Παραδοσιακοί κρίθινοι ντάκοι
Τα παραδοσιακά κρίθινα παξιμάδια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα 16 κομμάτια είναι περίπου 100 γρ.το ένα. Εάν έχετε αέρα στο φούρνο μπορείτε να μειώσετε το χρόνο ψησίματος στο δεύτερο κύκλο.
Υλικά
-
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής
-
4 κούπες αλεύρι κρίθινο
-
3 κουτ.σούπας μαγιά ξερή
-
2 κουτ.γλυκού αλάτι
-
2 κουτ.σούπας μέλι
-
1/2 κούπα ελαιόλαδο
-
2-3 κούπες χλιαρό νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το μισό σταρένιο αλεύρι και ρίχνοντας χλιαρό νερό κάνουμε ένα πηχτό χυλό που αφήνουμε να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
2
Αφού ανακατέψουμε τα υπόλοιπα αλεύρια προσθέτοντας το αλάτι, ρίχνουμε το μέλι το οποίο έχουμε ανακατέψει με λίγο χλιαρό νερό καθώς και το λάδι και τη φουσκωμένη μαγιά. Προσθέτουμε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί και ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
-
3
Αφήνουμε ν' ανέβει το ζυμάρι και το πατάμε να ξεφουσκώσει. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και τα πλάθουμε σε σχήμα κορδόνι τριών εκατοστών διάμετρο. Τα χαράζουμε καλά κατά μήκος και αφού βρέξουμε ελαφρά τις άκρες τα ενώνουμε σε κουλουρίτσες.
-
4
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι.
-
5
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο. Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στη μέση στη χαραγματιά που είχαμε κάνει.
-
6
Τα ψήνουμε στους 80 βαθμούς για 3 ώρες περίπου ώσπου να στεγνώσουν.
-
7
Γίνονται..... ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!!!
Σχόλια (9)