κύρια φωτογραφία συνταγής Νηστίσιμο Τσουρέκι

Νηστίσιμο Τσουρέκι

Μαγειρεύτηκε 11 φορές
mare
mare @cook_8455692

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά και γαλα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

33 Minutes
  1. 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι (εγώ προτιμώ το Extra της Αλλατίνη).
  2. 2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
  3. 200 γρ. ελαιόλαδο
  4. 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  5. 200 γρ. ζάχαρη
  6. 250 γρ. νερό χλιαρό
  7. 1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
  8. 1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  9. προαιρετικάδάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σ΄ένα μεταλλικό μπωλ ανακατεύω τα 200γρ από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνω το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20'.

  2. 2

    Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνω καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνω σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).

  3. 3

    Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνω λιγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθω σε σχήματα (κουλουρα, πλεξίδα, κλπ).

  4. 4

    Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξάνα (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).

  5. 5

    Ψήνω στους 150-160 βαθμούς για 45΄.

  6. 6

    ΠροαιρετικάΓια γέμιση σοκολάτας, πλάθουμε το τσουρέκι σε σχήμα μακρόστενο (σα φίδι). Με τον πλάστη πατάμε το φιδι από πάνω για να πλατιάσει. Αραδιάζουμε κατα μήκος του πεπλατισμένου φιδιού τα τρίμματα σοκολάτας και ύστερα ξανακλείνουμε από ακρη σε άκρη. Τώρα θα έχουμε ένα φίδι που στην κοιλιά του έχει μπόλικη σοκολάτα. Το κάνουμε κουλουρα ή φτιάχνουμε άλλο ένα τέτοιο φίδι και πλέκουμε σε πλεξιδα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (11)

Από

mare
mare @cook_8455692
στις