Ωτία

Bαθμολογία: 4.125
       
 
8 ψήφοι
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 11.06.08

Περιγραφή

Ειναι τηγανιτα σαν αυτακια. Συνταγή ποντιακή
Ωτία
photo: dcroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 αυγα
  • 1 φλιτζανι ζαχαρη
  • 1 φλιτζανι λαδι
  • 1 φλιτζανι γιαουρτι
  • 2 βανιλιες
  • 1 κουτ. γλυκ. σοδα
  • αλευρι οσο παρει
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Τηγανιού
Κουζίνα: Ποντιακή
Περιέχει: Αβγά , Γιαούρτι
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ενα μπολ βαζουμε τα αυγα με τη ζαχαρη και τα χτυπαμε, προσθετουμε το λαδι, το γιαουρτι και ολα τα αλλα υλικα. Ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι και ανακατευουμε συνεχως το μιγμα. Μολις γινει η ζυμη ευπλαστη κοβουμε κοματακια και τα πλαθουμε σε σχημα αυτιων.
  2. Τα τηγανιζουμε σε αρκετο λαδι μεχρι να ροδισουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγη μου την εδωσε ενας γειτονας μου που ειναι ποντιος. Εμενα μου αρεσουν πολυ με μελι απο πανω!!!

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής γι' αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη, κάντε τα εξής:

  • Χρησιμοποιήσετε αλεύρι και βανίλιες, σόδα χωρίς γλουτένη.

Σχετικές συνταγές

    16 Όλα

    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 14-6-08  
    Ρόδισαν και φούσκωσαν αρκετά.Έδωσα το σχήμα του κεφτέ,δεν τα έκανα αυτάκια.Νομίζω ήθελε λιγότερα αυγά γιατί αν και έριξα αρκετό μέλι στο πιάτο εξακολουθούσε και μύριζε το αυγό.Θα τα ξαναφτιάξω σίγουρα αλλά με λιγότερα αυγά.
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 15-6-08  
    Το "πλάθουμε σε σχήμα αυτιών" δεν είναι καθόλου κατατοπιστικό σε κάποιον που δεν είναι πόντιος και δεν ξέρει να το κάνει.
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 15-6-08  
    ... σαν γνήσια καθαρόαιμη πόντια που μεγάλωσα με αυτά τα παραδοσιακά γλυκίσματα δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω,ότι:
    Τα Ωτία, είναι γλύκισμα που προσφέρετε κατά κύριο λόγο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα,στις χαρές δηλαδή στους γάμους, και σαν δώρισμα στις λεχώνες γυναίκες!!
    ΔΕΝ βάζουμε λάδι στην ζύμη.
    Χρησιμοποιούμε για διογκωτικό αμμωνία που την διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι γάλα.
    και λιγότερο γιαούρτι 2-3 κουτ., ίσα να κάνει την αντίδραση με την αμμωνία
    Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και όχι απλά εύπλαστη.Να ανοίγει με τον πλάστη σε φύλλο, όπου αυτά τα φύλλα, θα τα κόψουμε σε λωρίδες διαγώνιες ,πάχους 2εκ. και μήκους 10εκ. σχηματίζοντας ρόμβους. Σε κάθε ρόμβο ακριβώς στο κέντρο κάνουμε μια σχισμή με το μαχαίρι και περνάμε την μια άκρη της ζύμης(ρόμβου) από μέσα.
    Ετσι πετυχαίνουμε το ωτί=αυτί!
    [από το αρχαίο ους, του ωτός=αυτί και μεταγενέστερα, ωτίον] σχήμα αυτιού.
    #
    Σχόλιο από YANNA, 15-6-08  
    Όπως τα λέει η Στέφη είναι τα ωτία,και ειδικά για το σχήμα τους.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 16-6-08  
    στεφη μου, τι να πω; με καληψες!!! τι να κανω εγω δεν εχω την τιμη να ειμαι ποντια! οπως μου την εδωσαν την κανω κι εγω. τωρα εμαθα και κατι παραπανω κι απο εσενα που εισαι γνησια ποντια!
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 17-6-08  
    ..Ζητώ συγνώμη για την παράληψη: στο σημείο που σας αναφέρω ότι ΔΕΝ βάζουμε λάδι στη ζύμη, πρέπει να να προσθέσω ότι ζυμώνουμε πάντα με λαδωμένα χεριά..
    ΔΕΝ βάζουμε λάδι στη ζύμη λοιπόν, αλλά σε ένα πιάτο,λαδώνουμε τα χέρια μας, για να μην κολλά η ζύμη, και ζυμώνουμε.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-6-08  
    Φουντουκίτσα θέλω να μου πεις τι να κάνω με τη συνταγή. Θέλεις να προσθέσω στις οδηγίες το πως δίνουμε το σχήμα αυτιού; Να αλλάξω τα υλικά ή όχι;
    #
    Σχόλιο από PERSA1, 18-6-08  
    Η συνταγή αυτή είναι από τις εκδόσεις Τεγοπουλος .Οι οποίες συνταγές όλες απλοποιούνται ,σκόπιμα για να γίνουν πιο κατανοητές .Η γνώμη μου είναι ότι σε κάποιους θα είναι χρήσιμη .
    #
    Σχόλιο από dcroula, 6-4-10  
    Τα οτία μυτία, όπως τα λένε οι Πόντιοι, τα φτιάχνουμε πολύ συχνά. Το όνομά τους το πήραν απο το σχήμα που έχουν, έτσι όπως το περιγράφει η Στέφη. Εμείς στο σπίτι μου, τα προτιμάμε σκέτα, όπως στην φωτο που ανέβασα. Ελπίζω να βοηθάει, στο πως πρέπει να φαίνονται στο σχήμα.
    #
    Σχόλιο από MANIABOLI, 27-7-10  
    την εκανα και εγω την συνταγή με τη διαφορά ότι έβαλα 3 αντί για 5 αυγά. είναι μια χαρά πετυχαίνει και απο γεύση είναι ακριβώς όπως πρέπει. Συγχαρητήρια φουντουκίτσα για τη συνταγή πάνω απόλα γιατι είναι πολύ απλή!
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 23-8-10  
    Πολύ νοστιμα, αφρατα αλλά και κριτσανιστα απο εξω. Ο λογος που βαζω μονο 4 πηρουνακια ειναι γιατι εγω προτίμησα την προταση απο το νηστικο αρκουδι και εβαλα μονο 3 αυγά ( με μισο κιλό αλεύρι) και αντι για λαδι εβαλα 125 γραμ βουτυρο. Θεωρώ ότι είναι η ιδια συνταγή αλλά σε παραλλαγή.
    Βγαινουν παρα πολλά ( δε ξεραμε τι να τα κανουμε ,, φαγαμε, φαγαμε, φαγαμε, δωσαμε δωσαμε και ξαναδωσαμε),, ισως τα συμπεριλαβω στο μενου γενεθλιων της κορης μου γιατι τρωγωνται το ιδιο ωραια και κρυα την επομενη μερα,,,, Α,, εμεις τα καναμε μικρουλια πολυ και με τυρανισαν στον τηγανισμα γιατι ψηνονται αμεσως,,,,, θελει απαραιτητα να τηγανιστουν σε κατσαρολα και οχι σε τηγανι, για να τα γυριζεις με την κουταλα και να γινονται αφρατα και ομοιομορφα! Πολυ ωραια απασχοληση να τα κανετε με τα παιδια σας!
    #
    Σχόλιο από petra p, 5-2-11  
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 25-1-12  
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 26-1-12  
    υπεροχα...
    #
    Σχόλιο από RAFAHLIA, 21-8-12  
    θα το φτιαξω αλλα μια ποντια γιαγια μου ειπε παντα στην σοδα να βαζω λιγο ξυδι για να μην μυριζει και να ειναι ποιο ελεφρυ!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από takiss, 6-11-12  
    Θέλουν όντως και λίγο ξύδι, τα βοηθάει να φουσκώσουν κ να γίνουν πιο τραγανά. Εμεις τα τρώμε σκέτα στο χωριό μου (Παναγίτσα), ούτε άχνη, ούτε ζάχαρη

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 14-6-08  
    Ρόδισαν και φούσκωσαν αρκετά.Έδωσα το σχήμα του κεφτέ,δεν τα έκανα αυτάκια.Νομίζω ήθελε λιγότερα αυγά γιατί αν και έριξα αρκετό μέλι στο πιάτο εξακολουθούσε και μύριζε το αυγό.Θα τα ξαναφτιάξω σίγουρα αλλά με λιγότερα αυγά.
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 15-6-08  
    Το "πλάθουμε σε σχήμα αυτιών" δεν είναι καθόλου κατατοπιστικό σε κάποιον που δεν είναι πόντιος και δεν ξέρει να το κάνει.
    #
    Σχόλιο από YANNA, 15-6-08  
    Όπως τα λέει η Στέφη είναι τα ωτία,και ειδικά για το σχήμα τους.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 16-6-08  
    στεφη μου, τι να πω; με καληψες!!! τι να κανω εγω δεν εχω την τιμη να ειμαι ποντια! οπως μου την εδωσαν την κανω κι εγω. τωρα εμαθα και κατι παραπανω κι απο εσενα που εισαι γνησια ποντια!
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 17-6-08  
    ..Ζητώ συγνώμη για την παράληψη: στο σημείο που σας αναφέρω ότι ΔΕΝ βάζουμε λάδι στη ζύμη, πρέπει να να προσθέσω ότι ζυμώνουμε πάντα με λαδωμένα χεριά..
    ΔΕΝ βάζουμε λάδι στη ζύμη λοιπόν, αλλά σε ένα πιάτο,λαδώνουμε τα χέρια μας, για να μην κολλά η ζύμη, και ζυμώνουμε.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-6-08  
    Φουντουκίτσα θέλω να μου πεις τι να κάνω με τη συνταγή. Θέλεις να προσθέσω στις οδηγίες το πως δίνουμε το σχήμα αυτιού; Να αλλάξω τα υλικά ή όχι;
    #
    Σχόλιο από PERSA1, 18-6-08  
    Η συνταγή αυτή είναι από τις εκδόσεις Τεγοπουλος .Οι οποίες συνταγές όλες απλοποιούνται ,σκόπιμα για να γίνουν πιο κατανοητές .Η γνώμη μου είναι ότι σε κάποιους θα είναι χρήσιμη .
    #
    Σχόλιο από dcroula, 6-4-10  
    Τα οτία μυτία, όπως τα λένε οι Πόντιοι, τα φτιάχνουμε πολύ συχνά. Το όνομά τους το πήραν απο το σχήμα που έχουν, έτσι όπως το περιγράφει η Στέφη. Εμείς στο σπίτι μου, τα προτιμάμε σκέτα, όπως στην φωτο που ανέβασα. Ελπίζω να βοηθάει, στο πως πρέπει να φαίνονται στο σχήμα.
    #
    Σχόλιο από MANIABOLI, 27-7-10  
    την εκανα και εγω την συνταγή με τη διαφορά ότι έβαλα 3 αντί για 5 αυγά. είναι μια χαρά πετυχαίνει και απο γεύση είναι ακριβώς όπως πρέπει. Συγχαρητήρια φουντουκίτσα για τη συνταγή πάνω απόλα γιατι είναι πολύ απλή!
    #
    Σχόλιο από petra p, 5-2-11  
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 25-1-12  
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 26-1-12  
    υπεροχα...
    #
    Σχόλιο από RAFAHLIA, 21-8-12  
    θα το φτιαξω αλλα μια ποντια γιαγια μου ειπε παντα στην σοδα να βαζω λιγο ξυδι για να μην μυριζει και να ειναι ποιο ελεφρυ!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από takiss, 6-11-12  
    Θέλουν όντως και λίγο ξύδι, τα βοηθάει να φουσκώσουν κ να γίνουν πιο τραγανά. Εμεις τα τρώμε σκέτα στο χωριό μου (Παναγίτσα), ούτε άχνη, ούτε ζάχαρη

    0 Ερωτήσεις

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Στέφη, 15-6-08  
    ... σαν γνήσια καθαρόαιμη πόντια που μεγάλωσα με αυτά τα παραδοσιακά γλυκίσματα δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω,ότι:
    Τα Ωτία, είναι γλύκισμα που προσφέρετε κατά κύριο λόγο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλα,στις χαρές δηλαδή στους γάμους, και σαν δώρισμα στις λεχώνες γυναίκες!!
    ΔΕΝ βάζουμε λάδι στην ζύμη.
    Χρησιμοποιούμε για διογκωτικό αμμωνία που την διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι γάλα.
    και λιγότερο γιαούρτι 2-3 κουτ., ίσα να κάνει την αντίδραση με την αμμωνία
    Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και όχι απλά εύπλαστη.Να ανοίγει με τον πλάστη σε φύλλο, όπου αυτά τα φύλλα, θα τα κόψουμε σε λωρίδες διαγώνιες ,πάχους 2εκ. και μήκους 10εκ. σχηματίζοντας ρόμβους. Σε κάθε ρόμβο ακριβώς στο κέντρο κάνουμε μια σχισμή με το μαχαίρι και περνάμε την μια άκρη της ζύμης(ρόμβου) από μέσα.
    Ετσι πετυχαίνουμε το ωτί=αυτί!
    [από το αρχαίο ους, του ωτός=αυτί και μεταγενέστερα, ωτίον] σχήμα αυτιού.
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 23-8-10  
    Πολύ νοστιμα, αφρατα αλλά και κριτσανιστα απο εξω. Ο λογος που βαζω μονο 4 πηρουνακια ειναι γιατι εγω προτίμησα την προταση απο το νηστικο αρκουδι και εβαλα μονο 3 αυγά ( με μισο κιλό αλεύρι) και αντι για λαδι εβαλα 125 γραμ βουτυρο. Θεωρώ ότι είναι η ιδια συνταγή αλλά σε παραλλαγή.
    Βγαινουν παρα πολλά ( δε ξεραμε τι να τα κανουμε ,, φαγαμε, φαγαμε, φαγαμε, δωσαμε δωσαμε και ξαναδωσαμε),, ισως τα συμπεριλαβω στο μενου γενεθλιων της κορης μου γιατι τρωγωνται το ιδιο ωραια και κρυα την επομενη μερα,,,, Α,, εμεις τα καναμε μικρουλια πολυ και με τυρανισαν στον τηγανισμα γιατι ψηνονται αμεσως,,,,, θελει απαραιτητα να τηγανιστουν σε κατσαρολα και οχι σε τηγανι, για να τα γυριζεις με την κουταλα και να γινονται αφρατα και ομοιομορφα! Πολυ ωραια απασχοληση να τα κανετε με τα παιδια σας!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 271 αγαπημένων συνταγών, του/της Κατερίνα Μ
    amanta...
    Ένα βιβλίο 242 αγαπημένων συνταγών, του/της amanta...
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 555 αγαπημένων συνταγών, του/της panmarkis
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 65 αγαπημένων συνταγών, του/της eliza04
    ΓΛΥΚΑ ΖΥΜΗΣ
    Ένα βιβλίο 73 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris