Παραδοσιακά γεμιστά μελομακάρονα

Bαθμολογία: 4.9412
       
 
34 ψήφοι
Demy, 21.11.08

Περιγραφή

Μετά από αρκετές δοκιμές συνταγών για μελομακάρονα κατέληξα στη συγκεκριμένη συνταγή της φίλης μου της Άννας, φτιάχνονται πανεύκολα και είναι πεντανόστιμα!
Παραδοσιακά γεμιστά μελομακάρονα

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:
  • 750γρ. φαρίνα απ
  • 1,5 ποτήρι σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 1/2 κ.γ.σόδα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κ.σ. κοπανισμένα κανελογαρύφαλλα

Για το σιρόπι:
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1,5 ποτήρι μέλι
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας

Για την γέμιση και το γαρνίρισμα:
  • 1 κούπα τριμμένα καρύδια
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μελομακάρονα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: 2 πιατέλες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά της ζύμης μας μαζί σε ένα μπόλ και μετά προσθέτουμε τα στεραιά και ανακατεύουμαι καλά να γίνει ένα ομογενές μείγμα.
  2. Πέρνουμε λίγη από την ζύμη που έχουμε φτιάξει την ανοίγουμε στη παλάμη μας και βάζουμε 1/2 κουταλάκι καρύδι τριμμένο, κλείνουμε το μελομακάρονο και το τοποθετούμε στο τάψι που έχουμε στρώσει με λαδόκολα.
  3. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 180°C για 30λεπτά.
  4. Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα και κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  5. Βράζουμε όλα τα υλικά μάζι και αφού πάρει μια-δυο βράσεις το αποσύρουμε απο την φωτιά αφαιρούμε την κανέλα και βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλό είναι να μην τα κάνουμε πολύ μικρά γιατί δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα.

Σχετικές συνταγές

Μελομακάρονα 4 Μελομακάρονα 4
5
       
       
(1)
Μελομακάρονα 3 Μελομακάρονα 3
4.7358
       
       
(53)
Μελομακάρονα Μελομακάρονα
4.6923
       
       
(13)
Μελομακάρονα με μπύρα Μελομακάρονα με μπύρα
4.7778
       
       
(36)
Μελομακάρονα από την Ευδοκία Μελομακάρονα από την Ευδοκία
4.7956
       
       
(181)
Μελομακάρονα 2 Μελομακάρονα 2
4.5556
       
       
(9)
Μελομακάρονα ψαλιδωτά Μελομακάρονα ψαλιδωτά
5
       
       
(7)

    54 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xaroula, 24-11-08  
    τι μου θυμισες τωρα,γεμιστα εφτιαχνε η γιαγια μου,στην γεμιση εβαζε και λιγη ζαχαρη και κανελα.Εβαζε ενα πιατο του γλυκου τουμπα και στην εσοχη του πιατου απλωνε το φυλαρακι εκοβε λιγη ζυμη δεξια αριστερα ,εβαζε γεμιση στο φαρδυ μερος της ζυμης και τυλιγε.γινοταν σαν μικρο κρουασανακι
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 7-12-08  
    Πολύ νόστιμα και πανεύκολα.
    Εγώ έβαλα και μια χούφτα σιμιγδάλι ψιλό μέσα και κράτησα λίγο από το αλεύρι, έτριψα και φλούδα πορτοκαλιού. Ήπιαν μέσα από το σιρόπι και γίναν όπως τα ήθελα, καταπληκτικά και στη γεύση.
    Βγήκαν περίπου 45 κομμάτια.
    #
    Σχόλιο από Demy, 7-12-08  
    Κοριτσια πολυ χαιρομαι που σας αρεσαν, με σιμιγδαλι δεν εχω δοκιμασει να τα φτιαξω ποτε αλλα στην δευτερη δοση(η πρωτη κοντευει να εξαφανιστε) που θα φτιαξω θα το πειραματιστω!
    #
    Σχόλιο από eleni008, 10-12-08  
    Demy,οταν λες ποτηρι του νερου λες?
    #
    Σχόλιο από eleni008, 10-12-08  
    α και κατι αλλο οταν τα βουταμε μεσα στο σιροπι τα βγαζουμε αμεσως η τα αφηνουμε λιγο?
    #
    Σχόλιο από Demy, 10-12-08  
    Ελενη ναι με ποτηρι του νερου μετραω τις δοσεις, για το μελωμα εξαρτατε ποσο μελωμενα τα θες, εγω συνηθως τα αφηνω να ρουφηξουν λιγο σιροπι(μεχρι να σταματησουν να βγαζουν φυσαλιδες).Αν τα φτιαξεις περιμενω εντυπωσεις, εγω παντως δεν την αλλαζω αυτη τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 18-12-08  
    Τα δοκίμασα με απόλυτη επιτυχία, μόνο που δεν τα γέμισα γιατί τα καρύδια μας ήταν από το χωριό και δεν τα είχε σπάσει κανείς (εγώ δεν ασχολούμαι μ'αυτά,χιχι) οπότε τα έριξα μετά από πάνω αφού τα έβαλα να πάρουν μια βράση στο σιρόπι που περίσσεψε! Βγήκαν απίστευτα απλώς! Μπράβο για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Demy, 19-12-08  
    ευχαριστώ πολύ Ρηνιώ! χαίρομαι που σου πέτυχαν και σου άρεσαν :) καλές γιορτές να έχουμε!
    #
    Σχόλιο από ginny, 19-12-08  
    ειναι πολυ νοστιμα μελομακαρονα. παντως σε μενα φουσκωσαν αρκετα. αυτα που αφησα αρκετη ωρα μεσα στο σιροπι αρχισαν να σπανε. αυτα που εβαλα και εβγαλα αμεσως (στο σιροπι) εγιναν τελεια!ευχαριστουμε για τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από IRENE1, 22-12-08  
    Πεντανόστιμα!!!
    #
    Σχόλιο από vakanoula, 23-12-08  
    Νοστιμότατα ευχαριστώ πολύ. Τα έφτιαξα και έδωσα και αμέλωτα στην γιαγιά μου που έχει ζάχαρο και ειναι και έτσι νόστιμα!
    #
    Σχόλιο από Demy, 24-12-08  
    κοριτσια ευχαριστω πολυ,καλες γιορτες!!!
    #
    Σχόλιο από Μαρια1972, 24-12-08  
    Τα μελομακαρονα ειναι τελεια!!!Πρωτη φορα μου πετυχαινουν τοσο πολυ(περσι ειχαν γινει σαν πετρες...).
    Σ`ευχαριστω πολυ για την συνταγη σου.
    Χρονια πολλα και καλες γιορτες σε ολες σας!
    #
    Σχόλιο από ntina1980, 7-12-09  
    Να ΄σαι καλά,τα μελομακάρονα σου είναι
    ....αχ μελομακαρονοκόλαση.ΤΕΛΕΙΑ.
    Καλές γιορτές σε όλους.
    #
    Σχόλιο από Demy, 7-12-09  
    καλοφάγωτα ntina 1980, εγω ακομη δεν τα εφτιαξα γιατι αμα τα φτιαξω απο τωρα θα τα...τσακισουμε και πρεπει να ξαναφτιαξω για τις γιορτες!!!
    #
    Σχόλιο από mamaki, 7-12-09  
    Demy καλησπέρα επειδή μου φαίνονται πολύ ωραία και θέλω να τα φτιάξω,
    εχω μια απορία με το φαριναπ και το μπέικιν και τη σόδα δε φουσκώνουν πάρα πολύ;; ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Demy, 7-12-09  
    mamaki οχι δεν φουσκωνουν παραπανω απο το κανονικο, ισα ισα θα γινουν πολυ αφρατα! η σοδα δεν τα φουσκωνει, απλα τα κανει πιο τριφτα και εγω βαζω παντα μπεικιν μαζι με τη φαρινα ακομη και στα κεικ για να φουσκωσει σιγουρα το γλυκο, ελπιζω να βοηθησα...καλη επιτυχια!!!
    #
    Σχόλιο από mamaki, 8-12-09  
    τα εφτιαξα σήμερα, ειναι πεντανόστιμα και πανευκολα να γίνουν. καλές γιορτές
    #
    Σχόλιο από penny29, 14-12-09  
    δεν έχω ξαναφάει πιο ωραία μελομακάρονα..
    στο σιρόπι εριξα και ενα πορτοκαλι κομένο στα δύο..με την φλουδα,απλα το επλυνα καλά πριν το ρίξω..και έγινε το σιροπι μοναδικό..!!!!!
    #
    Σχόλιο από Mia, 20-12-09  
    Τα έφτιαξα με τη μαμά στο σπίτι της (ξέρετε παραδοσιακή νοικοκυρά και τρομερή αμφισβητίας)και σκεφτόμασταν να κάνουμε μισή δόση (λόγω δίαιτας) και να τα μοιραστούμε...Τελικά, όχι μόνο μισή δόση δεν κάναμε, αλλά τη διπλή κι οχι μόνο πήρα για το σπίτι αλλά μοιράσαμε σε όλο το κτίριο. 5 πηρουνάκια και λίγα είναι
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    47 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από xaroula, 24-11-08  
    τι μου θυμισες τωρα,γεμιστα εφτιαχνε η γιαγια μου,στην γεμιση εβαζε και λιγη ζαχαρη και κανελα.Εβαζε ενα πιατο του γλυκου τουμπα και στην εσοχη του πιατου απλωνε το φυλαρακι εκοβε λιγη ζυμη δεξια αριστερα ,εβαζε γεμιση στο φαρδυ μερος της ζυμης και τυλιγε.γινοταν σαν μικρο κρουασανακι
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 7-12-08  
    Πολύ νόστιμα και πανεύκολα.
    Εγώ έβαλα και μια χούφτα σιμιγδάλι ψιλό μέσα και κράτησα λίγο από το αλεύρι, έτριψα και φλούδα πορτοκαλιού. Ήπιαν μέσα από το σιρόπι και γίναν όπως τα ήθελα, καταπληκτικά και στη γεύση.
    Βγήκαν περίπου 45 κομμάτια.
    #
    Σχόλιο από Demy, 7-12-08  
    Κοριτσια πολυ χαιρομαι που σας αρεσαν, με σιμιγδαλι δεν εχω δοκιμασει να τα φτιαξω ποτε αλλα στην δευτερη δοση(η πρωτη κοντευει να εξαφανιστε) που θα φτιαξω θα το πειραματιστω!
    #
    Σχόλιο από eleni008, 10-12-08  
    Demy,οταν λες ποτηρι του νερου λες?
    #
    Σχόλιο από eleni008, 10-12-08  
    α και κατι αλλο οταν τα βουταμε μεσα στο σιροπι τα βγαζουμε αμεσως η τα αφηνουμε λιγο?
    #
    Σχόλιο από Demy, 10-12-08  
    Ελενη ναι με ποτηρι του νερου μετραω τις δοσεις, για το μελωμα εξαρτατε ποσο μελωμενα τα θες, εγω συνηθως τα αφηνω να ρουφηξουν λιγο σιροπι(μεχρι να σταματησουν να βγαζουν φυσαλιδες).Αν τα φτιαξεις περιμενω εντυπωσεις, εγω παντως δεν την αλλαζω αυτη τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 18-12-08  
    Τα δοκίμασα με απόλυτη επιτυχία, μόνο που δεν τα γέμισα γιατί τα καρύδια μας ήταν από το χωριό και δεν τα είχε σπάσει κανείς (εγώ δεν ασχολούμαι μ'αυτά,χιχι) οπότε τα έριξα μετά από πάνω αφού τα έβαλα να πάρουν μια βράση στο σιρόπι που περίσσεψε! Βγήκαν απίστευτα απλώς! Μπράβο για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από Demy, 19-12-08  
    ευχαριστώ πολύ Ρηνιώ! χαίρομαι που σου πέτυχαν και σου άρεσαν :) καλές γιορτές να έχουμε!
    #
    Σχόλιο από ginny, 19-12-08  
    ειναι πολυ νοστιμα μελομακαρονα. παντως σε μενα φουσκωσαν αρκετα. αυτα που αφησα αρκετη ωρα μεσα στο σιροπι αρχισαν να σπανε. αυτα που εβαλα και εβγαλα αμεσως (στο σιροπι) εγιναν τελεια!ευχαριστουμε για τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από IRENE1, 22-12-08  
    Πεντανόστιμα!!!
    #
    Σχόλιο από vakanoula, 23-12-08  
    Νοστιμότατα ευχαριστώ πολύ. Τα έφτιαξα και έδωσα και αμέλωτα στην γιαγιά μου που έχει ζάχαρο και ειναι και έτσι νόστιμα!
    #
    Σχόλιο από Demy, 24-12-08  
    κοριτσια ευχαριστω πολυ,καλες γιορτες!!!
    #
    Σχόλιο από Μαρια1972, 24-12-08  
    Τα μελομακαρονα ειναι τελεια!!!Πρωτη φορα μου πετυχαινουν τοσο πολυ(περσι ειχαν γινει σαν πετρες...).
    Σ`ευχαριστω πολυ για την συνταγη σου.
    Χρονια πολλα και καλες γιορτες σε ολες σας!
    #
    Σχόλιο από ntina1980, 7-12-09  
    Να ΄σαι καλά,τα μελομακάρονα σου είναι
    ....αχ μελομακαρονοκόλαση.ΤΕΛΕΙΑ.
    Καλές γιορτές σε όλους.
    #
    Σχόλιο από Demy, 7-12-09  
    καλοφάγωτα ntina 1980, εγω ακομη δεν τα εφτιαξα γιατι αμα τα φτιαξω απο τωρα θα τα...τσακισουμε και πρεπει να ξαναφτιαξω για τις γιορτες!!!
    #
    Σχόλιο από mamaki, 7-12-09  
    Demy καλησπέρα επειδή μου φαίνονται πολύ ωραία και θέλω να τα φτιάξω,
    εχω μια απορία με το φαριναπ και το μπέικιν και τη σόδα δε φουσκώνουν πάρα πολύ;; ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Demy, 7-12-09  
    mamaki οχι δεν φουσκωνουν παραπανω απο το κανονικο, ισα ισα θα γινουν πολυ αφρατα! η σοδα δεν τα φουσκωνει, απλα τα κανει πιο τριφτα και εγω βαζω παντα μπεικιν μαζι με τη φαρινα ακομη και στα κεικ για να φουσκωσει σιγουρα το γλυκο, ελπιζω να βοηθησα...καλη επιτυχια!!!
    #
    Σχόλιο από mamaki, 8-12-09  
    τα εφτιαξα σήμερα, ειναι πεντανόστιμα και πανευκολα να γίνουν. καλές γιορτές
    #
    Σχόλιο από penny29, 14-12-09  
    δεν έχω ξαναφάει πιο ωραία μελομακάρονα..
    στο σιρόπι εριξα και ενα πορτοκαλι κομένο στα δύο..με την φλουδα,απλα το επλυνα καλά πριν το ρίξω..και έγινε το σιροπι μοναδικό..!!!!!
    #
    Σχόλιο από Mia, 20-12-09  
    Τα έφτιαξα με τη μαμά στο σπίτι της (ξέρετε παραδοσιακή νοικοκυρά και τρομερή αμφισβητίας)και σκεφτόμασταν να κάνουμε μισή δόση (λόγω δίαιτας) και να τα μοιραστούμε...Τελικά, όχι μόνο μισή δόση δεν κάναμε, αλλά τη διπλή κι οχι μόνο πήρα για το σπίτι αλλά μοιράσαμε σε όλο το κτίριο. 5 πηρουνάκια και λίγα είναι
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από worldcity, 9-12-10  
    κατόπιν εορτής αλλά...
    θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα
    πρώτα - πρώτα γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος φάριν απ και όχι κοινό αλεύρι (αυξάνοντας ωστόσο το μπέκιν πάουντερ)
    και δεύτερον στο σιρόπι γιατί είναι απαραίτητη η ζάχαρη; δεν θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τη ποσότητα στο μέλι και να αποφύγουμε τη ζάχαρη;
    τέλος, μετά τη εμβάπτιση και πριν να ρίξουμε το καρύδι πάνω στα μελομακάρονα δεν θα ήταν πολύ καλά να αλείψουμε με μέλι;

    επίσης είμαι πολύ περίεργος για ποιό λόγο να προτιμήσω σπορέλαιο και όχι παρθένο ελαιόλαδο

    ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από karamelaki, 22-12-11  
    κοριτσια(και αγορια φυσικα),σαν αρχαρια εχω μια απορια...μπορω να χρησιμοποιησω ηλιελαιο αντι για σπορελαιο?σας ευχαριστω εκ των προτερων
    #
    Σχόλιο από tzoutzouklaraki, 7-12-12  
    Επειδή σκέφτομαι να κάνω αυτή τη συνταγή, αλλά εδω στο εξωτερικό που βρίσκομαι δεν μπορώ να βρω φαριναπ ,μπορεί να μου πει κάποιος με πόσο κανονικό αλεύρι και πόσο μπεικιν παουντερ μπορώ να την αντικαταστήσω???
    #
    Σχόλιο από tzoutzouklaraki, 7-12-12  
    #
    Σχόλιο από Demy, 11-12-12  
    tzoutzouklaraki που ακριβως εισαι? ρωταω γιατι κι εγω στο εξωτερικο βρισκομαι:)και αν και αναφερω φαρινα απ στην συνταγη δεν χρησιμοποιω την συγκεκριμενη μαρκα αλλα μπορεις να χρησιμοποιησεις μια οποιαδηποτε μαρκα self rising αλευρι στην ποσοτητα που λεω δηλαδη 750γρ. αλλιως βαλε κανονικο αλευρι με 1,5 φακελακι μπεικιν και το 1 φακελακι ... καλη επιτυχια

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Senda990, 18-12-10  
    1η φορά που έφτιαξα μελομακάρονα. Αφαίρεσα 200 γρ. αλεύρι και έβαλα την ίδια ποσότητα σε σιμιγδάλι ψιλό, γιατί μου αρεσει πολυ στα μελομακάρονα. Τα έκανα μικρά αλλά μου φουσκωσαν πολυ και βγήκαν μεγαλουτσικα. Στο σιρόπι τα άφησα 3-4 λεπτα και μελωσαν καλά κι έγιναν πολυ νοστιμα. Ο αντρας μου ξετρελαθηκε.
    #
    Σχόλιο από Jelly beans, 18-12-11  
    Απίθανα!!! Μόλις τα εφτιαξα και είναι πεντανοστιμα, παρόλο που έβαλα ελαιόλαδο και χυμό μανταρινιου αλλα πολυ ξυσμα πορτοκαλιου βγήκαν μυρωδατα και τραγανα :)

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ένα οικονομικό γιορτινό τραπέζι
    Ακόμα και εάν τα οικονομικά μας δεν είναι στην ...
    Μελομακάρονο ή Κουραμπιέ;
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ως αναπόσπαστο κομ...
    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τ...
    Τα μυστικά του μελομακάρονου
    Τα μελομακάρονα είναι ελληνικό παραδοσιακό γλυκ...
    10 συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές
    Είναι πολύ συνηθισμένο για πολλούς από εμάς τις...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της maria239
    panmarkis
    Ένα βιβλίο 189 αγαπημένων συνταγών, του/της panmarkis
    SYROPIASTA
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της mistik
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 348 αγαπημένων συνταγών, του/της idrohoa
    Glyka
    Ένα βιβλίο 453 αγαπημένων συνταγών, του/της Antri mic