Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν με τίποτα το τηγάνι!

Το πιο σημαντικό είναι να μη φοβηθείτε τη ζύμη. Θα κολλάει στα χέρια. Βάλτε αλεύρι στον πάγκο και τα χέρια πριν την πιάσετε (δε θα ξεκολλάει καν από το μπολ εύκολα). Αν βάλετε παραπάνω αλεύρι θα έχετε ψωμάκια και όχι ντόνατς. Επίσης προσέξτε μη τα ψήσετε πολύ.
Μην περιμένετε πως θα έχουν την ίδια ακριβώς γεύση με τα τηγανιτά. Αν θέλετε ακριβώς σαν τα τηγανιτά δε μπορείτε να αποφύγετε το τηγάνι. Είναι όμως πολύ νόστιμα, μια εξαιρετική εναλλακτική, ειδικά όταν είναι φρέσκα από το φούρνο.

Θέλουν περίπου 2 ώρες προετοιμασίας, είναι ελαφριά και μαλακά και μπορείτε να τα βάλετε και στην κατάψυξη. Εάν δε τα καταναλώσετε άμεσα, προτιμότερο να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα βγάζετε όταν τα θέλετε, ώστε να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Τη συνταγή βρήκα στον εκπληκτικό τσελεμεντέ "The Fannie Farmer Cookbook" που στην ουσία με έχει μάθει να μαγειρεύω. Η συνταγή έλεγε 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, ο περισσότερος κόσμος όμως βρίσκει αυτή την ποσότητα υπερβολική. Αν σας αρέσει η μυρωδιά του, βάλτε όσο νομίζετε, αλλιώς μη βάλετε και καθόλου, δεν αλλάζει τίποτα στη συνταγή.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

2 ώρες
24 περίπου
  1. 2 πακέτα ξηρή μαγιά
  2. 1/3 φλ. χλιαρό νερό
  3. 1 1/2 φλ. γάλα
  4. 1/3 φλ. βούτυρο
  5. 1/4 φλ. ζάχαρη
  6. 2 κ.γ. αλάτι
  7. μοσχοκάρυδο (αν θέλετε και όσο θέλετε)
  8. 4 1/2 φλ. αλεύρι
  9. Για μετά το ψήσιμο
  10. 1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο
  11. 1 φλ. ζάχαρη ανακατεμένη με 1 κ.γ. κανέλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίξτε τη μαγιά στο χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολ και αφήστε τη να διαλυθεί για 5 λεπτά.

  2. 2

    Βάλτε το γάλα και το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεστάνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήστε το να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.

  3. 3

    Βάλτε το μίγμα της μαγιάς σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το μίγμα του γάλακτος. Ανακατέψτε μέσα το 1/4 φλ. ζάχαρη, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, τα αβγά και 2 φλ. αλεύρι. Χτυπήστε να ανακατευτούν καλά.

  4. 4

    Προσθέστε και τα υπόλοιπα 2 1/2 φλ. αλεύρι και χτυπήστε ξανά μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.

  5. 5

    Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα).

  6. 6

    Πασπαλίστε μια επιφάνεια με αλεύρι και βάλτε πάνω τη ζύμη σας. Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή και θέλει αρκετό αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει, αλλά θα μπορείτε να την χειριστείτε εύκολα. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό περίπου 1 εκατοστό σε πάχος. Πάρτε ένα ποτήρι ή μια φόρμα με διάμετρο 6 εκ. και κόψτε στρογγυλά (αν θέλετε χρησιμοποιείστε ένα πιο μικρό για να κόψετε το κέντρο να γίνουν σαν δακτυλίδια).

  7. 7

    Τοποθετήστε τα σε βουτυρωμένες λαδόκολλες περίπου 2 εκ. μακριά το ένα από το άλλο. Δεν θα απλώσουν πολύ, θα ανέβουν.

  8. 8

    Αφήστε τα να ανέβουν για 20'.

  9. 9

    Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220° για 10' ή λίγο περισσότερο, μέχρι να γίνουν κάπως χρυσοκάστανα. Βγάλτε τα από το φούρνο. Να έχετε έτοιμο το λιωμένο βούτυρο και ένα πινελάκι, καθώς και τη ζάχαρη με την κανέλα. Πάνω σε μια λαδόκολα απλώστε τη ζάχαρη με την κανέλα. Περάστε το κάθε ντόνατ με το λιωμένο βούτυρο και μετά κυλίστε το στη ζάχαρη.

  10. 10

    Σερβίρετε ζεστά.

Αντιδράσεις

Σχόλια (279)

Maria Sampa
Maria Sampa @cook_14097266
Πολυ ωραια ειναι αυτη η συνταγη θα την ξανα φτιαξω σημερα ...μονο που θα θελα και συνταγη για γλασο απο επανω

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα