Οσομπούκο με κρασί και λεμόνι
Το οσομπούκο που δεν είναι άλλο από το μοσχαρίσιο κότσι (ένα πολύ εύγεστο και οικονομικό κομμάτι κρέατος με μεδούλι στο κόκαλο που προσφέρει έξτρα νοστιμιά) αποτελεί μιλανέζικη συνταγή σιγοψήνεται σε σάλτσα με κρασί, λεμόνι, δαφνόφυλλα και μπαχάρια και γίνεται λουκούμι!
Λίγα μυστικά ακόμα
Το οσομπούκο εκτός από σπιτικό πουρέ πατάτας μπορώ να το σερβίρω και με ρύζι (basmati, φυσικά) καθώς το ζουμί του αποτελεί πεντανόστιμη σάλτσα που θα απορροφηθεί ωραιότατα από το ρυζάκι.Κι αν σας άρεσε αυτή η συνταγή μπορείτε να βρείτε κι άλλες απλές και νόστιμες συνταγές στο προσωπικό μου blog Dailycious.gr!
Υλικά
-
2 κιλά οσομπούκο κομμένο σε μεγάλες φέτες πάχους 4 εκ. (όσο πιο μεγάλες οι φέτες σε διάμετρο τόσο πιο πολύ το ψαχνό)
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
-
150 ml λευκό κρασί
-
χυμό από 1 μικρό λεμόνι
-
3 μεγάλα δαφνόφυλλα (ή 3 μεγάλα κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο)
-
5-6 μπαχάρια
-
αλατοπίπερο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αρχικά σκουπίζω καλά τις φέτες οσομπούκο με χαρτί κουζίνας.
-
2
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι σε δυνατή φωτιά (7/9) και κατόπιν τοποθετώ όσες φέτες χωράνε να πάρουν χρώμα από την μία και κατόπιν από την άλλη πλευρά για 3-4’ συνολικά. Αφαιρώ τις πρώτες φέτες και μετά προσθέτω τις άλλες να πάρουν κι αυτές χρώμα.
-
3
Στην συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα ρίχνω το κρεμμύδι να ροδίσει και στην πορεία προσθέτω το κρασί, τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια.
-
4
Αφού απορροφηθεί κατά το ήμισυ το κρασί επαναφέρω στην κατσαρόλα το κρέας, αλατοπιπερώνω κι αφού πάρει βράση το οσομπούκο (σε δυνατή φωτιά 7/9) το σιγοψήνω για 2,5-3 ώρες μέχρι το κρέας να αρχίσει να ξεκολλάει από το κόκαλο (2,5/9). Αν στην πορεία δω ότι το οσομπούκο στεγνώνει προσθέτω λίγο νερό από τον βραστήρα καθώς το κρέας κατά το ψήσιμο πρέπει να παραμένει μέσα σε ζωμό ενώ ανά μισάωρο φροντίζω να μετακινώ τις φέτες ώστε να εναλλάσσεται η θέση τους στον πάτο της κατσαρόλας.
-
5
Αφού ψηθεί το κρέας και προτού σβήσω την φωτιά ρίχνω και τον χυμό λεμονιού.
Σχόλια
Ευχαριστούμε πολυ!