Παπουτσάκια Μελιτζάνας

Bαθμολογία: 4.8261
       
 
46 ψήφοι
ΚΥΡΙΑΚΗ_, 03.03.08

Περιγραφή

Για τους λάτρεις της μελιτζάνας... και όχι μόνο!!

Παπουτσάκια Μελιτζάνας
photo: MARA!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες

 

Για τον κιμά:

  • 1 κιλό κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασί
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι

 

Για την μπεσαμέλ:

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 3 1/2 ποτήρια γάλα
  • 1 αυγό
  • αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 60' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος έτσι ώστε να δημιουργηθούν 8 κομμάτια και τις βάζουμε από το βράδυ σε νερό για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις αδειάζουμε για να τις γεμίσουμε με τον κιμά.
Βήμα 2
2) Φτιάχνουμε τον κιμά. Βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Βήμα 3
3) Τον σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι.
Βήμα 4
4) Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.
Βήμα 5
5) Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, βάζουμε και το αυγό ενώ ανακατεύουμε και τέλος το αλάτι την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 6
6) Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά και από πάνω την μπεσαμέλ.
Βήμα 7
7)

Αν θέλετε βάζετε από πάνω από την μπεσαμέλ ότι τυρί θέλετε που λιώνει.

Βήμα 8
8) Τοποθετείτε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ και να έχουν ψηθεί οι μελιτζάνες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για όσους θέλουν όταν αδειάσετε τις μελιτζάνες μπορείτε να κόψετε το γέμισμα κομματάκια και να το προσθέσετε στον κιμά που θα φτιάξετε. Έτσι θα αποκτήσει μια πιο ωραία γεύση. Ακόμα αν θέλετε πιο "κόκκινο" τον κιμά προσθέτετε και λίγο Pumaro μαζί με τις ντομάτες. Τέλος για όσουν θέλουν να "ατασταλίσουν" φτιάχνουν μια σάλτσα της αρεσκείας τους που την βάζουν στο ταψί αντί για λαδόκολλα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Επιλέξτε άπαχο κιμά και κασέρι για να περιορίσετε τα ζωικά λιπαρά της συνταγής

Σχετικές συνταγές

    57 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ_, 3-3-08  
    ΟΤΑΝ ΑΔΕΙΑΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΛΕΠΤΟ ΦΛΟΙΟ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΗΣ ΤΗΓΑΝΙΖΑΤΕ.
    #
    Σχόλιο από stelinachald, 28-5-08  
    Μπράβο!Ωραία καλοκαιρινή συνταγή.Μόνο που δεν ήξερα ότι αρκεί το μούλιασμα για να μαλακώσει και να βγει η σάρκα της μελιτζάνας!Πάντα την τηγάνιζα τη μελιτζάνα..Θα το δοκιμάσουμε κι αυτό!!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 28-5-08  
    Μπραβο και απο εμενα. Πολυ ωραιο φαγητο.Εγω οταν αδειασω περναω τις μελιτζανες απο τον φουρνο πρωτα (γκριλ) και μετα τις γεμιζω.Επισης καμμια φορα ριχνω πανω απο τη μπεσαμελ αντι για τυρι φρυγανια τριμμενη και ειναι εξισου ωραια.
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 28-5-08  
    Και για όσους προτιμούν τις ποιο λάιτ γεύσεις μπορούν να αντικαταστήσουν το μισό κιμά με μανιτάρια και αντί για μπεσαμελ μια δυο φετουλες ντομάτα από πάνω φτάνουν για να μην καεί ο κιμάς και να κρατήσει τα υγρά του. Μια δοκιμή θα πείσει και τους ποιο δύσκολους
    #
    Σχόλιο από vgala, 21-9-08  
    μιας και είμαι αρχάρια στην κουζίνα, ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή. Τις έβαλα από το βράδυ να μουλιάζουν. Το πρωί δεν μαλακώσανε και πάρα πολύ παρόλα αυτά σιγά σιγά τις άδειασα. Μετά τις έβαλα στο φούρνο όπου δεν λέγανε να μαλακώσουνε με τίποτα. Μαλακώσανε μετά από μία ώρα. ΣΤο τέλος ο κιμάς και η μπεσαμέλ είχε πολύ ωραία γεύση αλλά οι μελιτζάνες ήταν πολύ πικρές και είχαν μία γεύση σαν καμμένες. Γιατί?
    #
    Σχόλιο από MARA!, 31-10-08  
    Μπραβο εφτιαξα σημερα αυτη την συνταγη και αδεισαμε τα πιατα στο λεπτο!!
    εβρασα και κολοκυθια για 6-7 λεπτα τα αδειασα απο την ψιχα τους και τα γεμισα και αυτα!Πεντανοστιμα!
    #
    Σχόλιο από MARA!, 13-12-08  
    Σημερα εβαλα μεσα στον κιμα μαιντανο!Δοκιμασε το!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από mitsukosi, 11-7-09  
    #
    Σχόλιο από santorini, 14-8-09  
    #
    Σχόλιο από Ελισώ, 7-9-09  
    Παντως καλιτερη απο την δικια μου συνταγη που εκανα παπουτσακια! Μπραβο!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από zetoula, 12-9-09  
    Sigxaritiria! Prwti fora dokimasa na ftiaksw papoutsakia kai itan apolitws epitiximena!!! Euxaristw poli gia tin voitheia!
    #
    Σχόλιο από iffi, 2-12-09  
    ta eftiaksa kai einai aplos teleia!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-2-10  
    τις εψησα πρωτα λιγο στο γκριλ,τι ωραιοοοοοοο φαγητο ,αγαπημενο !!
    #
    Σχόλιο από dinalala, 7-4-10  
    απλα τελεια
    #
    Σχόλιο από agrimi, 29-4-10  
    #
    Σχόλιο από louloun, 19-5-10  
    Πόλυ νοστιμη συνταγή. Την εφταιαξα σημερα και δε μου φανηκε καθολου βαρια. πολυ καλη
    #
    Σχόλιο από Χρυσανθουλα, 27-5-10  
    Για να μην πικρίζουν οι μελιτζάνες, όσο ετοιμάζουμε τον κιμά μπορούμε να τις αφήσουμε 10 λεπτάκια στο αλάτι, μετά τις ξεπλένουμαι,τις λαδώνουμε και τις βάζουμε στο φουρνο για 20'. Γίνονται βαμβάκι και η συνταγή σου κυριακή είναι πεντανόστημη, σ'ευχριστούμε πολύ! Φυσικά έχεις 5 πιρουνάκια από μένα.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 20-6-10  
    Κλασική κι αγαπημένη συνταγή! Έτσι ακριβώς κάνουμε κι εμείς τα παπουτσάκια, μόνο που δεν ξεπικρίζουμε ποτέ τις μελιτζάνες.
    #
    Σχόλιο από kastana, 27-8-10  
    Νομίζω ότι οι οδηγίες χρειάζονται και συνέχεια: "Βράζετε μερικά μακαρόνια, ό,τι είδος προτιμάτε, και φτιάχνετε ένα ωραιότατο παστίτσιο με τον κιμά και τη μπεσαμέλ που περίσσεψε." Οκ, ο κιμάς ας πούμε οτι εξαρτάται κι απ' τις μελιτζάνες. Τόση μπεσαμέλ όμως πού τι βάλατε ρε κορίτσια? Όχι, όχι, μη μου απαντήσετε...
    #
    Σχόλιο από Christinaki86, 30-9-10  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    49 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ_, 3-3-08  
    ΟΤΑΝ ΑΔΕΙΑΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΛΕΠΤΟ ΦΛΟΙΟ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΗΣ ΤΗΓΑΝΙΖΑΤΕ.
    #
    Σχόλιο από stelinachald, 28-5-08  
    Μπράβο!Ωραία καλοκαιρινή συνταγή.Μόνο που δεν ήξερα ότι αρκεί το μούλιασμα για να μαλακώσει και να βγει η σάρκα της μελιτζάνας!Πάντα την τηγάνιζα τη μελιτζάνα..Θα το δοκιμάσουμε κι αυτό!!
    #
    Σχόλιο από MARA!, 31-10-08  
    Μπραβο εφτιαξα σημερα αυτη την συνταγη και αδεισαμε τα πιατα στο λεπτο!!
    εβρασα και κολοκυθια για 6-7 λεπτα τα αδειασα απο την ψιχα τους και τα γεμισα και αυτα!Πεντανοστιμα!
    #
    Σχόλιο από MARA!, 13-12-08  
    Σημερα εβαλα μεσα στον κιμα μαιντανο!Δοκιμασε το!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από mitsukosi, 11-7-09  
    #
    Σχόλιο από santorini, 14-8-09  
    #
    Σχόλιο από Ελισώ, 7-9-09  
    Παντως καλιτερη απο την δικια μου συνταγη που εκανα παπουτσακια! Μπραβο!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από zetoula, 12-9-09  
    Sigxaritiria! Prwti fora dokimasa na ftiaksw papoutsakia kai itan apolitws epitiximena!!! Euxaristw poli gia tin voitheia!
    #
    Σχόλιο από iffi, 2-12-09  
    ta eftiaksa kai einai aplos teleia!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 11-2-10  
    τις εψησα πρωτα λιγο στο γκριλ,τι ωραιοοοοοοο φαγητο ,αγαπημενο !!
    #
    Σχόλιο από agrimi, 29-4-10  
    #
    Σχόλιο από louloun, 19-5-10  
    Πόλυ νοστιμη συνταγή. Την εφταιαξα σημερα και δε μου φανηκε καθολου βαρια. πολυ καλη
    #
    Σχόλιο από Χρυσανθουλα, 27-5-10  
    Για να μην πικρίζουν οι μελιτζάνες, όσο ετοιμάζουμε τον κιμά μπορούμε να τις αφήσουμε 10 λεπτάκια στο αλάτι, μετά τις ξεπλένουμαι,τις λαδώνουμε και τις βάζουμε στο φουρνο για 20'. Γίνονται βαμβάκι και η συνταγή σου κυριακή είναι πεντανόστημη, σ'ευχριστούμε πολύ! Φυσικά έχεις 5 πιρουνάκια από μένα.
    #
    Σχόλιο από Ginger, 20-6-10  
    Κλασική κι αγαπημένη συνταγή! Έτσι ακριβώς κάνουμε κι εμείς τα παπουτσάκια, μόνο που δεν ξεπικρίζουμε ποτέ τις μελιτζάνες.
    #
    Σχόλιο από kastana, 27-8-10  
    Νομίζω ότι οι οδηγίες χρειάζονται και συνέχεια: "Βράζετε μερικά μακαρόνια, ό,τι είδος προτιμάτε, και φτιάχνετε ένα ωραιότατο παστίτσιο με τον κιμά και τη μπεσαμέλ που περίσσεψε." Οκ, ο κιμάς ας πούμε οτι εξαρτάται κι απ' τις μελιτζάνες. Τόση μπεσαμέλ όμως πού τι βάλατε ρε κορίτσια? Όχι, όχι, μη μου απαντήσετε...
    #
    Σχόλιο από Christinaki86, 30-9-10  
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 4-12-10  
    Τις ειχα φτιαξει πριν μια εβδομαδα και τωρα τις ξαναφτιαχνω!!!
    #
    Σχόλιο από vasiliki ver, 28-4-11  
    Πολύ νόστιμο φαγητό έτσι τις φτιάχνω και εγώ μόνο στον κιμά προσθέτω πιπεριές κομματάκια και τριμμένο καρότο το καλοκαίρι,μπράβο Κυριακή!!!
    #
    Σχόλιο από totoula, 20-5-11  
    #
    Σχόλιο από LePa, 8-7-11  
    τι ειναι αυτο το καφε απλομενο πανω στο αριστερο παπουτσακι
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από vgala, 21-9-08  
    μιας και είμαι αρχάρια στην κουζίνα, ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή. Τις έβαλα από το βράδυ να μουλιάζουν. Το πρωί δεν μαλακώσανε και πάρα πολύ παρόλα αυτά σιγά σιγά τις άδειασα. Μετά τις έβαλα στο φούρνο όπου δεν λέγανε να μαλακώσουνε με τίποτα. Μαλακώσανε μετά από μία ώρα. ΣΤο τέλος ο κιμάς και η μπεσαμέλ είχε πολύ ωραία γεύση αλλά οι μελιτζάνες ήταν πολύ πικρές και είχαν μία γεύση σαν καμμένες. Γιατί?

    7 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από roulaan, 28-5-08  
    Μπραβο και απο εμενα. Πολυ ωραιο φαγητο.Εγω οταν αδειασω περναω τις μελιτζανες απο τον φουρνο πρωτα (γκριλ) και μετα τις γεμιζω.Επισης καμμια φορα ριχνω πανω απο τη μπεσαμελ αντι για τυρι φρυγανια τριμμενη και ειναι εξισου ωραια.
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 28-5-08  
    Και για όσους προτιμούν τις ποιο λάιτ γεύσεις μπορούν να αντικαταστήσουν το μισό κιμά με μανιτάρια και αντί για μπεσαμελ μια δυο φετουλες ντομάτα από πάνω φτάνουν για να μην καεί ο κιμάς και να κρατήσει τα υγρά του. Μια δοκιμή θα πείσει και τους ποιο δύσκολους
    #
    Σχόλιο από dinalala, 7-4-10  
    απλα τελεια
    #
    Σχόλιο από lixoudia, 24-5-11  
    Τέλειο φαγητό, το φάγαμε το ΣΚ!!!

    Επειδή τρελαίνομαι για μελιτζάνες, προβληματιζόμουν αν πρέπει να τις αδειάσω. Ένα κολπάκι που δοκίμασα πρώτη φορά για να μη πάει χαμένη η ψίχα, ήταν να τηγανισω τα μισά για πέντε λεπτά. Μόλις τα έβαλα στο ταψί ήταν ήδη μαλακά, οπότε με ένα κουτάλι δημιούργησα τη λακουβα πιέζοντας ελαφρά στο κέντρο. Με σφιχτή μπεσαμέλ και κιμά χωρίς υγρά, στάθηκαν όλα στο ύψος τους!
    #
    Σχόλιο από Χρυσανθουλα, 7-7-11  
    Επίσης θα ήθελα να πω ότι 1κιλό κιμάς λίγο υπερβολή μου φαίνεται.

    Τα έφτιαξα σήμερα με μισό κιλό κιμά και μία μελιτζάνα επιπλέον ήρθε μια χαρά!

    Φυσικά μπορούμε να κάνουμε και με 250γρ. κιμά και το υπόλοιπο με την ψίχα που αφαιρέσαμε πρίν. Κανονικά δηλ.τη βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τον κιμά και το κρεμυδάκι . Ετσι κάνουμε και λίγη οικονομία.
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 28-8-13  
    Πολύ νόστιμο φαγητό. Τις μελιτζάνες τις περνάω πάντα από το φούρνο πρώτα και στη μπεσαμέλ προσθέτω όλα τα υλικά και ανακατεύω μέχρι να πήξει.
    Όσο για το σχόλιο της Χρυσανθουλα συμφωνώ και εγώ ότι η ποσότητα του κιμά είναι πολύ.
    #
    Σχόλιο από stellakk, 20-11-13  
    Ωραιότατη συνταγή, μπράβο. Χρησιμοποίησα και το εσωτερικό της μελιντζάνας όλο. Στην μπεσαμέλ έβαλα όλα τα υλικά μαζί ταυτόχρονα στη φωτιά και ανακάτευα σιγά σιγά μέχρι να κοχλάσει και να πήξει. Επίσης ότι μου απέμεινε σε μείγμα κιμά και μπεσαμέλ, τα έσμειξα και τα ανακάτεψα με χωριάτικο μακαρονάκι το οποίο είχα βράσει προηγουμένως σε αλατισμένο νερό. Σερβίρεται με τυρί τριμμένο. Το εσωτερικό της μελιντζάνας και στα 2 φαγητά θυμίζει μανιταράκι!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...

    Σχετικές οδηγίες

    Μελιτζάνες στον καταψύκτη
    Προστέθηκε από thomaei
    5
           
           
    (10)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της eleyteria
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 413 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA
    Λαδερά/με λαχανικά
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της patsoulaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 169 αγαπημένων συνταγών, του/της agapi013