Ντολμαδάκια φούρνου
Νηστίσιμο. Γίνονται όπως τα ντολμαδάκια Γιαλαντζί αλλά με άλλη γέμιση.
Λίγα μυστικά ακόμα
Συνταγή της Σμύρνης.
Υλικά
-
1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα
-
1 φλυτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο μέρος)
-
2-4 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
-
2 κ. σούπας ρίγανη
-
2 κ. σούπας άνηθο, βασιλικό ή δύοσμο
-
2 κ. σούπας χυμό λεμονιού
-
3/4 φλυτζανιού ρύζι γλασέ ή καρολίνα
-
2 φλυτζάνια αποφλοιωμένες ντομάτες ψιολοκομμένες
-
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
-
300 γρ. κληματόφυλλα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ξεφλουδίζουμε τη μελιτζάνα. Αφαιρούμε τους σπόρους, αν έχει, και την ψιλοκόβουμε.
-
2
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τη μελιτζάνα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ανακατεύουμε, ώσπου να απορροφήσουν το λάδι. Προσθέτουμε το λεμόνι, τη ρίγανη, τον άνηθο, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Κατόπιν προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ώσπου να ψηθεί καλά η μελιτζάνα.
-
3
Βάζουμε το ρύζι και το αφήνουμε 5 λεπτά να ψηθεί.
-
4
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο και κάνοντας σειρές αν χρειαστεί και τα τοποθετούμε σε πυρέξ.
-
5
Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με την ντομάτα και πασπαλίζουμεμε λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό ή δύοσμο. Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
-
6
Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για μην ξεραθούν.
Σχόλια