Οι σπιτικές χυλοπίτες της γιαγιάς μου

Bαθμολογία: 5
       
 
7 ψήφοι
pinalaki, 05.06.11

Περιγραφή

Σπιτικές χυλοπίτες από τα χεράκια σας! Συνταγή της γιαγιάς, αγαπημένη!

Οι σπιτικές χυλοπίτες της γιαγιάς μου
photo: ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44

Τι χρειαζόμαστε:

  • 8 αυγά
  • 1 κιλό γάλα
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι σκληρό όσο πάρει
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σπιτικά ζυμαρικά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Κουζίνα: Ελληνική
Περιέχει: Γάλα , Αβγά
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 210' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 16 ώ (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Χτυπάω τα αυγά με ένα πιρούνι να ενωθούν οι κρόκοι. Βράζω το γάλα και το αφήνω να κρυώσει.
Βήμα 2
2) Ανακατεύω το κρύο γάλα με τα αυγά και προσθέτω το αλεύρι με το αλάτι, όσο αλεύρι πάρει και αρχίζω να ζυμώνω.
Βήμα 3
3) Ανοίγω το φύλλο με ένα πλάστη το οποίο πρέπει να είναι λεπτό. Το αφήνω να στεγνώσει, όχι για πολύ, λιγότερο από μισή ώρα.
Βήμα 4
4) Έπειτα το κόβετε σε κάθετες λωρίδες και το αφήνεται σε δροσερό μέρος.
Βήμα 5
5) Αφού ξεραθούν είναι έτοιμες για μαγείρεμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Άλλος τρόπος για να κόψουμε χυλοπίτες είναι να τυλίξουμε το φύλλο πριν το αφήσουμε να ξεραθεί,γύρω από τον πλάστη ρίχνοντας αλεύρι ενδιάμεσα για να μην κολλήσει. Μετά βγάζουμε τον πλάστη τινάζοντας τις χυλοπίτες, μετά κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τις αφηνουμε να στεγνώσουν.

Σχετικές συνταγές

Χυλοπίτες της φοιτήτριας Χυλοπίτες της φοιτήτριας
4.8
       
       
(5)
Σούπα με χυλοπίτες Σούπα με χυλοπίτες
4.6667
       
       
(3)
Χυλοπίτες στα γρήγορα Χυλοπίτες στα γρήγορα
5
       
       
(1)
Χυλοπίτες κόκκινες Χυλοπίτες κόκκινες
4.8
       
       
(10)
Χυλοπίτες σούπα Χυλοπίτες σούπα
4.6
       
       
(5)

    22 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nancy88, 8-6-11  
    μου αρεσουν πολυ οι χυλοπιτες και η συνταγη σου φαινεται μουρλια απλα εχω καποιες αποριες! ολη η ζυμη ειναι για ενα φυλλο; περιπου ποσο αλευρι θελει; το αλευρι για ολες τις χρησεις κανει; συγγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα θελω πολυ να τις φτιαξω!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 8-6-11  
    Νάνσυ μου καλησπέρα!! λοιπόν η συνταγή δεν είναι για ένα φύλλο. Τώρα όσο αφορά το αλεύρι πρέπει να είναι σκληρό. (που έχει και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα για τα ζυμαρικά μας). μην χρησιμοποιήσεις για όλες τις χρήσεις. τώρα όσο αφορά την ποσότητα εγώ βάζω μετ το μάτι, η ζύμη πρέπει να είναι όπωσ είναι η ζύμη που κάνουμε το ψωμι για να σου δώσω να καταλάβεις!!
    #
    Σχόλιο από ntolmas, 8-6-11  
    kalhspera!!to zumari prepei na einai sfixto?euxaristw :)
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 9-6-11  
    Ετσι τις φτιαχνω κι εγω με τη βοηθεια της πεθερας μου κι αν τα αυγα ειναι λιγο μικρα καθως εχω την τυχη να βρισκω σπιτικα, βαζουμε 10. Οταν τις βραζω μοσχοβολαει το αιγοπροβειο γαλατακι που και αυτο με τη σειρα του ερχεται κατευθειαν απο το βοσκο! Αυτη την ευκαιρια την εχω μονο τα καλοκαιρια στους Ωρεούς στην Ευβοια!!!!!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 10-6-11  
    ναι σφιχτή πρέπει να είνα... λουκριτι ευχαριστώ πάρα πολύ... και η φωτο ειναι πάρα πολύ ςραία,, φαίνονται λαχαταριστες...
    #
    Σχόλιο από zoethess, 9-10-11  
    Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά σκοπεύω να το κάνω πολύ σύντομα. Μια διευκρίνηση μόνο, το βράσιμο του γάλακτος είναι απαραίτητο? Μήπως αφορά το φρέσκο γάλα έτσι όπως αρμεγόταν οπότε υποχρεωτικά ακολουθούσε η διαδικασία του βρασμού? Περιμένω την απάντησή σου για να τις δοκιμάσω!!!!
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 9-10-11  
    zoethess, η δική μου γνώμη είναι πως το γάλα πρέπει να το βράσεις, για να είσαι σίγουρη ότι είναι καλά παστεριωμένο κι ας είναι εμπορίου!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 30-10-11  
    Τις φτιάχνει κάθε χρόνο η μαμά μου και είναι τέλειες!
    #
    Σχόλιο από velmatina, 30-10-11  
    Να ρωτήσω κάτι; Μπορώ να τη φτιάξω και τώρα που έχει κρύο/υγρασία ή μόνο καλοκαίρι που έχει ζεστό καιρό;
    Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από hariskar, 23-1-12  
    Πολύ καλή συνταγή, τη δοκιμάσαμε εχθές. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από tzorbi, 3-2-12  
    to gala posa potiria einai peripou????
    #
    Σχόλιο από spourgitaki, 9-2-12  
    πως μπορώ να τις αποξηράνω?
    #
    Σχόλιο από thomaei, 9-2-12  
    εχω ανεβασει μια συνταγη με κρεατακια "σταμνατο με χυλοπιτες".. με την πρωτη ευκαιρια θα δοκιμασω την συνταγη σου μου φαινεται τελεια... να εχω και εγω της δικες μου σπιτικες χυλοπιτες .! ως τωρα μου εδεινε η πεθερα μου το καλοκαιρι ..
    πρεπει να ειναι καλοκαιρι για να της φτιαχνω? ζεστη δηλαδη η παντος καιρου ?

