Ντιμ Σαμ
Πρόκειται για κινέζικα μεζεδάκια, τα οποία συνοδεύονται με γλυκόξινη σάλτσα και τσάι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου.Σημ.1Αν δεν βρείτε έτοιμο κιμά από κοτόπουλο, χτυπήστε στο πολυμίξερ ένα ωμό στήθος κοτόπουλου 150 γρ., χωρίς κόκαλα, να γίνει πουρές.Σημ.2Η oyster σως είναι μια σάλτσα που έχει ως βάση μαγειρεμένα στρείδια. Η πιο γνωστή που χρησιμοποιείται σήμερα έχει σκούρο καφέ χρώμα και φτιάχνεται από ζάχαρη, αλάτι και νερό δεμένα με άμυλο αραβοσίτου και αρωματίζεται με εσάνς ή εκχύλισμα στρειδιών. Σε ορισμένες παρασκευές, οι Κινέζοι χρησιμοποιούν και καραμέλα.
Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
1/3 κούπας ζεστό νερό
-
1/3 κούπας κρύο νερό (ανάλογα)
-
Για τη γέμιση
-
150 γρ. κιμά από κοτόπουλο (σημ.1)
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
4 κ.σ. σόγια σως
-
2 κ.σ. κέτσαπ
-
2 κ.σ. oyster σως (σημ.2)
-
1 κ.σ φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
-
1/4 κ.γ. άσπρο πιπέρι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ετοιμάζουμε τη γέμισηΣε μια λεκάνη ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές και κρεμώδες μείγμα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.
-
2
Ετοιμάζουμε τη ζύμηΣε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
-
3
Ρίχνουμε μέσα το ζεστό νερό και το ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο κρύο νερό χρειάζεται, για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακιά.
-
4
Ζυμώνουμε για περίπου 5' επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, προσθέτοντας λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί, ώσπου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
-
5
Βάζουμε τη ζύμη στο μπωλ, καλύπτουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 30'.
-
6
Μετά την αναμονή μισής ώρας, πλάθουμε τη ζύμη σε ρολό και το χωρίζουμε σε 16 φέτες.
-
7
Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την κάθε φέτα με τον πλάστη σε κύκλο με διάμετρο 10 εκ.
-
8
Βάζουμε στο κέντρο 1-2 κουταλάκια γλυκού γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη. Πιέζουμε προσεχτικά να κολλήσει καλά η ζύμη για να μην ανοίξει στο τηγάνισμα.
-
9
Αφού ετοιμάσουμε όλα τα ντιμ σαμ, βάζουμε λάδι να κάψει στο γουόκ ή στη φριτέζα ή στο απλό τηγάνι.
-
10
Τηγανίζουμε για 4-5', ώσπου να χρυσοκοκκινίσουν, αναποδογυρίζοντάς τα μία φορά.
-
11
Τα βάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το λάδι.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)