Παραδοσιακά κουλουράκια με αμμωνία

Bαθμολογία: 5
       
 
3 ψήφοι
Pieta, 11.01.13

Περιγραφή

Κουλουράκια της μαμάς μου για ατελείωτες βούτες στο γάλα και στον καφέ! Τα θυμάμαι από μικρό παιδί, κάθε φορά που τα έκανε μοσχομύριζε όλο το σπίτι...

Παραδοσιακά κουλουράκια με αμμωνία

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ποτήρι σπορέλαιο
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 4 αυγά
  • 1 ή 2 βανίλιες
  • 1 αμμωνία
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί)
  • 1 χτυπημένο αυγό για επικάλυψη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κουλουράκια
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο , Γρήγορο
Περιέχει: Γάλα , Αβγά
Σερβίρει: 70 κομμάτια περίπου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσοχή, την αμμωνία την διαλύουμε μέσα στο ποτήρι με τον χυμό πορτοκαλιού, κρατώντας το ποτήρι πάνω από την λεκάνη διότι γίνεται μια μικρή έκρηξη, φουσκώνει και χύνεται ανεξέλεκτα, σχόλιο για τις νέες μαγείρισσες.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλεύρι τόσο ώσπου να γίνει το μείγμα μας μια ωραία μαλακή ζύμη που να ξεχωρίζει κάπως από τα τοιχώματα της λεκάνης.
  3. Πλάθεται τα κουλουράκια ανάλογα με την έμπνευσή σας, τα αλοίφεται με αυγό και τα ψήνεται στους 200 περίπου βαθμούς, για 15 περίπου λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την ώρα που πλάθεται τα κουλουράκια, μπορείτε να αλοίφεται τα χεράκια σας με λίγο λαδάκι, για μεγαλύτερη ευκολία στο σχηματισμό της ζύμης. Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε κακάο σε ένα μέρος του μείγματος και να έχετε δυο διαφορετικές ζύμες για πολυχρωμία στα σχεδιάκια.

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από tahitian, 14-1-13  
    Tα εχεις κανει πολύ ωραια.Πιστευω πως θα τα κανω λιαν συντομως
    #
    Σχόλιο από Pieta, 14-1-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ Tahitian, σου εύχομαι καλή επιτυχία αν τα κάνεις. Να προσθέσω επίσης ότι αν θέλετε να κάνετε και ζύμη με κακάο, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε μείγμα από τη λεκάνη με τα υγρά υλικά, πριν ακόμη ρίξετε δηλαδή το αλεύρι. Στο νέο σας υγρό μείγμα, ρίξτε περίπου 1 κ.σ κακάο και έπειτα ρίξτε το απαιτούμενο αλεύρι. Με αυτόν τον τρόπο θα σχηματίστε γρηγορότερα την ζύμη σας και δεν θα χρειαστεί να ζυμώνεται ώρα ώσπου να ενσωματωθεί το κακάο με το αλεύρι.
    Και να διορθώσω επίσης οτι τα κομμάτια, έτσι με διάφορα σχεδιάκια, μου βγήκαν γυρω στα 95.
    #
    Σχόλιο από tahitian, 15-1-13  
    Σωστη η διευκρινηση για το κακαο.Να ρωτησω λιγο για την ποσοτητα της αμμωνιας γιατι ειχα βρει μονο σε σακουλακι.Θα ψαξω και για κάψουλα ομως.
    #
    Σχόλιο από Pieta, 16-1-13  
    tahitian, ρίχνω ένα φακελάκι αμμωνία, το οποίο απο ότι βλέπω είναι 28 γραμ.
    #
    Σχόλιο από tahitian, 17-1-13  
    Μπραβο pieta!Πολύ νοστιμα.Μολις αφησα τα ταψια να κρυωσουν.Αντικατεστησα τελικα την αμμωνια με baking και σοδα γιατι δε μου βρισκοταν προχειρη.Γιναν στρουμπουλα και χορταστικα και μ'αυτη τη διχρωμια χαιρεσαι να τα βλεπεις.Μονο που με ζορισε η ζυμη του κακαο.Ξερω πως και στα κεικ αυτο το μειγμα ειναι πιο σφιχτο αλλά δεν ηταν ευπλαστο οπως της βανιλιας.Ομως στο δευτερο ταψι τα 'κανα μαρμπρε και μια χαρα
    #
    Σχόλιο από Pieta, 17-1-13  
    tahitian δεν ξέρω γιατί σε ζόρισε η ζύμη με το κακάο. Εγώ δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Και οι δυο ζύμες είναι το ίδιο εύπλαστες (ρίχνω το κακάο όπως έγραψα και παραπάνω στο υγρό μείγμα). Ίσως να σου έπεσε περισσότερο αλευράκι, δεν ξέρω. Χαίρομαι που σου αρέσανε πάντως, καλή σας όρεξη :)
    #
    Σχόλιο από tahitian, 17-1-13  
    Κι εγω πιστευω πως το αλευρι ηταν το θεμα.Θα ξαναδοκιμασω γιατι απο δω και περα παντα διχρωμα θα τα κανω μαλλον
    #
    Σχόλιο από despoulini, 13-3-13  
    Δεν τα έφτιαξα αλλά από τα χεράκια σου ήταν τέλεια.
    #
    Σχόλιο από vasilikitsava, 7-5-14  
    Ευχαριστω πολυ για την ευκολη και γρηγορη συνταγη! Αν και αρχαρια σε ζυμες...τα καταφερα!! Τα εκανα με την τετραχρονη κορη μου σε διαφορα σχεδια... εφαγαν ολοι ακομα και ο αντρας μου που γενικα δεν τρωει κουλουρακια!!:)

