ggr
ggr @george
Athens

Τι κάνει κανείς με μία συσκευασία κρέμας γάλακτος που είναι στο “παρά ένα” (σωστότερα στο “παρά μία”) να λήξει;Πρόσθετα στοιχείαΕίναι Παρασκευή απόγευμα, τελευταία ημέρα του σχολικού έτους. Το “έτερον ήμισυ” είναι σε “εκστρατεία ανά τα μαγαζιά Αθηνών και Προαστίων”, για να βρει ...υπνόσακο, φακό, αντικουνουπικό, τηλεκάρτες και σαγιονάρες. Διότι το “τρίτο ήμισυ” (δεν γίνεται; Δεν υπάρχει …“τρίτο ήμισυ”; Αμ γίιιιινεται…) φεύγει για παιδική εκδρομή! Μέχρι να φύγει, βέβαια, συμμετέχει ενεργά στις προετοιμασίες, φτιάχνοντας …βραχιολάκια με τη μόδα της εποχής, το Rainbow loom!!!Άλλα στοιχεία δεν έχω, περιμένω λοιπόν τις ιδέες σας. Μέχρι τότε, βέβαια, λέω να ετοιμάσω μία panna cotta, αξιοποιώντας και ένα κουτάκι γάλα καρύδας που ξεροσταλιάζει καιρό τώρα στο ψυγείο. Για άλλο πράγμα προοριζόταν αλλά οι ανάγκες της ζωής αλλού το έριξαν… Πως έλεγε εκείνο το τραγούδι με τον Καλογιάννη; “Άνοιξε το ψυγείο σου να βγει, να βγει προτού να λήξει...”

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι “ορατές” διαφορές που αναφέρω στα βήματα 3 και 8 μεταξύ του agar agar και της κοινής, της γνωστής μας ζελατίνης. Υπάρχει στο site ένα κείμενο, ένα αφιέρωμα στη ζωικής προέλευσης ζελατίνη, στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές της, αλλά και σε υποκατάστατα που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει, όπως το αλλά και ζελατίνη φτιαγμένη από εμάς τους ίδιους, στο σπίτι, αξιοποιώντας μάλιστα …“άχρηστα υλικά” σαν πρώτη ύλη (φλούδες και κουκούτσια φρούτων).1]Όταν είναι έτοιμη η panna cotta, έχει πήξει καλά στο ψυγείο, βυθίζουμε την άκρη της λάμας από ένα πολύ μυτερό μαχαιράκι ανάμεσα στην κρέμα και τη φόρμα, αλλά ίσα ίσα να μπει η άκρη της, το πολύ για 2 χιλιοστά. Αυτό είναι και το σημείο της κρέμας που κολλάει πιο πολύ. ΠΟΤΕ (μα ΠΟΤΕ!) δεν πρέπει να βυθίσετε τη λάμα του μαχαιριού σε όλο το μήκος μέχρι τον πάτο, θα “πληγώσετε”, θα χαράξετε, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ την επιφάνειά της, σε βάρος φυσικά της εμφάνισής της.2]Στο σημείο αυτό το “μυστικό” είναι να κάνουμε να εισέλθει αέρας ανάμεσα στην κρέμα και στα τοιχώματα της φόρμας. Πιέζουμε λοιπόν, ελαφρά, με τις άκρες των δακτύλων στην επιφάνεια της κρέμας, για να ξεκολλήσει και απομακρυνθεί από τα χείλη της φόρμας και αναποδογυρίζουμε πάνω στο πιάτο που θα τη σερβίρουμε. Θα ξεφορμαρισθεί αμέσως! Να γιατί δεν βολεύουν οι πολύ εύκαμπτες φόρμες σιλικόνης, θα σας βγάλουν την πίστη στο ξεφορμάρισμα. Προτιμήστε πλαστικές ή αλουμινένιες, μία χρήσης.Εάν λοιπόν χρησιμοποιήσετε φόρμες μιας χρήσης, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλάΜετά το ελαφρύ ξεκόλλημα με το μαχαιράκι, τουμπάρουμε την κρέμα στο πιάτο και, με μία οδοντογλυφίδα, κάνουμε μια μικρή τρύπα στον πάτο της. Επιτρέπουμε έτσι στον αέρα να εισχωρήσει και η κρέμα ξεφορμάρεται πολύ εύκολα, απλώς τραβώντας πάνω τη φόρμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

5 Minutes
4 φορμάκια των 90ml
  1. 50-60 γρ ζάχαρη
  2. 1 φιαλίδιο βανίλιας (εάν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε “φασόλι” βανίλιας. Μεγάλη η διαφορά!)
  3. 2 γρ agar agar
  4. 2 κ.σ. (κοφτές) καφετιά ζάχαρη
  5. 1/2 κ.γ. αλεύρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Χύνουμε το γάλα καρύδας και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη σκόνη (ή σποράκια από το “φασόλι”) βανίλιας, ανακατεύουμε ΔΙΑΡΚΩΣ και ΚΑΛΑ και τα φέρνουμε ΣΧΕΔΟΝ σε βρασμό. Παρακολουθούμε, δηλαδή, από κοντά, για να πετύχουμε το γάλα μόλις αρχίσει να αναταράσσεται επιφανειακά. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βανίλια με ξύσμα λεμονιού (μισό λεμόνι είναι αρκετό), για ένα άρωμα πιο …δροσερό.

  2. 2

    Ήδη όταν έχει αρχίσει να ζεσταίνεται για τα καλά, αλλά πριν από τις πρώτες ενδείξεις βρασμού, παίρνουμε μία ποσότητα από το μείγμα, ίσα με ένα ποτήρι και ταυτόχρονα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι στο μέτριο.

  3. 3

    Στο ζεστό γάλα που έχουμε τραβήξει, διαλύουμε το agar agar. Εδώ θα προσέξετε την πρώτη …“ορατή διαφορά”. Ενώ για μία τέτοια ποσότητα υγρών (370 ml) θα χρειαζόμασταν 5 με 6 γρ ζελατίνης, εδώ χρησιμοποιούμε λιγότερο και από τη μισή ποσότητα (2 γρ). Αφήστε που, επειδή είναι σε σκόνη (μικρές νιφάδες) διαλύεται ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ εύκολα.

  4. 4

    Επιστρέφουμε το ποτήρι με το διαλυμένο agar agar στην κατσαρόλα και, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα για να διαλυθεί εντελώς και να μην υπάρχουν καθόλου σβόλοι, αφήνουμε το μείγμα μας να ξαναέρθει σε βρασμό και να σιγοβράσει από το σημείο αυτό για 1 λεπτό (η θερμοκρασία στο μάτι θα έχει ήδη προλάβει να πέσει στο μέτριο).

  5. 5

    Σβήνουμε το μάτι, αποσύρουμε το κατσαρολάκι, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα

  6. 6

    Και το αδειάζουμε στις φόρμες.

  7. 7

    Αφήνουμε να κρυώσουν για τα καλά και να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και κατόπιν μεταφέρουμε τις φόρμες στο ψυγείο, να κρυώσει η κρέμα μας και να σφίξει.

  8. 8

    Εκεί θα δείτε και τη δεύτερη “ορατή διαφορά”. Σε αντίθεση με τις panna cotta που πιθανόν έχετε φτιάξει με ζελατίνη, αυτή εδώ με το agar agar θα σφίξει πολύ πιο γρήγορα. Σε μια ωρίτσα θα είναι έτοιμη. Ο χρόνος αυτός, σε σύγκριση με τις 6 (και βάλε) ώρες που θα ήθελε κανονικά, είναι μια καλή διαφορά, δεν συμφωνείτε;;;

  9. 9

    Συνεπώς ο χρόνος να ετοιμάσουμε τη σαλτσούλα με το ροδάκινο είναι σχετικά περιορισμένος. Ξεκινούμε την ετοιμασία του κόβοντας το ροδάκινο σε μικρά κομματάκια (κυβάκια ή μικρές πυραμίδες).

  10. 10

    Τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα πασπαλίζουμε με την σκούρα ζάχαρη αλλά και το αλεύρι

  11. 11

    Και ανακατεύουμε καλά, να πάει η ζάχαρη και το αλεύρι σε όλες τις επιφάνειες των κομματιών του φρούτου.

  12. 12

    Αφήνουμε να ξεκουρασθούν στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε τα κομμάτια του ροδάκινου να βγάλουν τα υγρά τους.

  13. 13

    Αυτό είναι!. Κατσαρολάκι τώρα, να ζεσταθούν λίγο και να δέσει ελαφρά η σαλτσούλα που έχει δημιουργηθεί αλλά και να μαλακώσουν κάπως τα κομμένα φρουτάκια. Τέλος!

  14. 14

    Αφήνουμε να κρυώσει λίγο αυτή η σαλτσούλα, αδειάζουμε την panna cotta από τις φόρμες σε πιατάκια, την περιχύνουμε και τη διακοσμούμε με τα ροδάκινα και σερβίρουμε.

  15. 15

    Α, δεν σας το είπα… Στο ενδιάμεσο είχε επιστρέψει η Λουΐζα από τα μαγαζιά, είχε αφήσει η Έρρικα τα βραχιόλια και με, σχεδόν επαγγελματική ευσυνειδησία αφοσιώθηκαν στο έργο της …διάσωσης της κρέμας γάλακτος… Καταναλώθηκε όλη πριν φθάσει στην ημερομηνία λήξης της! ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ!!! Όχι που θα πήγαινε χαμένη...

  16. 16

    TIP (1)Ενδέχεται, το γάλα καρύδας να είναι στερεοποιημένο όταν θα ανοίξετε τη συσκευασία του.

  17. 17

    TIP (2)Κανένα πρόβλημα. Παίρνετε την ποσότητα που χρειάζεστε και τη λιώνετε σε μπεν μαρί. Λιώνει πολύ γρήγορα και εύκολα. Τόσο που υποθέτω ότι δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ακόμη και εάν το έβαζα έτσι στερεοποιημένο μέσα στην κρέμα γάλακτος που ζεσταινόταν με τη ζάχαρη.

  18. 18

    TIP (3)Δίπλα μπορείτε να δείτε μία συσκευασία αυτής της φυτικής ζελατίνης (από φύκια), της agar-agar

  19. 19

    TIP (4)Αυτή εδώ είναι σε flakes και στοιχίζει αρκετά (πολύ κοντά στα 10 ευρώ),

  20. 20

    TIP (5)με την τόσο μικρή ποσότητα όμως που έχει χρειάζεται κάθε συνταγή, μπορείτε να βγάλετε πολλές πολλές συνταγές.

  21. 21

    TIP (6)Για εύκολη μεταφορά του γλυκού στο ψυγείο, θα σας πρότεινα να τοποθετήσετε αρχικά τις φόρμες πάνω σε ένα δίσκο και έτσι να τις μεταφέρετε στο ψυγείο, όλες μαζί. Ακόμη και εάν χρησιμοποιήσετε τα αλουμινένια φορμάκια, η μεταφορά τους ένα-ένα θα είναι δύσκολη. Εάν χρησιμοποιήσετε, δε, σιλικόνης, ΑΔΥΝΑΤΗ!!!

  22. 22

    TIP (7)Βλέποντας τις ποσότητες, υπολόγισα (υπολόγισα άραγε;) ότι θα βγούν 6 κρεμούλες. Τρομάρα μου!!! Τρόμαξα να γεμίσω τέσσερις!!! Α, και με την ευκαιρία, ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ποτέ φόρμες σιλικόνης, είναι πολύ εύκαμπτες και δεν ενδείκνυνται για τέτοια γλυκά.

  23. 23

    TIP (8)Για να ξεφορμάρετε πιο εύκολα τα γλυκάκια, χρησιμοποιήστε τη λάμα ενός μικρού μαχαιριού και ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται στα “Μυστικά” [1] και [2]

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

mpiskotenia
mpiskotenia @cook_8498893
Φοβερά περιγραφικός κ λεπτολόγος όπως πάντα αγαπητέ ggr.Θα μπορούσατε παρακαλώ να μου πείτε πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί το..θαυματουργό agar agar?
Φαίνεται,ότι κάνει καλή..δουλειά! Ευχαριστώ!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens