Παξιμαδάκια της παραλλαγής
Λίγα μυστικά ακόμα
Για μεγαλύτερη ευκολία, παίρνουμε μια μεγάλη χούφτα από την αρχική ζύμη, ΠΡΙΝ βάλουμε όλο το αλεύρι που χρειαζόμαστε και τη βάζουμε σε ένα μπωλάκι. Εκεί προσθέτουμε το κακάο και το αναμειγνύουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε τόσο αλεύρι, όσο να πλάθεται σε μπαστουνάκια. Συμπληρώνουμε αλεύρι και στην υπόλοιπη άσπρη ζύμη, την μοιράζουμε σε τέσσερις ή έξι μπάλες. Εξαρτάται από το ποσό μεγάλο είναι το ταψί μας, για να χωρέσουν. Αν είναι μικρό, θα κάνουμε έξι μπαστούνια μέτριου μήκους. Αν ειναι μεγάλο, θα κάνουμε τέσσερις μπάλες και θα βγουν αρκετά μακριά τα μπαστούνια μας. Ανάλογα, θα μοιράσουμε σε μπάλες και το μείγμα με το κακάο, όπου τα μπαστούνια θα είναι σαφώς πιο λεπτά.
Υλικά
-
3 κούπες λάδι
-
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 1/2 - 2 κιλά)
-
1 1/2 κούπα ζάχαρη
-
1 κούπα ρακί
-
1 κούπα πορτοκαλάδα (φρέσκα πορτοκάλια)
-
1 κ.γ κανέλα
-
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
-
1 κ.γ. baking
-
3 κ.σ. κακάο
-
1 κ.γ. αμμωνία
-
1/2 κούπα καρυδόψυχα χοντροκομμένη (προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε με αυγογδάρτη το λάδι με τη ζάχαρη.
-
2
Προσθέτουμε ρακί-κανέλα-γαρύφαλλο. Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού.
-
3
Ανακατεύουμε το baking powder με το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
-
4
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, προσθέτουμε το κακάο, το ζυμώνουμε και το κάνουμε μπαστουνάκι όπως στην παραπάνω φωτογραφία.
-
5
Από το άσπρο μείγμα παίρνουμε ένα κομμάτι, το πλάθουμε αρχικά σαν μπαστουνάκι κι έπειτα το πλαταίνουμε. Βάζουμε το σκούρο μπαστουνάκι με το κακάο στη μέση, το κάνουμε ρολό και το τυλίγουμε όλο μαζί αν θέλουμε, σε σουσάμι.
-
6
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Βάζουμε τα μπαστουνάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα χαράζουμε βαθειά, ανά ένα δαχτυλάκι πάχος.
-
7
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώνουν και τα κόβουμε μέχρι κάτω να χωρίσουν εντελώς.
-
8
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς για περίπου 3/4 της ώρας, για να στεγνώσουν τα παξιμαδάκια.
Σχόλια (6)
Επισης, δεν καταλαβα τις οδηγίες. Τι σχημα εχει αρχικα η ζυμη, οταν ψηνεται? Σε τι θερμοκρασια? Όταν λες κοβουμε ανα δαχτυλάκι, μηπως εννοεις χαράζουμε? Ευχαριστώ!