνω.Ειναι τελεια!5πιρουνακια κι απο μενα
    #
    Σχόλιο από flora, 28-3-09  
    Πω,πω δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν τόσο αφράτο και νόστιμο χωρίς αυγά γάλα και βούτυρο. Πεντανόστιμο, έβαλα και λίγο γλυκάνισο στο βρασμένο νερό όπως η Σκοπελίτισα. Θα το καθιερώσω κι ας μην νηστεύουμε ...
    #
    Σχόλιο από flora, 29-3-09  
    ...επίσης να σας πω ότι αυτό που γέμισα με σταγόνες κουβερτούρας και το έκανα πλεξούδα, έγινε απλά ΘΕΪΚΟ!!!! Δοκιμάστε το...
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 1-4-09  
    Η συνταγή είναι πολύ καλή, συγχαρητήρια. Έκανα τις εξής παραλλαγές:Πρώτον, επειδή έκαψα πολύ το νερό, οι μαγιές καταστράφηκαν και ο χυλός δεν φούσκωσε. Όπως ήταν, του πρόσθεσα ένα ακόμα φακελάκι ξηρή και έναν κύβο φρέσκια μαγιά, τα ανακάτεψα με τον κατεστραμμένο χυλό και φούσκωσε ωραιότατα! Δεύτερον, αντί για ελαιόλαδο (μου φάνηκε βαρύ) έβαλα αραβοσιτέλαιο και αντί για ζάχαρη κανονική, έβαλα άχνη. Τέλος, αντί για κουβερτούρα, έφτιαξα μία πηχτή κρέμα σοκολάτας με νερό, άνθος αραβοσίτου, αλεύρι, ζάχαρη και μία κουβερτούρα. Αφού φούσκωσαν, τα γέμισα με σύριγγα και τα έψησα (δύο ταψιά) στον αέρα. Έγιναν υπέροχα σε εμφάνιση (πολύ πολύ καλύτερα απο τη φωτογραφία που έχετε εδώ), φούσκωσαν πάρα πολύ, και ευτυχώς η μαγιά δεν μύριζε περισσότερο απ' ότι έπρεπε! Είναι πολύ αφράτα και σχηματίζουν κορδόνια όπως τα κανονικά. Α! και κάτι άλλο. Ζέστανα ελαφρώς το αραβοσιτέλαιο με τον χυμό και το ξύσμα, ώστε να μην χάσω την καλή θερμοκρασία που είχε ο χυλός. Εξαιρετικά, και πάλι συγχαρητήρια!
    #
    Σχόλιο από flora, 1-4-09  
    Αντιγόνη, μπράβο για την επιτυχία!!!
    Αν έχεις καλύτερη φωτό, στείλε την να την αλλάξουν οι διαχειριστές.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 1-4-09  
    Δεν έβγαλα! Το σκέφτηκα μετά, και τώρα τα έχω ήδη τυλίξει και βάλει στην κατάψυξη για την άλλη εβδομάδα! Sorry παιδιά, την επόμενη φορά το υπόσχομαι!
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 2-4-09  
    Εγω mare θα σου ξαναβάλω πιρουνάκια επειδή τα ξαναέφτιαξα εχθές και έβαλα νηστήσιμο τυρί και έγιναν τέλεια!!!!
    Όποιος τα φτιάξει ας βάλει και τυρί και θα με θυμηθεί.....
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    58 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 9-3-09  
    Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή σου.Θα προσπαθήσω να την φτιάξω σήμερα κιόλας, αλλιώς σίγουρα αύριο.Θα επανέλθω με βαθμολογία!!!!
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 9-3-09  
    Τελικά πρόλαβα και τα έφτιαξα σήμερα mare.Μόλις τώρα βγήκαν απ' τον φούρνο και τα δοκιμάσαμε.Συγχαρητήρια!!!!!Μας άρεσαν πάρα πολύ.Τα έκανα με κουβερτούρα και έγιναν φανταστικά.Δοκιμάστε τα!!!!!
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 13-3-09  
    mare μολις ειδα τη συνταγη σου τη δοκιμασα αμεσως και ειναι πραγματικα εξαιρετικη
    πολυ ενδιαφερουσα ειναι και η προταση της Ντινας απο τη Θηβα
    #
    Σχόλιο από elenitak, 25-3-09  
    τα εχω φτιαξει 2 φορες κ εχουν ξετρελαθει ολοι δεν το πιστευουν οτι ειναι νηστισιμα mare μου σου αξιζουν 5 πιρουνακια
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 26-3-09  
    Παιδια τωρα εβαλα τα τσουρεκια να φουσκωσουν εχω αγωνια γιατι δεν ειμαι με τα τσουρεκια και τοσο εξπερ καθως τα ζυμωνα η ζυμη αλλο πραγμα μεχρι στιγμης ολα καλα ΜΑΡΕ τι λες θα τα καταφερω!!!!!σε λιγο θα ερθω να σε ψηφησω και να πω τα αποτελασματα
    #
    Σχόλιο από mare, 26-3-09  
    BIKMAMA, είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις. :) Φαντάσου οτι κι εγώ δεν είχα ξανακάνει τσουρέκι στη ζωή μου και γενικά τα θεωρούσα δύσκολα. Μετά τη νηστεία θα δοκιμάσω να κάνω και την πλήρη εκδοχή με γαλα και αυγά. Μπράβο κορίτσια...τύφλα να έχει ο Τερκενλής και τα τσουρέκια του :)))
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 26-3-09  
    mare μπραβο κοριτσι μου η συνταγη σου τελεια να μας δωσεις και αλλες παρε τα πιρουνακια σου κοπελα μου!!!!
    #
    Σχόλιο από ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΣΑ, 27-3-09  
    την ιδια συνταγη κανω κ εγω με μια μικρη διαφορά.Μεσα στο νερο βαζω γλυκανυσο και 2 μασουρακια κανελας τα βραζω για λιγο και ζυμωνω.Ειναι τελεια!5πιρουνακια κι απο μενα
    #
    Σχόλιο από flora, 28-3-09  
    Πω,πω δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν τόσο αφράτο και νόστιμο χωρίς αυγά γάλα και βούτυρο. Πεντανόστιμο, έβαλα και λίγο γλυκάνισο στο βρασμένο νερό όπως η Σκοπελίτισα. Θα το καθιερώσω κι ας μην νηστεύουμε ...
    #
    Σχόλιο από flora, 29-3-09  
    ...επίσης να σας πω ότι αυτό που γέμισα με σταγόνες κουβερτούρας και το έκανα πλεξούδα, έγινε απλά ΘΕΪΚΟ!!!! Δοκιμάστε το...
    #
    Σχόλιο από flora, 1-4-09  
    Αντιγόνη, μπράβο για την επιτυχία!!!
    Αν έχεις καλύτερη φωτό, στείλε την να την αλλάξουν οι διαχειριστές.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 1-4-09  
    Δεν έβγαλα! Το σκέφτηκα μετά, και τώρα τα έχω ήδη τυλίξει και βάλει στην κατάψυξη για την άλλη εβδομάδα! Sorry παιδιά, την επόμενη φορά το υπόσχομαι!
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 2-4-09  
    Εγω mare θα σου ξαναβάλω πιρουνάκια επειδή τα ξαναέφτιαξα εχθές και έβαλα νηστήσιμο τυρί και έγιναν τέλεια!!!!
    Όποιος τα φτιάξει ας βάλει και τυρί και θα με θυμηθεί.....
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 4-4-09  
    flora με πρόλαβες για το τυρί.Τα δικά μου βγήκαν πολύ ωραία αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να τα βγάλω φωτογραφία εξαφανίστηκαν.Σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω και πιστεύω να μου πετύχουν και να τα βγάλω.Ως τότε αν τα φτιάξει κανένας αλλός και είναι ωραία ας την στείλει!!!
    #
    Σχόλιο από dmsk, 6-4-09  
    Έφτιαξα τη συνταγή στον αρτοπαρασκευαστή μου στο 3ο πρόγραμμα που είναι για τσουρ;Eκια και με τη μισή δόση βέβαια. Ήταν τέλειο το τσουρεκάκι, φουσκωτό-φουσκωτό, αρωματικό και πεντανόστιμο. Έβαλα στην αρχή τη μαγιά να φουσκώσει μαζί με το χλιαρό νερό και λίγο αλευράκι όπως λέει η συνταγή, στη συνέχεια ανακάτεψα όλα τα υλικά μαζί και τα έβαλα στο αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για τσουρέκια. Θα σας πω τα εξής : 1. Για καλό και για κακό λαδώστε με ένα πινελάκι τη φόρμα του αρτοπαρασκευαστή σας παρόλο που το υλικό της φόρμας είναι tefal 2. Όταν γίνει το τσουρεκάκι γιατί θα είναι καυτό αλλά πολύ αφράτο μέσα βγάλτε το προσεχτικά από τη φόρμα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας. Είναι πολύ αφράτο και είναι εύκολο να κοπεί το "καπάκι" του τσουρεκιού. 3. Για τον ίδιο λόγο περιμένετε να κρυώσει πριν το κόψετε.

    Γίνεται τέλειο και με την υφή του κλασσικού τσουρεκιού. Νομίζω ότι και το Πάσχα, μιας και προσέχουμε τη διατροφή μας, θα κάνω αυτή τη συνταγή Η χρήση δε του αρτοπαρασκευαστή κάνει την όλη διαδικασία παιχνιδάκι.
    ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ MARE !!!
    #
    Σχόλιο από dmsk, 6-4-09  
    Και κάτι που ξέχασα. Mare η συνταγή σου είναι τέλεια αλλά η φωτογραφία την αδικεί. Βάλε το συντομότερο δυνατόν μια καινούργια !
    #
    Σχόλιο από mare, 7-4-09  
    Μπράβο και ξανά μπράβο! Χαίρομαι πολύ που μοιραζόμαστε αυτο το τσουρεκάκι. Το εφτιαξα ξανά το Σάββατο με την προυπόθεση να το φωτογραφήσω κιόλας. Τη στιγμή που έβγαιναν από το φούρνο ήρθαν επισκεψη ο αδερφός μου και η εγκυμονούσα νύφη μου...καταλαβαίνετε! Η μυρωδιά του ζεστού τσουρεκιού της είχε σπάσει τη μύτη κι ετσι...δεν προλαβα να τα φωτογραφήσω. :) Αυτή τη φορά το γέμισα με μαρμελάδα πορτοκάλι και σοκολάτα. Οι δυο γεύσεις μπλέκονταν με αυτή του τσουρεκιού και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικο. Κυριακή μεσημέρι δεν είχε μείνει ούτε ψίχουλο. Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια!!!!
    #
    Σχόλιο από iliaxtida, 9-4-09  
    Τόσο καλα λόγια που βλέπω, δεν μου μένει παρα να το δοκιμάσω! Ελπίζω να τα καταφέρω κι εγώ όπως όλες σας!
    #
    Σχόλιο από ΦΡΟΣΩ, 12-4-09  
    Δεν το πιστευει κανενας οτι ειναι νηστισιμα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από virginia, 13-4-09  
    Πραγματικά πεντανόστιμα και πανομοιότυπα με τα αρτήσιμα!! Και στην υφή και στην γεύση.
    Merci!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    16 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dmsk, 9-3-09  
    Ενδιαφέρουσα συνταγή όχι μόνο για τη νηστεία αλλά και για κάποιους που θέλουν τα ελαφριά διαιτητικά γλυκά. Άραγε μοιάζουν με κανονικά τσουρέκια ή με κέικ;
    #
    Σχόλιο από mare, 9-3-09  
    Το τσουρέκι έχει κανονική υφή όπως κάθε άλλο τσουρέκι. Μάλιστα για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να το αφησουμε να φουσκώσει 3 φορές αντί για 2 με ενδιάμεσα ζυμώματα. Εγώ μεχρι στιγμής την έχω κάνει 2 φορές και εχουμε μεινει ευχαριστημένοι οικογενειακώς. Ελπίζω να αρέσει και σ΄ εσας. Είναι όντως μία κάπως πιο ελαφριά προταση τσουρεκιού.
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 9-3-09  
    μπορουμε να βαλουμε βιταμ σοφτ που ειναι νηστισιμο ?
    #
    Σχόλιο από dmsk, 10-3-09  
    Άλλη μια ερώτηση mare μου. Μπορώ να τα φτιάξω στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για τσουρέκια ;
    #
    Σχόλιο από mare, 10-3-09  
    Λωξάντρα, λογικά μπορείς να βάλεις και βιταμ σοφτ. Δεν το εχω δοκιμασει αλλά στα τσουρέκια συνηθως μπαίνει βουτυρο, οποτε...
    dmsk, δεν έχω αρτοπαρασκευαστη και δεν έχω κανει τέτοια δοκιμη αλλα αν σκεφτείς οτι γενικά είναι ευκολο αυτο το τσουρεκι, δεν νομιζω να δυσκολευτεί ο αρτοπαρασκευαστης σου. :) Μπορείς να δοκιμάσεις και να μας πεις αποτελέσματα.
    Χαιρομαι πολύ που σου άρεσε κι εσενα ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ. Η αληθεια είναι ότι την πρώτη φορά που την έκανα δεν περίμενα να βγουν τόσο καλά γιατί η συνταγή ήταν προιόν πειραματισμού. Ελπίζω να αρεσουν και στους υπολοιπους :)
    #
    Σχόλιο από mare, 3-4-09  
    Παιδιά συγχαρητήρια σε όλους. Απ΄ότι φαίνεται τα νηστισιμα τσουρέκια έχουν κι αλλους θαυμαστές εκτός απο εμένα. Δυστυχώς κι εγώ δεν τα έχω φωτογραφήσει. Ευχαριστώ για τη φωτο που προσθέσατε. Αυτό με το τυρί ακούγεται ενδιαφέρον. Που μπορούμε να βρούμε όμως νηστίσιμο τυρί κι από τι πρώτη ύλη προέρχεται; Σογια μήπως;
    Μην ξεχνιέστε...το Πάσχα πλησιάζει και θα δοκιμάσουμε να κάνουμε και την πλήρη εκδοχή των τσουρεκιών, με γάλα και αυγά!! :)
    #
    Σχόλιο από flora, 3-4-09  
    Νηστίσιμο τυρί υπάρχει στα ψυγεία των ΣΜ και είναι φυτικό. Μοιάζει με κασέρι αλλά όχι με πολύ γεύση. Όταν το ψήνεις όμως κάπως ξεγελάει. Όσο για τα τσουρέκια του Πάσχα, εγώ θα καθιερώσω αυτά και δίχως να νηστεύουμε!!! Η φωτό μου δεν είναι και η καλύτερη, το ξέρω το αδικεί πολύ. Είναι πολύ πιο νόστιμο απ΄ότι φαίνεται!!! Η επόμενη που θα φτιάξει, ας στείλει μια καλύτερη.
    #
    Σχόλιο από caroline, 8-4-09  
    Με τόσα που διάβασα θέλω να τη δοκιμάσω κι εγώ, σήμερα κι όλας. Έχω όμως μια απορία γενικά με τα τσουρέκια... Επειδή δεν μ'αρέσει καθόλου το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού στα γλυκά, αν δεν βάλω θα τους λείπει πολύ το άρωμα? Μήπως μπορώ να το αντικαταστήσω με κάτι άλλο? Κι ναι, με τί? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    #
    Σχόλιο από caroline, 8-4-09  
    Και κάτι ακομα, σε ποιο πρόγραμμα του φούρνου τα ψήνουμε και σε ποια σε ποια σκάλα?
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 9-4-09  
    caroline αν δεν βάλεις το ξύσμα δεν πειράζει έχει τον χυμό.Αν βάλεις ένα ταψί να το ψήσεις στις αντιστάσεις στην μεσαία σκάλα. Αν βάλεις δυο ταψιά βάλτο στο αερόθερμο.Μόλις πάρουν χρώμα να τα βγάλεις γιατί μετά όταν κρυώσουν σκληραίνουν.Είναι πολύ νόστιμα να τα δοκιμάσεις.
    #
    Σχόλιο από kabio, 14-4-09  
    Καλησπέρα.Βρηκα την συνταγή πολύ ενδιαφέρουσα και αυτή τη στιγμή ψήνω τα πρώτα μου νηστίσιμα τσουρεκάκια.
    Τα κανονικά τα αλείφουμε με αυγό. Υπάρχει τρόπος να γυαλίσουν και αυτά χώρίς τη χρίση αυγού;
    #
    Σχόλιο από kabio, 14-4-09  
    Λοιπον! Εψησα τα τσουρέκια και είναι απλά ΤΕΛΕΙΑ!!! (Μη σας πω καλλύτερα απο τα κανονικά που έφτιαξα μέρες πριν)
    Οσο για την αποροία μου ,έδωσα την απάντηση μόνη μου και την λέω και σε εσας αν δεν την γνωρίζετε ήδη. Αλλειψα τα τσουρέκια ναι.... με ζαχαρόνερο! Ουάου!!! Κάναν μια γλυκιά ελαφριά κρούστα.
    #
    Σχόλιο από angel, 16-4-09  
    Θα ήθελα τη βοήθεια σας!Τα έφτιαξα αλλά δεν τα πέτυχα.Είναι άγευστα. Επειδή θα ξαναπροσπαθήσω, μήπως η ζάχαρη είναι λίγη;Επιπλέον το γλυκάνισο και την κανέλα πόση ώρα τα βράζω στο νερό;Ευχαριστώ προκαταβολικά.
    #
    Σχόλιο από flora, 17-4-09  
    Τα τσουρέκια angel κανονικά, δεν είναι πολύ γλυκά. Αν όμως τα προτιμάτε πιο γλυκά απλώς αύξησε τη δόση ζάχαρης κατά βούληση. Εγώ έβαλα μέσα κουβερτούρα κι έτσι έδωσε κι αυτή την γλύκα της. Το γλυκάνισο εγώ, το έβαλα σε μια κούπα με βραστό νερό και το άφησα 5 λεπτά, ίσως και λιγότερο. Σαν να φτιάχνεις ζεστό ρόφημα. Σου εύχομαι καλή επιτυχία αυτή τη φορά!
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 29-3-10  
    Αν βαλω νωπη μαγια ποση πρεπει να βαλω? θα τα επιχειρησω αυριο...ελπιζω μονο να τα καταφερω...πρωταρα γαρ....
    #
    Σχόλιο από mare, 1-4-10  
    Marilia, δοκιμασε να βάλεις 3 μπαστουνακια των 50γρ. νωπής μαγιάς. Η ξερή είναι πιο ισχυρή από τη νωπή. Καλή επιτυχία!

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από mare, 25-3-09  
    Ευχαριστώ πολύ elenitak. Είμαι πολύ χαρούμενη που σας αρέσει. Εγώ την επόμενη φορά που θα την κάνω σκέφτηκα την εξής παραλαγή. Θα κάνω 2 φιδάκια, το ένα θα το γεμίσω με μαρμελάδα πορτοκάλι και το άλλο με σοκολάτα κουβερτούρα. Υστερα θα τα πλέξω σε πλεξουδα. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό. :)
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 1-4-09  
    Η συνταγή είναι πολύ καλή, συγχαρητήρια. Έκανα τις εξής παραλλαγές:Πρώτον, επειδή έκαψα πολύ το νερό, οι μαγιές καταστράφηκαν και ο χυλός δεν φούσκωσε. Όπως ήταν, του πρόσθεσα ένα ακόμα φακελάκι ξηρή και έναν κύβο φρέσκια μαγιά, τα ανακάτεψα με τον κατεστραμμένο χυλό και φούσκωσε ωραιότατα! Δεύτερον, αντί για ελαιόλαδο (μου φάνηκε βαρύ) έβαλα αραβοσιτέλαιο και αντί για ζάχαρη κανονική, έβαλα άχνη. Τέλος, αντί για κουβερτούρα, έφτιαξα μία πηχτή κρέμα σοκολάτας με νερό, άνθος αραβοσίτου, αλεύρι, ζάχαρη και μία κουβερτούρα. Αφού φούσκωσαν, τα γέμισα με σύριγγα και τα έψησα (δύο ταψιά) στον αέρα. Έγιναν υπέροχα σε εμφάνιση (πολύ πολύ καλύτερα απο τη φωτογραφία που έχετε εδώ), φούσκωσαν πάρα πολύ, και ευτυχώς η μαγιά δεν μύριζε περισσότερο απ' ότι έπρεπε! Είναι πολύ αφράτα και σχηματίζουν κορδόνια όπως τα κανονικά. Α! και κάτι άλλο. Ζέστανα ελαφρώς το αραβοσιτέλαιο με τον χυμό και το ξύσμα, ώστε να μην χάσω την καλή θερμοκρασία που είχε ο χυλός. Εξαιρετικά, και πάλι συγχαρητήρια!
    #
    Σχόλιο από caroline, 10-4-09  
    Τελικά τα έφτιαξα σήμερα. Φούσκωσαν πολύ και άρεσαν σε όλους! Δεν έβαλα καθόλου πορτοκάλι. Αντί για το χυμό έβαλα 3/4 κούπας νερά και αντί για το ξύσμα, 2 βανίλιες. Μόνο που μου φάνηκε πως το ελαιόλαδο φαίνεται έντονα. Άλλη φορά θα δοκιμάσω με βιτάμ ή σπορέλαιο. Ευχαριστούμε πάντως! Για νηστεία μια χαρά συνταγή!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια!
    Πάσχα χωρίς αφράτα και λαχταριστά τσουρεκάκια δ...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 271 αγαπημένων συνταγών, του/της Κατερίνα Μ
    Αγαπημένα και δοκιμασμένα γλυκά
    Ένα βιβλίο 73 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    νιστησιμα
    Ένα βιβλίο 75 αγαπημένων συνταγών, του/της zafirenia
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni