Ο μουσακάς της τεμπέλας

Bαθμολογία: 4.9048
       
 
21 ψήφοι
kkorina, 15.02.09

Περιγραφή

Ελαφρύς μουσακάς, χωρίς τηγάνι και χωρίς να αναστατώσουμε την κουζίνα μας.
Ο μουσακάς της τεμπέλας
photo: maria86c

Συνταγή από:

kkorina

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 πατάτες
  • 4 μελιτζάνες
  • Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι κρασί άσπρο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. τυρί φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ:
  • 3 κ.σ. μπαμπάτσικες βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 8 κ.σ. αλεύρι
  • 4 φλ. + 2 κ.σ. γάλα
  • 2 αυγά (μόνο τον κρόκο)
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαχανικά , Κιμάδες , Λαδερά
Κουζίνα: Ελληνική
Ειδικές περιστάσεις: Για μπουφέ
Σερβίρει: 5 άτομα περίπου
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα σωτάρουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο νερό, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 3 κ.σ. λάδι, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για περίπου μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμος, τρίβουμε μέσα τη φέτα.
  2. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο βαθύ ταψί. Στρώνουμε μέσα τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες (περ. 1 εκατοστό πάχος).
  3. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις στρώνουμε στο ταψί πάνω από τις πατάτες.
  4. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες).
  5. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε πάνω το μίγμα του κιμά.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα (αφού την ξεπλύνουμε λίγο βέβαια) ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή μην κάψει!!!) και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
  7. Μόλις τα υλικά ενσωματωθούν προσθέτουμε το γάλα κρύο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τους κρόκους δυαλυμένους σε 2 κ.σ. γάλα και την απλώνουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
  9. Ψήνουμε το μουσακά μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν η μπεσαμέλ φαίνεται ότι σβολιάζει μόλις ρίξετε το γάλα μην τρομάξετε! Ανακατέψτε δυνατά με το σύρμα και θα στρώσει. Αν θέλετε να πετύχετε την τέλεια κρούστα στη μπεσαμέλ καλύψτε όλη της την επιφάνεια με κασέρι σε φέτες. Επίσης, πριν το κόψετε, βγάλτε το από το φούρνο για περίπου μισή ώρα για να "σφίξει", αλλιώς διαλύεται εύκολα.

Σχετικές συνταγές

    25 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από aggelika42, 11-11-09  
    #
    Σχόλιο από Jelly, 4-9-10  
    Πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή!! Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από kaite, 2-12-10  
    Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!
    #
    Σχόλιο από mvm, 27-12-10  
    Πολύ πιο εύκολο από τον κανονικό μουσακά και πολύ πολύ ωραίο! Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από maria86c, 12-6-11  
    #
    Σχόλιο από kkorina, 22-6-11  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια...
    #
    Σχόλιο από vscrapi, 22-1-12  
    Καλησπέρα.Η μπεσαμέλ και ο κιμάς έγιναν πάρα πολύ ωραία!Η μόνη "παραφωνία" ήταν οι πατάτες που φαίνονταν πολύ "νερόβραστες" (βγήκαν και λίγα νερά παραπάνω στο τέλος).Πως μπορώ να τις κάνω πιο νόστιμες χωρίς να βαρύνω το πιάτο;Ευχαριστούμε για τη γρήγορη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από kkorina, 22-1-12  
    vscrapi
    μπορείς να ψήσεις τις πατάτες και τις μελιτζάνες χωριστά για να ροδοκοκκινίσουν, αλλά τότε δε θα είναι "της τεμπέλας"!
    όσο για τα υγρά... τι να σου πω; μήπως έβαλες παραπάνω λάδι; θέλει λίγο, ίσα - ίσα να λαδωθούν τα λαχανικά. Ο κιμάς δεν πρέπει να είναι με πολλά υγρά, δεν προσθέτουμε νερό, μόνο τα υγρά της σάλτσας που εξατμίζονται με το βράσιμο.
    εμένα μια φορά μου έγινε ζουμερός, που έκανα το λάθος να βάλω και κολοκυθάκια...

