Ντολμαδάκια κρητικά

Bαθμολογία: 4.8214
       
 
28 ψήφοι
popaki, 18.01.08

Περιγραφή

Όταν είναι κάποιος δικός σου απο Κρήτη, εθίζεσαι στην κρητική κουζίνα.

Ντολμαδάκια  κρητικά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. περίπου αμπελόφυλλα
  • 1 κολοκύθι
  • 1 μελιτζάνα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 1,5 κούπα ρύζι νυχάκι
  • μαϊντανό
  • άνηθο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι
  • χυμό από 2 λεμόνια
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά
Εποχιακά: Ανοιξιάτικη
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Κρητική
Δυσκολία: Με φωτο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ζεματάμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό.
Βήμα 2
2) Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό και το αφήνουμε. Σε ένα σουρωτήρι σε μια λεκάνη μέσα τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα.
Βήμα 3
3) Προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα το αλάτι, το πιπέρι.
Βήμα 4
4) Προσθέτουμε και τον πελτέ.
Βήμα 5
5) Μετά προσθέτουμε το ρύζι στραγγισμένο και το λάδι.
Βήμα 6
6) Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Βήμα 7
7) Γεμίζουμε τα φύλλα.
Βήμα 8
8) Τα τυλίγουμε.
Βήμα 9
9) Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα ότι υγρά έχει βγάλει το μείγμα στην λεκάνη, λίγο νερό και λίγο λάδι ακόμα.
Βήμα 10
10) Στο τέλος σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ό,τι φύλλα περίσσεψαν και ένα βαρύ πιάτο.
Βήμα 11
11) Σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου και 10 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύονται προαιρετικά με γιαούρτι στραγγιστό και πάντα εγώ στο τέλος βάζω και λίγο παραπάνω λεμόνι.

 

Ευχαριστούμε την kimwlos για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

Φύλλα Φύλλα
5
       
       
(3)
Ντολμάδες της Μαριώς Ντολμάδες της Μαριώς
5
       
       
(4)
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 3 Ντολμαδάκια γιαλαντζί 3
4.9231
       
       
(52)
Σαρμαδάκια Σαρμαδάκια
4.7778
       
       
(9)
Ντολμαδάκια γιαλαντζί 2 Ντολμαδάκια γιαλαντζί 2
4.6
       
       
(10)
Γεμιστά αμπελόφυλλα Γεμιστά αμπελόφυλλα
5
       
       
(5)

