Παπουτσάκια Νηστίσιμα

Bαθμολογία: 4.5
       
 
4 ψήφοι
Χρυσηίδα, 16.03.09

Περιγραφή

Μια συνταγή της μανούλας μου για όσους νηστεύουν.
Παπουτσάκια Νηστίσιμα
photo: lineal

Συνταγή από:

Χρυσηίδα

6 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 5-6 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες και βρασμένες
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα σε ροδέλες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια φέτες
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια ή 6-7 ντομάτες μεγαλούτσικες)
  • 1 ποτ. κόκκινο κράσι
  • μπόλικο μαιντανό
  • σχινόπρασο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • πάπρικα
  • τριμένη φρυγάνια

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο και τις βάζουμε σε νερό κι αλάτι να ξεπικρίσουν 20'.
  2. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις αλοίφουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο grill στους 220 μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και αδειάζουμε τη ψύχα.
  3. Λιώνουμε τις πατάτες με το πηρούνι και τις αφήνουμε να περιμένουν (στο νερό για νοστιμιά έβαλα εκτός απο αλάτι, και πιπέρι).
  4. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια έως ότου ξανθίνουν, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη ψύχα μελιτζάνας και το σκόρδο (εγώ το κόβω στα δύο και, αφού δώσει τη γέυση, το αφαιρώ) και σβήνουμε με το κράσι.
  5. Τέλος, προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μυρωδικά, εκτός από τη πάπρικα και τη φρυγανιά. Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να πιεί τα πολλά υγρά για 20'-25'.
  6. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα και απο πάνω βάζουμε τη λιωμένη πατάτα, πασπαλίζουμε με φρυγανιά, για να κάνει ελαφριά κρούστα, και με πάπρικα για γεύση και χρώμα!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορεί να θέλει την ώρα του αλλά άξιζε τον κόπο.

Μια άλλη εκδοχή αν δε νηστεύετε και το προτιμάτε πιο πικάντικο: στις λιωμένες πατάτες προσθέτουμε 1 1/2 κ.σ. βιτάμ, λίγο γάλα και 3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και πιπέρι καγιέν. Τυρί βάζουμε όποιο άλλο κίτρινο έχουμε, θέμα προτίμησης. Καλή επιτυχία.

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από flora, 20-3-09  
    Ωραία η συνταγή σου Χρυσηίδα, επίσης νηστίσιμα παπουτσάκια μπορούν να γίνουν και με κιμά σόγιας. Πολύ νόστιμο για όσους προτιμάνε την κλασική συνταγή , με κιμά δηλ.
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 21-3-09  
    Σωστή η παρατήρηση για τον κιμά σόγιας , εμείς χρησιμοποιούμε πολύ την σόγια κατα την περίοδο της νηστίας.
    Θα δοκιμάσω σήμερα αυτή την συνταγή με μελιτζάνες & πιπεριές.:-)
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 21-3-09  
    Μοσχοβόλισε το σπίτι! :-)))
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 23-3-09  
    Σας ευχαριστώ και χαίρομαι που σας άρεσε,θα δοκιμάσω κι εγώ με τον κιμά σόγιας.
    #
    Σχόλιο από Besi, 31-3-09  
    Ekana simera afti ti syntagi kai mas arese , polu kali dokimasteti .
    #
    Σχόλιο από lineal, 28-8-12  
    μετα το 6ο βημα το βαζω ξανα στο φουρνο ετσι;για ποση ωρα;και στους ποσους βαθμους;
    το κανω αυτη τη στιγμη!
    #
    Σχόλιο από lineal, 28-8-12  
    4 πηρουνακια!
    εγινε νοστιμο φαγητο,αλλα δεν ηξερα ποση φρυγανια να βαλω και για ποση ωρα να το αφησω στο φουρνο.μαλλον εβαλα παραπανω,θα προσεξω την επομενη φορα
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 28-8-12  
    Με το ματι οση φρυγανιά εσύ θέλεις.Επίσης ,ναι το βάζεις στο φούρνο στους 180 περίπου 15' όσο σου παρει για να πάρει ωραίο χρώμα η κρούστα.Σ'ευχαριστώ για τη ψήφο,να είσιαι καλά.
    #
    Σχόλιο από mariakrml, 24-9-12  
    Δεν το εφτιαξα αλλα αυτη η φωτογραφια δεν με εμπνεει να το φτιαξω...
    #
    Σχόλιο από lineal, 6-1-13  
    ε και τι μας το λες μη το κανεις μαρια
    αν δε σου αρεσει χρυσηιδα να τη βγαλω τη φωτο αλλα δε ξερω πως
    #
    Σχόλιο από MIMI.se, 3-4-14  
    I foto pragmati den empneei... ego ta ekana... eginan pentanostima kai poli emfanisima.... mpavo, i foto ta adikei !!!

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 21-3-09  
    Σωστή η παρατήρηση για τον κιμά σόγιας , εμείς χρησιμοποιούμε πολύ την σόγια κατα την περίοδο της νηστίας.
    Θα δοκιμάσω σήμερα αυτή την συνταγή με μελιτζάνες & πιπεριές.:-)
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 21-3-09  
    Μοσχοβόλισε το σπίτι! :-)))
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 23-3-09  
    Σας ευχαριστώ και χαίρομαι που σας άρεσε,θα δοκιμάσω κι εγώ με τον κιμά σόγιας.
    #
    Σχόλιο από Besi, 31-3-09  
    Ekana simera afti ti syntagi kai mas arese , polu kali dokimasteti .
    #
    Σχόλιο από lineal, 28-8-12  
    4 πηρουνακια!
    εγινε νοστιμο φαγητο,αλλα δεν ηξερα ποση φρυγανια να βαλω και για ποση ωρα να το αφησω στο φουρνο.μαλλον εβαλα παραπανω,θα προσεξω την επομενη φορα
    #
    Σχόλιο από Χρυσηίδα, 28-8-12  
    Με το ματι οση φρυγανιά εσύ θέλεις.Επίσης ,ναι το βάζεις στο φούρνο στους 180 περίπου 15' όσο σου παρει για να πάρει ωραίο χρώμα η κρούστα.Σ'ευχαριστώ για τη ψήφο,να είσιαι καλά.
    #
    Σχόλιο από mariakrml, 24-9-12  
    Δεν το εφτιαξα αλλα αυτη η φωτογραφια δεν με εμπνεει να το φτιαξω...
    #
    Σχόλιο από MIMI.se, 3-4-14  
    I foto pragmati den empneei... ego ta ekana... eginan pentanostima kai poli emfanisima.... mpavo, i foto ta adikei !!!

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από lineal, 28-8-12  
    μετα το 6ο βημα το βαζω ξανα στο φουρνο ετσι;για ποση ωρα;και στους ποσους βαθμους;
    το κανω αυτη τη στιγμη!
    #
    Σχόλιο από lineal, 6-1-13  
    ε και τι μας το λες μη το κανεις μαρια
    αν δε σου αρεσει χρυσηιδα να τη βγαλω τη φωτο αλλα δε ξερω πως

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από flora, 20-3-09  
    Ωραία η συνταγή σου Χρυσηίδα, επίσης νηστίσιμα παπουτσάκια μπορούν να γίνουν και με κιμά σόγιας. Πολύ νόστιμο για όσους προτιμάνε την κλασική συνταγή , με κιμά δηλ.

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 413 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA
    Φαγητάκι
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα32
    νηστισιμα
    Ένα βιβλίο 175 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou