Ντοματοκεφτέδες

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
45 ψήφοι
Sitronella, 01.01.05
Ντοματοκεφτέδες
photo: Ναυσικά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 μεγάλες ντομάτες γινωμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή δυόσμο
  • λίγο λάδι για το τηγάνι
  • αλάτι, πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με λαχανικά
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Τηγανιού
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Ντομάτες
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 60' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 5' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε πολύ μικρά κομματάκια στον τρίφτη. Αδειάζουμε το μίγμα από τις ντομάτες σε ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνουμε να στραγγίξει τα υγρά για μια ώρα.
  2. Αδειάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Το μίγμα πρέπει να είναι πηχτό. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Δεν βάζουμε λάδι.
  3. Ρίχνουμε το λάδι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι έως ότου να ζεσταθεί πολύ καλά. Παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το μίγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε ώσπου να ροδοκοκκινήσουν και σερβίρουμε αμέσως.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Οι ντομάτες, ειδικά όταν είναι στην εποχή τους είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό πουείναι περισσότερο διαθέσιμο όταν μαγειρευτεί

Σχετικές συνταγές

    62 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 20-7-07  
    Πολύ ωραία συνταγή! Να ρωτήσω μόνο κάτι: όταν βάλω όλα τα υλικά πρέπει να γίνει ζύμη ή απλά ένα σφιχτό μείγμα; Δηλαδή όταν τους ρίχνεις στο τηγάνι να είναι σε μπαλάκια όπως τα κεφτεδάκια ή ρίχνεις μια κουταλιά μεγάλη από το μείγμα και αυτή παίρνει σχήμα μέσα στο τηγάνι; Εγώ προσπάθησα να το κάνω ζύμη, με αποτέλεσμα να βάλω αρκετό περισσότερο αλεύρι και η γεύση της ντομάτας να μην είναι πολύ έντονη... Θα το ξαναπροσπαθήσω πάντως!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-7-07  
    Ναυσικά, συγγνώμη, τώρα γύρισα από διακοπές και είδα την ερώτηση.
    Η ζύμη δεν γίνεται σφιχτή σαν τα κεφτεδάκια. Τη ρίχνεις με το κουτάλι και παίρνει σχήμα μέσα στο τηγάνι.
    #
    Σχόλιο από DULCINEA, 30-8-07  
    Den ixera oti ypirxan ntomatokeftedes,
    Super!!!!!!! bravo
    #
    Σχόλιο από evdoba, 11-12-07  
    Οι ντοματοκεφτέδες σερβίρονται μοναδικά με σάλτσα γιαουρτιού..
    Αν πάτε Θεσσαλονίκη πάτε στο¨"Ούζου μέλαθρον" και γευτείτε τους..!
    #
    Σχόλιο από evangelia, 9-1-08  
    καλημέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
    Είναι πάρα πολύ καλοί στη γεύση, όταν τους τηγάνισα και τους δοκίμασα είδα ότι από μέσα ήταν άψητοι. Τι έκανα λάθος;
    #
    Σχόλιο από christin79, 25-3-08  
    Πολύ καλή συνταγή...την έφτιαξα 2 φορές και την δεύτερη έβαλα λιαστή ντομάτα
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 25-3-08  
    είναι οι γνωστοί Σαντορινιοί "ψευτοκεφτέδες"...
    1 κ.γ. ρίγανη
    πολύ λάδι για το τηγάνι
    αλάτι, πιπέρι, όση ποσότητα ντομάτα τόση ποσότητα κρεμμύδι΄, ναχυλώσει καλά με τα υγρά της ντομάτας και του κρεμμυδιού, ένα κουτάκι μπύρα αντί μπέϊκιν και αλε΄θρι όσο πάρει
    #
    Σχόλιο από Christi, 9-4-08  
    Καταπληκτική συνταγή!!!Εφτιαξα τους ντοματοκεφτέδες κ εύκολα κ γρήγορα!!!Τους συνόδεψα κ με πουρέ κ ήταν τέλειο!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 7-7-08  
    ΄Εγιναν θαυμάσιοι.Ήθελα να δοκιμάσω και στο φούρνο αλλά φοβήθηκα ότι δεν θα στεκόταν ο χυλός.
    #
    Σχόλιο από xrysopsaro, 15-7-08  
    πως μπορουμε να τους κάνουμε ψητούς ????
    δεν θέλω να τρώμε τηγανητά ρε παιδιά!!!
    υπάρεχει κανένα μυστικό που να μας βγάζει τη συνταγή πιό σφιχτή?
    #
    Σχόλιο από corina, 28-7-08  
    Πολύ νόστιμοι και απλούστατοι! Η ρίγανη είναι όλα τα λεφτά!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 29-7-08  
    διαβασα καλα τα υλικα και απορω πως σχεδον οσοι σχολιασαν τους τους εφτιαξαν πως ενωσατε στερεα υλικα? η συνταγη υγρο δεν εχει και το λαδι ειναι για το τηγανι
    εγω μολις τους εφτιαξα αλλα με παραλαγη
    εβαλα στο μιγμα ενα αυγο,φετα,αλευρι φαρινα[που εχει μπεικιν]και φρεσκο κρεμυδακι αντι ξερο,εγιναν νοστιμοτατοι,θα ανεβασω φωτο να κεραστειτε
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 29-7-08  
    ΔΕν ενώνονται τα υλικά είναι αλήθεια, γίνεται σαν χυλός, γιατί βγάζει υγρά η ντοματούλα...
    #
    Σχόλιο από xaroula, 29-7-08  
    αν κανεις τις ντοματες οπως γραφει η συνταγη,ετσι εκανα εγω η ντοματα δεν εβγαλε καθολου υγρα,μα καθολου ομως! οποτε μονο με αυγο ενωνουν ολα..
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 29-7-08  
    Η αλήθεια έιναι ότι εγώ δεν τις στράγγισα για μια ώρα... ίσως γι'αυτο... :)
    #
    Σχόλιο από xaroula, 31-7-08  
    δεν τις αφησα καθολου ναυσικα ηταν σφιχτες οι ντοματες τις στραγγιξα με το χερι και δεν ειχαν ζουμια προτου πιασω ενα κεφτε εβρεχα πρωτα το κουταλι με νερο η ζυμη στεκοταν τοσο καλα που ανετα τους κανεις στον φουρνο
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-8-08  
    Νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της ντομάτας και το πόσο γινωμένη είναι. Εμένα μου βγαίνει πάντα χυλός χωρίς να χρειαστεί ποτέ αυγό. Νομίζω πως το κανονίζεις και με το αλεύρι αυτό.
    #
    Σχόλιο από stellapanos, 11-9-08  
    εγω πτοσθετο δυοσμο βασιλικο και μαιντανο παντος ειναι τελεια συνταγη για καλοκαιρι με ουζακι η μπυριτσα
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 2-5-09  
    Εκτός απο τα παραπάνω υλικά , εγω προσθέτω 1φλ.φρυγανιά τρυμ. και μπόλινο άνιθο.Πολυ νόστημο ορεκτικό! :)
    #
    Σχόλιο από love to cook, 16-5-09  
    προσθέστε και λίγο τυράκι τριμένο ( πχ ξερή μιζύθρα για τα μακρόνια) και για μυροδικό μόνο δυόσμο και πείτε μου αν σας άρεσε έτσι με έχει μάθει η γιαγιά μου!!!!και απο φουσκωτκά πχ μπέικιν παουντερ τίποτα γιατί τραβάνε πολύ λάδι στο τυγάνισμα και είναι παραπάνω βαριά για το στομάχι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    46 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από DULCINEA, 30-8-07  
    Den ixera oti ypirxan ntomatokeftedes,
    Super!!!!!!! bravo
    #
    Σχόλιο από evdoba, 11-12-07  
    Οι ντοματοκεφτέδες σερβίρονται μοναδικά με σάλτσα γιαουρτιού..
    Αν πάτε Θεσσαλονίκη πάτε στο¨"Ούζου μέλαθρον" και γευτείτε τους..!
    #
    Σχόλιο από evangelia, 9-1-08  
    καλημέρα, χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
    Είναι πάρα πολύ καλοί στη γεύση, όταν τους τηγάνισα και τους δοκίμασα είδα ότι από μέσα ήταν άψητοι. Τι έκανα λάθος;
    #
    Σχόλιο από Christi, 9-4-08  
    Καταπληκτική συνταγή!!!Εφτιαξα τους ντοματοκεφτέδες κ εύκολα κ γρήγορα!!!Τους συνόδεψα κ με πουρέ κ ήταν τέλειο!!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 7-7-08  
    ΄Εγιναν θαυμάσιοι.Ήθελα να δοκιμάσω και στο φούρνο αλλά φοβήθηκα ότι δεν θα στεκόταν ο χυλός.
    #
    Σχόλιο από corina, 28-7-08  
    Πολύ νόστιμοι και απλούστατοι! Η ρίγανη είναι όλα τα λεφτά!!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 29-7-08  
    ΔΕν ενώνονται τα υλικά είναι αλήθεια, γίνεται σαν χυλός, γιατί βγάζει υγρά η ντοματούλα...
    #
    Σχόλιο από xaroula, 29-7-08  
    αν κανεις τις ντοματες οπως γραφει η συνταγη,ετσι εκανα εγω η ντοματα δεν εβγαλε καθολου υγρα,μα καθολου ομως! οποτε μονο με αυγο ενωνουν ολα..
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 29-7-08  
    Η αλήθεια έιναι ότι εγώ δεν τις στράγγισα για μια ώρα... ίσως γι'αυτο... :)
    #
    Σχόλιο από xaroula, 31-7-08  
    δεν τις αφησα καθολου ναυσικα ηταν σφιχτες οι ντοματες τις στραγγιξα με το χερι και δεν ειχαν ζουμια προτου πιασω ενα κεφτε εβρεχα πρωτα το κουταλι με νερο η ζυμη στεκοταν τοσο καλα που ανετα τους κανεις στον φουρνο
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-8-08  
    Νομίζω ότι όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της ντομάτας και το πόσο γινωμένη είναι. Εμένα μου βγαίνει πάντα χυλός χωρίς να χρειαστεί ποτέ αυγό. Νομίζω πως το κανονίζεις και με το αλεύρι αυτό.
    #
    Σχόλιο από stellapanos, 11-9-08  
    εγω πτοσθετο δυοσμο βασιλικο και μαιντανο παντος ειναι τελεια συνταγη για καλοκαιρι με ουζακι η μπυριτσα
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 27-6-09  
    Αυτή τη φορά τους έκανα κατά γράμμα, και πάλι ωραιότατοι! Γίνονται πολύ γρήγορα και είναι υπέροχοι και μοσχομυριστοί!
    #
    Σχόλιο από nastemma, 9-9-09  
    μας αρεσαν παρα πολυ!...την επομενη φορα θα τους κανω και πιο λεπτους και πιο μικρους ισως γιατι δεν μου αρεσε πολυ το μεσα με το αλευρι...παντως γευση πολυ ωραια!!
    #
    Σχόλιο από nastemma, 9-9-09  
    ααα ξεχασα να πω οτι τους εφτιαξα μαζι με τη σαλτσα γιουρτιου κ πηγαιναν πολυ!
    #
    Σχόλιο από elenigr81, 3-2-10  
    Πολύ πολύ ωραία, εύκολη και γρήγορη. Δοκιμάστε και ντρέσσινγκ μαγιονέζας ή μουστάρδας. Είναι σα να τρως κρέας. Απίθανη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 3-2-10  
    Πολύ νόστιμοι τόσο με το δυόσμο όσο και με το βασιλικό.Τους κάνω χρόνια έτσι και πάντα τους τσακίζουμε
    #
    Σχόλιο από nancy_p, 14-6-10  
    Πολύ νόστιμο ορεκτικό, με υλικά που πάντα υπάρχουν στο σπίτι.Νομίζω οτι και με ένα τζατζικάκι θα ταιριαζε απόλυτα!!
    Πάντως, το αυγό είναι περιττό, γιατί αν στραγγίξουν καλά οι ντοματούλες και μπει φυσικά και η ανάλογη ποσότητα αλευριού , γίνονται τόσο σφιχτοί όσο πρέπει.