    37 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 18-1-08  
    Γειά σου πατρίδα!!!
    Τα ίδια ακριβώς φτιάχνει η μητέρα μου αλλά χωρίς την προσθήκη μελιτζάνας. Γιατί όχι θα τα δοκιμάσουμε κι έτσι. Τα φτιάχνει και τα διατηρώ στον καταψύκτη για 1 μήνα και έχω πάντοτε! Νοστιμότατα!
    #
    Σχόλιο από MariaV, 19-1-08  
    Γεια σας κοριτσια!Μυρισε ΚΡΗΤΗ!Πολυ νοστιμο φαγητο.Κι εγω ετσι τα φτιαχνω(συνταγη γιαγιας)αλλα ποτε-ποτε βαζω στο μιγμα κιμα και τα αβγοκοβω(αβγολεμονο)
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ_, 29-2-08  
    ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ!!
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 16-3-08  
    Γειά σας κοπελιές, εμένα η γιαγιά μου τους έκανε με κιμά και στο φούρνο ΄πάνω σε μιά στρώση αμπελόφυλλα πασπαλισμσένους με φρυγανιά, και μετά παρέα με γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από neta37, 17-11-08  
    εμεις στην Κρητη βαζουμε και λιγο θρουμπη(αρωματικο φυτο)περιπου 1 κουταλια της σουπας.Δινει μια ιδιαιτερη γευση στο φαγητο μας.
    #
    Σχόλιο από skouikaki, 15-12-08  
    απλα τελεια
    #
    Σχόλιο από tiflosourtena, 21-1-09  
    #
    Σχόλιο από iliaxtida, 7-4-09  
    Καλημερα σας από το όμορφο νησί μας! Εμείς στην περιοχή μας δεν βάζουμε άνιθο και το κολοκύθι με τη μελιτζάνα τα έχουμε ως προαιρετικά! Τα έχουμε απαραίτητα στα γεμιστά όμως! 5 πηρουνάκια για την ποιότητα της κουζίνας μας!!!!!
    #
    Σχόλιο από zanice, 7-4-09  
    Εγώ κορίτσια είμαι από την Μήλο αλλά αγαπώ πολύ την Κρήτη, την κουζίνα και την "τρέλα" που κουβαλάτε εσείς...Πράγματι η κουζίνα σας δεν παίζεται!!!!Εχω κάνει έτσι τα ντολμαδάκια και τα φάγαμε με γιαούρτι.
    Έμαθα και τα γεμιστά να τα τρώω με γιαούρτι.ΑΧ!!!ΑΘΆΝΑΤΗ ΚΤΡΉΤΗ ΤΙ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙΣ!!!!
    #
    Σχόλιο από marmyr, 7-4-09  
    Kαταπληκτική συνταγή.Εγω τα κάνω συνήθώς χωρίς μελιτζάνα και βάζω αντι για πελτέ φρέσκια τομάτα.Εχουν κόπο αλλα είναι υπέροχα.
    #
    Σχόλιο από golfo, 7-4-09  
    απλο φαγητο γνησιο και παραδοσιακο ,παρολο που ειμαι απο ηπειρο και εμεις εχουμε καλη κουζινα εσεις στην Κρητη εισται πρωτοι στη κουζινα.
    #
    Σχόλιο από mikanio, 7-4-09  
    την συνταγη δεν την εχω φιαξει ομως τηνξερω διαφορετικα δεν βαζουμε μελιτζανα ουτε σαλτσα αλλα ντοματα φρεσκια δυοσμο ανιθο μαιντανο κρεμυδακια ρυζι κολοκυθακι ψιλοκομενο
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 8-4-09  
    Πάρα πολύ ωραία συνταγή.Δεν έβαλα μελιτζάνα γιατί δεν μου αρέσει και έβαλα τριμμένη πατάτα και καρότο όπως λέει η ΚΥΡΙΑΚΗ. Έβαλα και αρκετό λεμονάκι και έγιναν τέλεια. Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 29-4-09  
    τα έκανα χθες. Πάρα πολύ νόστιμα και νομίζω η μελιτζάνα δίνει πολύ "νόημα". Ωραιότατο.
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 23-6-09  
    Καλησπέρα Ποπάκι, εδώ που είμαι βρίσκω μόνο αμπελόφυλλα διατηρημένα σε άλμη. Αυτά πως τα χρησιμοποιώ; Και άλλη μια ερώτηση, μπορώ να τα κάνω τρεις μέρες πριν τα σερβίρω και να τα διατηρήσω έτοιμα στο ψυγείο;
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 23-6-09  
    Πεντε πιρουνακια κι απο μενα γι'αυτο το τοσο νοστιμο φαγητο του νησιου που γεννηθηκα και που τοσο μου λειπει εδω στα βορεια .Ετσι το εφτιαχνε και η αγαπημενη μου γιαγιουλα τα καλοκαιρια που πηγεναμε.Αχ!πατριδα με τις νοστιμιες σου.
    #
    Σχόλιο από elení_xania, 23-6-09  
    ειναι σουπερ.....................!!!!!
    #
    Σχόλιο από popaki, 25-6-09  
    γεια σου μαρουλακι. Την ιδια διαδικασια ακολουθεις κ με τα αμπελοφυλλα της άλμης. Τα ζεματας λίγο κ όσο για τις τρεις μερες πριν είναι το ιδιο τελεια οπως κ η πρωτη μερα. Εμεις μαζευονται ολες οι θειαδες κ κανουν κατσαρολες απο ντολμαδακια κ τα βαζουμε στο ψυγειο κ τα τρωμε. Βεβαια η αληθεια ειναι οτι δεν μενουν για πανω απο 4 μερες γιατι τα κατασπαραζουμε
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 25-6-09  
    Σε ευχαριστώ πολύ Ποπάκι! θα τα φτιάξω σήμερα!!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 27-6-09  
    Γευστικότατα!!!! Πρόσθεσα δυόσμο και φρέσκια ντομάτα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    21 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από skouikaki, 15-12-08  
    απλα τελεια
    #
    Σχόλιο από tiflosourtena, 21-1-09  
    #
    Σχόλιο από iliaxtida, 7-4-09  
    Καλημερα σας από το όμορφο νησί μας! Εμείς στην περιοχή μας δεν βάζουμε άνιθο και το κολοκύθι με τη μελιτζάνα τα έχουμε ως προαιρετικά! Τα έχουμε απαραίτητα στα γεμιστά όμως! 5 πηρουνάκια για την ποιότητα της κουζίνας μας!!!!!
    #
    Σχόλιο από zanice, 7-4-09  
    Εγώ κορίτσια είμαι από την Μήλο αλλά αγαπώ πολύ την Κρήτη, την κουζίνα και την "τρέλα" που κουβαλάτε εσείς...Πράγματι η κουζίνα σας δεν παίζεται!!!!Εχω κάνει έτσι τα ντολμαδάκια και τα φάγαμε με γιαούρτι.
    Έμαθα και τα γεμιστά να τα τρώω με γιαούρτι.ΑΧ!!!ΑΘΆΝΑΤΗ ΚΤΡΉΤΗ ΤΙ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙΣ!!!!
    #
    Σχόλιο από marmyr, 7-4-09  
    Kαταπληκτική συνταγή.Εγω τα κάνω συνήθώς χωρίς μελιτζάνα και βάζω αντι για πελτέ φρέσκια τομάτα.Εχουν κόπο αλλα είναι υπέροχα.
    #
    Σχόλιο από golfo, 7-4-09  
    απλο φαγητο γνησιο και παραδοσιακο ,παρολο που ειμαι απο ηπειρο και εμεις εχουμε καλη κουζινα εσεις στην Κρητη εισται πρωτοι στη κουζινα.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 29-4-09  
    τα έκανα χθες. Πάρα πολύ νόστιμα και νομίζω η μελιτζάνα δίνει πολύ "νόημα". Ωραιότατο.
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 23-6-09  
    Πεντε πιρουνακια κι απο μενα γι'αυτο το τοσο νοστιμο φαγητο του νησιου που γεννηθηκα και που τοσο μου λειπει εδω στα βορεια .Ετσι το εφτιαχνε και η αγαπημενη μου γιαγιουλα τα καλοκαιρια που πηγεναμε.Αχ!πατριδα με τις νοστιμιες σου.
    #
    Σχόλιο από elení_xania, 23-6-09  
    ειναι σουπερ.....................!!!!!
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 15-7-09  
    Μπράβο Ποπάκι, τα δοκίμασα και είναι πολύ νόστιμα ... Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα...
    #
    Σχόλιο από barbie!!!!!, 31-5-10  
    πέντε πιρουνάκια κι αν είχα και άλλα 1000 θα στα έβαζα..... τέλεια................. ευχαριστώ!!!!
    #
    Σχόλιο από somi085, 31-10-11  
    #
    Σχόλιο από Zwh92, 19-5-12  
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 23-5-12  
    Απίστευτα !
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 7-6-12  
    Εξαιρετικά!
    Ο καλός μου που είναι από την Κρήτη λέει πως η γιαγιάκα του έβαζε και κύμινο. Όταν τα ξανακάνω θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω με νεότερα!
    #
    Σχόλιο από !...μπουρμπουλίθρα...!, 13-10-12  
    πεντανόστιμα τα ντολμαδάκια...! ήταν η πρώτη φορά που έκανα και έμειναν όλοι ενθουσιασμένοι! Ήτάν όντως από τα νοστιμότερα που έχω φάει ποτέ μου!
    #
    Σχόλιο από anthidratsa, 12-4-13  
    η πεθερα μου ετριβε αγγιναρα στη γεμιση
    #
    Σχόλιο από Vai, 12-4-13  
    Ντολμαδακια κρητικα κι απο εμενα !!!Τριμμενη αγκιναρα αυτη την εποχη και αμπελοφυλλα φρεσκα και λαχταριστα!!!Ολα τα λαχανικα τριμμενα στον τριφτη της ντοματας εκτος του κρεμμυδιου και του μαιντανου που ψιλοκοβονται στο χερι!Χωρις ανηθο και χωρις λεμονι βεβαια αλλα πεντανοστιμα και παραδοσιακα!
    #
    Σχόλιο από krhtikopoyla, 15-4-13  
    τέλεια συνταγη! έτσι τα κάνω κι εγω αλλα βάζω κ πατατα κ καρότο κ φρέσκια αγκινάρα κ λίγο κυμινο!! αυτη την εποχή που βρίσκουμε κ φρέσκα φύλλα είναι μούρλια!!!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 16-4-13  
    Ξετρελλαθήκαμε!!!!
    Αξίζει πολλά πηρουνάκια αυτή η συνταγή!!!!!
    Έγιναν καταπληκτικά,πανεύκολα,γρήγορα(σχετικά,καθ'ότι..πρωτάρα),μελωμένα,πεντανόστιμα!!
    Χίλια μπράβο !!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 23-6-09  
    Καλησπέρα Ποπάκι, εδώ που είμαι βρίσκω μόνο αμπελόφυλλα διατηρημένα σε άλμη. Αυτά πως τα χρησιμοποιώ; Και άλλη μια ερώτηση, μπορώ να τα κάνω τρεις μέρες πριν τα σερβίρω και να τα διατηρήσω έτοιμα στο ψυγείο;
    #
    Σχόλιο από popaki, 25-6-09  
    γεια σου μαρουλακι. Την ιδια διαδικασια ακολουθεις κ με τα αμπελοφυλλα της άλμης. Τα ζεματας λίγο κ όσο για τις τρεις μερες πριν είναι το ιδιο τελεια οπως κ η πρωτη μερα. Εμεις μαζευονται ολες οι θειαδες κ κανουν κατσαρολες απο ντολμαδακια κ τα βαζουμε στο ψυγειο κ τα τρωμε. Βεβαια η αληθεια ειναι οτι δεν μενουν για πανω απο 4 μερες γιατι τα κατασπαραζουμε
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 25-6-09  
    Σε ευχαριστώ πολύ Ποπάκι! θα τα φτιάξω σήμερα!!!
    #
    Σχόλιο από pauline 01, 18-11-09  
    Καλησπέρα popaki,
    Τα ντολμαδάκια σου ακούγονται πολύ νόστιμα και θέλω να τα φτιάξω. Θα ήθελα, όμως, να μάθω πόσα περίπου κομμάτια βγαίνουν με τα υλικά, που αναφέρεις. Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 19-11-09  
    Γειά σου πατρίδα όμορφη με τα νόστιμα φαγητά σου!!
    Εγώ ποτέ δε μετράω τα υλικά,αλλά όπως υπολογίζω πρέπει να βγάζει 4 μερίδες.
    Επίσης χρησιμοποιώ φρέσκια ντομάτα και ρύζι καρολίνα αντί νυχάκι, το οποίο βάζω στο πιλάφι.
    Μπράβο για την ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από vassiliki2, 4-3-10  
    Έφτιαξα χθες τα ντολμαδάκια για πρώτη φορά και βγήκανε πεντανόστιμα μόνο που το φύλλο βγήκε σκληρό. Χρησιμοποίησα φύλλα εμπορίου. Θα πρέπει κι αυτά να τα ζεματίσουμε? Όταν λέμε ζεματάμε τι ακριβώς εννοούμε? Αφήνουμε το νερό να βράσει και τα ρίχνουμε μέσα? Και αν ναι για πόση ώρα? Ας μου απαντήσει κάποιος όταν μπορεί για να τα φτιάξω σωστά την επόμενη φορά
    #
    Σχόλιο από sugarmaniac, 12-5-10  
    την ιδια απορια εχω και εγω.... τι σημαινει να τα ζεματισουμε???

    9 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 18-1-08  
    Γειά σου πατρίδα!!!
    Τα ίδια ακριβώς φτιάχνει η μητέρα μου αλλά χωρίς την προσθήκη μελιτζάνας. Γιατί όχι θα τα δοκιμάσουμε κι έτσι. Τα φτιάχνει και τα διατηρώ στον καταψύκτη για 1 μήνα και έχω πάντοτε! Νοστιμότατα!
    #
    Σχόλιο από MariaV, 19-1-08  
    Γεια σας κοριτσια!Μυρισε ΚΡΗΤΗ!Πολυ νοστιμο φαγητο.Κι εγω ετσι τα φτιαχνω(συνταγη γιαγιας)αλλα ποτε-ποτε βαζω στο μιγμα κιμα και τα αβγοκοβω(αβγολεμονο)
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ_, 29-2-08  
    ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ!!
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 16-3-08  
    Γειά σας κοπελιές, εμένα η γιαγιά μου τους έκανε με κιμά και στο φούρνο ΄πάνω σε μιά στρώση αμπελόφυλλα πασπαλισμσένους με φρυγανιά, και μετά παρέα με γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από neta37, 17-11-08  
    εμεις στην Κρητη βαζουμε και λιγο θρουμπη(αρωματικο φυτο)περιπου 1 κουταλια της σουπας.Δινει μια ιδιαιτερη γευση στο φαγητο μας.
    #
    Σχόλιο από mikanio, 7-4-09  
    την συνταγη δεν την εχω φιαξει ομως τηνξερω διαφορετικα δεν βαζουμε μελιτζανα ουτε σαλτσα αλλα ντοματα φρεσκια δυοσμο ανιθο μαιντανο κρεμυδακια ρυζι κολοκυθακι ψιλοκομενο
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 8-4-09  
    Πάρα πολύ ωραία συνταγή.Δεν έβαλα μελιτζάνα γιατί δεν μου αρέσει και έβαλα τριμμένη πατάτα και καρότο όπως λέει η ΚΥΡΙΑΚΗ. Έβαλα και αρκετό λεμονάκι και έγιναν τέλεια. Μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 27-6-09  
    Γευστικότατα!!!! Πρόσθεσα δυόσμο και φρέσκια ντομάτα.
    #
    Σχόλιο από Jelly, 17-10-13  
    Πολύ ωραία συνταγή! Εμείς στο χωριό μου, στην Κρήτη, βάζουμε επίσης μάραθο και δυόσμο
    Επίσης, αν βρίσκεται, βάζουμε και φρέσκια αγκινάρα ψιλοκομμένη.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Σχετικές οδηγίες

    Λαχανοντολμάς γιγάντιος
    Προστέθηκε από evdoba
    4.9545
           
           
    (22)
    Πως ζεματάμε αμπελόφυλλα
    Προστέθηκε από zanice
    4.6364
           
           
    (11)

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε πράσινα αυγά χωρίς χημικές βαφές; Βράστε τα σε νερό που έχετε νωρίτερα βράσει 1 κιλό σπανάκι!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    λαδερα
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΕΦΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 127 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    συνταγες ανακατες
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της πινεζα
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
    Ένα βιβλίο 98 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti
    λαχανικα
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou