vasiliki ver
vasiliki ver @cook_8476293
Αθήνα,Ελλάδα

Νόστιμα ντολμαδάκια με πολλά μυρωδικά και υπέροχη σάλτσα γιαουρτιού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν μας αρέσουν προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα. Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό. Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτελέσματα!! Εγώ τα φτιάχνω και στο φούρνο, σε πυρέξ λαδωμένο και στρωμένο με φύλλα, απάνω ντολμαδάκια, τα σκεπάζω πάλι με φύλλα, καλύπτω με ζεστό νερό και έπειτα με αλουμινόχαρτο και τα ψήνω στους 190ο για 1 ώρα. Η συνταγή εδώ 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
  1. 60 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή σε άλμη
  2. 2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
  3. 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  4. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  5. 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  6. 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  7. 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  8. 1 ντομάτα τριμμένη
  9. 1 φλ. τσ. λάδι
  10. χυμό ενός λεμονιού
  11. αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
  12. Για τη σως γιαουρτιού
  13. 400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
  14. 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  15. 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  16. 3 κ.σ. λάδι
  17. χυμό από 1 λεμόνι
  18. 2 κ.σ. κρύο νερό
  19. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Μετά το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό,το στραγγίζουμε καλά.Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.

  2. 2

  3. 3

    Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια με τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά,προσθέτουμε 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄ μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του,αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.

  4. 4

    Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση ρυζιού και την ανακατεύουμε καλά.Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

  5. 5

  6. 6

    Παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό.

  7. 7

    Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα[εγώ έβαλα πατάτες κομμένες σε φέτες. Τοποθετούμε σε σειρές στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει, σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, 40΄περίπου.

  8. 8

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια μας και σερβίρουμε.

  9. 9

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

vasiliki ver
vasiliki ver @cook_8476293
Τους ταιριάζει πολύ και το αυτό το ντιπ γιαουρτιού
http://www.sintagespareas.gr/sintages/ntip-giaourtiou.html?msg=imageuploaded

Από

vasiliki ver
vasiliki ver @cook_8476293
στις
Αθήνα,Ελλάδα
Είμαι μητέρα δύο παιδιών,ενός αγοριού και μιας κόρης. Από το 1990 ζω στην Αθήνα, ασχολούμαι με τα παιδιά μου ,μου αρέσει πολύ η μαγειρική . Από το 2014 είχα την στήλη "Το βιβλίο των συνταγών μας" στο σάιτ της πόλης μου karystos-online ! Δυστυχώς το σαιτ δεν λειτουργεί πλέον.
Δες περισσότερα