Ο τέλειος μουσακάς!

Bαθμολογία: 4.5556
       
 
27 ψήφοι
ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 01.07.08

Περιγραφή

Επιτέλους, μουσακάς ελαφρύς, χωρίς να "πνίγεται" στο λάδι!

Ο τέλειος μουσακάς!
photo: ROSA

Τι χρειαζόμαστε:

 

Για την παρασκευή του κιμά

  • 300 με 350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 τομάτες στο blender
  • αλάτι/πιπέρι
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • τριμμένο κεφαλοτύρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες , Λαδερά
Δυσκολία: Με φωτο
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 20' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 100' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Κόψτε σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια
Βήμα 2
2) Αραδιάστε τα σε λαμαρίνα, ραντίστε με ελαιόλαδο και αλατίστε τα ελαφρά
Βήμα 3
3) Βάλτε τη λαμαρίνα στο φούρνο στους 170 με 180 βαθμούς στο 1ο ράφι για περίπου 40 με 50 λεπτά, να μην έχουν υγρά
Βήμα 4
4) Παρασκευάστε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τη συνταγή που έχω δημοσιεύσει στο site
Βήμα 5
5) Μόλις φτιάξετε τη μπεσαμέλ καλύψτε τη με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα
Βήμα 6
6) Κιμάς: Σε κατσαρολάκι σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο ή αν θέλετε για πιο ελαφρυά γεύση, απλά βράστε το με τον κιμά
Βήμα 7
7) Προσθέστε τον κιμά να ροδίσει
Βήμα 8
8) Ρίξτε την τομάτα, αλάτι πιπέρι, κανελίτσα και νεράκι, όχι πολύ
Βήμα 9
9) Σιγοβράστε μέχρι να πιεί τα υγρά του
Βήμα 10
10) Σε ταψί βάλτε 1 στρώση μελιτζάνες και 1 στρώση κολοκυθάκια
Βήμα 11
11) Αν σας περισσεύουν, επαναλάβετε
Βήμα 12
12) Απλώστε παντού τον κιμά
Βήμα 13
13) Απλώστε και την μπεσαμέλ, να καλύψει όλη την επιφάνεια
Βήμα 14
14) Πασπαλίστε με το τυρί
Βήμα 15
15) Ψήστε στους 200 βαθμούς να ροδίσει η μπεσαμέλ και να λιώσει το τυρί

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να τον σερβίρετε στεγνό θα πρέπει να τον φτιάξετε νωρίς έτσι ώστε αφού ψηθεί, να τον αφήσετε να σταθεί ώρες στο ταψί. Αν τον σερβίρετε αμέσως, θα υπάρχουν υγρά αρκετά. Θα δείτε τότε τη διαφορά αν κόψετε κομμάτι ώρες αργότερα! Συνοδέψτε με δροσερή χωριάτικη σλάτα! Είναι κρίμα ένα τόσο ωραίο φαγητό να το απεχθανόμαστε μόνο επειδή είναι τόσο λαδερό, γιατί κατά τ άλλα ειναι νοστιμότατο!

Καλή όρεξη!

