Παγωτό Καϊμάκι

Bαθμολογία: 4.4286
       
 
14 ψήφοι
haribo, 01.02.09

Περιγραφή

Το πιό απίθανο μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι που έχετε δοκιμάσει
Παγωτό Καϊμάκι
photo: MAGEIRISSA

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα ζάχαρη + 2 κουτ.σούπας ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σαλέπι
  • 3 κρυστάλλους μαστίχας
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Διατροφή: Χορτοφαγική
Φτιάχνει: 1 λίτρο (και κάτι) παγωτό
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Παίρνουμε ένα μπρικάκι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με γάλα.
  2. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τη μία κούπα ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μεσαία θερμοκρασία για να πάρει βράση, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
  3. Βάζουμε και το μπρικάκι στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και όταν γίνει λίγο χλιαρό, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές σαλέπι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, κατα προτίμηση με αναδευτήρα ελληνικού καφέ για να διαλύσει τους σβώλους που σχηματίζονται και το προσθέτουμε στη μεγάλη κατσαρόλα, όταν έχει πάρει βράση το μίγμα της. Συνεχίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το ανακάτεμα.
  4. Χτυπάμε τους κρύσταλλους της μαστίχας με τις 2 κουταλιές ζάχαρη στο μπλέντερ για λιγα δευτερόλεπτα και τις προσθέτουμε στο μίγμα, ανακατεύοντας για λιγο για να διαλυθεί.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα στρώμα καϊμάκι (δε θα χρειαστεί πάνω απο 20 λεπτά).
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά, μεταφέρουμε το μιγμα σε ένα μεταλλικό μπωλ, το οποίο μπωλ τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ταψί το οποίο έχουμε γεμίσει με νερό και παγάκια. Ανακατεύουμε απαλά και όταν κρυώσει το μίγμα προσθέτουμε το ανθόνερο. Κλείνουμε το μεταλλικό μπωλ με ένα καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.
  7. Μεταφέρουμε το μίγμα μέσα στην παγωτομηχανή, την οποία έχουμε προετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Όταν έχει πήξει αρκετά το παγωτό (δε θα πήξει τελείως μέσα στη μηχανή, αλλά στην κατάψυξη), το μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό τάπερ, το οποίο το κλείνουμε καλά και το βάζουμε την κατάψυξη. Το αφήνουμε μερικές ώρες να πήξει τελείως.
  8. Πριν το σερβίρουμε, το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά για να μαλακώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι εξαιρετικό με σιροπιαστά πολίτικα γλυκά, καθώς και με γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάστε το με γλυκό του κουταλιού βύσσινο πάνω στο παγωτό όταν το σερβίρετε, ή προσθέστε το κατα βούληση μέσα στην παγωτομηχανή, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη σταματήσετε.

Η ποσότητα για το σαλέπι που χρησιμοποιώ είναι για το καθαρό σαλέπι το οποίο βρίσκει κανείς στα μπαχαράδικα. Παρ'όλα αυτά, αν δε σας είναι εύκολο να βρείτε, στα super market πουλάνε ένα σκεύασμα που λέγεται "Ρόφημα Σαλέπι" και το οποίο είναι συνήθως σαλέπι ανάμεικτο με ζάχαρη. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήστε 4 κουταλιές της σούπας απο το σκεύασμα και αφαιρέστε 2 κουταλιές της σούπας ζάχατη απο την κούπα που θα ρίξετε μέσα στο γάλα.

Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μην πτοείστε: μετά το ψυγείο, βάλτε το μεταλλικό τάπερ στην κατάψυξη και για τις πρώτες 4-5 ώρες, βγάζετέ το και ανακατεύετέ το κάθε 45 λεπτά με ένα κουτάλι. Αυτό θα εμποδίσει τη δημιουγία κρυστάλλων που χαλάνε την κρεμώδη υφή των σπιτικών παγωτών.

Σχετικές συνταγές

    44 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ninevi, 9-3-09  
    Βγήκε πάρα πολύ καλό, σε ευχαριστώ πολύ! Το συνδύασα με τσουρεκάκια που είχα βουτήξει σε ελαφρύ σιρόπι και πήγαινε τέλεια :D
    #
    Σχόλιο από haribo, 10-3-09  
    μμμ.. ωραίο ακούγεται αυτό με τα τσουρεκάκια, θα το δοκιμάσω!
    #
    Σχόλιο από mysticjune78, 11-6-09  
    Παιδιά, σαλέπι που βρήκατε???
    #
    Σχόλιο από delicious, 11-6-09  
    Σε φαρμακείο έχει χύμα σαλέπι και σε καταστήματα με μπαχαρικά.
    #
    Σχόλιο από virginia, 22-6-09  
    Το έχω κάνει τρεις φορές, παραλείποντας όμως το ανθόνερο γιατί δεν έχω ποτέ και δεν μπορώ να βρω κιόλας (δεν νομίζω όμως ότι κάνει την τρελή διαφορά στη γεύση...). Είναι μπελαλίδικο παγωτό, είδικά για μένα που δεν έχω παγωτομηχανή, αλλά πολύ πολύ νόστιμο. Με γλυκάκι βύσσινο είναι κόλαση... Πραγματικά, η υφή του είναι ιδανική!!
    Θα μπορούσατε όμως να μου πείτε την ποσότητα της μαστίχας ακριβώς σε γραμμάρια, γιατί μόνο μία φορά έχω πετύχει την τέλεια γεύση :(
    Την πρώτη μου είχε πέσει λίγη μαστίχα και δεν είχε πολλή άρωμα και χτες που το έφτιαξα μου έπεσε πολύ και πικρίζει στο τέλος...
    Πάντως την δεύτερη φορά ήταν καταπληκτικό :p
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από virginia, 22-6-09  
    *πολύ άρωμα (ή πολλή γέυση :p )
    Συγνώμη για το λάθος...
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 10-7-09  
    Θεϊκο!το πιο νόστιμο παγωτό που εχω ποτέ φτιάξει!ευχαριστούμε haribo
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 14-7-09  
    λοιπόν haribo?
    μετά τα διαμειφθέντα μας στο ΠΜ...

    ΤΟ'ΠΑ ΚΑΙ ΤΟ'ΚΑΝΑ!
    ή μάλλον, το'κανα και το'πα: «θα επιστρέψω περονοφόρος!»

    όντως είναι το πιο απίθανο μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι που έχω φάει! γεια στα χέρια σου!

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    οι μόνες επουσιώδεις τροποποιήσεις που έκανα είναι 2:

    1. έβαλα διαβητική ζάχαρη ως διαβητικός.

    2. δεν είχα σαλέπι και έβαλα βανίλια (αυτές οι δύο είναι και οι μόνες ορχιδέες που τρώγονται από τις 20.000 ποικιλίες στον κόσμο).

    3. έξυσα τα σπόρια από 1 λοβό βανίλιας μήκους 6 ιντσών και τα ανέμειξα με λίγη βύνη (malt) για να συμπληρώσω τις 2 κ.σ.

    4. διαπίστωσα επίσης ότι στο άρωμα υπερέχει η μαστίχα, ύστερα το ανθόνερο, και τελευταία η ορχιδέα (η οποία επίσης συμβάλλει στη πήξη).

    5. απαντώ (όπως ζήτησες) και στην ερώτηση «πόσα γραμ. είναι 3 κρύστ. μαστίχας?» που έθεσε πρόσφατα η virginia, 22.06.09:

    απαιτείται ζυγαριά υψηλής ακρίβειας σαν αυτή του καπνοπώλη μου για να μάθουμε επακριβώς το βάρος σε γραμμάρια.

    αλλά γιατί ρωτάς virginia?
    θα πρέπει να διαθέτεις κι εσύ τέτοια ζυγαριά για να βάλεις την ίδια ποσότητα σε γραμμάρια. δώρον άδωρον δηλ.

    ωστόσο, από περιέργεια, υπολόγισα στο περίπου και διαπίστωσα τα εξής:

    έβαλα 3 δάκρυα μαστίχας (μέγεθος σπόρου καφέ έκαστο) στη ζυγαριά. ελάχιστη απόκλιση από το μηδέν.

    έβαλα 10 δάκρυα, και ο ζυγός έδειξε 5γρ. ήτοι, 1/2 γραμμάριο το 1 δάκρυ.

    έπειτα έβαλα 3 δάκρυα στο μύλο του καφέ, και η ποσότητα που συνέλεξα ήταν συνολικά 1/2 κ.γ.

    (μην το δοκιμάσετε γιατί μόνη της η μαστίχα κολλάει πολύ! ζυγίστε καλύτερα ένα καινούριο πακέτο, αφαιρέστε 3 δάκρυα, και ξαναζυγίστε το για να βρείτε τη διαφορά)

    γενικά, οι περισσότερες συνταγές (βλ. και παγωτό ντοντουρμά εδώ) συνιστούν 1/2 κ.γ. μαστίχα.

    όχι παραπάνω. γιατί, όπως σωστά είπε και η virginia, η πολλή ματίχα πικρίζει.

    αυτά τα ολίγα λοιπόν.
    haribo, συγχαρτήρια και πάλι ευχαριστώ!
    Μάικ
    #
    Σχόλιο από haribo, 14-7-09  
    Hi Μάικ!
    Κατ'αρχήν να σε ευχαριστήσω που μας δημοσίευσες το βάρος της μαστίχας. Το δοκίμασα και εγώ να τις ζυγίσω σε ζυγαριά ακρίβειας και μου έδειξε...μηδέν.
    Σχετικά με το σαλέπι, που το αντικατάστησες με βανίλια, να σου διευκρινήσω οτι το σαλέπι το βάζουμε ως πηκτικό -stabilizer- (όπως είπες και εσύ) και όχι για γεύση και είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για τη χαρακτηριστική υφή του παγωτού αυτού. Η υφή του έτσι γίνεται μαστιχωτή και αυτό εννοώ στην περιγραφή, οτι ειναι σα τσίχλα (και ότι έχει γεύση μαστίχα)
    Επειδή χρησιμοποιώ και εγω vanilla pods σε άλλα παγωτά, μπορώ να σε διαβεβαιώσω οτι δεν προσφέρει την ανάλογη σταθερότητα (εκτός και αν κατέχεις τις γνώσεις κάποιας τεχνικής που δε γνωρίζω, οπότε ναι, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να τη μοιραστείς μαζί μας ;) ). Με λίγα λόγια: αν βρεις τη ευκαιρία να πάρεις σαλέπι, άρπαξέ την. Λογικά σε κανένα μαγαζί με τούρκικα προϊόντα, θα μπορέσεις να βρεις. Αν πάλι θες εναλλακτική λύση, δοκίμασε Xanthan Gum. Όμως δε ξέρω την ποσότητα που πρέπει να βάλεις...
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 15-7-09  
    μερσί haribo μου.

    συμφωνώ με όλα τα σχόλιά σου.
    ωστόσο, μια αναλυτική απάντηση θα είχε θέση ως αυτοτελές άρθρο μάλλον παρά εδώ.
    στο μεταξύ απαντώ περιληπτικά ως εξής:

    Η ΖΑΧΑΡΗ (εφεξής «η ζ.»)
    στο σημερινό ΠΜ σου μου ζήτησες να σχολιάσω δημόσια και το θέμα της «διαβητικής ζ.» στο μαγείρεμα (ως διαβητικός). θα αριθμήσω τις παραγράφους μου για να διευκολύνω τυχόν σχόλιά σας.

    1. η αντικατάσταση της ζ. θέλει πολλή προσοχή και εξαρτάται από το επιδιωκόμενο παρασκεύασμα. ο λόγος?

    2. εκτός από γλυκαντικό, η ζ. επιτελεί και άλλες λειτουργίες. προσθέτει άρωμα & ελαστικότητα στο ζυμάρι, διογκώνει το μείγμα στο χτύπημα, το ροδίζει στο ψήσιμο, και το κάνει πιο ελαφρύ, τρυφερό, και τραγανό.

    3. γενικά, μπορείτε να μειώσετε τη ζ. οποιασδήποτε συνταγής μέχρι και 25%.

    4. ωστόσο, η περαιτέρω μείωσή της, πχ κατά 50%, απαιτεί ισόποση αναπλήρωση με υποκατάστατο ζ. (πχ Splenda, ζαχαρίνη, Equal, Aspartame, Stevia, κλπ). είναι ό,τι πρέπει για κρύα ποτά και ντιζέρτ, ανάλογα τη συνταγή.

    5. για ψήσιμο ή/και καραμελοποίηση, τα παραπάνω γλυκαντικά σε σκόνη (παρ. 4) δεν συνιστώνται, γιατί δεν έχουν κρυστάλλους όπως η φρουκτόζη, η ξυλιτόλη, κ.τ.ό. αυτά συμπεριφέρονται καθ’ολοκληρίαν όπως η απλή ζ..

    ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ (εφεξής «το σ.»)
    6. συμφωνώ, το σ. δεν αντικαθίσταται απλά με έτερη ορχιδέα (πχ βανίλια). απαιτείται προσθήκη και άλλων υλικών που αναπληρούν τις υπόλοιπες ιδιότητες που διαθέτει το σ. γι’αυτό, όπως σημείωσα στο προηγούμενο σχόλιο, στη βανίλια πρόσθεσα και βύνη (malt, maltose, οβοMALTίνη, κ.τ.ό.) για να αναπληρωθεί η ποσότητα σε σ. (2 κ.σ.) της παρούσας συνταγής.

    7. το σ. αλεσμένο σε σκόνη είναι στην πραγματικότητα άλευρο (βλ.. σχετ. άρθρο στη βικιπαίδεια).
    άλλες πηκτικές ύλες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά και κατ’αναλογίαν είναι οι εξής:

    ½ κγ μαστίχα (mastic gum)
    1 κγ κόμμι ξανθάνου (xantham gum)
    1 κγ κόμμι γκουάρ (guar gum)
    1 κγ χαρουπάλευρο (locust bean gum)
    2 κγ σκόνη ζελατίνας (ουδέτερη γεύση)
    1 καλοχτυπημένο ασπράδι αβγού
    1 κγ αλεύρι ταπιόκας
    1 κγ κορν φλάουρ
    2 κγ αλεύρι
    κ.ά.
    όλα αυτά είναι πολυζαχαρίδια (όπως το σ.) και προσθέτουν «όγκο» στο παρασκεύασμα (το σιρόπι και τα λικέρ γίνονται πιο παχύρρευστα). γι’αυτό και όλα τα παγωτά του εμπορίου περιέχουν κάτι αντίστοιχο.

    8. τέλος, αν θέλετε να διατηρήσετε την ελαστικότητα στο σπιτικό παγωτό σας, συμβουλευτείτε το σχετικό άρθρο αυτού του σάιτ για «παγωτά». στη συγκεκριμένη συνταγή της haribo εγώ πρόσθεσα σπιτικό «μαστιχάτο» (λικέρ μαστίχας).

    αυτά τα ...ολίγα!
    Μάικ

    #
    Σχόλιο από haribo, 15-7-09  
    Thank you Μάικ! Μου διέφυγε αυτό με τη βύνη, σ'ευχαριστώ για τα πηρουνάκια και τις διαφωτιστικές πληροφορίες!
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 15-7-09  
    χαίρομαι που η φλυαρία μου είναι τουλάχιστον χρήσιμη και επί του θέματος :-)

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
    στην παρ. 4 του δεύτερου ποστ, όταν λέμε

    «ισόποση αναπλήρωση με υποκατάστατο ζ. (πχ Splenda, ζαχαρίνη, Equal, Aspartame, Stevia, κλπ)»

    δεν εννοώ 1 προς 1 φλιτζάνι!
    αλλά την αντίστοιχη ποσότητα σε γλυκαντικό (αναγράφεται στη συσκευασία).

    πχ. Sweet 'n Low (ζαχαρίνη)
    1 φλ ζάχαρη = 24 φακελλάκια Sweet'n Low.
    1 φλ ζάχαρη = 8 κγ ζαχαρίνη χύμα
    κ.ο.κ.

    παρακαλώ συμβουλευτείτε τις συστάσεις στη συσκευασία των επιμέρους προϊόντων για τη σωστή αντικατάσταση διότι είναι 100άδες φορές πιο γλυκά από την απλή ζάχαρη.

    έτσι.
    Μάικ
    #
    Σχόλιο από kathygreece, 21-7-09  
    Μόλις χθες έφτιαξα το παγωτό καϊμάκι και ενθουσιάστηκα γιατί το πέτυχα!!! και χωρίς μηχανή μάλιστα. Είναι εύκολο. Είναι νοστιμότατο και έχει και την υφή που του πρέπει. Γιαυτό το βαθμολογώ με πέντε πιρούνια. θα το προσφέρω στους φίλους μου σε φωλιές από καταϊφι, με σιρόπι και γλυκό βύσσινο για γαρνιτούρα.
    #
    Σχόλιο από kathygreece, 21-7-09  
    Και να αναφέρω για όσους κατοικούν Αθήνα, ότι το σαλέπι το βρίσκεις στα μπαχαράδικα της οδού Ευρυπίδου, στο κέντρο της Αθήνας.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 3-9-09  
    Κι εγώ χωρίς παγωτομηχανή το έφτιαξα, απλά το χτύπησα στο μιξερ αρκετές φορές. Έγινε μαστιχωτό όπως ακριβώς ξέρουμε το παγωτό καϊμάκι! Τέλεια γεύση, εύκολη συνταγή.
    Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από alertgirl, 25-2-10  
    prin to ftiaksw tha ithela na rwtisw kati.poia einai h diafora apo ton ntourtouma?
    #
    Σχόλιο από sodia, 4-5-10  
    Haribo προσπάθησα για πρώτη φορά να φτιάξω παγωτό και επειδή λατρεύω το καιμάκι είπα να δοκιμάσω τη συνταγή σου. Όμως αν και βγήκε καλό στη γεύση είχα ένα πρόβλημα.Όταν διέλυσα το σαλέπι σε λίγο χλιαρό γάλα, το μίγμα έγινε πολύ πηχτό, τόσο που όταν το έριξα στο υπόλοιπο γάλα που είχε πάρει βράση μου σβώλιασε εντελώς. Που έκανα λάθος; Μήπως είναι μεγάλη η ποσότητα του σαλεπιού;Μήπως είναι λίγο το μισό μπρίκι γάλα ή μήπως έπρεπε το γάλα στην κατσαρόλα να είναι χλιαρό; Μήπως χρειάζεται χτύπημα με μίξερ; Πάντως ο κύριος από τον οποίο αγόρασα το σαλέπι μου είπε ότι χρειάζονται περίπου 10γρ. σαλέπι για 1lt γάλα. Επίσης προσπάθησα την πρώτη φορά να το φτιάξω με"ρόφημα σαλέπι" και απέτυχε εντελώς. Από ότι είδα στη σύσταση του ροφήματος, έχει πολύ μικρό ποσοστό σαλεπιού που δε φτάνει με τίποτα τα 20γρ. που απαιτεί η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από haribo, 7-5-10  
    Sodia, δοκίμασε να ξεκινήσεις με την αναλογία που σου πρότεινει κύριος απο τον οποίο το αγόρασες. Αν θες για να νοιώσεις σιγουριά, αύξησε και το γάλα μέσα στο οποίο θα το διαλύσεις αρχικά. Το γάλα στην κατσαρόλα μπορεί να έχει πάρει βράση. Πάντως ο λόγος που σου σβώλιασε ήταν ίσως οτι αφενός η ποσότητα του σαλεπιού να ήταν μεγάλη, αφετέρου δεν κατάφερε να διαλυθεί μέσα σε μισό μπρίκι γάλα. Το χτύπημα με μίξερ είναι μάλλον περιττό. Όσο για το ρόφημα σαλέπι, σε αυτά τα σκευάσματα ποικίλλει η αναλογία ζάχαρης-σαλεπιού, ίσως για αυτό δε σου πέτυχε. Οπότε δοκίμασε με λιγότερο σαλέπι και περισσότερο γάλα για διάλυμα και αν μπορείς, ανάρτησε το σχόλιό σου για μελλοντική αναφορά. Thank you!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 7-5-10  
    Υπεροχο παγωτο μπραβο
    #
    Σχόλιο από Dimitris Logothetis, 7-8-10  
    με 4lt γαλα και ολα τα αλλα σε αναλογια η συνταγη αποτυχε, το παγωτο εγινε παγακια! Την εφαρμοσα πιστα με μονη διαφορα το σαλεπι ηταν ισως οχι αυθεντικο - οπως ανακαλυψα εκ των υστερων - "το σαλεπι απ την πολη" αναμικτο με διαφορα αλλα πραγματα που ισως αποδυναμωσαν την ελαστικη του δυναμη. Παντως οταν το εβγαλα απ το ματι με το πρωτο καιμακι -2 με 3 εκ.- δεν ηταν παχυρευστο οπως περιμενα αλλα
    και στη συνταγη δεν αναφερεται ποσο παχυ πρεπει να ειναι οταν θα μπει στο ψυγειο. Τις πρωτες 5 φορες το χτυπησα με το ρολοι αλλα οταν μετα απο πολλες ωρες το εβγαλα απ την καταψυξη ειχε πλεον σχηματισει παγακια. Τωρα σκεφτομαι να το ξαναβρασω και να προσθεσω και το υπολοιπο σαλεπι, οι 8 κουταλιες που εριξα αντιστοιχουσαν στο μισο βαζακι περιπου 90γρ. (180γρ ειναι ολο το βαζακι). Ερωτω: εχω καμια ελπιδα να πετυχει το πηξημο η να το φαω σαν γρανιτα???
    ΥΓ παντως δεν υποχωρω - θα το ξαναφτιαξω οπωσδηποτε!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    28 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ninevi, 9-3-09  
    Βγήκε πάρα πολύ καλό, σε ευχαριστώ πολύ! Το συνδύασα με τσουρεκάκια που είχα βουτήξει σε ελαφρύ σιρόπι και πήγαινε τέλεια :D
    #
    Σχόλιο από haribo, 10-3-09  
    μμμ.. ωραίο ακούγεται αυτό με τα τσουρεκάκια, θα το δοκιμάσω!
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 10-7-09  
    Θεϊκο!το πιο νόστιμο παγωτό που εχω ποτέ φτιάξει!ευχαριστούμε haribo
    #
    Σχόλιο από kathygreece, 21-7-09  
    Μόλις χθες έφτιαξα το παγωτό καϊμάκι και ενθουσιάστηκα γιατί το πέτυχα!!! και χωρίς μηχανή μάλιστα. Είναι εύκολο. Είναι νοστιμότατο και έχει και την υφή που του πρέπει. Γιαυτό το βαθμολογώ με πέντε πιρούνια. θα το προσφέρω στους φίλους μου σε φωλιές από καταϊφι, με σιρόπι και γλυκό βύσσινο για γαρνιτούρα.
    #
    Σχόλιο από kathygreece, 21-7-09  
    Και να αναφέρω για όσους κατοικούν Αθήνα, ότι το σαλέπι το βρίσκεις στα μπαχαράδικα της οδού Ευρυπίδου, στο κέντρο της Αθήνας.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 3-9-09  
    Κι εγώ χωρίς παγωτομηχανή το έφτιαξα, απλά το χτύπησα στο μιξερ αρκετές φορές. Έγινε μαστιχωτό όπως ακριβώς ξέρουμε το παγωτό καϊμάκι! Τέλεια γεύση, εύκολη συνταγή.
    Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 7-5-10  
    Υπεροχο παγωτο μπραβο
    #
    Σχόλιο από haribo, 9-8-10  
    Φίλε Δημήτρη, ξέρω οτι ακολούθησες πιστά τη συνταγή όπως είπες, αλλα θέλω να βεβαιωθώ οτι χρησιμοποίησες πλήρες γάλα. Τα λιπαρά στο παγωτό, εκτός του οτι το κάνουν πιο νόστιμο, αποτρέπουν τη δημιουργία κρυστάλλων. Επίσης κρύσταλλοι δημιουργούνται αν λυώσει κατα τη διάρκεια της διαδικασίας βγάλε-βάλε απο την κατάψυξη, ιδιαίτερα τώρα που κάνει ζέστη. Επίσης όταν κρατάς το μπωλ για να το χτυπήσεις μεταδίδεις τη θερμοκρασία του σώματός σου στο παγωτό και αυτό λυώνει. Σε κάθε περίπτωση, το παγωτό πρέπει να μην προλάβει να λυώσει όταν το χτυπάς.
    Δοκίμασε πάντως να ξανακάνεις τη συνταγή χωρίς να υπερδιπλασιάσεις τις ποσότητες, βρες και λίγο καλό σαλέπι και δε θα απογοητευτείς. Πάντως όταν το βγάζω απο τη φωτιά, είναι αρκετά πηχτό, αλλα αυτό μη σε νοιάζει, θα γίνει και μόνο του με το σωστό σαλέπι.
    Όσο με το κρυσταλλωμένο παγωτό, ΜΗΝ το ξεπαγώσεις, βράσεις και επανακαταψύξεις, τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αυξομειώσεις θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις που ενδέχεται να υποστεί η υγεία σου άμεσες. Οπότε αν το παγωτό δεν τρώγεται με τίποτα ως είναι, μπορείς να το χτυπήσεις με γάλα και να το κάνεις  milk shake ή απλά...να κάνεις την καρδιά σου πέτρα και να το πετάξεις...
    #
    Σχόλιο από haribo, 9-8-10  
    .. είχα δει σε ένα κατάστημα με βιολογικά αυτό το "σαλέπι απο την πόλη" και αν θυμάμαι καλά, όχι απλά είχε ζάχαρη, αλλα και διάφορα μπαχαρικά. Το αποτέλεσμα θα ήταν οτι ακόμα και αν πετύχαινε το παγωτό σου, θα είχε πλούσια πολίτικη γεύση, λογικά γαρύφαλλο, κανέλλα κτλ, (ανάλογα με το ποια γεύση διάλεξες) και όχι μαστίχα. Όχι οτι θα είναι άσχημο, απλά διαφορετικό. Οπότε ίσως να είναι καλύτερα να το κρατήσεις για το χειμώνα και να πιείς το παραδοσιακό ζεστό σαλέπι, που θα κάνει καλό και στην υγεία σου και να βρεις λίγο καθαρό σαλέπι (χωρίς ζάχαρη κτλ) για να κάνεις το παγωτό σου. Καλή συνέχεια!
    #
    Σχόλιο από ΧΙΩΤΙΣΑ, 9-8-10  
    ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙΜΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΥΣΤΙΚΟ!! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΜΑΣΤΙΧΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΠΙΚΡΙΖΕΙ!!
    #
    Σχόλιο από pan1975, 18-8-10  
    Έπαθα ότι και η sodia! Τυχαίο? Δεν νομίζω :) Το σαλέπι μου έπηξε πάρα πολύ μέσα στο γάλα και όταν το έριξα στην κατσαρόλα με το άλλο γάλα δεν διαλυόταν με τίποτα! Έβαλα μίξερ αλλά και πάλι δεν τα κατάφερα. Τελικά το σούρωσα και ελπίζω κάποια ποσότητα από το σαλέπι να έμεινε μέσα στο μίγμα και να μου πετύχει το παγωτάκι..
    #
    Σχόλιο από MariaKarn, 30-6-11  
    Αν παραλείψω το σαλέπι, θα χάσει πολύ σε γεύση ή σε άρωμα;
    #
    Σχόλιο από haribo, 30-6-11  
    MariaKarn, όπως έχω σημειώσει σε παλαιότερα σχόλια, η μαστίχα δίνει το άρωμα, ενώ το σαλέπι την ιδιαίτερη υφή που έχει το παγωτό καϊμάκι. Χωρίς το σαλέπι θα έχεις απλά παγωτό με γεύση μαστίχα.
    #
    Σχόλιο από MariaKarn, 2-7-11  
    Σας ευχαριστώ για την απάντηση! Πραγματικά κατάλαβα τη διαφορά! Θα το φτιάξω και θα σας πω τα αποτελέσματα!
    #
    Σχόλιο από pan1975, 16-7-11  
    Το έφτιαξα για δεύτερη φορά. Τα δύο θέματα που έχω είναι: 1)όπως έχω ξαναγράψει, το σαλέπι έπηξε πολύ και όταν το έριξα στην κατσαρόλα δεν διαλύθηκε καλά με αποτέλεσμα να χρειαστεί να το σουρώσω για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα έχουν μείνει κομμάτια μέσα στο μίγμα μου και 2) η ποσότητα μαστίχας που έβαλα δεν είμαι σίγουρη ότι είναι η σωστή. Τα τρία δάκρυα μαστίχας διαφέρουν σε μέγεθος και δεν είναι κάτι στάνταρ. Υπάρχουν μεγάλα και μικρά. Εγώ που είχα μικρά έβαλα μισό κουταλάκι του γλυκού (ίσως και να ήθελε λίγο λιγότερο) και μου φαίνεται ότι πικρίζει ελαφρώς. Ίσως η σωστή ποσότητα να είναι 1/4 κ.γ. και λίγο παραπάνω. Ξέρει κανείς αν χρησιμοποιήσω μαστιχέλαιο πόσες σταγόνες χρειάζεται; Πάντως η υφή του είναι μοναδική!
    #
    Σχόλιο από mariaam, 28-7-11  
    Είναι μία φανταστική συνταγή και το παγωτό βγαίνει πραγματικά μαστιχωτό και πολύ νόστιμο!Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω παγωτό γι'αυτο μετά από καλό διάβασμα και μελέτη στις οδηγίες αλλά και στα σχόλια των άλλων μελών κατέληξα στο εξής συμπέρασμα για να βοηθήσω(αν συμφωνεί και η haribo): Το σαλέπι πήζει πάρα πολύ γρήγορα γι'αυτό πρέπει πρώτα να περιμένουμε να βράσει το γάλα στην κατσαρόλα και μετά να βάλουμε το μπρικάκι στη φωτιά για να διαλύσουμε το σαλέπι(εγώ έβαλα μια μικρή κατσαρολίτσα και το ανακάτεψα πολύ καλά με το σύρμα,διαλύθηκε τελείως)και έπειτα το ανέμειξα.
    Το μόνο σχόλιο μου είναι ότι δε μας άρεσε η γεύση που αφήνει το ανθόνερο γι΄αυτο την επόμενη φορά δε θα βάλω!Πάντως συγχαρητήτηρια για την υπέροχη συνταγή!!!Ευχαριστούμε πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 12-8-11  
    Το εκανα χτες,δεν πετυχε..δεν εχω παγωτομηχανη αλλα διαβασα πως αλλοι δεν ειχαν προβλημα.Το παγωτο μου ειναι μονο κρυσταλλοι!Χρησιμοποιησα το ροφημα σαλεπι που ειναι σε φακελακια(δεν βρισκω τιποτα αλλο)και εβαλα δυο φακελακια συμφωνα με τις οδηγιες.Μηπως ηθελε κι αλλο;το εχει δοκιμασει κανεις ετσι;

    Επισης οταν το εβγαλα απο τη φωτια ειχε κανει το καιμακι που λες αλλα δεν ειχε πηξει καθολου,νερακι ηταν..φταιει κι αυτο;επρεπε να πηξει;

    θελω να το ξανακανω γιατι η γευση ειναι φοβερη!

    Α..και κατι αλλο λογω του εβαπορε ειναι κιτρινωπο οχι λευκο,εσεις βαζετε φρεσκο γαλα;

    αυτα τα ολιγα..:) :)
    #
    Σχόλιο από Clea, 20-6-12  
    Εξαιρετικο!
    #
    Σχόλιο από miammy, 31-7-12  
    θελω να το φτιαξω κι εχω μια απορια:
    αν χρησιμοποιησω μαστιχα σε σκονη αλλαζει κατι στο αποτελεσμα; Κι αν οχι, ποσο πρεπει να βαλω στη συγκεκριμενη συνταγη;
    ευχαριστω :)
    #
    Σχόλιο από Μιχαλίτσα, 31-7-12  
    Καλησπέρα, να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Το σαλέπι τι μορφή έχει;;; Είναι σκόνη, υγρό ή κάτι άλλο;;; Θα πάω σε μπαχαράδικο και θέλω να ξέρω τι να περιμένω! Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον/α μου απαντήσει!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    11 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από mysticjune78, 11-6-09  
    Παιδιά, σαλέπι που βρήκατε???
    #
    Σχόλιο από delicious, 11-6-09  
    Σε φαρμακείο έχει χύμα σαλέπι και σε καταστήματα με μπαχαρικά.
    #
    Σχόλιο από virginia, 22-6-09  
    Το έχω κάνει τρεις φορές, παραλείποντας όμως το ανθόνερο γιατί δεν έχω ποτέ και δεν μπορώ να βρω κιόλας (δεν νομίζω όμως ότι κάνει την τρελή διαφορά στη γεύση...). Είναι μπελαλίδικο παγωτό, είδικά για μένα που δεν έχω παγωτομηχανή, αλλά πολύ πολύ νόστιμο. Με γλυκάκι βύσσινο είναι κόλαση... Πραγματικά, η υφή του είναι ιδανική!!
    Θα μπορούσατε όμως να μου πείτε την ποσότητα της μαστίχας ακριβώς σε γραμμάρια, γιατί μόνο μία φορά έχω πετύχει την τέλεια γεύση :(
    Την πρώτη μου είχε πέσει λίγη μαστίχα και δεν είχε πολλή άρωμα και χτες που το έφτιαξα μου έπεσε πολύ και πικρίζει στο τέλος...
    Πάντως την δεύτερη φορά ήταν καταπληκτικό :p
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από virginia, 22-6-09  
    *πολύ άρωμα (ή πολλή γέυση :p )
    Συγνώμη για το λάθος...
    #
    Σχόλιο από alertgirl, 25-2-10  
    prin to ftiaksw tha ithela na rwtisw kati.poia einai h diafora apo ton ntourtouma?
    #
    Σχόλιο από sodia, 4-5-10  
    Haribo προσπάθησα για πρώτη φορά να φτιάξω παγωτό και επειδή λατρεύω το καιμάκι είπα να δοκιμάσω τη συνταγή σου. Όμως αν και βγήκε καλό στη γεύση είχα ένα πρόβλημα.Όταν διέλυσα το σαλέπι σε λίγο χλιαρό γάλα, το μίγμα έγινε πολύ πηχτό, τόσο που όταν το έριξα στο υπόλοιπο γάλα που είχε πάρει βράση μου σβώλιασε εντελώς. Που έκανα λάθος; Μήπως είναι μεγάλη η ποσότητα του σαλεπιού;Μήπως είναι λίγο το μισό μπρίκι γάλα ή μήπως έπρεπε το γάλα στην κατσαρόλα να είναι χλιαρό; Μήπως χρειάζεται χτύπημα με μίξερ; Πάντως ο κύριος από τον οποίο αγόρασα το σαλέπι μου είπε ότι χρειάζονται περίπου 10γρ. σαλέπι για 1lt γάλα. Επίσης προσπάθησα την πρώτη φορά να το φτιάξω με"ρόφημα σαλέπι" και απέτυχε εντελώς. Από ότι είδα στη σύσταση του ροφήματος, έχει πολύ μικρό ποσοστό σαλεπιού που δε φτάνει με τίποτα τα 20γρ. που απαιτεί η συνταγή.
    #
    Σχόλιο από haribo, 7-5-10  
    Sodia, δοκίμασε να ξεκινήσεις με την αναλογία που σου πρότεινει κύριος απο τον οποίο το αγόρασες. Αν θες για να νοιώσεις σιγουριά, αύξησε και το γάλα μέσα στο οποίο θα το διαλύσεις αρχικά. Το γάλα στην κατσαρόλα μπορεί να έχει πάρει βράση. Πάντως ο λόγος που σου σβώλιασε ήταν ίσως οτι αφενός η ποσότητα του σαλεπιού να ήταν μεγάλη, αφετέρου δεν κατάφερε να διαλυθεί μέσα σε μισό μπρίκι γάλα. Το χτύπημα με μίξερ είναι μάλλον περιττό. Όσο για το ρόφημα σαλέπι, σε αυτά τα σκευάσματα ποικίλλει η αναλογία ζάχαρης-σαλεπιού, ίσως για αυτό δε σου πέτυχε. Οπότε δοκίμασε με λιγότερο σαλέπι και περισσότερο γάλα για διάλυμα και αν μπορείς, ανάρτησε το σχόλιό σου για μελλοντική αναφορά. Thank you!
    #
    Σχόλιο από Dimitris Logothetis, 7-8-10  
    με 4lt γαλα και ολα τα αλλα σε αναλογια η συνταγη αποτυχε, το παγωτο εγινε παγακια! Την εφαρμοσα πιστα με μονη διαφορα το σαλεπι ηταν ισως οχι αυθεντικο - οπως ανακαλυψα εκ των υστερων - "το σαλεπι απ την πολη" αναμικτο με διαφορα αλλα πραγματα που ισως αποδυναμωσαν την ελαστικη του δυναμη. Παντως οταν το εβγαλα απ το ματι με το πρωτο καιμακι -2 με 3 εκ.- δεν ηταν παχυρευστο οπως περιμενα αλλα
    και στη συνταγη δεν αναφερεται ποσο παχυ πρεπει να ειναι οταν θα μπει στο ψυγειο. Τις πρωτες 5 φορες το χτυπησα με το ρολοι αλλα οταν μετα απο πολλες ωρες το εβγαλα απ την καταψυξη ειχε πλεον σχηματισει παγακια. Τωρα σκεφτομαι να το ξαναβρασω και να προσθεσω και το υπολοιπο σαλεπι, οι 8 κουταλιες που εριξα αντιστοιχουσαν στο μισο βαζακι περιπου 90γρ. (180γρ ειναι ολο το βαζακι). Ερωτω: εχω καμια ελπιδα να πετυχει το πηξημο η να το φαω σαν γρανιτα???
    ΥΓ παντως δεν υποχωρω - θα το ξαναφτιαξω οπωσδηποτε!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 30-6-11  
    Θα σου απαντήσει η haribo βέβαια, αλλά πιστεύω πως δε θα είναι καϊμάκι το παγωτό χωρίς το σαλέπι...
    #
    Σχόλιο από GrGeorgios, 18-4-12  
    Μια ερώτηση: Πήρα σαλέπι αλλά είναι για ρόφημα (με ζάχαρη, κανέλα και διάφορα άλλα) σε μερίδες (φακελάκια). Λέει στο κουτί πως για ρόφημα διαλύω 1 μερίδα σε 100cc νερού. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό στην αναλογία που αναφέρετε; (2κ.σ.)?
    #
    Σχόλιο από pan1975, 10-8-12  
    Έκανα τρίτη φορά τη συνταγή. Η υφή πολύ καλή, "μαστιχάρει", αν και έβαλα δύο πολύ πολύ κοφτές κουταλιές σαλέπι(δεν νομίζω ότι χρειάζεται παραπάνω). Έβαλα και μαστιχέλαιο, γύρω στις 7-8 σταγόνες περίπου και ήταν μια χαρά από άρωμα. Αυτό που δεν μου αρέσει και δεν ξέρω που οφείλεται είναι η πολύ πλούσια και βαριά γεύση. Είναι πολύ λιπαρό. Το καϊμάκι που τρώμε έξω δεν είναι έτσι. Ξέρει κανείς γιατί; Μήπως να βάλω light γάλα ή/και κρέμα γάλακτος; Θα πήξει;

    5 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 14-7-09  
    λοιπόν haribo?
    μετά τα διαμειφθέντα μας στο ΠΜ...

    ΤΟ'ΠΑ ΚΑΙ ΤΟ'ΚΑΝΑ!
    ή μάλλον, το'κανα και το'πα: «θα επιστρέψω περονοφόρος!»

    όντως είναι το πιο απίθανο μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι που έχω φάει! γεια στα χέρια σου!

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    οι μόνες επουσιώδεις τροποποιήσεις που έκανα είναι 2:

    1. έβαλα διαβητική ζάχαρη ως διαβητικός.

    2. δεν είχα σαλέπι και έβαλα βανίλια (αυτές οι δύο είναι και οι μόνες ορχιδέες που τρώγονται από τις 20.000 ποικιλίες στον κόσμο).

    3. έξυσα τα σπόρια από 1 λοβό βανίλιας μήκους 6 ιντσών και τα ανέμειξα με λίγη βύνη (malt) για να συμπληρώσω τις 2 κ.σ.

    4. διαπίστωσα επίσης ότι στο άρωμα υπερέχει η μαστίχα, ύστερα το ανθόνερο, και τελευταία η ορχιδέα (η οποία επίσης συμβάλλει στη πήξη).

    5. απαντώ (όπως ζήτησες) και στην ερώτηση «πόσα γραμ. είναι 3 κρύστ. μαστίχας?» που έθεσε πρόσφατα η virginia, 22.06.09:

    απαιτείται ζυγαριά υψηλής ακρίβειας σαν αυτή του καπνοπώλη μου για να μάθουμε επακριβώς το βάρος σε γραμμάρια.

    αλλά γιατί ρωτάς virginia?
    θα πρέπει να διαθέτεις κι εσύ τέτοια ζυγαριά για να βάλεις την ίδια ποσότητα σε γραμμάρια. δώρον άδωρον δηλ.

    ωστόσο, από περιέργεια, υπολόγισα στο περίπου και διαπίστωσα τα εξής:

    έβαλα 3 δάκρυα μαστίχας (μέγεθος σπόρου καφέ έκαστο) στη ζυγαριά. ελάχιστη απόκλιση από το μηδέν.

    έβαλα 10 δάκρυα, και ο ζυγός έδειξε 5γρ. ήτοι, 1/2 γραμμάριο το 1 δάκρυ.

    έπειτα έβαλα 3 δάκρυα στο μύλο του καφέ, και η ποσότητα που συνέλεξα ήταν συνολικά 1/2 κ.γ.

    (μην το δοκιμάσετε γιατί μόνη της η μαστίχα κολλάει πολύ! ζυγίστε καλύτερα ένα καινούριο πακέτο, αφαιρέστε 3 δάκρυα, και ξαναζυγίστε το για να βρείτε τη διαφορά)

    γενικά, οι περισσότερες συνταγές (βλ. και παγωτό ντοντουρμά εδώ) συνιστούν 1/2 κ.γ. μαστίχα.

    όχι παραπάνω. γιατί, όπως σωστά είπε και η virginia, η πολλή ματίχα πικρίζει.

    αυτά τα ολίγα λοιπόν.
    haribo, συγχαρτήρια και πάλι ευχαριστώ!
    Μάικ
    #
    Σχόλιο από haribo, 14-7-09  
    Hi Μάικ!
    Κατ'αρχήν να σε ευχαριστήσω που μας δημοσίευσες το βάρος της μαστίχας. Το δοκίμασα και εγώ να τις ζυγίσω σε ζυγαριά ακρίβειας και μου έδειξε...μηδέν.
    Σχετικά με το σαλέπι, που το αντικατάστησες με βανίλια, να σου διευκρινήσω οτι το σαλέπι το βάζουμε ως πηκτικό -stabilizer- (όπως είπες και εσύ) και όχι για γεύση και είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για τη χαρακτηριστική υφή του παγωτού αυτού. Η υφή του έτσι γίνεται μαστιχωτή και αυτό εννοώ στην περιγραφή, οτι ειναι σα τσίχλα (και ότι έχει γεύση μαστίχα)
    Επειδή χρησιμοποιώ και εγω vanilla pods σε άλλα παγωτά, μπορώ να σε διαβεβαιώσω οτι δεν προσφέρει την ανάλογη σταθερότητα (εκτός και αν κατέχεις τις γνώσεις κάποιας τεχνικής που δε γνωρίζω, οπότε ναι, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να τη μοιραστείς μαζί μας ;) ). Με λίγα λόγια: αν βρεις τη ευκαιρία να πάρεις σαλέπι, άρπαξέ την. Λογικά σε κανένα μαγαζί με τούρκικα προϊόντα, θα μπορέσεις να βρεις. Αν πάλι θες εναλλακτική λύση, δοκίμασε Xanthan Gum. Όμως δε ξέρω την ποσότητα που πρέπει να βάλεις...
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 15-7-09  
    μερσί haribo μου.

    συμφωνώ με όλα τα σχόλιά σου.
    ωστόσο, μια αναλυτική απάντηση θα είχε θέση ως αυτοτελές άρθρο μάλλον παρά εδώ.
    στο μεταξύ απαντώ περιληπτικά ως εξής:

    Η ΖΑΧΑΡΗ (εφεξής «η ζ.»)
    στο σημερινό ΠΜ σου μου ζήτησες να σχολιάσω δημόσια και το θέμα της «διαβητικής ζ.» στο μαγείρεμα (ως διαβητικός). θα αριθμήσω τις παραγράφους μου για να διευκολύνω τυχόν σχόλιά σας.

    1. η αντικατάσταση της ζ. θέλει πολλή προσοχή και εξαρτάται από το επιδιωκόμενο παρασκεύασμα. ο λόγος?

    2. εκτός από γλυκαντικό, η ζ. επιτελεί και άλλες λειτουργίες. προσθέτει άρωμα & ελαστικότητα στο ζυμάρι, διογκώνει το μείγμα στο χτύπημα, το ροδίζει στο ψήσιμο, και το κάνει πιο ελαφρύ, τρυφερό, και τραγανό.

    3. γενικά, μπορείτε να μειώσετε τη ζ. οποιασδήποτε συνταγής μέχρι και 25%.

    4. ωστόσο, η περαιτέρω μείωσή της, πχ κατά 50%, απαιτεί ισόποση αναπλήρωση με υποκατάστατο ζ. (πχ Splenda, ζαχαρίνη, Equal, Aspartame, Stevia, κλπ). είναι ό,τι πρέπει για κρύα ποτά και ντιζέρτ, ανάλογα τη συνταγή.

    5. για ψήσιμο ή/και καραμελοποίηση, τα παραπάνω γλυκαντικά σε σκόνη (παρ. 4) δεν συνιστώνται, γιατί δεν έχουν κρυστάλλους όπως η φρουκτόζη, η ξυλιτόλη, κ.τ.ό. αυτά συμπεριφέρονται καθ’ολοκληρίαν όπως η απλή ζ..

    ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ (εφεξής «το σ.»)
    6. συμφωνώ, το σ. δεν αντικαθίσταται απλά με έτερη ορχιδέα (πχ βανίλια). απαιτείται προσθήκη και άλλων υλικών που αναπληρούν τις υπόλοιπες ιδιότητες που διαθέτει το σ. γι’αυτό, όπως σημείωσα στο προηγούμενο σχόλιο, στη βανίλια πρόσθεσα και βύνη (malt, maltose, οβοMALTίνη, κ.τ.ό.) για να αναπληρωθεί η ποσότητα σε σ. (2 κ.σ.) της παρούσας συνταγής.

    7. το σ. αλεσμένο σε σκόνη είναι στην πραγματικότητα άλευρο (βλ.. σχετ. άρθρο στη βικιπαίδεια).
    άλλες πηκτικές ύλες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά και κατ’αναλογίαν είναι οι εξής:

    ½ κγ μαστίχα (mastic gum)
    1 κγ κόμμι ξανθάνου (xantham gum)
    1 κγ κόμμι γκουάρ (guar gum)
    1 κγ χαρουπάλευρο (locust bean gum)
    2 κγ σκόνη ζελατίνας (ουδέτερη γεύση)
    1 καλοχτυπημένο ασπράδι αβγού
    1 κγ αλεύρι ταπιόκας
    1 κγ κορν φλάουρ
    2 κγ αλεύρι
    κ.ά.
    όλα αυτά είναι πολυζαχαρίδια (όπως το σ.) και προσθέτουν «όγκο» στο παρασκεύασμα (το σιρόπι και τα λικέρ γίνονται πιο παχύρρευστα). γι’αυτό και όλα τα παγωτά του εμπορίου περιέχουν κάτι αντίστοιχο.

    8. τέλος, αν θέλετε να διατηρήσετε την ελαστικότητα στο σπιτικό παγωτό σας, συμβουλευτείτε το σχετικό άρθρο αυτού του σάιτ για «παγωτά». στη συγκεκριμένη συνταγή της haribo εγώ πρόσθεσα σπιτικό «μαστιχάτο» (λικέρ μαστίχας).

    αυτά τα ...ολίγα!
    Μάικ

    #
    Σχόλιο από haribo, 15-7-09  
    Thank you Μάικ! Μου διέφυγε αυτό με τη βύνη, σ'ευχαριστώ για τα πηρουνάκια και τις διαφωτιστικές πληροφορίες!
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 15-7-09  
    χαίρομαι που η φλυαρία μου είναι τουλάχιστον χρήσιμη και επί του θέματος :-)

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
    στην παρ. 4 του δεύτερου ποστ, όταν λέμε

    «ισόποση αναπλήρωση με υποκατάστατο ζ. (πχ Splenda, ζαχαρίνη, Equal, Aspartame, Stevia, κλπ)»

    δεν εννοώ 1 προς 1 φλιτζάνι!
    αλλά την αντίστοιχη ποσότητα σε γλυκαντικό (αναγράφεται στη συσκευασία).

    πχ. Sweet 'n Low (ζαχαρίνη)
    1 φλ ζάχαρη = 24 φακελλάκια Sweet'n Low.
    1 φλ ζάχαρη = 8 κγ ζαχαρίνη χύμα
    κ.ο.κ.

    παρακαλώ συμβουλευτείτε τις συστάσεις στη συσκευασία των επιμέρους προϊόντων για τη σωστή αντικατάσταση διότι είναι 100άδες φορές πιο γλυκά από την απλή ζάχαρη.

    έτσι.
    Μάικ

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Φτιάξτε παγωτό
    Το σπιτικό παγωτό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είν...
    Σπιτικό παγωτό
    Oδηγίες που θα βοηθήσουν όσους θέλουν να πετύχο...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΕΦΗ ΠΑΓΩΤΑ
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα Σπ.
    Παγωμένες απολαύσεις
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζουμερή Ντομάτα
    Τα γλυκά μου
    Ένα βιβλίο 90 αγαπημένων συνταγών, του/της maromaro
    ΠΑΓΩΤΑ
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της froufrouka