κύρια φωτογραφία συνταγής Παέλια Ανδαλουσιάνα
FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
,ΕΛΛΑΔΑ

Η αυθεντική παέλια με θαλασσινά. Η συνταγή είναι από την Ανδαλουσία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι αυθεντική και τη δοκίμασα εφέτος το καλοκαίρι στην Ανδαλουσία στο σπίτι του καλού μου φίλου Jose Luis.Η "παελιέρα" βέβαια ήταν για 24 άτομα, αλλά φτιάχνεται και σε αντικολλητικό πλακερό. Το μυστικό είναι ότι το σκεύος πρέπει να είναι φαρδύ, ρηχό και με επίπεδο πάτο ίσο σε διάμετρο με το χείλος του σκεύους. Στην Ισπανία χρησιμοποιούν γκαζιέρα με μεγάλη επιφάνεια για να ψήσουν το φαγητό ή και ηλεκτρικό αντικολλητικό σκεύος. Εγώ χρησιμοποιώ το τεπανάκι.Τα όστρακα τα προσθέτουμε προς το τέλος, αφού δε θέλουν πολύ ώρα μαγείρεμα. Επίσης το ρύζι πρέπει να είναι στεγνό στο τέλος του μαγειρέματος, χωρίς καθόλου υγρά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

49 Minutes
12-14 άτομα
  1. 1-2 ποτήρια ελαιόλαδο
  2. 5 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
  3. 5 πιπεριές πράσινες κομμένες σε καρέ
  4. 3 κρεμμύδια σε ροδέλες
  5. 1/2 κιλό σουπιές σε κομμάτια
  6. 1/2 κιλό καλαμάρια σε κομμάτια
  7. 1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα
  8. 1/2-1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες(στην ουρά) με τα κεφάλια τους
  9. όστρακα (κυδώνια, χτένια, γιαλυστερές κλπ)
  10. 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  11. 1 ντομάτα ώριμη
  12. 600 γρ ρύζι για ρυζότο
  13. Σαφράν ή κρόκκο Κοζάνης

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τα όστρακα σε μπόλικο αλατόνερο, να φύγει η άμμος.

  2. 2

    Σε κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν 1 1/2 λίτρα νερό. Όταν κοχλάσει προσθέτουμε όλα τα ψαρικά εκτός από τα όστρακα, μαζί με τη ντομάτα. Βράζουμε 10' να μαλακώσουν λίγο.

  3. 3

    Αφαιρούμε τα ψαρικά και βράζουμε το ζωμό ώστε να πάρουμε 1200 ml ζωμό, τον οποίο κρατάμε στην άκρη.

  4. 4

    Ξεπλένουμε τα όστρακα.

  5. 5

    Βάζουμε στο σκεύος το λάδι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια.

  6. 6

    Προσθέτουμε τα ψαρικά και τσιγαρίζουμε έως να φύγουν τα νερά.

  7. 7

    Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

  8. 8

    Προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού των ψαρικών, που έχουμε κρατήσει και όταν πάρει βράση αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ρύζι και το σαφράν. Το χρώμα του φαγητού πρέπει να είναι κίτρινο.

  9. 9

    Ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει. Σταδιακά προσθέτουμε ζωμό. Προσθέτουμε τα όστρακα.

  10. 10

    Στο τέλος του μαγειρέματος ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά έως να φύγουν τα υγρά. Σβήνουμε το μάτι, κατεβάζουμε και σκεπάζουμε με πετσέτα ή χαρτί αντικολλητικό ψησίματος για να τραβήζει τα υγρά. Μόλις κρυώσει λίγο το μάτι, μπορούμε να ξαναβάλουμε επάνω το σκεύος για να εξατμιστούν τα υγρά.

  11. 11

    Προσοχή πρέπει το ρύζι να είναι στεγνό, σχεδόν να έχει κολλήσει στο σκεύος.

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

καρδούλα
καρδούλα @cook_8452411
Wow!!! Φανταστική συνταγή! Και μόνο που βλέπω τη φωτογραφία μου τρέχουν τα σάλια!!!

Από

FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
στις
,ΕΛΛΑΔΑ