    #
    Σχόλιο από Iro XD, 12-12-12  
    Εξαιρετική η συνταγή σου. Ο φίλος μου ξετρελαθηκε και δεν καταλαβε καν οτι ήταν της "τεμπέλας" :)
    #
    Σχόλιο από elena-panos, 24-1-13  
    Πολύ ωραία η συνταγούλα σου!!!Εγινε τέλειος..και να φανταστείς ότι απο την βιασύνη μου ξέχασα να βάλω την φέτα άλλα έβαλα το κασέρι απο πάνω.
    #
    Σχόλιο από viviank, 28-1-13  
    Δεν έχω λογια....ο άντρας μου κάθε φορά που έτρωγε μουσακά τον πείραζε στο στομάχι....αυτή την φορά όμως μόνο καλά σχόλια άκουσα!!!!Πολλά πολλά μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από Στυμμένη Λεμονόκουπα, 28-1-13  
    εγω παντα ετσι τον κανω τον μουσακα, οχι μονο γιατι ειμαι τεμπελα αλλα γιατι θελω να αποφυγω και τα τηγανιτα.
    #
    Σχόλιο από somi085, 4-2-13  
    #
    Σχόλιο από Koufetoula, 11-3-13  
    Να ρωτήσω.. Πόσο ακριβώς αλάτι και πιπέρι βάζουμε στην μπεσαμέλ;; Μαγειρεύω αρκετά χρόνια τώρα αλλά είναι η πρώτη φορά που θα φτιάξω δική μου μπεσαμέλ.. Τις προηγούμενες φορές λόγο χρόνου έπαιρνα την έτοιμη.
    #
    Σχόλιο από Koufetoula, 11-3-13  
    Μόλις τον έφτιαξα και είναι τέλειος! Και από εμφάνιση σκίζει!! Σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από thomai82, 30-4-13  
    σευχαριστω kkorina για τη νοστιμη και ελαφρια συνταγη.σαν νιοπαντρη πριν 3 χρονια ηταν η πρωτη "δυσκολη" συνταγη που εφτιαξα στο συζηγο μου και ξετρελαθηκε εντολη με εδωσε αμεσωσ στην πεθερα μου να το φτιαξω.χιχιχιχι με εβγαλε ασπροπροσωπη.και παλι σευχαριστω!!!!!
    #
    Σχόλιο από IRENE 50, 17-7-13  
    #
    Σχόλιο από Despina!, 7-10-13  
    Τα λαχανικά στο φούρνο έγιναν υπέροχα!
    Εγώ πρόσθεσα και λίγο λάδι στο ταψί.
    Μεγάλη ευκολία, ίδια νοστιμιά με το τηγάνισμα!
    #
    Σχόλιο από eirinilar, 26-10-13  
    paneykolos k poly geystikos o mousakas xwris ta epipleon ladia pou panta ekanan t stomaxi m n upoferei..mpravo!!!
    #
    Σχόλιο από Zantina, 30-5-14  
    Δεν έχω λόγια....Είναι ό,τι πιο light έχω δοκιμάσει σε μουσακά. Η γεύση του είναι καταπληκτική, χωρίς όλη αυτή τη 'λαδίλα' του κανονικού μουσακά. Εγώ βέβαια κόβω τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε πιο χοντρές φέτες και τις ψήνω για περισσότερη ώρα στο φούρνο. Τέλειο φαγητό, μπράβο.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    21 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από aggelika42, 11-11-09  
    #
    Σχόλιο από Jelly, 4-9-10  
    Πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή!! Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από kaite, 2-12-10  
    Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!
    #
    Σχόλιο από mvm, 27-12-10  
    Πολύ πιο εύκολο από τον κανονικό μουσακά και πολύ πολύ ωραίο! Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από maria86c, 12-6-11  
    #
    Σχόλιο από kkorina, 22-6-11  
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια...
    #
    Σχόλιο από Iro XD, 12-12-12  
    Εξαιρετική η συνταγή σου. Ο φίλος μου ξετρελαθηκε και δεν καταλαβε καν οτι ήταν της "τεμπέλας" :)
    #
    Σχόλιο από elena-panos, 24-1-13  
    Πολύ ωραία η συνταγούλα σου!!!Εγινε τέλειος..και να φανταστείς ότι απο την βιασύνη μου ξέχασα να βάλω την φέτα άλλα έβαλα το κασέρι απο πάνω.
    #
    Σχόλιο από viviank, 28-1-13  
    Δεν έχω λογια....ο άντρας μου κάθε φορά που έτρωγε μουσακά τον πείραζε στο στομάχι....αυτή την φορά όμως μόνο καλά σχόλια άκουσα!!!!Πολλά πολλά μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από Στυμμένη Λεμονόκουπα, 28-1-13  
    εγω παντα ετσι τον κανω τον μουσακα, οχι μονο γιατι ειμαι τεμπελα αλλα γιατι θελω να αποφυγω και τα τηγανιτα.
    #
    Σχόλιο από somi085, 4-2-13  
    #
    Σχόλιο από Koufetoula, 11-3-13  
    Μόλις τον έφτιαξα και είναι τέλειος! Και από εμφάνιση σκίζει!! Σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από thomai82, 30-4-13  
    σευχαριστω kkorina για τη νοστιμη και ελαφρια συνταγη.σαν νιοπαντρη πριν 3 χρονια ηταν η πρωτη "δυσκολη" συνταγη που εφτιαξα στο συζηγο μου και ξετρελαθηκε εντολη με εδωσε αμεσωσ στην πεθερα μου να το φτιαξω.χιχιχιχι με εβγαλε ασπροπροσωπη.και παλι σευχαριστω!!!!!
    #
    Σχόλιο από IRENE 50, 17-7-13  
    #
    Σχόλιο από Despina!, 7-10-13  
    Τα λαχανικά στο φούρνο έγιναν υπέροχα!
    Εγώ πρόσθεσα και λίγο λάδι στο ταψί.
    Μεγάλη ευκολία, ίδια νοστιμιά με το τηγάνισμα!
    #
    Σχόλιο από eirinilar, 26-10-13  
    paneykolos k poly geystikos o mousakas xwris ta epipleon ladia pou panta ekanan t stomaxi m n upoferei..mpravo!!!
    #
    Σχόλιο από Zantina, 30-5-14  
    Δεν έχω λόγια....Είναι ό,τι πιο light έχω δοκιμάσει σε μουσακά. Η γεύση του είναι καταπληκτική, χωρίς όλη αυτή τη 'λαδίλα' του κανονικού μουσακά. Εγώ βέβαια κόβω τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε πιο χοντρές φέτες και τις ψήνω για περισσότερη ώρα στο φούρνο. Τέλειο φαγητό, μπράβο.
    #
    Σχόλιο από SOPHIA!!!, 10-7-14  
    Σούπερ ΤΕΛΕΙΟΣ!!! Πρώτη φορά έκανα μουσακά και ήταν κανονικός σαν της μαμάς!!! Ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από georgia_kou, 29-7-14  
    #
    Σχόλιο από bluechip, 31-8-14  
    Πολύ εύκολη συνταγή! μείωσα λίγο τα υλικά γιατί ήθελα μικρότερη δόση και αντί για φέτα έβαλα τριμμένη γραβιέρα. Επίσης πάνω από τη μπεσαμέλ πρόσθεσα τριμμένη φρυγανιά και λίγη τριμμένη γραβιέρα επίσης! Εγινε καταπληκτικός ο μουσακάς! Μπράβο για τη συνταγή.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από vscrapi, 22-1-12  
    Καλησπέρα.Η μπεσαμέλ και ο κιμάς έγιναν πάρα πολύ ωραία!Η μόνη "παραφωνία" ήταν οι πατάτες που φαίνονταν πολύ "νερόβραστες" (βγήκαν και λίγα νερά παραπάνω στο τέλος).Πως μπορώ να τις κάνω πιο νόστιμες χωρίς να βαρύνω το πιάτο;Ευχαριστούμε για τη γρήγορη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από kkorina, 22-1-12  
    vscrapi
    μπορείς να ψήσεις τις πατάτες και τις μελιτζάνες χωριστά για να ροδοκοκκινίσουν, αλλά τότε δε θα είναι "της τεμπέλας"!
    όσο για τα υγρά... τι να σου πω; μήπως έβαλες παραπάνω λάδι; θέλει λίγο, ίσα - ίσα να λαδωθούν τα λαχανικά. Ο κιμάς δεν πρέπει να είναι με πολλά υγρά, δεν προσθέτουμε νερό, μόνο τα υγρά της σάλτσας που εξατμίζονται με το βράσιμο.
    εμένα μια φορά μου έγινε ζουμερός, που έκανα το λάθος να βάλω και κολοκυθάκια...

    #
    Σχόλιο από Koufetoula, 11-3-13  
    Να ρωτήσω.. Πόσο ακριβώς αλάτι και πιπέρι βάζουμε στην μπεσαμέλ;; Μαγειρεύω αρκετά χρόνια τώρα αλλά είναι η πρώτη φορά που θα φτιάξω δική μου μπεσαμέλ.. Τις προηγούμενες φορές λόγο χρόνου έπαιρνα την έτοιμη.
    #
    Σχόλιο από annouk, 7-10-14  
    να ρωτήσω, τις μελιτζάνες τις αφήνουμε να βγάλουν τα ζουμιά τους ή τις αλατίζομυε κ τις βάζουμε κατευθείαν στο φούρνο?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Σχετικές οδηγίες

    Μελιτζάνες στον καταψύκτη
    Προστέθηκε από thomaei
    5
           
           
    (11)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 68 αγαπημένων συνταγών, του/της sopamar
    αλμυρά
    Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της sofi_loutraki
    Φαγητα
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της eirini28
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 100 αγαπημένων συνταγών, του/της fotinistgt
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 43 αγαπημένων συνταγών, του/της anastasialis