Παξιμάδια με ελαιόλαδο

Bαθμολογία: 4.875
       
 
16 ψήφοι
elenikolas, 31.10.08

Περιγραφή

Άγλυκα τραγανά αρωματικά παξιμάδια με ελαιόλαδο και άρωμα μαστίχας. Συνοδεύουν τον καφέ, το τσάι ή είναι ένα τέλειο κολατσιό με ελίτσες τυράκι και ντομάτα.
Παξιμάδια  με ελαιόλαδο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο(200 γραμμ)
  • 1 ½ -2 ποτήρια χλιαρό νερό περίπου( ή όσο σηκώσει)
  • 40 γραμ.νωπή μαγιά ή 1 ½ φακελάκι ξερή
  • ½ κουτ.γλυκ. μαστίχα ή 1 κ.γλ γλυκάνισο ή 1 κουτ.γλ. κανέλα (ότι σας αρέσει)
  • 1 κ.σούπας αλάτι
  • 2 κ.σούπας ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αλμυρές λιχουδιές
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Μαστίχα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα βαθύ μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά με ½ ποτήρι απ το νερό της συνταγής και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας χυλός που τον βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  2. Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι ,τη ζάχαρη, το μυρωδικό και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα χέρια μας να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νεράκι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια μας(σαν του ψωμιού). Προσθέτουμε επιπλέον νεράκι αν χρειαστεί.
  5. Βάζουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί(1 ώρα περίπου)
  6. Πλάθουμε 2 φρατζόλες και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί ή χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και τη βάζουμε σε 2 μακρόστενες λαδωμένες φόρμες.
  7. Ξαναβάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα να φουσκώσουν
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο πάνω κάτω ,στους 200 βαθμούς
  9. Φουρνίζουμε και τα ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά
  10. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για ½ ώρα περίπου
  11. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες με κοφτερό μαχαίρι και τις απλώνουμε σε ταψί
  12. Ψήνουμε τα παξιμάδια σε αέρα 150 βαθμούς μέχρι να ξανθίνουν και να γίνουν τραγανά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ τα φτιάχνω μόνο με μαστίχα, αν δεν σας αρέσει όμως, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με τα παραπάνω μυρωδικά,ή να μην βάλετε καθόλου. Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή και είναι της προγιαγιάς μου που καταγόταν από την Μ.Ασία.

Σχετικές συνταγές

    31 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 2-11-08  
    Καλησπέρα!Μπορεί κανείς να ακολουθήσει τη συνταγή για να φτιάξει αρωματικό ψωμί (χωρίς να ψήσει τις φέτες σε παξιμάδια) ή δε θα έχει το ψωμί την κατάλληλη υφή;Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 2-11-08  
    mitsaki και βέβαια μπορείς να κάνεις αυτή τη ζύμη για αρωματικό ψωμάκι μόνο που δεν θα βάλεις τόσο λάδι. Συνήθως στο ψωμί βάζω για κάθε κιλό αλεύρι 2 κ.σ.λάδι. Τώρα αν θες μπορείς να βάλεις και λίγο παραπάνω. Επίσης αν μειώσεις λάδι ίσως χρειαστεί να βάλεις λίγο παραπάνω νεράκι.Δοκίμασε το και πες μας εντυπώσεις:-)
    #
    Σχόλιο από koketta, 6-3-09  
    Agapntn elenikolas epeidn oles sou oi suntages einai super eimai sigouri oti kai autn tha einai teleia. Apla otidnpote exei na kanei me magia to fobamai ligo giati dev tnv polixrnsimopoio. Thelo omos polu na to dokimaso. prospathisa na to kano xthes alla to prozumi den mou fouskose kai etsi to afisa. tha to ksanaprospathiso omos mia apo autes tis meres. Den ksero ti mou pnge lathos. mallov to meros pou to evala na mnv ntave polu zesto. Diabasa se kapia sxolia oti mporoume na to baloume auto to prozumi sto fourno me anikti tnv porta kai se polu xamnln thermokrasia. ti les? tha petixei?? euxaristo polu polu...
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 6-3-09  
    koketta ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Για να μη σου φούσκωσε το προζύμι όπως είπες μπορεί να συμβαίνουν τα εξής: ή το νερό που διέλυσες τη μαγιά ήταν πολύ ζεστό, και έτσι χάλασε η μαγιά ή πολύ κρύο και η μαγιά δεν ενεργοποιήθηκε ή η μαγιά ήταν χαλασμένη. Είναι σημαντικό το νεράκι που θα διαλύσουμε τη μαγιά να είναι χλιαρό και να βάλουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με κάτι ζεστό π.χ κουβέρτα,σίγουρα θα φουσκώσει ακόμη και πολύ ζεστά να μην είναι, μπορεί να αργήσει λίγο αλλά θα φουσκώσει. Δεν θα σου πρότεινα το φούρνο γιατί αν ζεσταθεί παραπάνω θα σου χαλάσει το προζύμι.
    #
    Σχόλιο από stellapanos, 9-3-09  
    πολυ ωραια παξιμαδακια ελενακι μου τα εκανα και ο μικρος τα ετρωγε και σκετα αλλα με μελι ντοπιο ειναι φανταστικα
    #
    Σχόλιο από ansou, 15-3-09  
    Ελενακι,τα εφτιαξα σημερα τα παξιμαδια τελικα και εγιναν...τέλεια!!Μοσχομυρισε το σπιτι.Εβαλα σκληρο αλευρι και ελαχιστο μαλακο.Τολμησα να βαλω εκτος απο γλυκανισο και λιγη κανελλα και νομιζω τους παει πολυ!!Θα τα δοκιμασουμε πιο καλα με τον απογευματινο καφεδακο!!(Να μασταν παρεουλα να τον πιναμε μαζι!!)Ευχαριστω πολυ για τη συνταγη.θα καθιερωθει στο σπιτι μου πια, το βλεπω!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 15-3-09  
    Πόσο χαίρομαι που σας άρεσαν!!!! όπως είπες ansou μου, μακάρι να πίναμε μαζί το καφεδάκι μας;-)
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 20-3-09  
    Εγιναν πεντανοστημα αλλα δεν μου φουσκωσαν πολυ.Τι εκανα λαθος;
    μπραβο σου πολυ ωραια συνταγη
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 20-3-09  
    BIKMAMA το ότι δεν σου φούσκωσαν αρκετά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους π.χ η μαγιά δεν ήταν δυνατή ή δεν τα άφησες πολύ ώρα να φουσκώσουν,η ποιότητα του αλευριού,κ.α. Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια τι μπορεί να έφταιξε.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 29-3-09  
    Γεια σας.Αν βάλουμε μαγιά σκόνη πως θα φτιάξουμε το προζύμι;Πόση ώρα το αφήνουμε;Το διαλύουμε κανονικά στο νερό όπως και την νωπή;Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 30-3-09  
    mitsaki την μαγιά σκόνη θα την χρησιμοποιήσεις όπως και την νωπή. Ακριβώς όπως λέω στις οδηγίες, την διαλύεις στο χλιαρό νεράκι με λίγο αλεύρι και το αφήνεις σε ζεστό μέρος σκεπασμένο μέχρι να κάμει φουσκάλες,περίπου 20 λεπτάκια θα πάρει.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 30-3-09  
    Καλημέρα.Χτες έφτιαξα το προζύμι αλλά επειδή είχε περάσει η ώρα το έβαλα στο ψυγείο τη νύχτα.Λέτε να το χρησιμοποιήσω ή επειδή έμεινε όλη νύχτα να φτιάξω καινούριο μήπως δε φουσκώσουν τα παξιμάδια;Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 30-3-09  
    mitsaki μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αφού το ενεργοποιήσεις πρώτα, δηλαδή του προσθέσεις λίγο νεράκι χλιαρό και λίγο ακόμη αλεύρι, και να το αφήσεις σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσει. Αλλά τα παξιμάδια θα σου βγουν λίγο πιο ξινά καθώς το προζύμι θα χει ξινίσει λίγο. Βέβαια μπορείς να φτιάξεις φρέσκο πάλι καθώς γίνεται πολύ γρήγορα. Αν το φτιάξεις και μέχρι να ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά σου θα ναι έτοιμο και το προζύμι θα χει φουσκώσει. Γιατί το χθεσινό θέλει παραπάνω ώρα να ξαναενεργοποιηθεί.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 30-3-09  
    Τέλεια!Πεντανόστιμα.Μου θύμισαν λίγο τα παξιμάδια λαδιού των Κυθήρων.Ευχαριστούμε πολυ
    #
    Σχόλιο από koketta, 8-7-09  
    Agapntn Elevn, epitelous eftiaksa kai ego ta paksimadakia sou kai givave teleia!!! Eivai toso afrata kai murodata. Se euxaristoume gia tnv oraia suvtagn.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 28-11-09  
    Τα παξιμάδια δεν χαλάνε ε? Αν χαλάνε να κάνω την μισή ποσότητα, γι αυτό.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 28-11-09  
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Sol81 τα παξιμάδια δεν χαλάνε κρατάνε αρκετό καιρό σε σακουλίτσα. Φτιάξε όλη τη δόση. Άσε που δεν θα περισσέψουν και πολλά θα καταναλωθούν άμεσα:Ρ Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 28-11-09  
    πω πω αυτό είναι άμεση απάντηση!:)
    Μάλλον θα τα κάνω αύριο λοιπόν. Ευχαριστώ, θα έρθω για πηρουνάκια
    #
    Σχόλιο από γουρούνακι, 20-12-09  
    Πέντε πιρουνάκια για τις τέλειες συνταγές!!Τρεις φορες τα έχω κανει και μου τα τρώνε όλα πια!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 20-2-10  
    Τα ξαναεφτιαξα αποψε και για ακομη μια φορα μοσχοβολησε το σπιτι!!!Τοσο ευκολα και τοσο νοστιμα.Τα πεντε πηρουνακια ειναι απο γονεις ,παιδια και συζυγο!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    31 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 2-11-08  
    Καλησπέρα!Μπορεί κανείς να ακολουθήσει τη συνταγή για να φτιάξει αρωματικό ψωμί (χωρίς να ψήσει τις φέτες σε παξιμάδια) ή δε θα έχει το ψωμί την κατάλληλη υφή;Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 2-11-08  
    mitsaki και βέβαια μπορείς να κάνεις αυτή τη ζύμη για αρωματικό ψωμάκι μόνο που δεν θα βάλεις τόσο λάδι. Συνήθως στο ψωμί βάζω για κάθε κιλό αλεύρι 2 κ.σ.λάδι. Τώρα αν θες μπορείς να βάλεις και λίγο παραπάνω. Επίσης αν μειώσεις λάδι ίσως χρειαστεί να βάλεις λίγο παραπάνω νεράκι.Δοκίμασε το και πες μας εντυπώσεις:-)
    #
    Σχόλιο από koketta, 6-3-09  
    Agapntn elenikolas epeidn oles sou oi suntages einai super eimai sigouri oti kai autn tha einai teleia. Apla otidnpote exei na kanei me magia to fobamai ligo giati dev tnv polixrnsimopoio. Thelo omos polu na to dokimaso. prospathisa na to kano xthes alla to prozumi den mou fouskose kai etsi to afisa. tha to ksanaprospathiso omos mia apo autes tis meres. Den ksero ti mou pnge lathos. mallov to meros pou to evala na mnv ntave polu zesto. Diabasa se kapia sxolia oti mporoume na to baloume auto to prozumi sto fourno me anikti tnv porta kai se polu xamnln thermokrasia. ti les? tha petixei?? euxaristo polu polu...
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 6-3-09  
    koketta ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Για να μη σου φούσκωσε το προζύμι όπως είπες μπορεί να συμβαίνουν τα εξής: ή το νερό που διέλυσες τη μαγιά ήταν πολύ ζεστό, και έτσι χάλασε η μαγιά ή πολύ κρύο και η μαγιά δεν ενεργοποιήθηκε ή η μαγιά ήταν χαλασμένη. Είναι σημαντικό το νεράκι που θα διαλύσουμε τη μαγιά να είναι χλιαρό και να βάλουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με κάτι ζεστό π.χ κουβέρτα,σίγουρα θα φουσκώσει ακόμη και πολύ ζεστά να μην είναι, μπορεί να αργήσει λίγο αλλά θα φουσκώσει. Δεν θα σου πρότεινα το φούρνο γιατί αν ζεσταθεί παραπάνω θα σου χαλάσει το προζύμι.
    #
    Σχόλιο από stellapanos, 9-3-09  
    πολυ ωραια παξιμαδακια ελενακι μου τα εκανα και ο μικρος τα ετρωγε και σκετα αλλα με μελι ντοπιο ειναι φανταστικα
    #
    Σχόλιο από ansou, 15-3-09  
    Ελενακι,τα εφτιαξα σημερα τα παξιμαδια τελικα και εγιναν...τέλεια!!Μοσχομυρισε το σπιτι.Εβαλα σκληρο αλευρι και ελαχιστο μαλακο.Τολμησα να βαλω εκτος απο γλυκανισο και λιγη κανελλα και νομιζω τους παει πολυ!!Θα τα δοκιμασουμε πιο καλα με τον απογευματινο καφεδακο!!(Να μασταν παρεουλα να τον πιναμε μαζι!!)Ευχαριστω πολυ για τη συνταγη.θα καθιερωθει στο σπιτι μου πια, το βλεπω!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 15-3-09  
    Πόσο χαίρομαι που σας άρεσαν!!!! όπως είπες ansou μου, μακάρι να πίναμε μαζί το καφεδάκι μας;-)
    #
    Σχόλιο από BIKMAMA, 20-3-09  
    Εγιναν πεντανοστημα αλλα δεν μου φουσκωσαν πολυ.Τι εκανα λαθος;
    μπραβο σου πολυ ωραια συνταγη
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 20-3-09  
    BIKMAMA το ότι δεν σου φούσκωσαν αρκετά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους π.χ η μαγιά δεν ήταν δυνατή ή δεν τα άφησες πολύ ώρα να φουσκώσουν,η ποιότητα του αλευριού,κ.α. Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια τι μπορεί να έφταιξε.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 29-3-09  
    Γεια σας.Αν βάλουμε μαγιά σκόνη πως θα φτιάξουμε το προζύμι;Πόση ώρα το αφήνουμε;Το διαλύουμε κανονικά στο νερό όπως και την νωπή;Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 30-3-09  
    mitsaki την μαγιά σκόνη θα την χρησιμοποιήσεις όπως και την νωπή. Ακριβώς όπως λέω στις οδηγίες, την διαλύεις στο χλιαρό νεράκι με λίγο αλεύρι και το αφήνεις σε ζεστό μέρος σκεπασμένο μέχρι να κάμει φουσκάλες,περίπου 20 λεπτάκια θα πάρει.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 30-3-09  
    Καλημέρα.Χτες έφτιαξα το προζύμι αλλά επειδή είχε περάσει η ώρα το έβαλα στο ψυγείο τη νύχτα.Λέτε να το χρησιμοποιήσω ή επειδή έμεινε όλη νύχτα να φτιάξω καινούριο μήπως δε φουσκώσουν τα παξιμάδια;Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 30-3-09  
    mitsaki μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αφού το ενεργοποιήσεις πρώτα, δηλαδή του προσθέσεις λίγο νεράκι χλιαρό και λίγο ακόμη αλεύρι, και να το αφήσεις σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσει. Αλλά τα παξιμάδια θα σου βγουν λίγο πιο ξινά καθώς το προζύμι θα χει ξινίσει λίγο. Βέβαια μπορείς να φτιάξεις φρέσκο πάλι καθώς γίνεται πολύ γρήγορα. Αν το φτιάξεις και μέχρι να ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά σου θα ναι έτοιμο και το προζύμι θα χει φουσκώσει. Γιατί το χθεσινό θέλει παραπάνω ώρα να ξαναενεργοποιηθεί.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 30-3-09  
    Τέλεια!Πεντανόστιμα.Μου θύμισαν λίγο τα παξιμάδια λαδιού των Κυθήρων.Ευχαριστούμε πολυ
    #
    Σχόλιο από koketta, 8-7-09  
    Agapntn Elevn, epitelous eftiaksa kai ego ta paksimadakia sou kai givave teleia!!! Eivai toso afrata kai murodata. Se euxaristoume gia tnv oraia suvtagn.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 28-11-09  
    Τα παξιμάδια δεν χαλάνε ε? Αν χαλάνε να κάνω την μισή ποσότητα, γι αυτό.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 28-11-09  
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Sol81 τα παξιμάδια δεν χαλάνε κρατάνε αρκετό καιρό σε σακουλίτσα. Φτιάξε όλη τη δόση. Άσε που δεν θα περισσέψουν και πολλά θα καταναλωθούν άμεσα:Ρ Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 28-11-09  
    πω πω αυτό είναι άμεση απάντηση!:)
    Μάλλον θα τα κάνω αύριο λοιπόν. Ευχαριστώ, θα έρθω για πηρουνάκια
    #
    Σχόλιο από γουρούνακι, 20-12-09  
    Πέντε πιρουνάκια για τις τέλειες συνταγές!!Τρεις φορες τα έχω κανει και μου τα τρώνε όλα πια!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 20-2-10  
    Τα ξαναεφτιαξα αποψε και για ακομη μια φορα μοσχοβολησε το σπιτι!!!Τοσο ευκολα και τοσο νοστιμα.Τα πεντε πηρουνακια ειναι απο γονεις ,παιδια και συζυγο!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    συνταγες ανακατες
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της πινεζα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 95 αγαπημένων συνταγών, του/της Amalia79
    ΖΥΜΕΣ-ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 67 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 261 αγαπημένων συνταγών, του/της Tina1975
    Ζύμες - ψωμί - παξιμάδια
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2