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    45 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Λενάκι!, 2-7-08  
    πολύ ωραιος!!και με λίγες πατατούλες ακόμη νοστιμότερος!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 2-7-08  
    Αν θέλετε να τηγανίσετε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, μπορείτε να τις αφήσετε στο σουρωτήρι με απορροφητικό χαρτί ανάμεσά τους, για να φύγει το πολύ λάδι. Εγώ συνήθως τα τηγανίζω από το προηγούμενο βράδυ και μέχρι να έρθει η ώρα να μεγειρευτεί την άλλη μέρα έχουν στραγγίξει πολύ. Επίσης κάνω και το εξής: όταν ψηθεί ο μουσακάς κόβω ένα κομματάκι και βάζω την άλλη μεριά του ταψιού πάνω σε κάτι (πχ στο ξύλο κοπής). Με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνεται το περισσό λάδι και ο μουσακάς γίνεται πιο στεγνός, χωρίς να χάνει τη νοστιμιά του.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-7-08  
    Ginger το χω επιχειρησει κι αυτο αλλα το καλυερο ειναι να τις ψησεις!Και με πατατα μπορει να ναι καλο, δεν το χω δοκιμασει γιατι μουσακας=μελιτζανα!Μμμμ!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 15-7-08  
    Τις πατάτες τισ βράζω δεν τις τηγανίζω και μετά τισ κόβω ροδέλες!!Βγαίνει τέλειοσ και πιο ελαφρύς!!Βασικά και τα κολοκυθάκια βράζω μόνο την μελιτζάνα τηγανίζω και την στραγγίζω.Τέλειοσ Πεταλουδίτσα!!!Μουσακάς=μελιτζάνα αλλά τι να κάνουμε είμαστε καλοφαγάδες την θέλουμε και την πατατούλα μας!!!
    #
    Σχόλιο από JAMES WRITTEN, 31-7-08  
    Ε όχι, η πατάτα δεν βελτιώνει την γεύση.Όσοι είναι καλοφαγάδες το ξέρουν αυτό.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 31-7-08  
    Συγνωμη δεν ειπα οτι βελτιωνει τη γευση παρακαλω μην διαστρεβλωνετε τα λογια μου ειπα απλα οτι μας αρεσει η πατατουλα και οτι τη θελουμε καιαυτη στον μουσακα.Παρακαλω δεν θελω παρεξηγησεις
    #
    Σχόλιο από ΜΟΥΤΑ, 31-7-08  
    Mπράβο πολύ καλή εκδοχη και ελαφρυ φαγητό.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 31-7-08  
    συμφωνω για να ειναι τελειος ο μουσακας κανονικα δεν μπαινουν πατατες αυτο το κανουν οσοι δεν προτιμουν ιδιαιτερα τα αλλα λαχανικα η αγαπουν πολυ τις πατατες!!
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 31-7-08  
    Πολύ καλή συνταγή. Εγώ βάζω στην κρέμα λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και παίρνει απίστευτη γεύση.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 31-7-08  
    kostazz αναφερω το μοσχοκαρυδο στη συνταγη της μπεσαμελ. Ειναι οντως πολυ καλή σνταγη!
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 31-7-08  
    A τώρα την είδα τη συνταγή για τη μπεσαμέλ. Είναι σχεδόν η ίδια με τη δική μου^^
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 31-7-08  
    A τώρα την είδα τη συνταγή για τη μπεσαμέλ. Είναι σχεδόν η ίδια με τη δική μου^^
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-7-08  
    Τέλειος ο μουσακάς σου πεταλουδίτσα το μόνο που του πρόσθεσα και εγώ ήταν πατατούλες. Κανονικά ξεκανονικά και εγώ με τις πατατούλες τον προτιμώ :)
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 25-8-08  
    Περίπου πόση ώρα ψήσιμο χρειάζεται?
    κ σε τι ταψί? ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 26-8-08  
    Μουσκάς = Μελιτζάνα.

    Όπου Κιμάς + Ντομάτα = ΚΑΙ Μοσχοκάρυδο

    (Τα "κολοκυθάκια" στο μουσακά, απο πού ξεφυτρώσανε πάλι)
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 26-8-08  
    Δροσουλιτη, στο μουσακα αν θρες βαζεις και κολοκυθακια μαζι με μελιτζανα. Εγω τον προτιμω μονο με μελιτζανες. Αλλοι βαζουν και πατατα
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 26-8-08  
    Ψησιμο μεχρι να ροδισει η μπεσαμελ, σε μετριο ταψι.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 26-8-08  
    Ψησιμο μεχρι να ροδισει η μπεσαμελ, σε μετριο ταψι.
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 26-8-08  
    ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, περι ορέξεως ουδείς λόγος...
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 26-8-08  
    βασικά αυτήν την απορία για τα κολοκυθάκια την είχα όταν ένα βράδυ στην σκιαθο, πριν χρόνια, μου τον σερβιραν με ... κολοκυθάκια!!! μπλιαξ μου χάλασαν το πιάτο.
    Όσο για τις πατατουλες είναι αναγκαίες αν και εγώ τις κάνω όπως και τις μελιτζάνες στο γκριλ στο φούρνο σε λαδόκολλα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    41 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Λενάκι!, 2-7-08  
    πολύ ωραιος!!και με λίγες πατατούλες ακόμη νοστιμότερος!
    #
    Σχόλιο από Ginger, 2-7-08  
    Αν θέλετε να τηγανίσετε τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες, μπορείτε να τις αφήσετε στο σουρωτήρι με απορροφητικό χαρτί ανάμεσά τους, για να φύγει το πολύ λάδι. Εγώ συνήθως τα τηγανίζω από το προηγούμενο βράδυ και μέχρι να έρθει η ώρα να μεγειρευτεί την άλλη μέρα έχουν στραγγίξει πολύ. Επίσης κάνω και το εξής: όταν ψηθεί ο μουσακάς κόβω ένα κομματάκι και βάζω την άλλη μεριά του ταψιού πάνω σε κάτι (πχ στο ξύλο κοπής). Με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνεται το περισσό λάδι και ο μουσακάς γίνεται πιο στεγνός, χωρίς να χάνει τη νοστιμιά του.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 2-7-08  
    Ginger το χω επιχειρησει κι αυτο αλλα το καλυερο ειναι να τις ψησεις!Και με πατατα μπορει να ναι καλο, δεν το χω δοκιμασει γιατι μουσακας=μελιτζανα!Μμμμ!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 15-7-08  
    Τις πατάτες τισ βράζω δεν τις τηγανίζω και μετά τισ κόβω ροδέλες!!Βγαίνει τέλειοσ και πιο ελαφρύς!!Βασικά και τα κολοκυθάκια βράζω μόνο την μελιτζάνα τηγανίζω και την στραγγίζω.Τέλειοσ Πεταλουδίτσα!!!Μουσακάς=μελιτζάνα αλλά τι να κάνουμε είμαστε καλοφαγάδες την θέλουμε και την πατατούλα μας!!!
    #
    Σχόλιο από JAMES WRITTEN, 31-7-08  
    Ε όχι, η πατάτα δεν βελτιώνει την γεύση.Όσοι είναι καλοφαγάδες το ξέρουν αυτό.
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 31-7-08  
    Συγνωμη δεν ειπα οτι βελτιωνει τη γευση παρακαλω μην διαστρεβλωνετε τα λογια μου ειπα απλα οτι μας αρεσει η πατατουλα και οτι τη θελουμε καιαυτη στον μουσακα.Παρακαλω δεν θελω παρεξηγησεις
    #
    Σχόλιο από ΜΟΥΤΑ, 31-7-08  
    Mπράβο πολύ καλή εκδοχη και ελαφρυ φαγητό.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 31-7-08  
    συμφωνω για να ειναι τελειος ο μουσακας κανονικα δεν μπαινουν πατατες αυτο το κανουν οσοι δεν προτιμουν ιδιαιτερα τα αλλα λαχανικα η αγαπουν πολυ τις πατατες!!
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 31-7-08  
    Πολύ καλή συνταγή. Εγώ βάζω στην κρέμα λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και παίρνει απίστευτη γεύση.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 31-7-08  
    kostazz αναφερω το μοσχοκαρυδο στη συνταγη της μπεσαμελ. Ειναι οντως πολυ καλή σνταγη!
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 31-7-08  
    A τώρα την είδα τη συνταγή για τη μπεσαμέλ. Είναι σχεδόν η ίδια με τη δική μου^^
    #
    Σχόλιο από Kostazz, 31-7-08  
    A τώρα την είδα τη συνταγή για τη μπεσαμέλ. Είναι σχεδόν η ίδια με τη δική μου^^
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-7-08  
    Τέλειος ο μουσακάς σου πεταλουδίτσα το μόνο που του πρόσθεσα και εγώ ήταν πατατούλες. Κανονικά ξεκανονικά και εγώ με τις πατατούλες τον προτιμώ :)
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 25-8-08  
    Περίπου πόση ώρα ψήσιμο χρειάζεται?
    κ σε τι ταψί? ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 26-8-08  
    Μουσκάς = Μελιτζάνα.

    Όπου Κιμάς + Ντομάτα = ΚΑΙ Μοσχοκάρυδο

    (Τα "κολοκυθάκια" στο μουσακά, απο πού ξεφυτρώσανε πάλι)
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 26-8-08  
    Δροσουλιτη, στο μουσακα αν θρες βαζεις και κολοκυθακια μαζι με μελιτζανα. Εγω τον προτιμω μονο με μελιτζανες. Αλλοι βαζουν και πατατα
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 26-8-08  
    Ψησιμο μεχρι να ροδισει η μπεσαμελ, σε μετριο ταψι.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 26-8-08  
    Ψησιμο μεχρι να ροδισει η μπεσαμελ, σε μετριο ταψι.
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 26-8-08  
    ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, περι ορέξεως ουδείς λόγος...
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 26-8-08  
    βασικά αυτήν την απορία για τα κολοκυθάκια την είχα όταν ένα βράδυ στην σκιαθο, πριν χρόνια, μου τον σερβιραν με ... κολοκυθάκια!!! μπλιαξ μου χάλασαν το πιάτο.
    Όσο για τις πατατουλες είναι αναγκαίες αν και εγώ τις κάνω όπως και τις μελιτζάνες στο γκριλ στο φούρνο σε λαδόκολλα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από lia mos, 3-10-11  
    καλησπέρα. Έφτιαξα τη συνταγή, βγήκε πολύ καλή αλλά επειδή δεν κατάλαβα κάτι στην αρχή έψησα τα λαχανικά στο γκριλ 20' ανα λαμαρίνα (3 διαφορετικές). Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής: Όταν λεμε αραδιάζουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 170 βαθμούς, εννοούμε ταυτόχρονα? Αραδιάζουμε το ένα πάνω στο άλλο (μελιτζάνα & πάνω κολοκυθάκι) και τα ψήνουμε έτσι μαζί στις αντιστάσεις για 40-45'? Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 11-10-11  
    Ωραία η συνταγή σου έτσι ψήνω και γω πατατες και μελιτζανες στο φούρνο και βγαίνει σούπερ!


    lia mos, τα βάζεις απλωτά για να ψηθούν καλά, οπότε αν βάλεις πολλά θα χρειαστείς πολλα φουρνίσματα αρα σωστά το έκανες. Θα σου πω πως το κάνω εγώ για γρήγορα!!

    Ανάβω το φούρνο στους 200 περίπου(προθερμανση), κόβω σε λεπτές σχετικά φέτες τις πατάτες(οπως για τηγανισμα) τις βαζω στο ταψί του φούρνου βαζω λιγο λάδι λιγο αλάτι και ανακατεύω καλά να πάει παντού τις απλώνω και ψήνω στους 200, σε 20' περίπου είναι έτοιμες! Κάνω το ίδιο για τις μελιτζάνες, μπορείς και στη λαμαρινα με λαδόκολλα!

    Δοκιμάστε το!

    Ελπίζω να βοήθησα! =)

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 4-9-12  
    Ετσι τον φτιάχνω και εγώ το μουσακά μόνο που βάζω μόνο μελιτζάνες σε 2 στρώσεις δηλαδή μελιτζάνα - κιμά - μελιτζάνα και μετά μπεσαμέλ.
    #
    Σχόλιο από butterfy.stardust, 14-6-13  
    Βγήκε πολύ καλός. Τον κιμά τον ΄'εφτιαξα με κιμά προβατίνας όπως φτιάχνω για τα μακαρόνια. Επίσης Δεν έβαλα κολοκυθάκια. Έριξα λίγη τριμμένη φρυγανιά στο ταψί και μια λεπτή στρώση πατάτες (για να κόβεται πιο εύκολα ) Τα λαχανικά πήραν αρκετή ώρα να ψηθούν μόνα τους στο ταψί με λαδόκολλα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένα πεντανόστιμο ελαφρύ φαγητό. Καλή όρεξη!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Σχετικές οδηγίες

    Μελιτζάνες στον καταψύκτη
    Προστέθηκε από thomaei
    5
           
           
    (10)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    πιθανά
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Με λαχανικά
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Almures Suntages
    Ένα βιβλίο 69 αγαπημένων συνταγών, του/της Zagoridou
    ΕΦΗ ΛΑΔΕΡΑ
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    faghta
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της penyd