    Συγχαρητήρια!!!!
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 7-7-10  
    Γρήγοροι και πολύ καλοκαιρινοί, η θάλασσα μας έλειπε αλλά έχουμε μπόλικη φαντασία.
    Ο δυόσμος μοσχοβόλησε!!!
    #
    Σχόλιο από *kardoula*, 18-8-10  
    Πρόσθεσα λίγη φέτα και δυόσμο!τέλειοι!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 20-7-07  
    Πολύ ωραία συνταγή! Να ρωτήσω μόνο κάτι: όταν βάλω όλα τα υλικά πρέπει να γίνει ζύμη ή απλά ένα σφιχτό μείγμα; Δηλαδή όταν τους ρίχνεις στο τηγάνι να είναι σε μπαλάκια όπως τα κεφτεδάκια ή ρίχνεις μια κουταλιά μεγάλη από το μείγμα και αυτή παίρνει σχήμα μέσα στο τηγάνι; Εγώ προσπάθησα να το κάνω ζύμη, με αποτέλεσμα να βάλω αρκετό περισσότερο αλεύρι και η γεύση της ντομάτας να μην είναι πολύ έντονη... Θα το ξαναπροσπαθήσω πάντως!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-7-07  
    Ναυσικά, συγγνώμη, τώρα γύρισα από διακοπές και είδα την ερώτηση.
    Η ζύμη δεν γίνεται σφιχτή σαν τα κεφτεδάκια. Τη ρίχνεις με το κουτάλι και παίρνει σχήμα μέσα στο τηγάνι.
    #
    Σχόλιο από xrysopsaro, 15-7-08  
    πως μπορουμε να τους κάνουμε ψητούς ????
    δεν θέλω να τρώμε τηγανητά ρε παιδιά!!!
    υπάρεχει κανένα μυστικό που να μας βγάζει τη συνταγή πιό σφιχτή?
    #
    Σχόλιο από tjo, 2-4-14  
    Δύο ερωτησούλες έχω..
    1. Αντι για αλεύρι μπορώ να χρησιμοποιήσω καλαμποκάλευρο;
    2. Μπαίνουν στην κατάψυξη;
    Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 3-4-14  
    Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά σε κανένα από τα δυο. Φαντάζομαι όμως πως θα μπορούσες να βάλεις καλαμποκάλευρο, αλλά θα αλλάξει τη γεύση, την υφή και πιθανώς και τα υγρά που χρειάζεται η συνταγή. Θα πρέπει να την προσαρμόσεις εκείνη την ώρα.
    Όσο για την κατάψυξη και πάλι φαντάζομαι πως μπορείς να τα βάλεις και άψητα αλλά και ψημενα, χωρίς πρόβλημα.

    11 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από christin79, 25-3-08  
    Πολύ καλή συνταγή...την έφτιαξα 2 φορές και την δεύτερη έβαλα λιαστή ντομάτα
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 25-3-08  
    είναι οι γνωστοί Σαντορινιοί "ψευτοκεφτέδες"...
    1 κ.γ. ρίγανη
    πολύ λάδι για το τηγάνι
    αλάτι, πιπέρι, όση ποσότητα ντομάτα τόση ποσότητα κρεμμύδι΄, ναχυλώσει καλά με τα υγρά της ντομάτας και του κρεμμυδιού, ένα κουτάκι μπύρα αντί μπέϊκιν και αλε΄θρι όσο πάρει
    #
    Σχόλιο από xaroula, 29-7-08  
    διαβασα καλα τα υλικα και απορω πως σχεδον οσοι σχολιασαν τους τους εφτιαξαν πως ενωσατε στερεα υλικα? η συνταγη υγρο δεν εχει και το λαδι ειναι για το τηγανι
    εγω μολις τους εφτιαξα αλλα με παραλαγη
    εβαλα στο μιγμα ενα αυγο,φετα,αλευρι φαρινα[που εχει μπεικιν]και φρεσκο κρεμυδακι αντι ξερο,εγιναν νοστιμοτατοι,θα ανεβασω φωτο να κεραστειτε
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 2-5-09  
    Εκτός απο τα παραπάνω υλικά , εγω προσθέτω 1φλ.φρυγανιά τρυμ. και μπόλινο άνιθο.Πολυ νόστημο ορεκτικό! :)
    #
    Σχόλιο από love to cook, 16-5-09  
    προσθέστε και λίγο τυράκι τριμένο ( πχ ξερή μιζύθρα για τα μακρόνια) και για μυροδικό μόνο δυόσμο και πείτε μου αν σας άρεσε έτσι με έχει μάθει η γιαγιά μου!!!!και απο φουσκωτκά πχ μπέικιν παουντερ τίποτα γιατί τραβάνε πολύ λάδι στο τυγάνισμα και είναι παραπάνω βαριά για το στομάχι.
    #
    Σχόλιο από love to cook, 17-5-09  
    έκανα ένα λάθος σορρι βασιλικό ήθελα να γράψω οχι δυόσμο που έγραψα αλλά λέει η γιαγιά λίγο δυόσμο ξερό μπορούμε να βάλουμε.και ακόμα κάτι ένα αυγό για να δέσουν . έτσι μου είπε.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-5-09  
    love to cook τώρα που καλοκαιριάζει και θα έχει νόστιμες ντοματούλες θα το δοκιμάσω και όπως λες. Με το τυράκι πρέπει να γίνονται ακόμα πιο νόστιμοι.
    #
    Σχόλιο από zanice, 16-7-09  
    Δοκιμάστε αντί για δυόσμο να βάλετε βασιλικό, και στο τέλος αφού τα έχετε πλάσει σε μπαλάκια να τα περάσετε από καλομποκάλευρο...τρώει η μάνα και στο παιδί δεν δίνει...
    #
    Σχόλιο από joan, 13-7-10  
    διάβασα την αυθεντική συνταγή από γνωστή ταβέρνα στη Σαντορίνη και δεν βάζει τίποτα άλλο απο ντομάτες κομμένες και σουρωμένες 1 κιλό περίπου ,2 κρεμμυδάκια, δυόσμο, 3 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο 250 γρ αλέυρι αλάτι και πιπέρι.
    Αφήνεις λίγο στο ψυγείο και τηγανίζεις όπως το λουκουμά..Πεντανόστιμοι...Τους έχω φτιάξει και με αυγο και τυρί όμως σ΄αυτή τη συνταγή υπερισχύει η ντομάτα που είναι το ζητούμενο..και μια συμβουλή κόψτε τις ντομάτες καρεδάκια και όχι στον τρίφτη.Ετσι απολαμβάνεις όλη τη νοστιμιά και δεν γίνεται μια ζύμη!!
    #
    Σχόλιο από ATHENS_SM, 18-4-11  
    Οι ντοματοκεφτέδες είναι τέλειοι! Στη Σαντορίνη που πήγα, είδα ότι χρησιμοποιούσαν τον δυόσμο για άρωμα. Εγώ έχω συνταγή Σαντορινιά που θέλει: για 1κ. ντοματάκια Σαντορίνης κομμένα φετούλες με το μαχαίρι, 2-3 κρεμμύδια κομμένα όπως και στη σαλάτα,φρέσκο δυόσμο, 1 ποτ. μπύρα και αλεύρι μέχρι να πήξει ο χυλός(περίπου 15-20 κουταλιές)και τηγάνισμα σε καυτό ελαιόλαδο. Γίνονται σούπερ!
    #
    Σχόλιο από γιαννης-μινα, 20-7-13  
    Οπως παντα ωραια η συνταγη σου ...

    Την εφτιαξα οπως "οριζεις" κ βγηκαν νοστιμοτατοι , και μια φορα εξισα κ ενα κολοκυθακι μεσα και μας αρεσαν ακομα περισσοτερο κ ετσι υιοθετηθηκε

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Τα μυστικά του τηγανιού
    Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ορεκτικά
    Ένα βιβλίο 85 αγαπημένων συνταγών, του/της NIN
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της Eleni Alex
    magirikh
    Ένα βιβλίο 144 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 58 αγαπημένων συνταγών, του/της ANGOLINA
    Πιτουλες και ζυμαράκια
    Ένα βιβλίο 122 αγαπημένων συνταγών, του/της Πριγκιπισσα