ggr
ggr @george
Athens

Αυτό το πιάτο είναι πράγματι διαφορετικό... Η βασική του ιδέα, βέβαια, είναι απλούστατη, πανάρχαιη, καθόλου πρωτότυπη, πολυμαγειρεμένη...Απλά γεμιστά” θα έλεγε ο καθόλου μίζερος φίλος μου, ο Χαραλάμπης… “Το πιο συνηθισμένο καλοκαιρινό πιάτο” θα συμπλήρωνε η καθόλου στενόμυαλη ξαδέλφη μου, η Βαλάντω. “Μα τι μας φτιάχνεις τώρα; Γεμιστά χωρίς ντομάτες και πιπεριές γίνονται; ” θα πρόσθετε η “τα ξέρω όλα” θεία Ελπινίκη, που είναι και από τη Σμύρνη.Εγώ όμως που δεν είμαι από τη Σμύρνη (ούτε καν από την “Νέα”), όταν τη είδα τη συνταγή ενθουσιάσθηκα. Έψαξα λοιπόν για κρέας πτηνών-θηραμάτων, νωπό ή κατεψυγμένο, και βρήκα μια δυό φάρμες που διαθέτουν στην αγορά θηράματα, μεταξύ των οποίων και τα πουλιά που θέλει η συνταγή. Που μπορεί να μην είναι άγρια, αλλά είναι ελευθέρας βοσκής. Μία από αυτές, στη περιοχή της Κοζάνης, αλλά και άλλη μία στον Μπράλο, διαθέτουν τα προιόντα τους σε επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης, αλλά κάνουν παραδόσεις και στο σπίτι.Εάν οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές για εσάς (στα 15 € ανά πουλί, δεν είναι καθόλου λίγο –αν και θα χρησιμοποιήσετε ένα μικρό μόνο μέρος από το καθ’ ένα– σε κάποιες όμως περιστάσεις μπορεί να δικαιολογηθεί ! ), δοκιμάστε τη συνταγή, είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, ένα διαφορετικό πιάτο, παραδοσιακής μεν μαγειρικής αλλά για κάποια ξεχωριστή περίσταση…

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι ενός Ιταλού chef, του Errico Recanati, chef του Andreina, ενός πολύ καλού πραγματικά εστιατορίου στο Loreto, στη περιοχή της Ανκόνα (Ancona), στις Marche. Ένα πολύ κομψό εστιατόριο, με αυθεντική, τοπική, κουζίνα με κρέατα ελεύθερης βοσκής ή κυνήγι. Ανάμεσα στις διάφορες σπουδαίες συναταγές του μαγαζιού, μία από τις πιο διαλεκτές είναι αναμφίβολα η “L’Orto Nasconde la Caccia” (Ο μπαξές κρύβει το θήραμα). Ένα παιχνίδι-ανάμνηση του παλιού κήπου του εστιατορίου, με των αγαπημένων του χαρχαβατικών και του κυνηγιού που κρυβόταν ανάμεσα στα φυτά.Φυσικά και μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό και με απλό ..κοτόπουλο. Μην το ξεχνάτε όμως, “άλλα τα μάτια του λαγού κι’ άλλα της κουκουβάγιας”...Με το γρήγορο πέρασμα των κολοκυθιών από το καυτό νερό μόνο για ζεμάτισμα αλλά και με το βράσιμο της πατάτας αξεφλούδιστης και στον ατμό, επιδιώκουμε να διατηρήσουμε κατά το δυνατόν περισσότερο, πέρα από τη διατροφική τους αξία, το άρωμα αλλά και το χρώμα των λαχανικών.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
4 άτομα
  1. 4 μικρά κολοκυθάκια
  2. 4 μικρές μελιτζάνες
  3. 4 μικρές πατάτες
  4. 200 γρ ψαχνό κρέας πέρδικας
  5. 200 γρ ψαχνό κρέας φραγκόκοτας
  6. 200 γρ ψαχνό κρέας πάπιας
  7. τριμμένο τυρί parmigiano
  8. ψίχουλα ψωμιού
  9. αρωματικά φυτά από τον κήπο σας (μαντζουράνα, σχινόπρασο, θυμάρι, μέντα, βασιλικό, κ.α.)
  10. φλούδα από λεμόνι
  11. παρθένο ελαιόλαδο
  12. αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε όλα τα χορταρικά και τα αρωματικά βότανα.

  2. 2

    Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο, κατά την έννοια του μήκους τους. Χαράζουμε την “ψίχα” τους, φροντίζοντας να μη τραυματίσουμε την φλούδα. ΔΕΝ αφαιρούμε την “ψίχα”. Τις τοποθετούμε σε ένα χαμηλό ταψί, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο (γύρω στη 1 κουταλιά). Τις βάζουμε στον φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς και τις ψήνουμε για ένα 15λεπτο με 20λεπτο.

  3. 3

    Αδειάζουμε από το εσωτερικό τους τα κολοκυθάκια (όπως κάνουμε για τα γεμιστά) και τα ζεματίζουμε για 5 με 7 λεπτά σε ζεματιστό νερό που βράζει έντονα.

  4. 4

    ΔΕΝ καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους (γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να έχουν πλυθεί πολύ καλά προηγουμένως). Τις κόβουμε μόνο στη μέση, τις σκάβουμε αφαιρώντας το εσωτερικό τους και τις βράζουμε στον ατμό. Εάν δεν τις βράσετε στον ατμό, ζεματίστε τες ρίχνοντάς τες σε κατσαρόλα με κρύο νερό που θα ανεβάσετε σε μάτι με δυνατή φωτιά και μόλις αυτό αρχίσει να βράζει, να αναταράσσετε η επιφάνειά του, χαμηλώστε την ένταση και σιγοβράστε για περίπου 12 λεπτά (εξαρτάται από την ποιότητα/είδος αλλά και το μέγεθος της πατάτας). Και στις δύο περιπτώσεις (ατμός, νερό) θέλουμε ίσα που να βυθίζεται στο εσωτερικό τους η μύτη ενός μαχαιριού, ΔΕΝ πρέπει η πατάτα να είναι πολύ μαλακή, ούτε φυσικά να λιώνει.

  5. 5

    Όταν οι μελιτζάνες έχουν ψηθεί (είπαμε, στα 15 με 20 λεπτά), τις σκάβουμε αφαιρώντας το εσωτερικό τους, το οποίο το κρατούμε στην άκρη για άλλη χρήση (με λίγο ελαιόλαδο, σκορδάκι και λεμόνι, φτιάξτε μία νόστιμη μελιτζανοσαλάτα, με μαγιονέζα ή και χωρίς ή baba ghanouj. Φροντίζουμε να τις αδειάσουμε με προσοχή, για να μη τραυματίσουμε την –πολύ μαλακή τώρα– φλούδα τους.

  6. 6

    Ψιλοκόβουμε το ψαχνό της πέρδικας (σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια, να γίνει ΣΧΕΔΟΝ σαν κιμάς), του προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας, του προσθέτουμε και μια κουταλίτσα τριμμένο parmigiano (μην υπερβάλετε, δεν πρέπει να καλύπτει τη γεύση του κρέατος αλλά ίσα να την νοστιμεύει) αλλά και μια τσιμπιά μαντζουράνα. Ανακατεύουμε (ζυμώνουμε ελαφρά) να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τις σκαμμένες μ ε λ ι τ ζ ά ν ε ς.

  7. 7

    Κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά και με τα άλλα δύο είδη κυνηγιούΨιλοκόβουμε το ψαχνό της φραγκόκοτας (και αυτό σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια, να γίνει ΚΑΤΙ ΣΑΝ κιμάς), του προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας, λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλίτσα τριμμένο parmigiano (και εδώ μην υπερβάλετε, ίσα να νοστιμεύει το κρέας) αλλά και το ξύσμα από τη φλούδα του λεμονιού (όσο βγει). Ανακατεύουμε (ζυμώνουμε ελαφρά) να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα σκαμμένα κ ο λ ο κ υ θ ά κ ι α.

  8. 8

    Τις μισές π α τ ά τ ε ς τώρα, αυτές θα τις γεμίσουμε με ένα μείγμα από πολύ ψιλοκομμένο ψαχνό πάπιας (και αυτό σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια, να γίνει ΣΧΕΔΟΝ σαν κιμάς), στο οποίο θα έχουμε προσθέσει αλάτι πιπέρι, ελαιόλαδο, και πάλι λίγο τριμμένο parmigiano και ψιλοκομμένο σχινόπρασο (ή και ένα μείγμα από φρέσκο κρεμμυδάκι, και σκορδάκι πολύ πολύ ψιλοκομμένα).

  9. 9

    Τοποθετούμε αυτά τα γεμισμένα λαχανικά σε ένα ταψάκι, τα περνάμε με λίγο καλό ελαιόλαδο από πάνω, σε λεπτή ροή αλλά να πάει παντού (όπως κάνουμε και με τα παραδοσιακά γεμιστά), προσθέτουμε και λίιιιγο νεράκι στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Ελέγχουμε μήπως στεγνώσουν τα γεμιστά και χρειασθεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη νερό.

  10. 10

    Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, τοποθετούμε τα γεμιστά στο κέντρο μιάς πιατέλας, διακοσμούμε τριγύρω με διάφορα φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, δενδρολίβανο, βασιλικό, μέντα κ.α.) από τον κήπο μας ή το ράφι του σουπερμάρκετ, τόσο σε μικρά κλαδάκια όσο και σε μεμονωμένα φυλλαράκια (κάτι σαν …”αναπαράσταση” των φυλλωμάτων όπου κρύβεται το κυνήγι), και σερβίρουμε !

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (8)

cuoco
cuoco @cook_8483650
Φργκόκοτα, πέρδικα, πάπια?!? Κάτι απλό-καθημερινό!!!!!!!!!!!!!!! : ))))) Αστειεύομαι φυσικά!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens