Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Bαθμολογία: 4.5714
       
 
7 ψήφοι
asproyla, 01.05.08

Περιγραφή

Υπέροχο συνοδευτικό που ταιριάζει με όλα τα φαγητά.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί
photo: ansou

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γραμ. αμπελόφυλλα
  • 1 κούπα ρύζι
  • 1 ματσάκι άνιθο
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 φρέσκες ντομάτες
  • λάδι
  • αλάτι - πιπέρι
  • γιαούρτι
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη ρίχνουμε και το ρύζι, το λάδι, αλάτι-πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα ένα φύλλο του βάζουμε λίγη γέμιση και τυλίγουμε.
  3. Να μην είναι πολύ σφιχτά γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα σπάσουν κατά το ψήσιμο.
  4. Τα στρώνουμε σε κύκλο σε κατσαρόλα ή ταψί και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο (στην κατσαρόλα) ή αμπελόφυλλα (στον φούρνο) ανάλογα που θέλουμε να τα μαγειρέψουμε. Προσθέτουμε μετά νερό και λάδι και τους ψήνουμε.
  5. Όταν ψηθούν τα τρώμε με γιαούρτι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Γίνονται και με κιμά αρκεί να αφαιρέσουμε τον δυόσμο το μάραθο και να βάλουμε πολύ λιγότερο ρύζι.

Σχετικές συνταγές

Γεμιστά αμπελόφυλλα Γεμιστά αμπελόφυλλα
5
       
       
(5)
Ντολμάδες της Μαριώς Ντολμάδες της Μαριώς
5
       
       
(4)
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 2 Ντολμαδάκια γιαλαντζί 2
4.6
       
       
(10)
Σαρμαδάκια Σαρμαδάκια
4.7778
       
       
(9)
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 3 Ντολμαδάκια γιαλαντζί 3
4.9231
       
       
(52)
Ντολμαδάκια φούρνου Ντολμαδάκια φούρνου
5
       
       
(1)

    19 Όλα

    #
    Σχόλιο από flora, 2-5-08  
    Κι εγώ κάπως έτσι τα φτιάχνω, μόνο που προσθέτω και μπόλικα κρεμμυδάκια φρέσκα. Νομίζω πως τα νοστιμίζουν πολύ!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 2-5-08  
    Κι εγώ έτσι τα φτιάχνω μόνο που δεν βάζω ντομάτα.
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 2-5-08  
    η αλήθεια είναι ότι και εμείς δεν βάζουμε ντομάτα και μάραθο. Στον πάτο στρώνουμε μια δυο σειρές μαρουλόφυλλα και το ίδιο και από πάνω στο τελείωμα και μετά το πιάτο. Δίνουν λίγο άρωμα, τέλεια!!!!!
    #
    Σχόλιο από asproyla, 2-5-08  
    Γενικώς θέλει μπόλικο κρεμμύδι δεν έχει σημασία αν είναι φρέσκο ή ξερό τώρα αν υπάρχει και το φρέσκο γιατί όχι. 'Οσο για την ντομάτα όταν είναι πολύ αρωματική γίνοντε τέλειοι, όταν είναι όμως μόνο εμφανισιακά ντομάτα και τίποτε άλλο εε.... τότε δεν την βάζω και καθόλου.
    #
    Σχόλιο από Λεωνίδας, 3-2-09  
    Κι εγώ δεν βάζω ντομάτα, δε μ'αρέσει καθόλου στα ντολμαδάκια. Βάζω όμως πάρα πολύ λεμόνι στη γέμιση, τουλάχιστον ένα ολόκληρο, ταιριάζει απίστευτα.
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 1-3-09  
    Να ρωτήσω τα αμπελόφυλλα του βάζου αν και τα ζεματάω και εγώ μου βγαίνουν σκληρά... Γιατί?
    #
    Σχόλιο από asproyla, 2-3-09  
    Συνήθως στο βάζο σκληραίνουν λίγο, εγώ τα ζεματάω και τα τυλίγω ανά 10 ή 15 φύλλα τα βάζω σε αλουμινόχαρτο και σε μία γωνιά στην κατάψυξη για να μην σπάσουν και είναι πάντα μαλακά. Την επόμενη φορά κάντο έτσι και θα σου είναι τέλεια. Τώρα προστοπαρών ξαναζεμάτισε τα μήπως και μαλακώσουν.
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 2-3-09  
    ετσι τα φτιαχνω και εγω χωρις ντοματα ομως και ενα μυστικο απο μια φιλη μου το δοκιμασα και ετσι τα φτιαχνω πλεον μεσα στην γεμιση κοβω και ενα μαρουλι το τριβω λιγο με τα χερια μου πριν το ριξω και γινονται πιο νοστιμα και πιο αφρατα δοκιμαστε το γινονται σουπερ!!
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 2-3-09  
    και εγω ετσι τα κανω αλλα χωρις τη ντοματα...αντζολινα και γω την εχω πατησει, τα φυλλα φταινε που δεν ειναι τρυφερα...
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 8-6-09  
    δεν βαθμολογω τη συνταγη γιατι γιατι συμφονω απολυτα με τον leovida για το λενονι,οποτε αυτοματα φευγει η τοματα.αν κοψεται φυλλα απο κλημα σουλτανι τριτης σειρας απο κατω και τα (σοκαρεται) σε βραστο νερο 1 λεπτο γινονται τριφεροτατα.και μη ξεχναμε το ΛΕΜΟΝΙ.
    #
    Σχόλιο από κατιψιλογινεται, 5-7-09  
    Εχω ενσταση και για τη ντοματα και για το μαραθο..να συμφωνησω με το λεμονι και τα φρεσκα κρεμμυδακια και ειναι σημαντικο να διευκρινηστει ο τυπος του ρυζιου που παιζει σπουδαιο ρολο..ολα τα λεφτα ο δυοσμος το λεμονι το φρεσκο κρεμυδακι...
    #
    Σχόλιο από zanice, 21-8-09  
    Παιδιά και εγώ έτσι τα κάνω και είναι υπέροχα!!!Δεν ΄΄ηξερα ότι πάει και μάρανθο...την επόμενη φορά θα βάλω.
    #
    Σχόλιο από lenale, 27-11-09  
    Ούτε εγώ βάζω μάραθο και ντομάτα. Βάζω φρέσκα κρεμμυδάκια, δυόσμο, μαιντανό και μπόλικο λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από ansou, 16-1-10  
    Κι εγω χωρις ντοματα και μαραθο αλλα με δυοσμο και ανηθο και μπολικο λεμονι!!!
    Και παντα...εξαφανιζονται!!!!
    #
    Σχόλιο από agrimi, 20-6-10  
    Ρύζι: καρολίνα
    Μπόλικο μάραθο
    Μπόλικο λάδι (στο μίγμα που θα τυλίξουμε και όχι από πάνω)
    Ντομάτα οπωσδήποτε! Έτσι τα κάνουμε κι εμείς... Μπράβο!

    Καλές Μαγειρικές!
    #
    Σχόλιο από ace, 7-3-11  
    τα φτιαξαμε σημερα,οπως καθε χρονο τετοια μερα.παραλειπω το μαραθο και τις ντοματες,προσθετω μαιντανο και αρκετα φρεσκα κρεμμυδακια..η γιαγια του αντρα μου,λεει για πετυχημενα ντολμαδακια,οτι οι πρασιναδες πρεπει σε ποσοτητα να ειναι πιο πολλες απ το ρυζι.
    #
    Σχόλιο από july88, 28-3-12  
    Νοστιμότατα!!!Δεν έβαλα μάραθο και ντομάτα αλλά μπολικο άνιθο δυοσμο και λεμόνι
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 26-3-13  
    Εγώ δεν βάζω ποτέ ντομάτα και βάζω και άλλα χορταρικά. Πολλές φορές στο τέλος τα αυγοκόβω. Όσο για τα κληματόφυλλα του βάζου δεν έχουν καμία σχέση με τα φρέσκα.
    #
    Σχόλιο από ΠΟΛΥΑΝΘΗ ΜΑΙ, 29-4-13  
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ 3 ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΕΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ.ΟΤΑΝ ΚΑΝΩ 120 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΤΑ 120 ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΕΙΝΑΙ 500 ΓΡΑΜ. ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΛΕΕΙ ΣΤΑ 250 ΓΡΜ ΑΜΠΕΛ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 250 ΓΡΜ. ΡΥΖΙ. ΕΤΣΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΡΥΖΙ.ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Elefteria, 2-5-08  
    η αλήθεια είναι ότι και εμείς δεν βάζουμε ντομάτα και μάραθο. Στον πάτο στρώνουμε μια δυο σειρές μαρουλόφυλλα και το ίδιο και από πάνω στο τελείωμα και μετά το πιάτο. Δίνουν λίγο άρωμα, τέλεια!!!!!
    #
    Σχόλιο από asproyla, 2-5-08  
    Γενικώς θέλει μπόλικο κρεμμύδι δεν έχει σημασία αν είναι φρέσκο ή ξερό τώρα αν υπάρχει και το φρέσκο γιατί όχι. 'Οσο για την ντομάτα όταν είναι πολύ αρωματική γίνοντε τέλειοι, όταν είναι όμως μόνο εμφανισιακά ντομάτα και τίποτε άλλο εε.... τότε δεν την βάζω και καθόλου.
    #
    Σχόλιο από Λεωνίδας, 3-2-09  
    Κι εγώ δεν βάζω ντομάτα, δε μ'αρέσει καθόλου στα ντολμαδάκια. Βάζω όμως πάρα πολύ λεμόνι στη γέμιση, τουλάχιστον ένα ολόκληρο, ταιριάζει απίστευτα.
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 2-3-09  
    και εγω ετσι τα κανω αλλα χωρις τη ντοματα...αντζολινα και γω την εχω πατησει, τα φυλλα φταινε που δεν ειναι τρυφερα...
    #
    Σχόλιο από ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, 8-6-09  
    δεν βαθμολογω τη συνταγη γιατι γιατι συμφονω απολυτα με τον leovida για το λενονι,οποτε αυτοματα φευγει η τοματα.αν κοψεται φυλλα απο κλημα σουλτανι τριτης σειρας απο κατω και τα (σοκαρεται) σε βραστο νερο 1 λεπτο γινονται τριφεροτατα.και μη ξεχναμε το ΛΕΜΟΝΙ.
    #
    Σχόλιο από κατιψιλογινεται, 5-7-09  
    Εχω ενσταση και για τη ντοματα και για το μαραθο..να συμφωνησω με το λεμονι και τα φρεσκα κρεμμυδακια και ειναι σημαντικο να διευκρινηστει ο τυπος του ρυζιου που παιζει σπουδαιο ρολο..ολα τα λεφτα ο δυοσμος το λεμονι το φρεσκο κρεμυδακι...
    #
    Σχόλιο από zanice, 21-8-09  
    Παιδιά και εγώ έτσι τα κάνω και είναι υπέροχα!!!Δεν ΄΄ηξερα ότι πάει και μάρανθο...την επόμενη φορά θα βάλω.
    #
    Σχόλιο από lenale, 27-11-09  
    Ούτε εγώ βάζω μάραθο και ντομάτα. Βάζω φρέσκα κρεμμυδάκια, δυόσμο, μαιντανό και μπόλικο λεμόνι.
    #
    Σχόλιο από ansou, 16-1-10  
    Κι εγω χωρις ντοματα και μαραθο αλλα με δυοσμο και ανηθο και μπολικο λεμονι!!!
    Και παντα...εξαφανιζονται!!!!
    #
    Σχόλιο από agrimi, 20-6-10  
    Ρύζι: καρολίνα
    Μπόλικο μάραθο
    Μπόλικο λάδι (στο μίγμα που θα τυλίξουμε και όχι από πάνω)
    Ντομάτα οπωσδήποτε! Έτσι τα κάνουμε κι εμείς... Μπράβο!

    Καλές Μαγειρικές!
    #
    Σχόλιο από july88, 28-3-12  
    Νοστιμότατα!!!Δεν έβαλα μάραθο και ντομάτα αλλά μπολικο άνιθο δυοσμο και λεμόνι
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 26-3-13  
    Εγώ δεν βάζω ποτέ ντομάτα και βάζω και άλλα χορταρικά. Πολλές φορές στο τέλος τα αυγοκόβω. Όσο για τα κληματόφυλλα του βάζου δεν έχουν καμία σχέση με τα φρέσκα.
    #
    Σχόλιο από ΠΟΛΥΑΝΘΗ ΜΑΙ, 29-4-13  
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ 3 ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΕΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ.ΟΤΑΝ ΚΑΝΩ 120 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΤΑ 120 ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΕΙΝΑΙ 500 ΓΡΑΜ. ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΛΕΕΙ ΣΤΑ 250 ΓΡΜ ΑΜΠΕΛ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 250 ΓΡΜ. ΡΥΖΙ. ΕΤΣΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΡΥΖΙ.ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 1-3-09  
    Να ρωτήσω τα αμπελόφυλλα του βάζου αν και τα ζεματάω και εγώ μου βγαίνουν σκληρά... Γιατί?
    #
    Σχόλιο από asproyla, 2-3-09  
    Συνήθως στο βάζο σκληραίνουν λίγο, εγώ τα ζεματάω και τα τυλίγω ανά 10 ή 15 φύλλα τα βάζω σε αλουμινόχαρτο και σε μία γωνιά στην κατάψυξη για να μην σπάσουν και είναι πάντα μαλακά. Την επόμενη φορά κάντο έτσι και θα σου είναι τέλεια. Τώρα προστοπαρών ξαναζεμάτισε τα μήπως και μαλακώσουν.

    4 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από flora, 2-5-08  
    Κι εγώ κάπως έτσι τα φτιάχνω, μόνο που προσθέτω και μπόλικα κρεμμυδάκια φρέσκα. Νομίζω πως τα νοστιμίζουν πολύ!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 2-5-08  
    Κι εγώ έτσι τα φτιάχνω μόνο που δεν βάζω ντομάτα.
    #
    Σχόλιο από kiriakh58, 2-3-09  
    ετσι τα φτιαχνω και εγω χωρις ντοματα ομως και ενα μυστικο απο μια φιλη μου το δοκιμασα και ετσι τα φτιαχνω πλεον μεσα στην γεμιση κοβω και ενα μαρουλι το τριβω λιγο με τα χερια μου πριν το ριξω και γινονται πιο νοστιμα και πιο αφρατα δοκιμαστε το γινονται σουπερ!!
    #
    Σχόλιο από ace, 7-3-11  
    τα φτιαξαμε σημερα,οπως καθε χρονο τετοια μερα.παραλειπω το μαραθο και τις ντοματες,προσθετω μαιντανο και αρκετα φρεσκα κρεμμυδακια..η γιαγια του αντρα μου,λεει για πετυχημενα ντολμαδακια,οτι οι πρασιναδες πρεπει σε ποσοτητα να ειναι πιο πολλες απ το ρυζι.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...

    Σχετικές οδηγίες

    Πως ζεματάμε αμπελόφυλλα
    Προστέθηκε από zanice
    4.6364
           
           
    (11)
    Λαχανοντολμάς γιγάντιος
    Προστέθηκε από evdoba
    4.9545
           
           
    (22)

    Το tip της ημέρας

    Σπάστε το τσόφλι του αυγού σας στα δύο, γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα 1-2 σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί ενώ θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΕΦΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 127 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της ΜΑΤΖΙΚΑΣ
    λαχανικα
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Λαχανικά
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    νηστισιμα
    Ένα βιβλίο 175 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou