kimwlos
kimwlos @kimwlos
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα

Όταν λέμε Παλληκάρια δεν εννοούμε ψιλόλιγνα ντελικανιδάκια με μουστάκια. Τα παλληκάρια ή πολυσπόρια ή οσπριάδα ή πανσπερμία είναι ένα φαγητό γνωστό από την αρχαιότητα. Κατά την αρχαϊστική περιόδο, αποδιδόταν ως προσφορά στους Θεούς Απόλλωνα και Ερμή καθώς και στους νεκρούς κατά την περίοδο των ανθεστηρίων. Στην Κρήτη το φαγητό είναι γνωστό από τα μινωϊκά ακόμη χρόνια, οπότε και προσφερόταν στις τότε θεότητες. Από τα μινωϊκά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας το έθιμο αυτό επιβιώνει. Στις ανατολικές περιοχές του νησιού το φαγητό αυτό ονομάζεται παλληκάρια, πιθανότητα παραφθορά της παλαιότερης λέξεις πολυσπόρια. Παραδοσιακά μαγειρεύεται κατά την ημέρα των Θεοφανίων. Από το φαγητό αυτό έτρωγαν όλη η οικογένεια καθώς και τα ζώα της οικογένειας. Στην περιοχή της πεδιάδος, λέγεται, πως οι νοικοκυρές συνήθιζαν να σκορπούν ένα πιάτο από το φαγητό αυτό στην ταράτσα του σπιτιού τους για να μπορέσουν να τραφούν και τα αγριοπούλια. Τα παλληκάρια, σε αρκετά χωριά της Κρήτης, μαγειρεύονται κατά την περίοδο της νηστείας της μεγάλης Σαρακοστής. Τα παλληκάρια είναι ποικιλία όλων των οσπρίων, όπωςρεβύθια, μαυρομάτικα φασόλια, φακή, φακή κόκκινη, μπαρμπούνια, φασόλια άσπρα, φασόλια μαύρα, φάβα, κουκιά, παπούλες, κεχρί (καλαμπόκι) και σιτάρι, και μπορούν να μαγειρευτούν είτε ως σαλάτα είτε με το ζουμί τους αλευρολέμονο. Πάμε να τα δούμε από κοντά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εδώ σας παραθέτω την επιλογή της σαλάτας. Για όποιον θέλει να τα δοκιμάσει σαν σούπα, θα πρέπει να τα βράσει πετώντας το πρώτο νερό. Να βράσει ως να μαλακώσουν με λίγο λαδάκι και να μείνουν με λίγο ζουμάκι, να προσθέσει αλάτι και έξτρα λάδι όταν είναι έτοιμα. Να καβουρδίσει λίγο αλέυρι το οποίο θα αναμείξει με το χυμό ενός λεμονιού και το οποίο θα προσθέσει στην κατσαρόλα. Είναι ένα εξαιρετικά εύγεστο και δυναμωτικό πιάτο. Συνοδεύεται πολύ ωραία με ελίτσες, κρητική γραβιέρα και παξιμάδι. Να σημειώσω ότι εγώ τα βρήκα έτοιμα ανακατεμένα ως οσπριάδα Κρήτης σε κατάστημα με βιολογικά και ξηρούς καρπούς.Την συνταγή καθώς και τις σχετικές πληροφορίες τα βρήκα στο βιβλίο συνταγών "Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα. Το θαύμα της μεσογειακής διατροφής" των Μαρίας & Νίκου Ψιλάκη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
2 άτομα ως κυρίως γεύμα
  1. 250 γρ. παλληκάρια ή ανάμεικτα όσπρια όποια μας αρέσουν (πχ κάποιος μπορεί να έχει αλλεργία στα κουκιά, δεν θα τα βάλει)
  2. ελαιόλαδο
  3. αλάτι
  4. ξύδι
  5. κρεμμύδι ξερό
  6. ρίγανη
  7. ανιθο (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε από βραδύς τα πολληκάρια μας σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν

  2. 2

    Και να φουσκώσουν καλά. Τα ξεπλένουμε καλά

  3. 3

    Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά (τόσο χρειάστηκα από την ώρα όμως που άρχισε ο βρασμός).

  4. 4

    Μόλις βράσουν σουρώνουμε και αφήνουμε λιγάκι να κρυώσουν.

  5. 5

    Σε βαθιά σαλατιέρα βάζουμε το λάδι, λίγο ξύδι, το χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι, ρίγανη και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες,(Τον άνιθο ψιλοκομμένο αν βαλουμε.)

  6. 6

    Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

giapap2
giapap2 @cook_8517920
alli onomasia tou fagitou einai fwtokoliba kai ta trome suni8os ta fwta

Από

kimwlos
kimwlos @kimwlos
στις
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Φτάσε όπου δεν μπορείς!!! Είμαι η kimwlos (με σήμα την φώκια), κατά κόσμον Δήμητρα μέλος της συνταγοπαρέας από το 2011. Γιαννιώτισσα γέννημα θρέμμα αλλά και κρητικιά εκ γάμου. Αγαπώ το καλό φαγητό, λατρεύω τη ζαχαροπλαστική και πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές. Στο ελεύθερο χρόνο μου μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς. Μεγάλη αγάπη η Κρήτη και η παράδοση, είτε μαγειρική είτε χορευτική είτε μουσική, είμαι κορίτσι παραδισιακό πως να το κάνουμε. Θα με βρεις και στο instagram: https://www.instagram.com/kimwlos/ Όλες οι συνταγές μου και στο cookwithdimitra.com
Δες περισσότερα