Ντομάτες στο πιάτο ή Ντομάτες με τα ψίχουλα
Αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η γιαγιά μου και μετά και η μάνα μου. Τώρα το φτιάχνω κι εγώ και είναι από τα αγαπημένα μας. Υπάρχει και στο βιβλίο "Σαρακοστιανά". Είναι από τα λεγόμενα φαγητά της "φτωχής κουζίνας", αφού το έφτιαχναν με ό,τι είχαν στο σπίτι, λίγο μπαγιάτικο ψωμάκι, λίγες ντοματούλες απ' τον μπαξέ, κανένα κρεμμύδι, λίγο σκόρδο... Το αποτέλεσμα, όμως, είναι εξαιρετικό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και με φρυγανιά, αλλά πιστεύω ότι όλη η νοστιμιά είναι στα ψίχουλα του ψωμιού, που τραβάνε τα υγρά από τις ντομάτες και γίνονται σαν κρέμα.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις τρίβουμε, να γίνουν τελείως ψίχουλα. Κρατάμε τις κόρες.
-
2
Ρίχνουμε στα ψίχουλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό.
-
3
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κύμινο και ανακατεύουμε.
-
4
Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση πατάτες σε ροδέλες και αλατίζουμε ελαφρώς.
-
5
Πάνω από τις πατάτες στρώνουμε μια στρώση μείγμα από ψίχουλα.
-
6
Μετά στρώνουμε μια στρώση ντομάτες (καλύτερα ξεφλουδισμένες) σε ροδέλες και αλατίζουμε ελαφρώς (προσοχή με το αλάτι, γιατί και τα ψίχουλα έχουν αλάτι).
-
7
Πάνω από τις ντομάτες στρώνουμε μια στρώση μείγμα από ψίχουλα.
-
8
Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
-
9
Τελειώνουμε πάντα με μείγμα από ψίχουλα.
-
10
Βρέχουμε τις κόρες (στο ζουμί από τις ντομάτες ή απλά σε νερό), χωρίς, όμως, να λιώσουν, και τις στρώνουμε πάνω-πάνω στο ταψί μας.
-
11
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (κατά βούληση!).
-
12
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
-
13
Είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε μέσα ένα μαχαίρι και βγαίνει στεγνό.
Σχόλια (22)