    #
    Σχόλιο από pinalaki, 21-2-12  
    κορίτσια μου συγνώμη για την καθυστέρηση. ναι το γ΄λα χρειάζεται βράσιμο (λουκριτια σε ευχαριστώ για την διυκρίνηση),
    δεν ξέρω πόσα ποτήρια βγαίνει το γάλα, εξαρτάται και απο το μέγεθος του ποτηριού γι αυτό καλύτερα θα σου πρότεινα να αγόρασεις ένα λιτρο γάλα και να μην το μετρήσεις με ποτήρια!! τισ αποξηραίνουμε σε ταψάκι σκεπασμένο με τούλι και τισ κάνουμε μόνο καλοκαίρι!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 16-10-12  
    Μπράβο!Έτσι τα κάνουμε κάθε χρόνο με την πεθερά μου.Το αλεύρι κίτρινο,σκληρό,τ'αυγά "αλανιάρικα"και το γαλατάκι φρεσκοαρμεγμένο!!
    #
    Σχόλιο από lemonzest, 17-10-12  
    Πολύ καλή η συνταγή, εγώ τις έφτιαξα πριν απο 1 εβδομάδα και σήμερα τις μαγείρεψα κοκκινιστές. Είναι λίγο πιο χοντρές από ότι περίμενα αλλά εντάξει.
    Όμως επειδή μου μυρίζει πολύ το αυγό, έβαλα τα μισά δηλ. 4 και δεν μυρίζει καθόλου αυγουλήλα αλλά έχει πιο έντονη γεύση από αλεύρι.
    Επίσης το στέγνωμα ήταν εύκολο διότι με το αλεύρι στα φύλλα απορροφά πολύ υγρασία.
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 25-6-13  
    αν και καθυστερημένα.... σας ευχαριστώ πολύγια τισ φωτογραφιες με τις νόστιμεσ χυλοπίτες σας!!!!! μου ανοίξατε την όρεξη πρωινάτικα! σας ευχαροστώ που εμπιστευθήκατε τισ χυλοπίτεσ και χαίρομαι πολύ που σας ικανοποιήσανε!! σουηδέ μάγειρα εισαι πολυ περιγραφικος..:)
    #
    Σχόλιο από pimento, 21-7-13  
    Μπράβο στη γιαγιά,μπράβο και σε σένα pinalaki!!!!! Τέλειες οι χυλοπίτες.Τις έφτιαξα πριν λίγες μέρες και σήμερα τις μαγείρεψα με κοτοπουλάκι κοκκινιστό στο φούρνο. Έβαλα πρόβειο γάλα που πήρα απο ένα βοσκό εδώ κοντά και φρέσκα σπιτικά αυγουλάκια...SUPER!!!! Σ΄ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή, να ΄σαι καλά να μας μαθαίνεις πάντα τέτοια όμορφα πράγματα!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 4-8-13  
    αχ plmento μου σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα καλά σου λόγια!! χαίρομαι που έκανεσ την συνταγή καιχαίρομαι περισσότερο που σου άρεσε!!! ετοιμάζομαι να τισ κάνω και εγώ μεσα στον αυγουστο!
    #
    Σχόλιο από pimento, 14-8-13  
    Εγω pinalaki ετοιμάζω τώρα την 4η δόση...!!!! Μου έμαθε ένα κόλπο μια κυρία μεγάλη σε ηλικία {παλιά καραβάνα στο θέμα χυλοπίτας).Το αναφέρω για να το μάθεις και εσυ,αν ήδη δεν το γνωρίζεις,απο τη γιαγιά σου.Μόλις είναι έτοιμες οι χυλοπίτες (στεγνές),τις φυλάμε μέσα σε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη,τις αλατίζουμε ελαφρά και βάζουμε και μια σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη.Το αλάτι τραβάει τυχόν υγρασία και η μυρωδιά του σκόρδου διώχνει πιθανούς ανεπιθύμητους επισκέπτες(μαμούνια).
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    13 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 9-6-11  
    Ετσι τις φτιαχνω κι εγω με τη βοηθεια της πεθερας μου κι αν τα αυγα ειναι λιγο μικρα καθως εχω την τυχη να βρισκω σπιτικα, βαζουμε 10. Οταν τις βραζω μοσχοβολαει το αιγοπροβειο γαλατακι που και αυτο με τη σειρα του ερχεται κατευθειαν απο το βοσκο! Αυτη την ευκαιρια την εχω μονο τα καλοκαιρια στους Ωρεούς στην Ευβοια!!!!!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 10-6-11  
    ναι σφιχτή πρέπει να είνα... λουκριτι ευχαριστώ πάρα πολύ... και η φωτο ειναι πάρα πολύ ςραία,, φαίνονται λαχαταριστες...
    #
    Σχόλιο από Wendy, 30-10-11  
    Τις φτιάχνει κάθε χρόνο η μαμά μου και είναι τέλειες!
    #
    Σχόλιο από hariskar, 23-1-12  
    Πολύ καλή συνταγή, τη δοκιμάσαμε εχθές. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από thomaei, 9-2-12  
    εχω ανεβασει μια συνταγη με κρεατακια "σταμνατο με χυλοπιτες".. με την πρωτη ευκαιρια θα δοκιμασω την συνταγη σου μου φαινεται τελεια... να εχω και εγω της δικες μου σπιτικες χυλοπιτες .! ως τωρα μου εδεινε η πεθερα μου το καλοκαιρι ..
    πρεπει να ειναι καλοκαιρι για να της φτιαχνω? ζεστη δηλαδη η παντος καιρου ?

    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 16-10-12  
    Μπράβο!Έτσι τα κάνουμε κάθε χρόνο με την πεθερά μου.Το αλεύρι κίτρινο,σκληρό,τ'αυγά "αλανιάρικα"και το γαλατάκι φρεσκοαρμεγμένο!!
    #
    Σχόλιο από lemonzest, 17-10-12  
    Πολύ καλή η συνταγή, εγώ τις έφτιαξα πριν απο 1 εβδομάδα και σήμερα τις μαγείρεψα κοκκινιστές. Είναι λίγο πιο χοντρές από ότι περίμενα αλλά εντάξει.
    Όμως επειδή μου μυρίζει πολύ το αυγό, έβαλα τα μισά δηλ. 4 και δεν μυρίζει καθόλου αυγουλήλα αλλά έχει πιο έντονη γεύση από αλεύρι.
    Επίσης το στέγνωμα ήταν εύκολο διότι με το αλεύρι στα φύλλα απορροφά πολύ υγρασία.
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 25-6-13  
    αν και καθυστερημένα.... σας ευχαριστώ πολύγια τισ φωτογραφιες με τις νόστιμεσ χυλοπίτες σας!!!!! μου ανοίξατε την όρεξη πρωινάτικα! σας ευχαροστώ που εμπιστευθήκατε τισ χυλοπίτεσ και χαίρομαι πολύ που σας ικανοποιήσανε!! σουηδέ μάγειρα εισαι πολυ περιγραφικος..:)
    #
    Σχόλιο από pimento, 21-7-13  
    Μπράβο στη γιαγιά,μπράβο και σε σένα pinalaki!!!!! Τέλειες οι χυλοπίτες.Τις έφτιαξα πριν λίγες μέρες και σήμερα τις μαγείρεψα με κοτοπουλάκι κοκκινιστό στο φούρνο. Έβαλα πρόβειο γάλα που πήρα απο ένα βοσκό εδώ κοντά και φρέσκα σπιτικά αυγουλάκια...SUPER!!!! Σ΄ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή, να ΄σαι καλά να μας μαθαίνεις πάντα τέτοια όμορφα πράγματα!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 4-8-13  
    αχ plmento μου σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα καλά σου λόγια!! χαίρομαι που έκανεσ την συνταγή καιχαίρομαι περισσότερο που σου άρεσε!!! ετοιμάζομαι να τισ κάνω και εγώ μεσα στον αυγουστο!
    #
    Σχόλιο από pimento, 14-8-13  
    Εγω pinalaki ετοιμάζω τώρα την 4η δόση...!!!! Μου έμαθε ένα κόλπο μια κυρία μεγάλη σε ηλικία {παλιά καραβάνα στο θέμα χυλοπίτας).Το αναφέρω για να το μάθεις και εσυ,αν ήδη δεν το γνωρίζεις,απο τη γιαγιά σου.Μόλις είναι έτοιμες οι χυλοπίτες (στεγνές),τις φυλάμε μέσα σε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη,τις αλατίζουμε ελαφρά και βάζουμε και μια σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη.Το αλάτι τραβάει τυχόν υγρασία και η μυρωδιά του σκόρδου διώχνει πιθανούς ανεπιθύμητους επισκέπτες(μαμούνια).
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 18-8-13  
    ωχχχ!!! δεν το ήξερα! και μου είναι και πολύ χρήσιμη πληροφορια που μου δινεις!! τις μαζεψαμε προχθες και σκεφτόμουν που να τις αποθηκευσω. τελικα τις εβαλα σε διαφορα μπολάκι. ξέω το κόλπο με την μαξιλαροθήκη (εκεί αποθηκεύει η γιαγιά μου τον τραχανά) αλλά δεν γνώριζα το κολπάκι με το σκόρδο!! αυριο κιολας θα το κανω.. ειναι αευκολο να μαμουνιασουν οι χυλοπιτες(ακόμα και αν τις κοσκινίσουμε, το αέυρι κανει αισθητή τηνν παρουσιά του). καθαρισμένη Ε?? σε ευχαριστώ πολύ plmento
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 6-7-14  
    Τελικά το σκορδάκι είναι το μυστικό για να διατηρούνται οι χυλοπίτες! έχω ακόμη λίγες (που κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι και ακόμη δεν έχουν πάθει τίποτε!! τις έκανα προχθές με ντοματούλα, φέτα και σαλάμι αέρος!!

    9 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από nancy88, 8-6-11  
    μου αρεσουν πολυ οι χυλοπιτες και η συνταγη σου φαινεται μουρλια απλα εχω καποιες αποριες! ολη η ζυμη ειναι για ενα φυλλο; περιπου ποσο αλευρι θελει; το αλευρι για ολες τις χρησεις κανει; συγγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα θελω πολυ να τις φτιαξω!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 8-6-11  
    Νάνσυ μου καλησπέρα!! λοιπόν η συνταγή δεν είναι για ένα φύλλο. Τώρα όσο αφορά το αλεύρι πρέπει να είναι σκληρό. (που έχει και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα για τα ζυμαρικά μας). μην χρησιμοποιήσεις για όλες τις χρήσεις. τώρα όσο αφορά την ποσότητα εγώ βάζω μετ το μάτι, η ζύμη πρέπει να είναι όπωσ είναι η ζύμη που κάνουμε το ψωμι για να σου δώσω να καταλάβεις!!
    #
    Σχόλιο από ntolmas, 8-6-11  
    kalhspera!!to zumari prepei na einai sfixto?euxaristw :)
    #
    Σχόλιο από zoethess, 9-10-11  
    Δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά σκοπεύω να το κάνω πολύ σύντομα. Μια διευκρίνηση μόνο, το βράσιμο του γάλακτος είναι απαραίτητο? Μήπως αφορά το φρέσκο γάλα έτσι όπως αρμεγόταν οπότε υποχρεωτικά ακολουθούσε η διαδικασία του βρασμού? Περιμένω την απάντησή σου για να τις δοκιμάσω!!!!
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 9-10-11  
    zoethess, η δική μου γνώμη είναι πως το γάλα πρέπει να το βράσεις, για να είσαι σίγουρη ότι είναι καλά παστεριωμένο κι ας είναι εμπορίου!
    #
    Σχόλιο από velmatina, 30-10-11  
    Να ρωτήσω κάτι; Μπορώ να τη φτιάξω και τώρα που έχει κρύο/υγρασία ή μόνο καλοκαίρι που έχει ζεστό καιρό;
    Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από tzorbi, 3-2-12  
    to gala posa potiria einai peripou????
    #
    Σχόλιο από spourgitaki, 9-2-12  
    πως μπορώ να τις αποξηράνω?
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 21-2-12  
    κορίτσια μου συγνώμη για την καθυστέρηση. ναι το γ΄λα χρειάζεται βράσιμο (λουκριτια σε ευχαριστώ για την διυκρίνηση),
    δεν ξέρω πόσα ποτήρια βγαίνει το γάλα, εξαρτάται και απο το μέγεθος του ποτηριού γι αυτό καλύτερα θα σου πρότεινα να αγόρασεις ένα λιτρο γάλα και να μην το μετρήσεις με ποτήρια!! τισ αποξηραίνουμε σε ταψάκι σκεπασμένο με τούλι και τισ κάνουμε μόνο καλοκαίρι!

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Βράζω σωστά τα μακαρόνια
    Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ζυμαρακια-ψωμακια-πιτουλες
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikikom
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 178 αγαπημένων συνταγών, του/της popina
    Σπιτικά ζυμαρικά
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της -ΑΦΡΟΔΙΤΗ=
    σπιτικα ζυμαρικα
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της kikinas