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από tahitian, 14-1-13  
    Tα εχεις κανει πολύ ωραια.Πιστευω πως θα τα κανω λιαν συντομως
    #
    Σχόλιο από Pieta, 14-1-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ Tahitian, σου εύχομαι καλή επιτυχία αν τα κάνεις. Να προσθέσω επίσης ότι αν θέλετε να κάνετε και ζύμη με κακάο, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε μείγμα από τη λεκάνη με τα υγρά υλικά, πριν ακόμη ρίξετε δηλαδή το αλεύρι. Στο νέο σας υγρό μείγμα, ρίξτε περίπου 1 κ.σ κακάο και έπειτα ρίξτε το απαιτούμενο αλεύρι. Με αυτόν τον τρόπο θα σχηματίστε γρηγορότερα την ζύμη σας και δεν θα χρειαστεί να ζυμώνεται ώρα ώσπου να ενσωματωθεί το κακάο με το αλεύρι.
    Και να διορθώσω επίσης οτι τα κομμάτια, έτσι με διάφορα σχεδιάκια, μου βγήκαν γυρω στα 95.
    #
    Σχόλιο από Pieta, 16-1-13  
    tahitian, ρίχνω ένα φακελάκι αμμωνία, το οποίο απο ότι βλέπω είναι 28 γραμ.
    #
    Σχόλιο από tahitian, 17-1-13  
    Μπραβο pieta!Πολύ νοστιμα.Μολις αφησα τα ταψια να κρυωσουν.Αντικατεστησα τελικα την αμμωνια με baking και σοδα γιατι δε μου βρισκοταν προχειρη.Γιναν στρουμπουλα και χορταστικα και μ'αυτη τη διχρωμια χαιρεσαι να τα βλεπεις.Μονο που με ζορισε η ζυμη του κακαο.Ξερω πως και στα κεικ αυτο το μειγμα ειναι πιο σφιχτο αλλά δεν ηταν ευπλαστο οπως της βανιλιας.Ομως στο δευτερο ταψι τα 'κανα μαρμπρε και μια χαρα
    #
    Σχόλιο από Pieta, 17-1-13  
    tahitian δεν ξέρω γιατί σε ζόρισε η ζύμη με το κακάο. Εγώ δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Και οι δυο ζύμες είναι το ίδιο εύπλαστες (ρίχνω το κακάο όπως έγραψα και παραπάνω στο υγρό μείγμα). Ίσως να σου έπεσε περισσότερο αλευράκι, δεν ξέρω. Χαίρομαι που σου αρέσανε πάντως, καλή σας όρεξη :)
    #
    Σχόλιο από tahitian, 17-1-13  
    Κι εγω πιστευω πως το αλευρι ηταν το θεμα.Θα ξαναδοκιμασω γιατι απο δω και περα παντα διχρωμα θα τα κανω μαλλον
    #
    Σχόλιο από despoulini, 13-3-13  
    Δεν τα έφτιαξα αλλά από τα χεράκια σου ήταν τέλεια.
    #
    Σχόλιο από vasilikitsava, 7-5-14  
    Ευχαριστω πολυ για την ευκολη και γρηγορη συνταγη! Αν και αρχαρια σε ζυμες...τα καταφερα!! Τα εκανα με την τετραχρονη κορη μου σε διαφορα σχεδια... εφαγαν ολοι ακομα και ο αντρας μου που γενικα δεν τρωει κουλουρακια!!:)

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από tahitian, 15-1-13  
    Σωστη η διευκρινηση για το κακαο.Να ρωτησω λιγο για την ποσοτητα της αμμωνιας γιατι ειχα βρει μονο σε σακουλακι.Θα ψαξω και για κάψουλα ομως.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκα/Κεικ
    Ένα βιβλίο 86 αγαπημένων συνταγών, του/της Elixir
    sintages 2013 2
    Ένα βιβλίο 757 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    Μπισκοτοκουλουρια
    Ένα βιβλίο 182 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x