Παέλια Ανδαλουσιάνα

Bαθμολογία: 4.6
       
 
5 ψήφοι
FRANCINE, 20.08.11

Περιγραφή

Η αυθεντική παέλια με θαλασσινά. Η συνταγή είναι από την Ανδαλουσία.
Παέλια Ανδαλουσιάνα
photo: despinal

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 με 2 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
  • 5 πιπεριές πράσινες κομμένες σε καρέ
  • 3 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1/2 κιλό σουπιές σε κομμάτια
  • 1/2 κιλό καλαμάρια σε κομμάτια
  • 1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα
  • 1/2 με 1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες(στην ουρά) με τα κεφάλια τους
  • όστρακα (κυδώνια, χτένια, γιαλυστερές κλπ)
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 ντομάτα ώριμη
  • 600 γρ ρύζι για ρυζότο
  • Σαφράν ή κρόκκο Κοζάνης
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με θαλασσινά , Με ρύζι
Μέθοδος: Τηγανιού
Κουζίνα: Ισπανική
Σερβίρει: 12-14 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε τα όστρακα σε μπόλικο αλατόνερο, να φύγει η άμμος.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν 1 1/2 λίτρα νερό. Όταν κοχλάσει προσθέτουμε όλα τα ψαρικά εκτός από τα όστρακα, μαζί με τη ντομάτα. Βράζουμε 10' να μαλακώσουν λίγο.
  3. Αφαιρούμε τα ψαρικά και βράζουμε το ζωμό ώστε να πάρουμε 1200 ml ζωμό, τον οποίο κρατάμε στην άκρη.
  4. Ξεπλένουμε τα όστρακα.
  5. Βάζουμε στο σκεύος το λάδι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.
  6. Προσθέτουμε τα ψαρικά και τσιγαρίζουμε έως να φύγουν τα νερά.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  8. Προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού των ψαρικών, που έχουμε κρατήσει και όταν πάρει βράση αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ρύζι και το σαφράν. Το χρώμα του φαγητού πρέπει να είναι κίτρινο.
  9. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει. Σταδιακά προσθέτουμε ζωμό. Προσθέτουμε τα όστρακα.
  10. Στο τέλος του μαγειρέματος ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά έως να φύγουν τα υγρά. Σβήνουμε το μάτι, κατεβάζουμε και σκεπάζουμε με πετσέτα ή χαρτί αντικολλητικό ψησίματος για να τραβήζει τα υγρά. Μόλις κρυώσει λίγο το μάτι, μπορούμε να ξαναβάλουμε επάνω το σκεύος για να εξατμιστούν τα υγρά.
  11. Προσοχή πρέπει το ρύζι να είναι στεγνό, σχεδόν να έχει κολλήσει στο σκεύος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι αυθεντική και τη δοκίμασα εφέτος το καλοκαίρι στην Ανδαλουσία στο σπίτι του καλού μου φίλου Jose Luis.

Η "παελιέρα" βέβαια ήταν για 24 άτομα, αλλά φτιάχνεται και σε αντικολλητικό πλακερό. Το μυστικό είναι ότι το σκεύος πρέπει να είναι φαρδύ, ρηχό και με επίπεδο πάτο ίσο σε διάμετρο με το χείλος του σκεύους. Στην Ισπανία χρησιμοποιούν γκαζιέρα με μεγάλη επιφάνεια για να ψήσουν το φαγητό ή και ηλεκτρικό αντικολλητικό σκεύος. Εγώ χρησιμοποιώ το τεπανάκι.

Τα όστρακα τα προσθέτουμε προς το τέλος, αφού δε θέλουν πολύ ώρα μαγείρεμα. Επίσης το ρύζι πρέπει να είναι στεγνό στο τέλος του μαγειρέματος, χωρίς καθόλου υγρά.

Σχετικές συνταγές

    6 Όλα

    #
    Σχόλιο από καρδούλα, 21-8-11  
    Wow!!! Φανταστική συνταγή! Και μόνο που βλέπω τη φωτογραφία μου τρέχουν τα σάλια!!!
    #
    Σχόλιο από Thermaikos, 21-8-11  
    τρελαίνομαι για παέγια!

    Σας Μερσώ!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 5-3-12  
    Γεμάτη γεύση, ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από ΓΑΡΔΕΝΙΑ, 26-6-12  
    έφτιαξα την παέλια 2 φορές με μια μικρή πιστεύω παραλλαγή. Δεν χρησιμοποίησα σκόρδο και από ψαρικά μόνο μύδια και γαρίδες. Έγινε καταπληκτική, είχα τραπέζι και ήταν το πιάτο που εξαφανίστηκε αμέσως Σας ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από despinal, 4-4-14  
    Εξαιρετική! Την έφτιαξα τώρα τη Σαρακοστή και έγινε ανάρπαστη. Απλά πρόσθεσα λίγο λαχανικά ανάμεικτα και πολύχρωμες αντί για μόνο πράσινες πιπεριές. Ανεβάζω και φωτό.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 22-8-14  
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    antonis-team.

    5 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από καρδούλα, 21-8-11  
    Wow!!! Φανταστική συνταγή! Και μόνο που βλέπω τη φωτογραφία μου τρέχουν τα σάλια!!!
    #
    Σχόλιο από Thermaikos, 21-8-11  
    τρελαίνομαι για παέγια!

    Σας Μερσώ!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 5-3-12  
    Γεμάτη γεύση, ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από despinal, 4-4-14  
    Εξαιρετική! Την έφτιαξα τώρα τη Σαρακοστή και έγινε ανάρπαστη. Απλά πρόσθεσα λίγο λαχανικά ανάμεικτα και πολύχρωμες αντί για μόνο πράσινες πιπεριές. Ανεβάζω και φωτό.
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 22-8-14  
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    antonis-team.

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΓΑΡΔΕΝΙΑ, 26-6-12  
    έφτιαξα την παέλια 2 φορές με μια μικρή πιστεύω παραλλαγή. Δεν χρησιμοποίησα σκόρδο και από ψαρικά μόνο μύδια και γαρίδες. Έγινε καταπληκτική, είχα τραπέζι και ήταν το πιάτο που εξαφανίστηκε αμέσως Σας ευχαριστώ

    Σχετικά άρθρα

    Γαρίδα ένα φρούτο της θάλασσας
    Η εμφάνιση και μόνο των φρούτων της θάλασσας (θ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 74 αγαπημένων συνταγών, του/της grandchef
    τσιπουρομεζέδες
    Ένα βιβλίο 164 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Ψάρια/Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της despinal
    Ψαρικα
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