Ωγκρατέν μελιτζάνας και κολοκυθιού

Bαθμολογία: 4.5745
       
 
47 ψήφοι
ANGOLINA, 20.06.10

Περιγραφή

Ένα απλό, καλοκαιρινό και νόστιμο πιάτο.

Ωγκρατέν μελιτζάνας και κολοκυθιού

Τι χρειαζόμαστε:

  • 100 γρ. λάδι
  • 1/2 κιλό μελιτζάνα τριμμένη
  • 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι up
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά μαϊντανό
  • λίγο άνηθο
  • 400 γρ. διάφορα τυριά
  • λίγη μαργαρίνη
  • πιπέρι
  • 200γρ. φέτα
  • 1 φλιτζάνι νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με λαχανικά , Λαχανικά
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Δυσκολία: Με φωτο
Σερβίρει: 8 άτομα.
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 18' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Τρίβουμε όλα τα λαχανικά.
    Βήμα 2
    2) Σοτάρουμε στο λάδι τη μελιτζάνα , κολοκύθι και κρεμμύδι.
    Βήμα 3
    3) Αφήνουμε τα σωταρισμένα λαχανικά στην άκρη.
    Βήμα 4
    4) Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τ αυγά, μαϊντανό, άνηθο, τυριά, το νερό και λίγη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε το μίγμα ώσπου να γίνει χυλός.
    Βήμα 5
    5) Προσθέτουμε στο χυλό τα σοταρισμένα λαχανικά και ρίχνουμε πιπέρι.
    Βήμα 6
    6) Ανακατεύουμε καλά .
    Βήμα 7
    7) Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί.
    Βήμα 8
    8) Πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και λίγη μαργαρίνη.
    Βήμα 9
    9) Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50΄- 60΄.

    Λίγα μυστικά ακόμα

    Εγώ χρησιμοποίησα αντί για μαργαρίνη μόνο λάδι.

    Σχετικές συνταγές

      61 Όλα

      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
      #
      Σχόλιο από KALI43, 22-6-10  
      ΕΙΜΑΙ ΣΕΦ ΣΕ ΚΟΤΕΡΟ ΕΧΟΥΝΚ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗ ΠΙΑ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ..ΜΠΑΒΟ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΞΙΩΠΟΙΗΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.
      #
      Σχόλιο από Brit, 22-6-10  
      Αυτή τη συνταγή την έφτιαχνα μέχρι τώρα μόνο με κολοκυθάκια και ελαφριά μπεσαμέλ χωρίς αυγά. Την επόμενη φορά θα προσθέσω οπωσδήποτε και μελιτζάνες. Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα.
      #
      Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 26-6-10  
      πολυ καλη και πρωτοτυπη συνταγη ....ευχαριστουμε
      #
      Σχόλιο από litsa d, 10-7-10  
      ωραια συνταγη,την κανω και εγω,την εχω βρει ακριβως ιδια σε βιβλιαρακι προσφορα της Ελαις,βαζω κι εγω λαδι..
      #
      Σχόλιο από savage girl, 13-7-10  
      Παρε τα 5 πιρουνακια σου και μπραβο! Μου αρεσε πολυ και ειναι πολυ ευκολη.
      #
      Σχόλιο από kat1234, 14-7-10  
      την μελιτζάνα την ξεπικρίζετε ή έτσι την τρίβετε? μόνο το απο μέσα ή και το μαύρο.?
      #
      Σχόλιο από kat1234, 19-7-10  
      Τελικά το έκανα το φαγητάκι! Πολύ νόστιμο, την μελιτζάνα την έτριψα ολόκληρη και το απέξω, και αντι για φέτα έβαλα διάφορα κίτρινα τυριά που είχα στο ψυγείο. Πραγματικά πολύ ωραίο φαγάκι και πολυ καλοκαιρινό! Μπράβο για την ωραία συνταγούλα!
      #
      Σχόλιο από Ζουζουνελ, 21-7-10  
      Ειναι ενα πεντανοστιμο και γρηγορο πιατο,
      ευχαριστουμε παρα πολυ για την υπεροχη συνταγη!!!
      #
      Σχόλιο από dcroula, 29-7-10  
      Πεντανόστιμο και καθόλου δύσκολο φαγητό.
      Έριξα λίγη τριμμένη φρυγανιά στον πάτο του ταψιού για καλό και για κακό.
      #
      Σχόλιο από carmelia, 29-7-10  
      Μμμμμ...μολις ειδα τις φωτο της dcroula και θα το κάνω οπωσδηποτε!Πολυ καλη ιδεα!
      #
      Σχόλιο από loipon, 30-7-10  
      Η αλήθεια είναι μου φάνηκε λίγο κουραστική η συνταγή αλλά τελικά άξιζε τον κόπο. Την γεύση την βρήκα θεική!!! Και ο άντρας μου που τα κολοκυθάκια δεν θέλει ούτε να τα βλέπει, το λάτρεψε! Τέλεια!!! Την έκανα όμως μόνο με κολοκυθάκια γιατί δεν τρώω ξεπικρισμένες μελιτζάνες και για να τις ξεπικρίσω τις κόβω φέτες και αν τις έκοβα φέτες πως θα τις έτριβα μετά??? Καμιά λύση? Επίσης: προτείνεις να το ψήσουμε αέρα ή αντιστάσεις?
      #
      Σχόλιο από dcroula, 30-7-10  
      Θα μπορούσες ίσως, μετά να τις περάσεις στο μούλτι, για να πολτοποιηθούν.
      Μια πρόταση κάνω, δεν ξέρω αν θα πετύχει απόλυτα.
      #
      Σχόλιο από FRANCINE, 30-7-10  
      Εξαιρετική συνταγή!!!
      Την έφτιαξα 2 φόρές με μια παραλλαγή τη δεύτερη φορά: επειδή οι γονείς μου δεν τρώνε τηγανητά έψησα τις μελιτζάνες τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο αλατισμένες και κομμένες σε τέταρτα αφού τις είχα ξεπικρίσει. Το ίδιο έκανα και με τα κολοκύθια. Κατά τα λοιπά ακολούθησα τη συνταγή προσθέτοντας ελαιόλαδο.
      Πολύ ελαφριά και νόστιμη συνταγή.
      #
      Σχόλιο από dcroula, 30-7-10  
      Μα δεν τηγανίζεις τα λαχανικά, απλά τα σωτάρεις λίγο.
      #
      Σχόλιο από konma, 23-10-10  
      Πολύ νόστιμη συνταγή και ιδανική αν δεν σου αρέσει η γεύση της μελιτζάνας (όλοι ρωτούσαν τι είχε μέσα). Προσοχή στα λάδια, εγώ μάλλον παρασύρθηκα και έβαλα περισσότερο στο τσιγάρισμα και μετά όταν ψηθηκε το φαγητό κολυμπούσε στο λάδι... αλλά το εβγαλα με ένα κουτάλι πριν κρυώσει το φαγητό και το πιεί όλο, οπότε τέλος καλό όλα καλά...
      #
      Σχόλιο από tmaria042, 3-12-10  
      ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!! ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ.. ΑΡΕΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
      #
      Σχόλιο από chocomama, 7-5-11  
      Οταν το εφτιαχνα μοσχοβολυσε ολο το σπιτι,δεν αντεξα και εφαγα δυο κομματια ζεστα την επομενη μερα ομως ηταν πολυ καλυτερο!απλα ΤΕΛΕΙΟ!Και ενας πολυ καλος τροπος να ξεγελασεις τα παιδια να φανε μελιτζανα και κολοκυθι!
      #
      Σχόλιο από sourcherry, 12-7-11  
      το έκανα μόνο με μελιτζάνα γιατί δεν είχα κολοκυθάκια και βγήκε τέλειο. Θα το ξανακάνω και με κολοκυθάκι και λέω να προσθέσω φέτα μέσα και όχι μόνο από πάνω.
      #
      Σχόλιο από vikid, 28-7-11  
      Tελειο!!!Το δοκιμασα και με φυλλο κρουστας για βαση και ηταν πολυ καλο ,θα το κανω και με ζυμη σαν ταρτα .Ευχαριστουμε για την συνταγη .Τα μικρα μου εφαγαν τα ¨καταραμενα¨ λαχανικα
      #
      Σχόλιο από mdapostolou, 11-8-11  
      Μια πανευκολη συνταγη που ξεχωρισε στο τραπεζι μου και συγκεντρωσε πολλους πολλους επαινους.Ευχαριστω πολυ.
      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

      50 Σχόλια

      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
      #
      Σχόλιο από KALI43, 22-6-10  
      ΕΙΜΑΙ ΣΕΦ ΣΕ ΚΟΤΕΡΟ ΕΧΟΥΝΚ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗ ΠΙΑ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ..ΜΠΑΒΟ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΞΙΩΠΟΙΗΣΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.
      #
      Σχόλιο από Brit, 22-6-10  
      Αυτή τη συνταγή την έφτιαχνα μέχρι τώρα μόνο με κολοκυθάκια και ελαφριά μπεσαμέλ χωρίς αυγά. Την επόμενη φορά θα προσθέσω οπωσδήποτε και μελιτζάνες. Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα.
      #
      Σχόλιο από 2ΙΟΥι, 26-6-10  
      πολυ καλη και πρωτοτυπη συνταγη ....ευχαριστουμε
      #
      Σχόλιο από litsa d, 10-7-10  
      ωραια συνταγη,την κανω και εγω,την εχω βρει ακριβως ιδια σε βιβλιαρακι προσφορα της Ελαις,βαζω κι εγω λαδι..
      #
      Σχόλιο από savage girl, 13-7-10  
      Παρε τα 5 πιρουνακια σου και μπραβο! Μου αρεσε πολυ και ειναι πολυ ευκολη.
      #
      Σχόλιο από kat1234, 19-7-10  
      Τελικά το έκανα το φαγητάκι! Πολύ νόστιμο, την μελιτζάνα την έτριψα ολόκληρη και το απέξω, και αντι για φέτα έβαλα διάφορα κίτρινα τυριά που είχα στο ψυγείο. Πραγματικά πολύ ωραίο φαγάκι και πολυ καλοκαιρινό! Μπράβο για την ωραία συνταγούλα!
      #
      Σχόλιο από Ζουζουνελ, 21-7-10  
      Ειναι ενα πεντανοστιμο και γρηγορο πιατο,
      ευχαριστουμε παρα πολυ για την υπεροχη συνταγη!!!
      #
      Σχόλιο από dcroula, 29-7-10  
      Πεντανόστιμο και καθόλου δύσκολο φαγητό.
      Έριξα λίγη τριμμένη φρυγανιά στον πάτο του ταψιού για καλό και για κακό.
      #
      Σχόλιο από carmelia, 29-7-10  
      Μμμμμ...μολις ειδα τις φωτο της dcroula και θα το κάνω οπωσδηποτε!Πολυ καλη ιδεα!
      #
      Σχόλιο από loipon, 30-7-10  
      Η αλήθεια είναι μου φάνηκε λίγο κουραστική η συνταγή αλλά τελικά άξιζε τον κόπο. Την γεύση την βρήκα θεική!!! Και ο άντρας μου που τα κολοκυθάκια δεν θέλει ούτε να τα βλέπει, το λάτρεψε! Τέλεια!!! Την έκανα όμως μόνο με κολοκυθάκια γιατί δεν τρώω ξεπικρισμένες μελιτζάνες και για να τις ξεπικρίσω τις κόβω φέτες και αν τις έκοβα φέτες πως θα τις έτριβα μετά??? Καμιά λύση? Επίσης: προτείνεις να το ψήσουμε αέρα ή αντιστάσεις?
      #
      Σχόλιο από konma, 23-10-10  
      Πολύ νόστιμη συνταγή και ιδανική αν δεν σου αρέσει η γεύση της μελιτζάνας (όλοι ρωτούσαν τι είχε μέσα). Προσοχή στα λάδια, εγώ μάλλον παρασύρθηκα και έβαλα περισσότερο στο τσιγάρισμα και μετά όταν ψηθηκε το φαγητό κολυμπούσε στο λάδι... αλλά το εβγαλα με ένα κουτάλι πριν κρυώσει το φαγητό και το πιεί όλο, οπότε τέλος καλό όλα καλά...
      #
      Σχόλιο από tmaria042, 3-12-10  
      ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!! ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ.. ΑΡΕΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
      #
      Σχόλιο από chocomama, 7-5-11  
      Οταν το εφτιαχνα μοσχοβολυσε ολο το σπιτι,δεν αντεξα και εφαγα δυο κομματια ζεστα την επομενη μερα ομως ηταν πολυ καλυτερο!απλα ΤΕΛΕΙΟ!Και ενας πολυ καλος τροπος να ξεγελασεις τα παιδια να φανε μελιτζανα και κολοκυθι!
      #
      Σχόλιο από sourcherry, 12-7-11  
      το έκανα μόνο με μελιτζάνα γιατί δεν είχα κολοκυθάκια και βγήκε τέλειο. Θα το ξανακάνω και με κολοκυθάκι και λέω να προσθέσω φέτα μέσα και όχι μόνο από πάνω.
      #
      Σχόλιο από mdapostolou, 11-8-11  
      Μια πανευκολη συνταγη που ξεχωρισε στο τραπεζι μου και συγκεντρωσε πολλους πολλους επαινους.Ευχαριστω πολυ.
      #
      Σχόλιο από ΠΟΠΙΔΙΟΝ, 22-8-11  
      μολις την εβαλα στον φουρνο... θα σε ενημερωσω σε μια ωρα....
      #
      Σχόλιο από Πασχαλιά, 23-8-11  
      Είναι τέλεια η συνταγή. Άρεσε σε όλους. Μπράβο
      #
      Σχόλιο από marileta, 24-8-11  
      Δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποίησε. Κρίμα γιατί νόμιζα ότι θα καταφέρω τα ΄΄παιδιά¨ της οικογένειας να φάνε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια.
      #
      Σχόλιο από armonia1984, 30-8-11  
      #
      Σχόλιο από ntaina, 22-9-11  
      << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

      7 Ερωτήσεις

      #
      Σχόλιο από kat1234, 14-7-10  
      την μελιτζάνα την ξεπικρίζετε ή έτσι την τρίβετε? μόνο το απο μέσα ή και το μαύρο.?
      #
      Σχόλιο από dcroula, 30-7-10  
      Θα μπορούσες ίσως, μετά να τις περάσεις στο μούλτι, για να πολτοποιηθούν.
      Μια πρόταση κάνω, δεν ξέρω αν θα πετύχει απόλυτα.
      #
      Σχόλιο από dcroula, 30-7-10  
      Μα δεν τηγανίζεις τα λαχανικά, απλά τα σωτάρεις λίγο.
      #
      Σχόλιο από katerina sg, 28-6-12  
      μολις την εφτιαξα. δεν την εχω δοκιμασει ακομα, απλα αναρωτιεμαι σε ποιο ραφι του φουρνου πρεπει να τοποθετησω το πυρεξ.
      #
      Σχόλιο από Emmaslourp, 9-11-12  
      Μια ερώτηση, αλάτι βάζουμε;
      #
      Σχόλιο από azzoula, 22-4-13  
      Μπορώ αντί για αλεύρι up να βάλω για όλες τις χρήσεις ή δεν θα γίνει καλό γιατί δεν θα φουσκώσει;
      #
      Σχόλιο από mariaeske, 22-4-13  
      θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω τα λαχανικά στο μουλτι αντί να κάθομαι και να τρίβω.

      4 Παραλλαγές

      #
      Σχόλιο από FRANCINE, 30-7-10  
      Εξαιρετική συνταγή!!!
      Την έφτιαξα 2 φόρές με μια παραλλαγή τη δεύτερη φορά: επειδή οι γονείς μου δεν τρώνε τηγανητά έψησα τις μελιτζάνες τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο αλατισμένες και κομμένες σε τέταρτα αφού τις είχα ξεπικρίσει. Το ίδιο έκανα και με τα κολοκύθια. Κατά τα λοιπά ακολούθησα τη συνταγή προσθέτοντας ελαιόλαδο.
      Πολύ ελαφριά και νόστιμη συνταγή.
      #
      Σχόλιο από vikid, 28-7-11  
      Tελειο!!!Το δοκιμασα και με φυλλο κρουστας για βαση και ηταν πολυ καλο ,θα το κανω και με ζυμη σαν ταρτα .Ευχαριστουμε για την συνταγη .Τα μικρα μου εφαγαν τα ¨καταραμενα¨ λαχανικα
      #
      Σχόλιο από karavidaki, 20-6-12  
      Πάρα πολύ καλή πρόταση! Εγώ συνήθιζα να κάνω ομελέτα στο ταψί, αλλά αυτή η συνταγή είναι το κάτι άλλο... Προτίμησα την μελιτζάνα να την κόψω σε μικρά κυβάκια και τα λαχανικά να μην τα τηγανίσω, αλλά να τα ψήσω για 10' στο γκριλ, ώστε να χρειαστώ πολύ λιγότερο λάδι και να είναι και πιο ελαφριά. Επίσης στο κουρκούτι πρόσθεσα και σκόρδο σε σκόνη κάτι που ταίριαξε τέλεια στην δική μου γεύση, τουλάχιστον.
      #
      Σχόλιο από Cleopatra, 7-8-13  
      Πεντανόστιμη συνταγή, ANGOLINA. Τρώγεται ευχάριστα ως συνοδευτικό, αλλά και μόνο του - ζεστό ή κρύο. Κι εγώ μόνο λάδι χρησιμοποίησα. Τα λαχανικά τα έκοψα μπαστουνάκια και τα πέρασα από το wok με 1 κ.σ. λάδι για 5-8 λεπτά, ώσπου να "γυαλίσουν". (Παίρνει περισσότερο χρόνο αλλά δεν λιώνουν στο ψήσιμο και κρατούν το καθένα τη δική του ξεχωριστή γεύση).Το κουρκούτι μου χρειάστηκε περισσότερο νερό (περίπου 2 ποτήρια συνολικά). Από τα τυριά (Φέτα και κίτρινα) έβαλα τα 2/3 μέσα στο κουρκούτι και έριξα το υπόλοιπο 1/3 από πάνω, μαζί με κομματάκια μαργαρίνη. Τέλειο! Καθιερώνεται στο καλοκαιρινό (και όχι μόνο) μενού μας...

      Άλλες φωτογραφίες

      Σχετικά άρθρα

      Τα αυγά στην κουζίνα μας
      Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
      Βιταμίνες Α' μέρος
      Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
      Καταψύχω λαχανικά
      Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
      Η συντήρηση των αυγών
      Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
      Ασφαλή νωπά αυγά
      Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...

      Τη συνταγή προτείνουν:

      Αλμυρά κέικ,ψευτοπίτες
      Ένα βιβλίο 75 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
      ΑΝΑΣΤΑΣΑ
      Ένα βιβλίο 137 αγαπημένων συνταγών, του/της ΑΝΑΣΤΑΣΑ
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
      Αγαπημένες συνταγές
      Ένα βιβλίο 43 αγαπημένων συνταγών, του/της Kimwlos
      ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑ - ΑΥΓΑ
      Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti